BDI poskočio u mjesec dana 80%. Kako se to sad gleda? Jel dobro ili loše?
Ljepota je u oku promatrača kolega
Dobro šta je skočio 80%
Loše šta je skočio 80% sa recimo lošeg levela
BDI poskočio u mjesec dana 80%. Kako se to sad gleda? Jel dobro ili loše?
Ljepota je u oku promatrača kolega
Dobro šta je skočio 80%
Loše šta je skočio 80% sa recimo lošeg levela
Display MoreVidi se kako vlada zabrinutost, konfuzija i defetizam, a to je odlično vrijeme za lov u mutnom.
Evo samo mali prilog objektiviziranju činjenica.
Primjerice ako je trenutačna valuacija P/NAV kompanije npr cca 0,4 što to uopće uistinu znači.
Tržište smatra da kada bi kompanija prodala SVU imovinu i vratila SVE dugove ono što ostane treba diskontirati sa 60%, odnosno da bi zbog određenih razloga utŕživost te imovine u periodu njene prodaje moglo zbog pada tržišta izazvati otprilike takvo umanjenje vrijednosti.
Uzmimo primjer netom okončane transakcije prodaje broda STON, koja je iznosila 19.5 mil$.
Prema gornjoj valuaciji tržište taj iznos trenutačno diskontira sa 60%, znači vreduje ga 7,8 mil$, a što je umanjenje od 11,7 mil$ ili cca 8,46$/dionici ili cca 66kn/dionici?????
Ovaj zoran prikaz ukazuje na radikalno diskontiranje dovršenih transakcija, ali i slično
tome casha na računu Pa primjerice ako je kompanija na Q2 imala 30 mil$ na računu, a diskont je 60%, proizlazi da je diskont 18mil$ ili 13,03$/dionici, odnosno 101,62kn/dionici.
Zaključak je da je vrlo razumno propitivati racionalnost tržišta i donositi vlastite zaključke, a pri tome se ne treba voditi općom histerijom, populizmom, drukanjem i različitim sličnim bihevioralnim karakteristikama tržišta.
Budite pametan novac i neka investicijska odluka uvijek bude ISKLJUČIVO vaša
p.s. Ovo ni na koji način nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica kompanije.
Možda još jedan zanimljiv detalj koji nije zgorega staviti pod zajednićko nazivnik kada se razmišlja o objektivizaciji brojeva svakako je tečaj $/kn, a koji je u zadnjih godinu dana rezultirao promjenom tečaja za cca 23%, pa preneseno to znači da je temeljem te činjenice NAV promijenjen za +23%, neovisno od svih drugih parametara.
Sukladno tome ide i ćinjenica da je recimo dionica ATPL prije godinu dana imala cijenu od cca 78,30$, a danas cijenu od 51,79$.
To znači da je cijena dionice u godinu dana pala za cca 34%, a NAV je istovremeno porastao za 23% uslijed promjene tečaja plus cjelokupni porast uslijed dobiti iz poslovanja i stvarne promjene vrijednosti imovine u $.
Zašto je to tako, pa vrlo je jednostavno a zove se neproporciknalno širenje i poticanje straha od
RECESIJE, kataklizme uslijed rtrenutacnog rata kao i enormne manipulacije neizvjesnošću bliske budućnosti.
Najkonkretnije na trenutačnim fundamentima dionice ATPL proizlazi da tržište kroz vrednovanje dionice anticipira i implicira gubitak kompanije u relativno bliskoj budućnosti od cca 700 mil kn.
Da li je takav scenarij moguć ili izgledan svaki ulagač treba procjeniti sam za sebe.
Budite pametan novac!!!!!
p.s. Ovaj post ni na koji način nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica ATPL.
U prilogu trenutačne vozarine i futuresi, vjerujem da SVI manje više znamo orjentacijski BE
ono sto je bitno je da rijednost imovine koja je u dolarima nekrene znatno padati u odnosu na dug kompanije koji je takodjer u dolarima
meni stvarne brojke predstavljaju samo brojke na gleddallicii, sve ostalo mi je manje važno, svejedno mi se što se tiče baniranja, malo se odmaramo od ovih navlakača s plahhttama podataka i znanja još dok su tiskani na 550-570, meni će evo i po 400 biti ok, na 350 odlične, a ispod sve superiške
Ma dragu kolega Moller, ma ja navijam za Vas, jer od Vas živi i ZSE i ovaj forum. Pa 1 ste po produkciji postova, a vjerojatno i po prometu na ZSE.
:svetac: :palac gore:
sa top 20 bio bih zadovoljan za promet, nekada sam branio cijenu na 160 s tisućama, sada mi ne pada na pamet da idem pred Gospare, nisam ja ni blizu Dubrovnika
Ma dragu kolega Moller, ma ja navijam za Vas, jer od Vas živi i ZSE i ovaj forum. Pa 1 ste po produkciji postova, a vjerojatno i po prometu na ZSE.
:svetac: :palac gore:
sa top 20 bio bih zadovoljan za promet, nekada sam branio cijenu na 160 s tisućama, sada mi ne pada na pamet da idem pred Gospare, nisam ja ni blizu Dubrovnika
I dalje mislim da ste konzervativno barem u top 10 po prometu i ne samo da navijam nego sam i ponosan radi Vas, a uvjeren sam da je i zarad značajna, a ne samo promet.
A imamo i neka slićna postupanja i preklapanja pa sam za razliku od Vaše obrane na 160 ja skupljao i na 100 kn.
E te najstarije i dalje marljivo čuvam, pa mi donose od prekosutra 20% dyps.
Danas je zadnji dan za uzeti dividendu? Skoro je taman pala za taj iznos, a jucer se vani bulkeri zelenili..Sto li ce sutra onda biti 😅. Znaci danas se prodaje 3 posto jeftinije plus tih 5 posto od dividende. Svasta..
Danas je zadnji dan za uzeti dividendu? Skoro je taman pala za taj iznos, a jucer se vani bulkeri zelenili..Sto li ce sutra onda biti 😅. Znaci danas se prodaje 3 posto jeftinije plus tih 5 posto od dividende. Svasta..
Nemože sve rasti!!
BDI i dollar up = cijena dionice down 😆
Vlaho nam je napustio dok
AP SVETI VLAHO U luci Chengxi, slijedi Nanjing 30.09.
Čisto malo detalja, veselimo se divki, super. Cijena i tako uredno padnena div day bar za taj iznos to je pravilo uglavnom.
Tako da divkom nisi ništa dobio, jbga ja jednoj strani dobio, na drugoj izgubio
20kn je oko 27 mil. kn, a od toga ćemo platiti porez+prirez cca preko 3 mil. kn što iznosi oko 8.000 dionica po cca 400 kn da se recimo ATPL odlučila na otkup svojih dionica. Znači otprilike skoro 50% šta se protrgovano zadnjih 15 dana, to smo svi mi poklonili državi. Al dobro treba i ona lovu da se plati svašta nešto pametno.
Da je komplet iznos dividende od 27 mil.kn ostavljen za otkup svojih dionica, to je cca
79.000 komada po 350 kn ili
69.000 komada po 400 kn
55.000 komada po 500 kn
45.000 komada po 600 kn
Nakon svega i dalje mislite da je super odluka isplata divke i da ste bolje prošli nego da su za taj iznos otkupili svoje dionice, pa nam podijelili recimo sljedeće godine recimo 1 na svkih 20-30-50..
Ja ne mislim, zato sam cijelo vrijeme govorio da je otkup svojih dionica puno bolji izbor za mene.
Meni kao investitoru je dividenda svakako interesantna, a trebala bi biti i institucionalnim ulagačima. S otkupom dionica vidimo kako je to išlo, dioničarima ništa a upravi svašta. Moja šestocifrena dividenda svakako ide nazad u dionicu, po daleko povoljnijoj cijeni nego što sam se mogao nadati, sve zahvaljujući wannabe trejderima koji obilato puše kupujući i prodajući jeftinije čime ruše cijenu, meni na mlin.
Šest cifrena divka, to znači da si u top 20 ili 15 ako gledamo samo fizičke osobe..
Ipak si i ti puno više izgubio padom cijene nego si dobio divke. E sad ako uspiješ kupiti 2.500-3k komada od nekoga po ispod 380 super. Jer nas ima još
Da sad su podijelili upravi jer je tako bilo prije izglasano. Ali ima nas poprilično da na sljedećoj sjednici zatražimo da se isplate i svima. Ako ne tražiš nećeš ni dobiti.
Bilo je nešto otkupa,nešto dividende,nešto smanjenja duga i volatilnosti za trejd…
Za svih po nešto a i dalje se zarađuje tako da ce opet biti za svih,samo neka ovako nastavi.
Različiti su nam pogledi, target isti -$.
ima li tko saznananja zasto AP libertas stoji u luci Guanzhogu ise od 1.5 mjesec
Od kud vam ta informacija? Evo vam kretanja Libertasa.
sa stranica Atpl kretanje brodova
evo i tako je mjesec i pol dana
Nisu na njoj uvik tocni podatci, tj azurirani.
zato i pitam jer sam mislio da je i Libertas na ugradnji BWTS-a
Nisu jos krenule procjene dobiti za Q3?
Ima netko neku procjenu?
Nisu jos krenule procjene dobiti za Q3?
Ima netko neku procjenu?
Ima naš Parica.
ocekujem operativnu dobit od 30 mil kuna plus jednokratno 125 mil kuna od prodaje broda knjizeno