1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 1, 2020 at 11:43 PM
    Quote from StatusQuo

Evo malo sam bacio oko na revidirano neke stvari koje su mi zapale u oko

Na dan 30.11.2019.

godine brodovi su proeijenjeni od strane neovisnog procjenitelja Associated Shipbroking S.A.M. na trzisnu

vrijednost od 156,5 milijuna USD, sto predstavlja nizu vrijednost od izracunate vrijednosti brodova u upotrebi.

S obzirom da se prema misljenju Izvrsnih direktora ocekuju povoljne trzisne i gospodarske okolnosti za

obavljanje djelatnosti prijevoza rasutih tereta, Izvrsni direktori Grupe smatraju iskazanu vrijednost imovine

realnom i nadoknadivom. Takoder smatraju da se u razdoblju od datuma testiranja do kraja kalendarske

godine parametri koristeni u proejenama nisu znacajno promjenili, te da iskazana testiranja odrazavaju

vrijednosti koje mogu biti primijenjene i na 31.12.2019.

Ocekivali su povoljnjie uvjete a sada su jos gori suprotno od ocekivanja ako ovako potraje na cijelu godinu slicno morat ce ic umanjenje vrijednosti, a ekonomski outlook nije bas da je povoljan iz danasnje perpektive, ako gledamo dug je samo 820 mil medjutim ono sta je fascinantno je da im je kamata u zadnjoj godini narasla za 2% na 8,97% pa tko to moze izdrzat u danasnje vrijeme, jel postoji koja caka zasto im je kamata ovoliko skocila ?

Prosjecna ponderirana kamatna stopa na primljene kredite za godinu koja je zavrsila 31. prosinca 2019.

iznosila je 8,97% (2018: 6,76%)

Display More

Radi se o drugacijem knjizenju bareboat chartera za ova dva broda Sv. Vlaho i Drzic. Pogledaj MSFI 16. Imas sve pojasnjeno u poglavlju gdje se pojasnjava knjizenje najmova. Od 2019. se ti vrijednost najma tih brodova knjizi pod imovinom i obvezama, a amortizacija i trosak kamata od najma se knjize pod rashodima. Tako odjednom imas veci dug i trosak kamata, pa je i ponderirana kamatna stopa veca, a zapravo se nista nije promijenilo. Prije se rata najma knjizila samo kao poslovni rashod.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • April 1, 2020 at 11:58 PM
    Quote from mitkko
    Quote from george

Ljudi moji, ovo nije igra. Lako za mene ili tebe, ali vi nemate svijest da nekoga mozete navuci na kupnju necega sto ce sutra vrijediti 50 % ulozene vrijednosti, Nije ovo igra misica tko ce biti u pravu i sad smo si svi frendovi jer je george bio u pravu. To mi je nebitno. Pratim brodare jako dugp, utrosio sam stotine sati na izracune i projekcije, upozoravao sam sto slijedi, da bi sad dobio odgovor - u svakom slucaju je dobro. Ne, nije, bilo je dobro na 600, 500.400 kn ATPL, sada nije dobro.

I dugorocno, ne moze biti dobro (govorim o ATPL) ali o tome nekom drugom prilikom i kad budem imao vremena.

Nije igra nekoga navlačiti na kupnju/prodaju. Ja nikoga nisam ni na što navlačio. Uvijek sam pisao samo svoja razmišljanja, i na ovoj i na drugim temama. Svatko za sebe donosi odluke. Ja sam još uvijek u ovoj dionici i ne mislim prodavati.

Ovaj odgovor "u svakom slučaju je dobro" se odnosi na raspravu! Ne možeš mi tvrditi da si očekivao ovakav pad, ni na ovoj dionici, ni na drugima.

Gledajte, tko je krajem prosle godine shortao SVE dionice na ZSE i vani, sada je zaradio hrpu love - stvarno skidam kapu. ALI da mi je netko rekao da ce biti ovakva nevidjena epidemija Koronavirusa koja ce izazvati recesiju (mozda kratku, ali opet recesiju), te jos da ce se desiti onakav potres u Zagrebu koji ce porusiti i napraviti trecinu zgrada u centru grada neupotrebljivom, ne bih mu vjerovao, kao ni nitko racionalan, ali to bi bila GRESKA. Na greskama se uci i idemo dalje.

Sto se tice ATPL, ova Korona je za sve, ali SVE firme na ZSE dosla kao otegotna okolnost, ali dionica ATPL je jos dodatno stradala, jer kada su krajem prosle i pocetkom ove godine pale vozarine (PAZI sa NAJVISIH razina u 10 godina) dionica se prepolovila sa 460 na 230 kn. Panika i kriza oko Korone zadnjih par tjedana je dodatno utjecala na sentiment i dionica se opet prepolovila na 130 kn....

Sada smo tu gdje jesmo, na nekoj pocetnoj tocki, ali bilo bi JAAKO dobro za firmu, a posljedicno i za dionicu, da se ukljuce u neki kreditni Korona program od HBOR-a, ili sto vec drzava trenutno nudi, kako bi SMANJILI cijenu duga i kamate koje placaju na godisnjoj razini i koje pojedu cijelu ili veci dio neto dobiti.

EBITDA 155 mil. kn, neto dobit -2.2 mil. kn, npr. da nemaju duga, ili da placaju manje kamate imali bi 50 - 90 mil kn neto DOBITI. Koja bi onda valuacija bila?

Sto se tice vozarina, one ce gotovo sigurno porasti kada se ova Korona kriza smiri, te ce vjerojatno otici i iznad razina od prosle godine,

jer ce trebati nadoknaditi propusteno, a dugorocno ce se ovaj put i zadrzati na visim razinama, jer s obzirom na stanje povecanog scrappinga ove godine, te da se definitivno ugradnja scrubbera vise ne isplati (tu su cak ispali vizionari - ustedili 500 000 $ po brodu), a ne treba ni zaboraviti ni Zimske Olimpijske igre u Kini 2022, te posljedicno povecanu potraznju Kine sa 1.3 milijarde stanovnika.

Par zanimljivosti: Iduce godine 2021. ce biti Ljetne Olimpijske igre u Japanu, a 2022. ce biti Zimske Olimpijske igre u Kini.

Iduce godine 2021. ce biti Europsko prvenstvo u nogometu, a 2022. Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Eto sta je nama Korona dala :-). Osobno se veselim nogometu :-).

Zelim reci da ce kada ovo Korona ludilo prodje Svijet htjeti brzo nadoknaditi propusteno i sve ce se desavati puno brze nego prije. Pazi, Cape-ovi su jucer narasli preko 50%, pa gdje to ima.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

Edited once, last by BudFox (April 2, 2020 at 12:08 AM).

• Zelenko22
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • April 2, 2020 at 12:55 AM

ATPL će se vratiti tamo di joj je mjesto i gdje pripada. To sigurno neće biti preko noći. Te ako nemate novaca koja vam nece trebati u dogledno vrijeme ni ne kupujte dionice ove firme. Jednostavno niže od ovog ne može. Tj. može al povrat je neminovan. E sad. Kroz koji vremenski period kad bi netko znao bio bi bogat čovjek. Sve ostalo su samo nagađanja. Ja osobno smatram da na 150Kn uloženih u ATPL se može očekivati povrat puno veći nego iste novce oročit u banci. Da se čudo može desit, može. Ali ja osobno nebi tako pristupao ovoj dionici. Po meni je ovo long term dionica. I dno je također po meni dotakla, mada tržište može reći drukčije.

Ulažite samo ako mislite dugo ostati tu. Baš kao u ADPL, jedine dvije dionice u koje vjerujem.

L.P.

Trudim se. Učim. Gledam..

Možda uspije...

• Neo
    Guest
    • April 2, 2020 at 9:00 AM

Mislim da danas treba početi kupovati ATPL na rasponu 146-152kn jer bi moglo biti lako da naglo ode up up.

Ovo je samo jedna mogućnost u vidu potencijalnog SHS patterna.

Target 220kn.

Files

atpl.png 17.81 kB – 0 Downloads
  • Zelenko22
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • April 2, 2020 at 10:14 AM

Što Bilbija proda jučer onoliko ATPL?

A do prije 2 mjeseca se kleo u nju---

Možda uspije...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 2, 2020 at 10:27 AM
    Quote from Zelenko22

Ja bih rekao da je Bilbija kupovao jučer.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Neo
    Guest
    • April 2, 2020 at 10:28 AM

Mozda kupuje ferrari..cuo je da je gorivo jeftino.

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • April 2, 2020 at 10:28 AM
    Quote from Zelenko22

Kolega, ne pišite gluposti ako nemate link da potvrdite objavu da je prodao ili kupio sa ZSE, ili iz knjige dioničara

• Zelenko22
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • April 2, 2020 at 10:33 AM

https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionicariPromjene.aspx?sifSim=ATPL-R-A

Zašto mislite da pišem napamet?

Smanjio je svoj vlasnički udo za 1,5%. I više nije največi dioničar?

Možda uspije...

• Kivi
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    362
    • April 2, 2020 at 10:36 AM

pa piše da je prebacivao između svojih računa.. pa nije on panic seller.. sigurno da nije mogo predvidjet koronu.. ali o dolasku krize i prekidu najdužeg bull marketa se priča već dosta dugo (ovaj put je ista zakuhana u kineskim labaratorijima).. tako da je Bilbija sigurno i na ovaj scenarij bio spreman.. njemu je prosjek znatno viši od ovih razina.. sjećam se da je kupovao veliki paket od CO na negdje 260-270 kn ak se dobro sjećam

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 2, 2020 at 10:38 AM
    Quote from Zelenko22

ako je i prodavao, postupio je prema pravilima, red je da kapetan zadnji napušta brod tj. po najnižoj, valjalo bi nazvati Puticu, ona zna jel je jel nije, ima li tko broj za investitore

• amerikanec
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    497
    • April 2, 2020 at 10:42 AM

I sam imam skrbnicki u CO i ne nije prodavao IB nego je vjerojatno pokrio margin call te time oslobodio limit te omogucio likvidnost za sve nas da mozemo ponovno kupovati dionicu:)

• Zelenko22
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • April 2, 2020 at 10:45 AM

Fala brate na normalnom odgovoru

Možda uspije...

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • April 2, 2020 at 10:50 AM
    Quote from amerikanec

I sam imam skrbnicki u CO i ne nije prodavao IB nego je vjerojatno pokrio margin call te time oslobodio limit te omogucio likvidnost za sve nas da mozemo ponovno kupovati dionicu:)

Ne kužim to sa Marginima, nisam ih nikad imao. Što znači ovo boldano:

"pokrio margin call te time oslobodio limit te omogucio likvidnost za sve nas da mozemo ponovno kupovati dionicu"

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • April 2, 2020 at 10:54 AM
    Quote from Zelenko22

https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionica…sifSim=ATPL-R-A

Zašto mislite da pišem napamet?

Smanjio je svoj vlasnički udo za 1,5%. I više nije največi dioničar?

pa procitaj par stranica unazad i izvjestaj sa ZSE od dotičnog... nemoj baš biti zeleni

• amerikanec
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    497
    • April 2, 2020 at 11:02 AM

BudFox...postoje limiti a svaki dan se limiti po dionici povecavaju ili smanjuju zavisi od likvidnosti dionice na mjesecnoj razini,medutim ima situacija narocito kod AP da su ti limiti mrsavi ili ih uopce nema a sto se dionica vise kupuje limit se smanjuje ili uopce ne postoji.

• Neo
    Guest
    • April 2, 2020 at 11:02 AM
    Quote from BudFox
    Quote from amerikanec

Ne kužim to sa Marginima, nisam ih nikad imao. Što znači ovo boldano:

"pokrio margin call te time oslobodio limit te omogucio likvidnost za sve nas da mozemo ponovno kupovati dionicu"

Nisam ni ja nikad koristio margin calls pa ako može netko stručan nama laicima pojasniti "zdravko seljački". Kupnja strahovito jaka...sve mi se čini da slijedi impuls up. A sad da idem kupovati vjerovatno bi pomeo sve do 170kn. Rupetina do 200kn.

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • April 2, 2020 at 11:10 AM

Bolje ni nemoj koristiti,, ako nisi u centru da si siguran da ćeš sve uredno isplatiti, inače će ti netko veći namjerno zatresti poziciju da moraš prodati da pokriješ margin call i ostaneš bez svega ako nemaš extra kapitala

• Neo
    Guest
    • April 2, 2020 at 11:12 AM

Po TA, imamo GAP na 157kn...mora se popuniti...prilika za kupovinu..

posljednji povrat dolje jer očekujem snažan impuls gore.

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • April 2, 2020 at 11:13 AM

Kad nemaš dovoljno sredstava na računu a cijena jede marginu aktivira se margin call. Ako ne osiguraš dodatna sredstva otvorene pozicije se zatvaraju automatski.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 28, 2025 at 7:16 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 28, 2025 at 7:16 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 28, 2025 at 7:08 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. vitoo

May 28, 2025 at 7:08 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 28, 2025 at 3:41 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 28, 2025 at 3:41 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 2:00 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 28, 2025 at 2:00 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 28, 2025 at 1:14 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. tento

May 28, 2025 at 1:14 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 28, 2025 at 7:16 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 28, 2025 at 3:41 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Što smo danas tržili

tento May 28, 2025 at 1:14 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

All May 28, 2025 at 7:39 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)