1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• upupup
  • February 14, 2020 at 10:13 AM
  • Arhang33
    Početnik
    Reakcija primljeno
    7
    • January 15, 2023 at 7:33 PM
    • #1,181

...kako rasprava prolazi ono što nam je bilo jednoznačno sad postoji opcija A i B... trebamo neke stvari (moguće) svesti na jedno slovo.

Zaključak:

Kada glasamo "protiv" u Županji mi imamo pravo dionice ne prodati, a ujedno je Viro obvezan otkupiti ih u roku 3 mjeseca (koliko znam odluku da li ćemo prodati ne trebamo donijeti na dan skupštine. znači idemo samo glasati )

Kolega Tollway je rekao svoje iskustvo sa punomoći da je morao doći osobno ili njegov odvjetnik. Iskustvo pomaže da se znamo pripremiti na takve ideje od strane Vira (ako bi pitali Viro: on želi da svi dođemo osobno i da je skupština na Marsu po mogućnosti). To pravno nije ispravno i ne bi smjeli dopustiti da i Viro krene s tom pričom.

Punomoć se mora moći dati bilo kome (osoba treba biti ubrojiva i vjerojatno punoljetna). Moj prijatelj je bio na nekoliko različitih skupština u korist druge osobe i glasao i sve je bilo ok (imao je punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika).

• Arhang33
    Početnik
    Reakcija primljeno
    7
    • January 15, 2023 at 7:58 PM
    • #1,182
    Quote from Arhang33

...kako rasprava prolazi ono što nam je bilo jednoznačno sad postoji opcija A i B... trebamo neke stvari (moguće) svesti na jedno slovo.

Zaključak:

Kada glasamo "protiv" u Županji mi imamo pravo dionice ne prodati, a ujedno je Viro obvezan otkupiti ih u roku 3 mjeseca (koliko znam odluku da li ćemo prodati ne trebamo donijeti na dan skupštine. znači idemo samo glasati )

Kolega Tollway je rekao svoje iskustvo sa punomoći da je morao doći osobno ili njegov odvjetnik. Iskustvo pomaže da se znamo pripremiti na takve ideje od strane Vira (ako bi pitali Viro: on želi da svi dođemo osobno i da je skupština na Marsu po mogućnosti). To pravno nije ispravno i ne bi smjeli dopustiti da i Viro krene s tom pričom.

Punomoć se mora moći dati bilo kome (osoba treba biti ubrojiva i vjerojatno punoljetna). Moj prijatelj je bio na nekoliko različitih skupština u korist druge osobe i glasao i sve je bilo ok (imao je punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika).

...u pozivu na skupštinu Vira raspisano je što je potrebno navesti u punomoći tako da bez brige. Tko ne može ići neka da punomoć drugome

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • January 15, 2023 at 8:08 PM
    • #1,183

Koliko sam shvatio glasanjem "protiv" mi imamo pravo tražiti putem zahtjeva otkup dionica.

Ne trebamo to pravo realizirati, a možemo u međuvremenu i prodati dionice na burzi ako želimo tj. dok se iste ne delistiraju.

" u vezi s pitanjem osoba koje imaju pravo tražiti otkup dionica, hrvatski zakonodavac dao je to pravo samo onim dioničarima koji su sudjelovali u radu glavne skupštine i koji su glasovali protiv odluke o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu"

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 15, 2023 at 9:17 PM
    • #1,184
    Quote from havi

Ne postoji mogućnost glasanja protiv i odustanka od otkupa. Dakle, glasanje protiv podrazumijeva izjavu o nesuglasnosti s predloženom odlukom i to je konačno. Ovdje je samo stvar koliko će sakupiti glasova da se delist napravi u kraćem ili u duljem roku. Inače bi takvo odlučivanje bilo besmisleno i njime se ne bi preuzimala nikakva prava ni obveze i s jedne i s druge strane.

Meni se nameće takvo tumačenje ZTD i ZTK iako ima ovdje dosta zanimljivih situacija koje se mogu tumačiti i ovako i onako, no neke stvari su prilično nedvosmislene. Ne bi bilo loše procitati ovaj akademski uradak i situacije koje se njime opisuju i pojašnjavaju: https://hrcak.srce.hr/file/304844

Zelio sam reci da bez obzira koji je trenutak podnošenja zahtjeva za iskorištavanje prava na pravicnu naknadu zbog delistinga da se jednom donesena ta odluka ne može naknadno mijenjati. Ona naprosto proizvodi obveze i prava i s jedne i s druge strane.

povukao iz Skdd prodaju dionica već ovjerenu kod javnog bilježnika, jer još nisu bile na slobodnoj poziciji, radilo se o dionicama za koje je većinski vlasnik dao ponudu za otkup, za ovakve slučajeve ne mogu tvrditi da se mora ili ne mora prodati, ako se glasa protiv delista, jer to nije u istom trenutku i ugovor o prodaji, nego većinski prihvaća obvezu da će vas isplatiti ako vi to budete zatražili u roku tri mjeseca, tako da mislim da pravno gledano, ako ste protiv delista to vas automatizmom ne stavlja u obvezu prodaje, tako da mi se čini da se ovdje samo dodatno muti voda da se što više sitne ribe polovi u mrežu, iako svi iskusni ulagači u Viro znaju da je Tehnika izgradila prečistač mulja u Županji za 100mil.kn prije nekoliko godinam ali je očito da gazde ne mogu bez mulja iako je utvrđeno da iz lagune smrdi, smrdi, užasno smrdi

Željko Zadro: Radimo na rješavanju problema!
    ŽUPANJCI SE ŽALE NA NESNOSAN SMRAD IZ KRUGA SLADORANE
    www.glas-slavonije.hr

mi naravno vjerujemo da radi na rješavanju problema, da, svojih

• GluteusMax
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • January 16, 2023 at 9:37 AM
    • #1,185
    Quote from Moller

ako se glasa protiv delista, jer to nije u istom trenutku i ugovor o prodaji, nego većinski prihvaća obvezu da će vas isplatiti ako vi to budete zatražili u roku tri mjeseca, tako da mislim da pravno gledano, ako ste protiv delista to vas automatizmom ne stavlja u obvezu prodaje, tako da mi se čini da se ovdje samo dodatno muti voda da se što više sitne ribe polovi u mrežu,

Mea culpa, nije bilo loše namjere. Znam da se u ovim slučajevima zna naći i namjernih dezinformacija, osobito na forumima, ali meni se činilo da glasanjem protiv dolazi do obveze pa sam pitao za mišljenje na temelju te pretpostavke. Nemam iskustva sa povlačenjem dionica pa pokušavam doći do specifičnih informacija. I hvala svima na pojašnjenju. :)

Quote from havi

Meni se nameće takvo tumačenje ZTD i ZTK iako ima ovdje dosta zanimljivih situacija koje se mogu tumačiti i ovako i onako, no neke stvari su prilično nedvosmislene. Ne bi bilo loše procitati ovaj akademski uradak i situacije koje se njime opisuju i pojašnjavaju: (ne dozvoljava mi da citiram link, link je u orginalnom postu)

"Dalje u istoj zakonskoj odredbi stoji da zahtjev dioničara zastarijeva u roku od dva mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu u sudski registar. Iz zakonske dikcije i redoslijeda rečenica u zakonskoj odredbi nije jasno o kojem je zahtjevu riječ te bi tu zakonsku odredbu svakako trebalo jasnije sročiti. Moglo bi se s jedne strane zauzeti stajalište da je riječ o roku koji je određen dioničarima za postavljanje zahtjeva za isplatom pravične naknade. ... S druge strane, moglo bi se zauzeti stajalište da je riječ o zahtjevu dioničara za preispitivanje pravične naknade. Dioničari odluku glavne skupštine ne mogu pobijati ako smatraju da iznos naknade nije pravičan. Međutim, oni bi morali moći pokrenuti postupak njezina preispitivanja u određenom roku."

Nejasnoće koje se ovdje spominju su riješene kasnijim izmjenama zakona, ali za oko mi je zapeo "zahtjev dioničara za preispitivanje pravične naknade" koji se ovdje spominje, ali ne mogu ga naći kao takvog u zakonu, osim što se njime ne može pobijati odluka glavne skupštine.

Ima li netko kakve informacije u vezi toga, da li je to ikakva opcija?

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • January 16, 2023 at 11:25 AM
    • #1,186

Dopuna pozivu na Glavnu skupštinu 28.02.2023   Obavijesti izdavatelja - EHO (zse.hr)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 16, 2023 at 2:25 PM
    • #1,187
    Quote from jasko

Dopuna pozivu na Glavnu skupštinu 28.02.2023   Obavijesti izdavatelja - EHO (zse.hr)

sjetili se dodati obrasce, da se dijoničari ne muče sami,

vidim da se neki nadaju procjeni pravične naknade, ali to nije moguće jer je bilo dovoljno dana trgovanja, to i je Gazdama malo problem, što im je cijena "malo pobjegla" dok su morali čekati završetak PSN,

drugi opet misle da se cijena još može "regulirati" do 28.veljače, NE, cijena je unazad 3mj.od objave poziva, a ne od datuma Skupštine, da to može tako, onda bi tek plaćali "danak u krvi" većinskima na svim dionicama, koje se namjeravaju delistirati

• GluteusMax
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • January 16, 2023 at 3:46 PM
    • #1,188
    Quote from GluteusMax

za oko mi je zapeo "zahtjev dioničara za preispitivanje pravične naknade" koji se ovdje spominje, ali ne mogu ga naći kao takvog u zakonu, osim što se njime ne može pobijati odluka glavne skupštine

Ima li netko kakve informacije u vezi toga, da li je to ikakva opcija?

nema veze, shvatio sam da se to odnosi samo na slučajeve kada se naknada računa po vrijednosti društva, ne i kada se radi o ponderiranom prosjeku kao u ovom slučaju

• Ardwark
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • January 16, 2023 at 4:04 PM
    • #1,189

Vjerujem da je ovo vec rjeseno kao sto sam vjerovao da je predstecajna planirana i odavno dogovorena.

Ovaj put neugodno za mene.

Da se razumijemo. Ako viro otkupi dionice to znaci da sam dionicar firme koja ima hrpu svojih dionica. Teoretski firma je bogatija jer po meni vrijedi 90 kn bez problema.

Dakle firma ce kao takva sama zaraditi barem 20 kn po dionici po mojoj racunici a zadro sigurno cijeni vise

No sto mi to znaci? Nis. Nemam nikakav utjecaj.

Neka otkupe do 12 posto sa trzista.. Nece sigurno svih 95%

No 90 mogu dosegnuti.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • January 16, 2023 at 7:37 PM
    • #1,190

Dakle po upisima ovdje moze se očekivati od Uprave ponuda od 1 cent iznad izračunatog 3mj - prosjeka. Ako imamo sreće.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 17, 2023 at 11:12 AM
    • #1,191
    Quote from KultLicnosti

Dakle po upisima ovdje moze se očekivati od Uprave ponuda od 1 cent iznad izračunatog 3mj - prosjeka. Ako imamo sreće.

može to i bolje samo treba čekati

Uspjeh u ulaganju je vjerojatniji ako se radi na duži rok
    www.poslovni.hr

u potpisu članka,

veliki savjeti, nikakva pomoć :)

Promjene dioničara - MojeDionice

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • January 17, 2023 at 2:07 PM
    • #1,192

Vidim da nam je vlada ipak dozvolila rast secera!

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 17, 2023 at 2:18 PM
    • #1,193
    Quote from LodeRunner

Vidim da nam je vlada ipak dozvolila rast secera!

je, samo cijena ne štima, treba biti 1,33€ :)

sada nam je najbitnije da nas Vlada i premijer štite na potrošnji od 2-3 kg šećera sa 4-6kn mjesečno, a što hrvatske građevine moraju plaćati stanove 3000€/m2 nije još bilo u razmatranju, tu je Vlada ponudila stambenim štedišama poticaj 2€ godišnje na cca700€,

nekako me hvata osjećaj da nas Veliki vođa vodi u Veliku provaliju

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • January 18, 2023 at 2:12 PM
    • #1,194

Vrijedi li kao kod TPNG da dioničar koji je glasao "protiv", znači ponudio dionice Viru na prodaju, može dionice povući iz prodaje Viru u vremenu predviđenom za prijenos na račun Vira? Na slici niže sam stavio kako je to bilo u slučaju Tankerske. Napominjem u slučaju Tankerske da ne bi tko pobrkao sa Virom!!!!

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 25, 2023 at 1:29 PM
    • #1,195

evo malo podataka za preračunavanje dok stojimo u mjestu i čekamo,

prvih 12.13'

p.s. neki jako brzo računaju, da ne griješite negdje :)

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • January 25, 2023 at 4:58 PM
    • #1,196

E Viro, viro, da te taknuo nisam sad bi se zelenio cijeli portfelj al još se nadam da ostali veliki dionici ipak ne podržavaju delistanje.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • February 2, 2023 at 1:55 PM
    • #1,197

Netko pece kolace danas?

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • February 2, 2023 at 2:10 PM
    • #1,198
    Quote from LodeRunner

Netko pece kolace danas?

Ma nije mi jasno tko im prodaje ispod 8.90

To se dobiva sigurno ako se dođe na skupštinu a poslije možda i više...

• tenchi0110
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    993
    • February 2, 2023 at 2:38 PM
    • #1,199
    Quote from tizian1
    Quote from LodeRunner

Netko pece kolace danas?

Ma nije mi jasno tko im prodaje ispod 8.90

To se dobiva sigurno ako se dođe na skupštinu a poslije možda i više...

A što ako ne skupe 75% temeljnog kapitala zastupljenog na glavnoj skupštini?

aaaaaaaaaaaaaaaaand it's gone

• Ardwark
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • February 2, 2023 at 4:45 PM
    • #1,200

To je glavno pitanje

Francuzi su bitni. Fondovi ce reci da su protiv.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago