1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:13 PM
  • art_invest
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • February 11, 2025 at 3:49 PM

Ok, tekst je pun propagandnih korporativnih floskula, ali ako planiraju zaposliti 200 novih u 2025., to je barem poludobra najava. Druga strana te najave je koliko kvalitetnog kadra će naći.

Za sada, bolje ovo nego da najavljuju otpuštanja i smanjenje poslovanja.

• KitoLovac
    Student
    Reakcija primljeno
    77
    • February 11, 2025 at 6:25 PM

Vjerujem da će zaposliti. Njima se više isplate novi djelatnici nego li neki stariji stručni kadar. Matica daje ETK novac po pojedincu. Po satu. Više zaposlenika - više novca od Matice. Novi zaposlenici - manje plaće i veća dobit ETK.

Ali volio bih kad bi se našla barem neka pamatna glava pa da se krenu baviti sa AI. Kaskamo nemoguće.

All
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    231
    • February 12, 2025 at 9:08 AM
    Quote from KitoLovac

https://www.jutarnji.hr/native/iza-vra…_vijesti_vise_2

Kažu budućnost 😅

A vi se smijete, al traze novi kadar, dakle zaposljavaju ....

tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • February 12, 2025 at 8:19 PM

i span je zaposlio 200 novih ljudi i nakon godinu dana rezultati još nisu vidljivi. ako će i ero tim putem.....

• KitoLovac
    Student
    Reakcija primljeno
    77
    • February 19, 2025 at 11:46 AM

Izvješće bolje od očekivanog.

Nešto se ipak događa i ostaje nada u dobru 2025 ✌️

All
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    231
    • February 19, 2025 at 12:19 PM
    Quote from KitoLovac

Izvješće bolje od očekivanog.

Nešto se ipak događa i ostaje nada u dobru 2025 ✌️

Mislim da mjesta za brigu niti je bilo niti ce biti sljedecih godina

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • February 19, 2025 at 12:27 PM

Dobro izvjesce, ali daleko je ero od blue chipa koji je bio. Mozda nas je kodt razmazio 😀

All
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    231
    • February 19, 2025 at 1:20 PM
    Quote from Backdraft

Dobro izvjesce, ali daleko je ero od blue chipa koji je bio. Mozda nas je kodt razmazio 😀

Ne možda !!!

• Plase
    Početnik
    Reakcija primljeno
    51
    • April 30, 2025 at 9:38 AM

Dividenda 10,54 €

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • April 30, 2025 at 1:00 PM
    Quote from Plase

Dividenda 10,54 €

Vise nego sam ocekivao, lijepo

All
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    231
    • May 28, 2025 at 7:39 AM

Eto štiva

Novi ugovori Ericsson Nikola Tesla vrijedni više od 18 milijuna eura
    Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore iz područja digitalne transformacije i poslovnih komunikacijskih sustava vrijedne više od 18 milijuna eura.
    forbes.dnevnik.hr
  • borsa
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    193
    • May 28, 2025 at 11:10 PM

Može li ova nekad čuvena firma naći igdje ikakav posao a da nije Mostar, Priština i tu nešto za državu.

Zanimljivo bi bilo znati prosjek godina zaposlenika jer mi radari govore da su uglavnom na izmaku snaga i skupljaju papire za penziju.

p.s imam nekoliko desetaka njihovih papirića kupljenih nakon konzumiranja bunike.

All
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    231
    • May 29, 2025 at 8:00 AM
    Quote from borsa

Može li ova nekad čuvena firma naći igdje ikakav posao a da nije Mostar, Priština i tu nešto za državu.

Zanimljivo bi bilo znati prosjek godina zaposlenika jer mi radari govore da su uglavnom na izmaku snaga i skupljaju papire za penziju.

p.s imam nekoliko desetaka njihovih papirića kupljenih nakon konzumiranja bunike.

Smatras li da su novci zaradeni od švabe bolji nego od Crnogorca ili Hrvata ? Ja imam Ernt dugo i odplatio se putem dividendi, a obzirom da smatram da u portfelju treba imati i tvrtke tipa Ht, Ernt .... ne pada mi na pamet prodati, al sam zato izasao iz adpl, ingra, hpb, ... Netko uzme obveznice i zadovoljan je sa 2-3%

Što se tiče zaposlenika od frenda mali se nakon završenog FER-a zaposlio kod njih i ono malo što smo pričali nije ni blizi toga što govoriš. Inace u poslu ti hoće to tako se okrenuti. Pogledaj i Span, samo su malo stali i odmah je cijena potonula i sad opet krenuli al cijena se nije bas maknula. I ako usporedim sa kodt, kotr2, dlkv .... tada smo nezadovoljni ali obzirom da nije dobroo drzati sva jaja u istoj kosarici .... Eto čisto da te malo pokušam oraspoložito. Ako drzis keš gubis, a ovdje dividenda pokrije devalvaciju i da mali đeparac i čekamo bolja vremena za tvrtku .... :)

A mozes i odustati i uci u dlkv, kotr2, kodt, ig gdje ces najvj se obogatiti ;)

• slovojed12
    Početnik
    Reakcija primljeno
    69
    • May 29, 2025 at 12:44 PM

Glavni klijenti ENTa za njihove glavne proizvode su telekomi. Na zapadnoeuropskim tržištima, proteklih godina su dosta ulagali u infrastrukturu i sad ta infrastruktura se mora naplatiti. Ti projekti su u uglavnom dovršeni ili su u fazi gdje ne treba mnogo ljudi. Zato su sad ti odjeli u kojima su ljudi orjentirani na profesionalne usluge i instalaciju ENT proizvoda u nedostatku novih poslova. JI Europa je malo kaskala sa ulaganjima pa tu još ima nešto projektića.

A tu je i moment umjetne inteligencije i potrebe da se vidi kako to uklopiti u poslovne procese tako da su telekomi usredotočeni na te izazove. Tu, koliko ja znam, ENT nema nešto za ponuditi. Za sada.

S druge strane, R&D koji razvija proizvode, bilo za državu, bilo za maticu, posluje nešto bolje nego u prethodnom razdoblju.
    Ne znam koje planove imaju po pitanju Cybersecurity-ja, da li će se tu značajnije angažirati.

All
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    231
    • May 29, 2025 at 12:54 PM
    Quote from slovojed12

A tu je i moment umjetne inteligencije i potrebe da se vidi kako to uklopiti u poslovne procese tako da su telekomi usredotočeni na te izazove. Tu, koliko ja znam, ENT nema nešto za ponuditi. Za sada.

S druge strane, R&D koji razvija proizvode, bilo za državu, bilo za maticu, posluje nešto bolje nego u prethodnom razdoblju.
    Ne znam koje planove imaju po pitanju Cybersecurity-ja, da li će se tu značajnije angažirati.

AI uglavnom svima oduzima posla osim onima koji se njome iskkjučivo bave. Po pitanju cybersecuritya rade i mislim da se tu pojacavaju ....

• alfa1
    Student
    Reakcija primljeno
    257
    • May 29, 2025 at 2:03 PM
    Quote from borsa

Ericsson, švedska multinacionalna kompanija, ima aktivne poslovne podružnice ili urede u više od 180 zemalja širom svijeta.

Ericssonove podružnice i ovisna društva, uključujući Ericsson Nikola Tesla, uglavnom se fokusiraju na svoja tržišta i regije.

Podružnice poput Ericsson Nikola Tesla u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Bjelorusiji isporučuju proizvode i usluge prema potrebama svojih tržišta, a njihova je uloga da podrže lokalne operatere i partnere te da implementiraju globalna Ericssonova rješenja prilagođena specifičnostima tih tržišta.

Tako da ERNT nikada neće naći posao u Njemačkoj ili Švedskoj kao npr. KODT.

Quote from All

Smatras li da su novci zaradeni od švabe bolji nego od Crnogorca ili Hrvata ?

Nije bolji novac od Njemca ali je tržište ogromno, kao i za KODT. U našoj regiji, koju ERNT pokriva nema dovoljno posla.

Drastična razlika, zato po meni ERNT nema potencijal kao Končari.

All
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    231
    • May 29, 2025 at 2:22 PM
    Quote from alfa1
    Quote from borsa

Quote from All

Smatras li da su novci zaradeni od švabe bolji nego od Crnogorca ili Hrvata ?

Nije bolji novac od Njemca ali je tržište ogromno, kao i za KODT. U našoj regiji, koju ERNT pokriva nema dovoljno posla.

Drastična razlika, zato po meni ERNT nema potencijal kao Končari.

A onda bi Ericsson Deutchland sklapao poslove u Hrvatskoj, Bosni, ..... ? :). Nemoj brinuti sve je u redu, imaju potencijal i poslova, samo da se posloze, zsspali su kao i Span ali eto krenulo je na bolje ....

• alfa1
    Student
    Reakcija primljeno
    257
    • May 29, 2025 at 2:50 PM
    Quote from All

A onda bi Ericsson Deutchland sklapao poslove u Hrvatskoj, Bosni, ..... ? :) . Nemoj brinuti sve je u redu, imaju potencijal i poslova, samo da se posloze, zsspali su kao i Span ali eto krenulo je na bolje

Pročitaj još jednom i razmisli, ovo što si ti napisao nema niđe veze.

Kažeš da voliš drukčija mišljenja, izgleda da i tebi smeta negativan komentar na dionicu koju imaš.

All
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    231
    • May 29, 2025 at 3:15 PM
    Quote from alfa1
    Quote from All

A onda bi Ericsson Deutchland sklapao poslove u Hrvatskoj, Bosni, ..... ? :) . Nemoj brinuti sve je u redu, imaju potencijal i poslova, samo da se posloze, zsspali su kao i Span ali eto krenulo je na bolje

Pročitaj još jednom i razmisli, ovo što si ti napisao nema niđe veze.

Kažeš da voliš drukčija mišljenja, izgleda da i tebi smeta negativan komentar na dionicu koju imaš.

Kako nema ??? Ericson Deutchland radi u Dojčlandu, a Ericsson NT tj Hrvatska radi u Hrvatskoj, a dojčland ojri su iste vrijednosti ko i hrvatski. Ne kuzim što tu sad nije jasno ili što je čudno ? I gdje si vidio da se ljutim ? Dapače, negativni konentari za dionice koje držim dobrodosli i onda cemo ih raščlaniti i vidjeti imaju li ili nemaju smisla.

• slovojed12
    Početnik
    Reakcija primljeno
    69
    • May 29, 2025 at 4:11 PM

ENT ima ulogu na tržištima istočne i južne Europe i u suradnji s državaom, no to im je oko 40% prihoda. Sigurno da sankcije Bjelorusiji nisu pomogle poslovanju. A i vraćanje servisa HTu se odrazilo na bilancu.

Što se tiče zapada, u izvješću za 2024. se navodi da je 56% prihoda ostvareno kroz usluge za maticu. To podrazumijeva i razvoj znanja i profesionalne usluge - rade naši ljudi za BT, DT, KPN itd da ne nabrajam. Pogotovo Njemačka im je bila veliko tržište do nedavno. No kao što sam već napisao, zapadna europa je ciklus prelaska na 5G u dobroj mjeri odradila. Čeka se početak novog ciklusa, u međuvremenu će vjerujem steći kompetencije u AI uslugama.

Čisto da razbijem iluziju da je to tvrtka s fokusom na regiju. Da, naravno, to je jako bitan segment, ali čini pola poslovanja (ili manje). Jasno je da oni objavljuju kad dobiju takav posao. No kad globalni E za neki projekt uzme 50 njihovih inženjera da rade godinu dana, računaj da je to 2-3 mil € prihoda za ERNT. Samo tu sad nema puno takvih projekata.

Teško je uspoređivati Končar i ERNT, pogotovo zato što je telekom infrastructure ciklus trenuto u low fazi, dok su ulaganja u energetska postrojenja na vrhuncu. Ali to je opet ulaganje u infrastrukturu druge vrste - svi koji sada ulažu u tu infrastrukturu zbog Data centara i AI-a će s tim usporiti, i morati će ta ulaganja monetizirati. To znači da će morati doći razna consumer i enterprise rješenja koja će taj AI iskoristiti. A to je opet prilika za IT tvrtke.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      399
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago