Kako dugoročno gledate na ovu dionicu? Oće biti kakvih dividendi u budućnosti ili je jednostavno kupit pa izać za par godina?
VLEN (Viktor Lenac d.d.)
-
-
-
Dugoročno, uz ovog vlasnika i ovaj način ugovaranja poslova, očekujem samo dobra i li odlična FI iz kvartala u kvartal, a šta se tiče dividende, vlasnik nije iz Hr tako da ne vidim razloga zašto ne bi isplaćivali dividendu u budućnosti, već sada imaju EPS 3kn.
-
Ovo pišem isključivo ulagateljima koji drže ovih 7.808 kom dionica na prodaji po 6,80 kn
pri toj cijeni, i sljedećim veličinama na 30/6/2020:
- Ebitda 76,5 mil kn (ttm)
- TK 137,50 mil kn
- novac i novč. ekvivalenti 54,160 mil kn
- dug 50,0 mil kn
vrijednost pokazatelja EV/Ebitda je 1,74
drugim riječima, da netko sada kupuje cijeli Lenac, u stvari njegovu trž. kapitalizaciju (sve dionice - vlastite * cijena 6,80 kn), preuzme sav dug i dobije keš na računu i njegove ekvivalente treba mu samo 1,74 god da vrati to ulaganje kroz zaradu prije amortizacije, otpisa i kamata te poreza
pa eto da ih priupitam (možda čitaju ovaj forum) da li su sigurni zašto prodaju?
možda ja, opet kažem, krivo interpretiram neke stvari pa molim vas kolege da me ispravite ako griješim...
-
Ovo pišem isključivo ulagateljima koji drže ovih 7.808 kom dionica na prodaji po 6,80 kn
- TK 137,50 mil kn
- dug 50,0 mil kn
drugim riječima, da netko sada kupuje cijeli Lenac, u stvari njegovu trž. kapitalizaciju (sve dionice - vlastite * cijena 6,80 kn), preuzme sav dug i dobije keš na računu i njegove ekvivalente treba mu samo 1,74 god da vrati to ulaganje kroz zaradu prije amortizacije, otpisa i kamata te poreza
pa eto da ih priupitam (možda čitaju ovaj forum) da li su sigurni zašto prodaju?
možda ja, opet kažem, krivo interpretiram neke stvari pa molim vas kolege da me ispravite ako griješim...
valjda 8,60.
inače ste u pravu.
ali isto tako, očito si trenutno nitko ne može priuštiti da to pojede.
otišlo u šusu!
-
da, od šoka nisam ni vidio da sam okačio krivu cijenu ha ha
tebao sam prije reći da otčepim to malo
evo novog 'pacijenta' na 8,60 kn
što reći?
-
Bravo Vlen !
-
da, od šoka nisam ni vidio da sam okačio krivu cijenu ha ha
tebao sam prije reći da otčepim to malo
evo novog 'pacijenta' na 8,60 kn
što reći?
stvarno.
odakle ih vadi više?
-
Netko je sa tih sad već 2x po 10k na 8,60 jako uporan,
-
Evo i trećeg...10.000 komada.
-
nema veze...očito je ovdje sad neki konsenzus postignut i pojavila se likvidnost pa je na djelu 'pretovar'
ako ustraje ovaj s 10 tisućicama, može samo malo usporiti stvari i dati drugoj ekipi da se utovari po povoljnih EV/Ebitda 1,74
-
-
Kupci se prepali nitko ne vjeruju fundamentalnoj analizi, svi postali tehničari...
-
Što se tiče pretovara na 8,60 bilo bi vam pametno zaviriti i u top 10 kroz koji dan. Ja ću za sada samo čekat sa strane i promatrati. Trenutno je sav cash ulupan u druge dionice ali možda se nešto i nađe. Bit će red razbit kasicu prasicu...
-
Što se tiče pretovara na 8,60 bilo bi vam pametno zaviriti i u top 10 kroz koji dan. Ja ću za sada samo čekat sa strane i promatrati. Trenutno je sav cash ulupan u druge dionice ali možda se nešto i nađe. Bit će red razbit kasicu prasicu...
Mogao bih se skoro kladiti da nikakvih promjena u top10 neće biti
Još su ovo mali pomaci
Talijani kontrolu imaju i čemu da troše gotovinu na to?
A fondovi vjerojatno drže da je dionica 'neinvestabilna' što god im taj termin značio
Ali ako se nudite, slobodno popratite stanje top10 pa nas obavijestite o tome
Hvala!
-
Nema kruha ovdje bez divke..
-
nema veze...očito je ovdje sad neki konsenzus postignut i pojavila se likvidnost pa je na djelu 'pretovar'
ako ustraje ovaj s 10 tisućicama, može samo malo usporiti stvari i dati drugoj ekipi da se utovari po povoljnih EV/Ebitda 1,74
I omoguci trejderima da udju i napucaju to gdje treba😉😉😉
-
Malo likvidnosti ne škodi nikome...
Prozor mora pasti do kraja dana, kota 8.60 !
-
- TK 137,50 mil kn
- dug 50,0 mil kn
valjda 8,60.
inače ste u pravu.
ali isto tako, očito si trenutno nitko ne može priuštiti da to pojede.
otišlo u šusu!
Ukupan dug je 122,91 milijuna kuna. Kapitalizacija 144,59 milijuna kuna (na 8,60). Dakle ako je Ebitda 76,5 (nisam provjeravao), EV/Ebitda je 2,79. To je još uvijek jeftino, al očito to ne nailazi na znacajniii odjek kod investitora. Uvijek na kraju špekulanti to malo prevrte do nove prilike.
Znam da mojedionice računaju financijske dugove, no po meni je metodološki korektan izračun ukupan dug jer sto je u suštini EV. To je ono sto bi strateški investitor platio da sada kupi 100% kapitala firme, uvecanog za ukupan dug i umanjenog za ukupan novac (at hand).
U suprotnom bi mogao smanjivanjem financijskog duga i povećanjem operativnog značajno utjecati na EV.
Ukupan dug bi ostao isti, a njegova struktura bi se značajno promijenila.
-
ne samo mojedionice:
dakle, Lenac servisira svoje obveze prema dobavljačima vrlo uredno
KAD to nije u stanju napraviti, poseže za pozajmicama banaka
dovoljno je taj dug prema bankama uključiti u dug pri izračunu EV
po meni je dakle samo pitanje urednog servisiranja takvih obveza, ako netko kupuje da se tako izrazim statičku sliku društva, društvo koje ne radi ili je u stečaju, svakako bih onda uključio dug dobavljačima, odgođene obveze i sl.
naravno ovo je moj pristup i svatko mu može naći nedostatak ali meni je on značajno pojasnio sliku potcijenjenosti VLEN u odnosu na tržište
-
ne samo mojedionice:
dakle, Lenac servisira svoje obveze prema dobavljačima vrlo uredno
KAD to nije u stanju napraviti, poseže za pozajmicama banaka
dovoljno je taj dug prema bankama uključiti u dug pri izračunu EV
po meni je dakle samo pitanje urednog servisiranja takvih obveza, ako netko kupuje da se tako izrazim statičku sliku društva, društvo koje ne radi ili je u stečaju, svakako bih onda uključio dug dobavljačima, odgođene obveze i sl.
naravno ovo je moj pristup i svatko mu može naći nedostatak ali meni je on značajno pojasnio sliku potcijenjenosti VLEN u odnosu na tržište
Ja ću ti samo reci da podicijenjenost jedino postoji ako su druga slična brodogradilišta znatno relativno skuplja. Usporedba između sektora, odnosno usporedba brodogradilišta i turista recimo ili banaka je po mojem sudu besmislena. Odnosno nije releavantna.
Trebas pronaći par sličnih remontnih brodogradilišta u regiji ili sire (Sredozemlje) pa napraviti usporedbu. Ne samo po EV/Ebitda nego sire. Ako tada se pokaze da je VLEN znatno jeftiniji od ostatka onda možeš dosta pouzdano tvrditi da postoji znacajna.disproporcija između vrijednosti i cijene.
Mislim evidentno je da Lenac nije skup, onako odokativno, ali uvijek treba promotriti konkurenciju i sektor.
-
...i onda dobiješ točno što?
da te potsjetim, na OPTE si pisao da su vrijednosti za telekome, gledano multiplu EV/Ebitda, u rasponu od 6,xx do 12,xx, tako nekako
što meni to govori? da apsolutno imam preširok raspon za donošenje odluke na temelju takvih repera, a vjerojatno iz razloga što nije isto jel gledamo telekom u Albaniji, Srbiji, ili Njemačkoj i Austriji
društva nemaju iste uvjete poslovanja nigdje jer mnogo toga ovisi o kupovnoj moći, konkurenciji, pravnom i zakonodavnom okviru, razini ulaganja te možda i najvažnije, razini razvijenosti tržišta kapitala
hoćeš auto industriju? usporedi multiple u USA i Europi a osobito sada s pojavom korone, i pojavom Tesle prije toga koja je najveći disruption force, dobit ćeš vrlo velike razlike, dijelom zbog ovih stvari koje navodim
ili kad bih npr. gledao PE pokazatelj, NIKAD ne bih kupio ni Apple ni Google uspoređujući ih s ovima u staroj Europi
pa o čemu pričamo, da oprostite Srbin pokuša kupiti Kraš, potputno legitimno i legalno, i svi stanu na stražnje noge?
i sad bi ti da ja uspoređujem 'naševanje' s nečim drugim
scrolaj gore mojih par postova pa ćeš vidjeti kako tražim prilike: čekam turnaround u poslovanju, pasalo to tebi ili ne
Lenac je bio na koljenima a sad to više nije - točka!
naš ZSE definitivno je neefikasan i nerazvijen, dosta ima ovakvih prilika, naravno ne uvijek i ne cijelo vrijeme ali ima!
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k
- zlocesti