1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

DLKV (Dalekovod d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:29 PM
  • Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • December 8, 2020 at 3:46 PM
    Quote from Flight
    Quote from barbosa

kakva je to uopće knstatacijaX/...zbroji tržišnu kapitalizaciju bilo koje tvrtke na zse uvećane za dugoročne i kratkoročne obveze i na svakoj dobijaš takve cifre da boli glava, tko to uopće obračunava i gleda ne takav trolerski način osim forumskog drukexa

Takva koju koriste svi razumni i profesionalni investitori i zove se EV - Enterprise value.

Netočno, jer zbraja se tržišna kapitalizacija, financijski dug (dugoročni i kratkoročni) i oduzima se novac i lako unovčiva kratkotrajna finanijska imovina.
    To bi značilo 185.889.173 kn tržišne vrijednosti + 309.398.134 kn neto duga = Enterprise value 495.287.307 kn.
    Gotovo isti izračun je i na mojedionice. Ako pridodamo cjelokupne dugoročne obveze u EV, onda govorimo o 548.643.891 EV, no gornji izračun smatram ispravnijim.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • December 8, 2020 at 4:15 PM
    Quote from Flight
    Quote from barbosa

kakva je to uopće knstatacijaX/...zbroji tržišnu kapitalizaciju bilo koje tvrtke na zse uvećane za dugoročne i kratkoročne obveze i na svakoj dobijaš takve cifre da boli glava, tko to uopće obračunava i gleda ne takav trolerski način osim forumskog drukexa

Takva koju koriste svi razumni i profesionalni investitori i zove se EV - Enterprise value.

Ja sam izgleda malo glup i ovo nije prava tema, ali ako bi mi neko mogao pojasniti koja je logika da je EV veća što su veći dugovi firme. Meni bi bilo zdravoseljački logičnije da se od tržišne kapitalizacije oduzima dug a ne pribraja. Ovako ispada što je firma jače zadužena, to je veći EV. Ne kužim logiku.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • December 8, 2020 at 4:22 PM

Meni je zao sto su forumasi na Dlkv, Igh, Vlen, Atpl itd u velikim gubicima. Ja nisam samo zato jer sam jako kratko na burzi pa sam dosla na ove stecajne cijene :)

Dlkv u dvoznamenkastim iznosima niti ne pamtim :)

No, smijesno mi je citati da je ulazak na ovoj cijeni, danas cca 7.50 kuna, izgubljen novac. Firma iz kvartala u kvartal ove godine bolje posluje, polako se probija na inozemna trzista, ugovara nove poslove.

Da, trenutno je ovo kupovati rizik. Onog trena kada bude ovdje sve jasno i kada dodje prvi pozitivan FI, biti ce prekasno za ulazak, potpuno ista situacija je na IGH trenutno.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 8, 2020 at 4:46 PM
    Quote from komot
    Quote from Flight

Ja sam izgleda malo glup i ovo nije prava tema, ali ako bi mi neko mogao pojasniti koja je logika da je EV veća što su veći dugovi firme. Meni bi bilo zdravoseljački logičnije da se od tržišne kapitalizacije oduzima dug a ne pribraja. Ovako ispada što je firma jače zadužena, to je veći EV. Ne kužim logiku.

Ne kužiš logiku? A koja bi bila tvoja logika? Da oduzmeš dug? Pa valjda netko taj dug treba na kraju platiti?

Recimo da prodajes stan za 100 tisuća eura, neto i imaš 12 tisuća eura duga za režije. Koliko kupac onda mora platiti tvoj stan u konačnici? 112 ili 88 tisuća eura?

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • December 8, 2020 at 4:54 PM
    Quote from komot
    Quote from Flight

I ja sam se pitao isto...ocito smo glupasti...

Citajuci objasnjenja nisam nista pametniji...jasan mi je kako funkcionira u omjeru s drugim pokazateljima (npr. EBITDA)...

Ali sam EV po meni i nema nekog smisla jer drustvo koje ima 1kn trzisne kapitalizacije i 1mil kuna duga ima veci EV od drustva koje ima 3kn trzisne kapitalizacije i 0 kn duga...kad se gleda samo EV uopce nije bitno jel on visok ili nizak jer moze bit visok zbog velike trzisne kapitalizacije (znaci da investitori vjeruju u drustvo i da "vrijedi") i malog duga, a s druge strane moze bit velik jer ima malu trz. kapitalizaciju (investitori ne vjeruju u drustvo) i ogroman dug...

Valjda ce nam netko pametniji to objasnit...

P.s. Flight bi mogao, ali on ce nam reci da ulozimo u edukaciju i odemo na neki tecaj...(vidim kolega flight je vec odgovorio pa povlacim ovu zadnju recenicu, ocito je danas dobre volje i dijeli znanje "za dzabe", tnx flight)

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • December 8, 2020 at 4:55 PM

U potpunosti se slažem,nešto sam skupio dalekovoda na nižim razinama, i nisam ga prodao.Igh sam zauzeo poziciju, i optimu također.S te tri dionice čekam, nek jedna odradi kako treba, odlično...Sve ostalo ide, malo sigurnije.. mada me je iznenadila podravka, mogao sam joj malo masla pokupit:)

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • December 8, 2020 at 5:03 PM
    Quote from Flight
    Quote from komot

Ne kužiš logiku? A koja bi bila tvoja logika? Da oduzmeš dug? Pa valjda netko taj dug treba na kraju platiti?

Recimo da prodajes stan za 100 tisuća eura, neto i imaš 12 tisuća eura duga za režije. Koliko kupac onda mora platiti tvoj stan u konačnici? 112 ili 88 tisuća eura?

Hvala kolega...vrlo jednostavno...sad tek shvacam da to ustvari nije vrijednost drustva vec cijena koju buduci kupac treba platiti za njega...slicno je, ali ipak razlicito...

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 8, 2020 at 5:19 PM
    Quote from Clicker
    Quote from Flight

Netočno, jer zbraja se tržišna kapitalizacija, financijski dug (dugoročni i kratkoročni) i oduzima se novac i lako unovčiva kratkotrajna finanijska imovina.
    To bi značilo 185.889.173 kn tržišne vrijednosti + 309.398.134 kn neto duga = Enterprise value 495.287.307 kn.
    Gotovo isti izračun je i na mojedionice. Ako pridodamo cjelokupne dugoročne obveze u EV, onda govorimo o 548.643.891 EV, no gornji izračun smatram ispravnijim.

Nema tu “točno i netočno”. To su varijacije na temu. Mene su učili da uzmem trz. kapitalizaciju uvećam je za defcato ukupan dug i umanjim za novac i brzo unovcivu imovinu. Ako su potraživanja od kupaca slična obvezama prema dobavljačima i uredno se i brzo naplacuju onda su te obevze isto dug, a potraživanja defacto kes pa se medjiuaobno poništavaju.

Moja je procjena konzervativnija jer uprava može trpati dug na ostale kratkoročne obveze (sto konkretno u DLKV i rade) pa ispada da taj i takav dug “tvoj izračun” uopće ne zahvaća. Zisku?

Pa kad to staviš u omjer s Ebitda-om onda tvoj izračun daje znatno povoljniji odnos (omjer) ako je dug pospremljen na nekim drugima kontima pasive.

https://www.investopedia.com/terms/e/enterprisevalue.asp

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • December 8, 2020 at 8:31 PM
    Quote from Parica
    Quote from Flight

Hvala kolega...vrlo jednostavno...sad tek shvacam da to ustvari nije vrijednost drustva vec cijena koju buduci kupac treba platiti za njega...slicno je, ali ipak razlicito...

Hvala kolega flight, jednostavno ste to objasnili. EV nije ono što sam mislio da je i ima itekako smisla kad ga se stavi uz ebitda. Ovako, sam za sebe, ne govori puno. Ja sam iz literature skužio da je to nekakva fer vrijednost kod preuzimanja i sve mi to nije imalo nikakvog smisla. Hvala na prosvijetljenju.

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • December 9, 2020 at 10:15 AM
    Quote from Flight
    Quote from Clicker

Nema tu “točno i netočno”. To su varijacije na temu. Mene su učili da uzmem trz. kapitalizaciju uvećam je za defcato ukupan dug i umanjim za novac i brzo unovcivu imovinu. Ako su potraživanja od kupaca slična obvezama prema dobavljačima i uredno se i brzo naplacuju onda su te obevze isto dug, a potraživanja defacto kes pa se medjiuaobno poništavaju.

Moja je procjena konzervativnija jer uprava može trpati dug na ostale kratkoročne obveze (sto konkretno u DLKV i rade) pa ispada da taj i takav dug “tvoj izračun” uopće ne zahvaća. Zisku?

Pa kad to staviš u omjer s Ebitda-om onda tvoj izračun daje znatno povoljniji odnos (omjer) ako je dug pospremljen na nekim drugima kontima pasive.

https://www.investopedia.com/terms/e/enterprisevalue.asp

Netočno utoliko što u prvu rečenicu na koju i reagiram, nije bio uvršten cash, bez kojeg EV nema smisla.

Da, postoje varijacije na temu, pa je tako jedna definicija da se gleda kompletan dug, a drugi je pogled da treba gledati 'interest bearing debt', dakle financijski dug koji mi je smisleniji zbog sukobljavanja stavki u bilanci - spomenute obveze prema dobavljačima vs. potraživanja od kupaca.

Npr, Dalekovod od kupaca potražuje 289mil (bez ostalih potraživanja i zaliha), a obveze prema dobavljačima iznose 194mil.

Pa ako se tako poigramo i uračunamo cjelokupan dug Dalekovoda, ali i potraživanja prema kupcima kao cash onda izračun kaže:

MCap 184.9 mil, dug.obv. 235.6, kratk.obv. 475.4, novac 38.4, kratk.fin.im. 14.9, potraživanja od kupaca 289 mil....što bi nam dalo EV od 553.6 mil kn.

Sve u svemu, da se svakako diskutirati o stabilnosti drušva, uostalom, društvo su predstečajne nagodbe s niskom razinom kapitala i rezervi.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 9, 2020 at 10:39 AM

Nažalost, kes je uvjetno rečeno zanemariva stavka u bilanci Dalekovoda, a ja nisam nigdje naveo da računam u lipu EV. Napisao sam milijardica EV i to je otprilike tako misleći na trzisnu vrijednost equitya i povrh toga sav dug. Recimo da ima 900 milijuna kuna obveza i knjigovodstvenog kapitala koji nije znacajan. Ja sam najgrublje gledao sto kupac sve mora platiti povrh equitya ako preuzme društvo i koliko ga to u konačnici na neki datum košta. (To ne uvažava vremensku preferenciji novca niti rocnost i kamatnu stopu kod kamatonsosnih obveza)

Al čak kad i uzmeš ovo sto si ti napisao na Ebitdu od šezdesetak milijuna kuna daje koliko EV/Ebitda? 8-9 To bas nije “cheap”

To je aproksimacija. Skroz konzervativna.

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • December 9, 2020 at 11:23 AM

Skupo ili jeftino, to ovisi u kojem smjeru društvo ide.

Rizična je ovo dionica, no ako su krenuli smjerom oporavka - jačanje bilance, rast prihoda, povratak marži, onda se priča drugačije gleda.

EBITDA je 62mil u prva tri kvartala, tako da je gotovo sigurno viša od toga na razini godine - neću prognozirat kolika već čekam da vidim.

• Pete_la_M
    Početnik
    Reakcija primljeno
    13
    • December 9, 2020 at 1:23 PM

Trebalo bi vidjeti kako se potraživanja serviraju, a i kompozicija duga. Kad pogledate iste brojke zaduženja i potraživanja prethodnih godina vidjet cete vece razine vrijednosti dionica. Kako to objašnjavate uz slicne(mozda i manje, ali nebitno) razine EbBITDA. Sta je to sto je srusio cijenu dionica prije godinu dana.

Ipak je optimizam sada zastupljen - sumnjam da je EBITDA presudila, vec samo mala pretumbacija vlasnika i zavaravanje samog sebe da je dug manji nego sto jest. Pricamo o građevini gdje je dug od 10 milijuna ogroman, a kamoli od 200 milijuna.

• Zvonar
    Student
    Reakcija primljeno
    31
    • December 9, 2020 at 3:57 PM

Samo lagano,vrijednost dionice lagano raste iz mjeseca u mjesec sto mozete vidjeti. Dali tko moze objasnit zasto je dionica srusena kad je Dalekovod i bio vise u dugu i bez financijskog ucinka restrukturiranja.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • December 9, 2020 at 8:12 PM
    Quote from Zvonar

Samo lagano,vrijednost dionice lagano raste iz mjeseca u mjesec sto mozete vidjeti. Dali tko moze objasnit zasto je dionica srusena kad je Dalekovod i bio vise u dugu i bez financijskog ucinka restrukturiranja.

Prije neki dan je bilo: tko je ušao, ušao je.

Sad pišete: samo lagano...

Što ćete sutra pisat?!

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• barbosa
    Guest
    • December 9, 2020 at 9:41 PM

kol. maratonac, nisi ok. nije kol. Zvonar ništa loše pisao, tko je mogao pretpostaviti da će az gnjusovi podlo iskoristiti vijesti i spriječiti rast dionice prodajom 55k kom, da nije njih, sada bi bili bar na 8,5kn:cursing:...nakon toga su trolovi nanjušili priliku da dođu do izražaja i prosuli svoju psihijatriju i to je trenuto to...

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • December 9, 2020 at 9:47 PM
    Quote from barbosa

kol. maratonac, nisi ok. nije kol. Zvonar ništa loše pisao, tko je mogao pretpostaviti da će az gnjusovi podlo iskoristiti vijesti i spriječiti rast dionice prodajom 55k kom, da nije njih, sada bi bili bar na 8,5kn:cursing:...nakon toga su trolovi nanjušili priliku da dođu do izražaja i prosuli svoju psihijatriju i to je trenuto to...

Pretpostaviti smo mogli jer fondovi to rade od travnja. Bilo kakav rast koriste za istresanje. Nekim ja to prilika za dokup.

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 9, 2020 at 9:58 PM

još se prodaje

AZ OMF KATEGORIJE B-54,700-0.22%855,597

bez ocjena molim

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 9, 2020 at 10:09 PM
    Quote from maratonac
    Quote from Zvonar

Prije neki dan je bilo: tko je ušao, ušao je.

Sad pišete: samo lagano...

Što ćete sutra pisat?!

e to moraš pogledati na Poslovnom, ovdje što je zvonio zvonio čini mi se meni

• malibu
    Početnik
    Reakcija primljeno
    18
    • December 9, 2020 at 10:16 PM
    Quote from harpun

još se prodaje

AZ OMF KATEGORIJE B-54,700-0.22%855,597

imamo i novi ulaz u Top 10

10.grStar.gif MEMIĆ IBRAHIM102.1220,41%

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 10:55 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      888k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 10:55 AM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 10:46 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. goranlagea

May 22, 2025 at 10:46 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 10:39 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 22, 2025 at 10:39 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 10:14 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      912k
      2.1k
    3. sokol74

May 22, 2025 at 10:14 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      204k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 10:55 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

goranlagea May 22, 2025 at 10:46 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago