1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:27 PM
  • BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • October 20, 2022 at 3:08 PM
    Quote from Parica
    Quote from Junius

Ja bi rekao da je motiv vlasnika ovo radnjom da izbjegne plaćanje poreza na dividendu, naime pravne osobe (primatelji dividende) taj porez ne plaćaju, dok Emil kao fizička osoba je taj porez morao platiti. Ovo je samo moje mišljenje.

Nisam racunovodja...ali me vidim nacin da se izbjegne placanje poreza kad ce se divka knjizit kao prihod i na kraju godine netirat sa rashodima i na to platit porez na dobit i onda jos porez na isplatu iz d.o.o. ako zelis sebi isplatit novce iz d.o.o.

Moze s nekim troskovima smanjit osnovicu za placanje poreza ali...porez ce platit, mozda nesto manji, ali platit ce ga...

Upravo tako, da je primio dividendu kao FO platio bi samo porez na dividendu, a ovako firma treba platiti i porez na dobit i porez na isplatu dobiti ako je isplati. Na sve je država mislila, osim ako je firma s Malte, onda idu druga pravila, baba Rada to dobro zna, ipak je ona krojačica sa iskustvom ^^

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 20, 2022 at 3:14 PM

ZSE je održala Webcast gdje je gostovao i ATGR. Netko iz ATGR tko je održao prezentaciju (ne znam ime ali tipa direktor financija) je prokomentirao da je Emil prebacio sve vlasništvo na firmu kako bi mogao lakše upravljati imovinom i novcem i da je to jedini razlog te akcije. Ovo je bilo rečeno u kontekstu kao da dioničari ne moraju ništa sumnjati niti brinuti što se događa. Neke od zanimljivih stavki kojih se još sjećam i koje su još prokomentirane su slijedeće:

-Dobavni lanci i cijene roba su u banani, na moje pitanje vidi li se stabilizacija i svijetlo na kraju tunela odgovor je bio "na žalost ne"

-Sve sirovine su im porasle čini mi se minimalno 25-30%

-Povećanje troškova je djelomično prebačeno na krajnje kupce. Tu strogo i detaljno balansiraju povećanje cijena i odljev kupaca s ciljem da je odljev što manji i u tome su navodno jako dobri). kako odmiče godina, tako će se cijene i dalje povećavati tj. sve će se više povećanje troškova prebaciti na krajnjeg kupca. u Konkurencija radi slično kao i oni ali su oni izgleda uspješniji od konkurencije.

Ja sam slao mail na ZSE gdje sam tražio snimku Webcasta da ju na miru ponovno pogledam pa sam dobio slijedeći odgovor:

Poštovani,

događanje se ne snima, no možemo Vam poslati prezentacije kompanija (u prilogu).

Lijepi pozdrav,

Files

Atlantic Grupa - PRIME Plus Investment Webcast_September 2022.pdf 2.15 MB – 11 Downloads
  • BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • October 20, 2022 at 3:19 PM
    Quote from Roki

ZSE je održala Webcast gdje je gostovao i ATGR. Netko iz ATGR tko je održao prezentaciju (ne znam ime ali tipa direktor financija) je prokomentirao da je Emil prebacio sve vlasništvo na firmu kako bi mogao lakše upravljati imovinom i novcem i da je to jedini razlog te akcije. Ovo je bilo rečeno u kontekstu kao da dioničari ne moraju ništa sumnjati niti brinuti što se događa. Neke od zanimljivih stavki kojih se još sjećam i koje su još prokomentirane su slijedeće:

-Dobavni lanci i cijene roba su u banani, na moje pitanje vidi li se stabilizacija i svijetlo na kraju tunela odgovor je bio "na žalost ne"

-Povećanje troškova je djelomično prebačeno na krajnje kupce. Tu strogo i detaljno balansiraju povećanje cijena i odljev kupaca s ciljem da je odljev što manji i u tome su navodno jako dobri). kako odmiče godina, tako će se cijene i dalje povećavati tj. sve će se više povećanje troškova prebaciti na krajnjeg kupca. u Konkurencija radi slično kao i oni ali su oni izgleda uspješniji od konkurencije.

Ja sam slao mail na ZSE gdje sam tražio snimku Webcasta da ju na miru ponovno pogledam pa sam dobio slijedeći odgovor:

Poštovani,

događanje se ne snima, no možemo Vam poslati prezentacije kompanija (u prilogu).

Lijepi pozdrav,

Display More

Kolega, vidim da ste dobro informirani :thumbup: . Da li možda znate koje kompanije su se također predstavljale u tom webcastu i da li imate i njihove prezentacije? Pretpostavljam da je to ovo u linku?

https://zse.hr/UserDocsImages/photos/events/PrimePlus_9-2022_A4.pdf?vel=281582

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • October 20, 2022 at 3:24 PM
    Quote from zlocesti

Otvaram javnu raspravu.

Progledala na pola :S

I sa tih mi se pola čini da će Atlantic grupa u prodaju.

Sudeći po tome što je vlasnik prenio svoj udjel na svoju drugu tvrtku, i po obrascima trgovanja

Što mislite o tome ?

Ima li itko predodžbu o cijeni u preuzimanju ? Fer cijeni, bonusu na preuzimanje ?

Jučer je mimo redovnog tržišta prodano i kupljeno :S 12 tisuća komada

Display More

Sad si mi dala mislit pa evo neke brzinske brojke...nesto je iz novina, nesto je iz glave, nesto odokativno...

LEDO je prodan za cca. EV/EBITDA 13 i P/S 2,2...ovo sam zakljucio citajuci clanke i gledajuci u nekons GFI2021...nemogu 100% potvrdit jer nema kosolidiranog izvjesca, ali dao bi mali prst da su to ostvarene multiple +-10%...

E sad, ako ATGR stavimo u te gabarite...iz GFI2021...

EBITDA = 735 mil kn

Neto dug = 460 mil kn

EV = cijena u preuzimanju+neto dug (460 mil kn)

EV/EBITDA =13 znaci da je cijena u preuzimanju 716kn/dionica

EV/EBITDA =10 implicira cijenu od 516 kn/dionica

EV/EBITDA =8 daje 407 kn/dionica

P/S 2 daje cijenu u preuzimanju oko 850 kn/dionica

Uglavnom, ako ide prodaja ne vjerujem da ce se prodavat ispod EV/EBITDA 10, odnosno oko 520kn/dionica. Obzirom da je uhodan biznis, poprilicno efikasan cisto sumnjam da ce bit prodan po LEDO multiplama...i jos, za razliku od vremena preuzimanja LEDA imamo neizvjesnost i QT tako da ocekujem preuzimanje oko 10-12 EV/EBITDA... KRAS je isao i preko 13 EV/EBITDA (onako odokativno mislim)...vani se trenutno peer grupa trzi po avg Ev/EBITDA oko 13 i na P/S 2; nestle je na EV/EBITDA 22 i P/S 3...ovo sam proletio u 5 min, pa molim da sami provjerite...

Ni sam nisam znao koliko je jeftina ATGR... Kad vidim peer grupu i preuzimanja Ledo i Kras ovo nebi trebalo ici ispod 600kn/dionica...ako dodje do preuzimanja...

Medjutim sve navedene multiple se odnose na 2021, a ocito je da ce ova 2022 bit narem 20% losija od 2021 pa treba malo i korigirat gornje cijene...

Uglavnom da danas izadje ponuda ocekivao bih cijenu izmedju 550kn-600kn

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 20, 2022 at 3:28 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Roki

Poštovani,

Lijepi pozdrav,

Display More

Kolega, vidim da ste dobro informirani :thumbup: . Da li možda znate koje kompanije su se također predstavljale u tom webcastu i da li imate i njihove prezentacije?

Display More

Imam sve, već sam to htio napraviti sam nisam znao gdje bi to uploadao, mogu ih zalijepiti ovdje i izmolit 3 očenaša i 5 zdravomarija da mi admin ne obriše post, a ovim putem ga i molim da mi ne obriše post!
    A što se tiče ZSE, stvarno ne kužim zašto ne snimaju i ne uploadaju ovakav događaj jer je bilo jako zanimljivo. Gledao sam ATGR, ADPL i HT. A i mogli su ga malo bolje izreklamirati to. Ja sam poveznicu našao slučajno na forumu cca pola sata prije početka Webcasta.

Quote from BudFox

https://zse.hr/UserDocsImages….pdf?vel=281582

To je bilo na tom linku da

Files

ZSE_Investor_Presentation_August_2022.pdf 3.01 MB – 7 Downloads HT Group - H1 2022 - Prime Plus Webcast.pdf 575.04 kB – 5 Downloads Valamar.pdf 2.68 MB – 9 Downloads Prime Plus webcast.pdf 1.28 MB – 4 Downloads Arena_Prime Plus investment webcast Q2 2022.pdf 4.74 MB – 9 Downloads ADPL.pdf 504.64 kB – 10 Downloads Atlantic Grupa - PRIME Plus Investment Webcast_September 2022.pdf 2.15 MB – 8 Downloads

Edited once, last by Roki: Merged a post created by Roki into this post. (October 20, 2022 at 3:31 PM).

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • October 20, 2022 at 4:11 PM
    Quote from Parica
    Quote from Junius

Ja bi rekao da je motiv vlasnika ovo radnjom da izbjegne plaćanje poreza na dividendu, naime pravne osobe (primatelji dividende) taj porez ne plaćaju, dok Emil kao fizička osoba je taj porez morao platiti. Ovo je samo moje mišljenje.

Nisam racunovodja...ali me vidim nacin da se izbjegne placanje poreza kad ce se divka knjizit kao prihod i na kraju godine netirat sa rashodima i na to platit porez na dobit i onda jos porez na isplatu iz d.o.o. ako zelis sebi isplatit novce iz d.o.o.

Moze s nekim troskovima smanjit osnovicu za placanje poreza ali...porez ce platit, mozda nesto manji, ali platit ce ga...

Po vama sada ispada da će imati veće porezne troškove, nego kao FO, što mu sigurno nije intencija...

MYBERG d.o.o. će, dodaje se u priopćenju objavljenom na web stranicama Atlantic grupe, osim kao društvo za upravljanje portfeljem u kojem su dionice Atlantic Grupe d.d., u budućnosti voditi brigu i o drugim osobnim i obiteljskim investicijama Emila Tedeschija.

Emil kao fizička osoba sigurno ne može prebiti dohodak od dividende sa nekim drugim kapitalnim gubitkom za tu godinu, još manje može kapitalni gubitak prebaciti kao poreznu olakšicu do 5 godina u budućnost, sa MYBERG d.o.o sve to može, a i troškovi upravljanja Emilovim i obiteljskim porfteljom su sigurno nemali i sad sve to ide pod rashod MYBERG d.o.o.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 24, 2022 at 2:14 PM

dok zasjedne Uprava naš Iceberg će se lagano istopiti, možda oni to i hoću

Obavijesti izdavatelja - EHO

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • October 26, 2022 at 9:25 AM

Gledam taj Atlantic, i da ga nisam nacrtala bila bih se zaletila na jači ulaz na 380, što se činilo povoljnim u odnosu na ATH

Jutros se pitam gdje je market maker ?

Zašto su se mirovinski fondovi maknuli sa kupnje ? RBA dobrovoljni mirovinski drži veliki udjel u Atgr

Nekako im je svejedno da se vrijednost udjela topi.

Pa nas ili očekuje katastrofalno loše izvješće, ili je u pitanju genlemenski sporazum

Koliko je bio prije splita na ATH ? 1900 kn ? Eto nas na 1320 kn, a Dno nije na vidiku

Pa ti budi dugoročan. Na samo 50 komada 30 tisuća kuna propuštene zarade onima koji nisu papir unovčili na vrijeme

Ima li tko kakvu ideju, o čemu bi se tu moglo raditi ?

:/

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 26, 2022 at 10:36 AM
    Quote from zlocesti

Zašto su se mirovinski fondovi maknuli s kupnjom? RBA dobrovoljni mirovinski drži veliki udjel u Atgr

kupuju kod susjeda

U spomenutih šest dana tržišna kapitalizacija slovenskog energetskog diva skočila je za 17,5 posto .

PBZ CO kupio veliki paket dionica Petrola
    LJUBLJANA - NKBM je proteklih dana prodala veliki paket od 25.985 dionica Petrola (1,24 posto udjela).
    seebiz.eu

tamo nema škugorčića

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • October 26, 2022 at 10:38 AM
    Quote from Moller
    Quote from zlocesti

Zašto su se mirovinski fondovi maknuli sa kupnjom? RBA dobrovoljni mirovinski drži veliki udjel u Atgr

kupuju kod susjeda

https://seebiz.eu/energetika/pbz…petrola/283384/

tamo nema škugorčića

Display More

Ne triba više ići raditi vani za uživati u inozemnim penzijama 💪🏻😂

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 26, 2022 at 10:55 AM
    Quote from Infinity
    Quote from Moller

kupuju kod susjeda

https://seebiz.eu/energetika/pbz…petrola/283384/

tamo nema škugorčića

Ne triba više ići raditi vani za uživati u inozemnim penzijama 💪🏻😂

"zaposliš" se u 7SLO i čekaš

• PILAPILA
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,024
    • October 27, 2022 at 8:24 AM

ATLANTIC GRUPA d.d. - Financijski izvještaj - 2022, Treći kvartal, Nerevidirano, Konsolidirano

ATLANTIC GRUPA d.d. - Financijski izvještaj - 2022, Treći kvartal, Nerevidirano, Nekonsolidirano

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 27, 2022 at 10:51 AM

a ništa, više sreće drugi put ||

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • October 27, 2022 at 10:52 AM

Kaže mi frend- Pa nismo unutra radi izvješča, nego radi preuzimanja :S

I kaže mi da ne dramim, da FI nije loš...... a frend je i više nego kvlificiran o tome suditi.

Mir svima !

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 27, 2022 at 11:12 AM

Mislim da tu neće biti nikakvog preuzimanja i da su to tek snovi pojedinaca. Ne postoji ni najmanja naznaka da bi se bilo sto takvo događalo, a Emilove osobne pretumbacije portfelja su nešto sto će svaki ozbiljan poduzetnik u određenim godinama napraviti ako i kada mu biznis naraste na određenu razinu. Te pretumbacije služe isključivo za efikasnije upravljanje osobnim financijama i imovinom i da se naravno plati sto manje poreza.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • October 27, 2022 at 11:19 AM

Gdje ima dima, ima i vatre

Nisam sigurna da ide preuzimanje, kao što nisam sigurna ni da ne ide.

Vidjeti ćemo.

A ima i lošijih papira za parkirati novac

Ako ima Boga od burze nadam se cijeni od 300 kn, alumulaciji, i upmarketu u neko vrijeme

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • October 27, 2022 at 1:20 PM
    Quote from zlocesti

Kaže mi frend- Pa nismo unutra radi izvješča, nego radi preuzimanja :S

I kaže mi da ne dramim, da FI nije loš...... a frend je i više nego kvlificiran o tome suditi.

Mir svima !

Meni je izvjesce je sasvim u redu...evo zasto:

1. Izvjesce treba komparirat sa kretanjem cijene koja se od veljace korigirala 30%, a u medjuvremenu je drustvo u ovih 9 mjeseci imalo dobit nakon oporezivanja 271 mil kn...sto znaci da drustvo i dalje mlati lovu, malo sporijim tempom (pad profitabilnosti), ali mlati i dalje i to ozbiljnu lovu

2. U izvjescu navode da je pad profitabilnosti strateska odluka da dio tereta inflacije preuzmu na sebe i da planiraju do 2024 postepeno dizat cijene proizvoda i doci do profitabilnost koja je bila prije ove krize...to mi govori da u 2023 mogu ocekivati postepen rast profitabilnosti (naravno pod uvjetom da ne ode sve u p.m.)

3. Tko je procitao prezentaciju koju je objavio kolega Roki i procitao najave iz Q2 izvjesca ovo je ocekivao. Ono sto je meni upalo u oko je da je u prezentaciji najavljeno smanjenje EBITDA marze za 320-400 baznih poena i prihode preko 6 mlrd kuna. E sad, posto je EBITDA marza na kraju 2021 bila 12,7% (GFI) onda za 2022. ocekuju oko 8,7% EBITDA marze sto na prihode of 6 mlrd daje EBITDA-u oko 522 mil kn, a sad ta famozna EBITDA, nakon Q3 iznosi vise od toga (528 mil kn). Tako da sam osobno, temeljem prezentacije, ocekivao puno losiji rezultat...ocito su na prezentaciji bili ultra konzervativni...

4. Pitam se je li opravdano da ATGR koja posluje u defanzivnom sektoru i koja fundamentalno nije precijenjena (Imho) padne 30% sa ATH-a (sto je najvise od svih sastavnica crobex 10, uz iznimku ADPL) ako i dalje mlati pare (i mlatit ce i dogodine)...

Meni je toliki pad neopravdan i cijena mi je jako povoljna na ovim razinama...

hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • October 27, 2022 at 1:32 PM

Parica

da, cijena je dosta pala.......e sad, pitanje je da li vrh cijene možemo uzimat kao realno mjerilo jel okolnosti na burzama i poslovanju poduzeća, ne samo atgr, nego i mnogih drugih bile su dosta drugaćije, pozitivnije......ovakve snažne negativne trendove vrlo je teško u kratkom vrememu bitnije okrenuti.....danas market smatra da je cijena previše pala.......budemo u narednim danima vidjeli da li market ostaje kod tog "stava"......šteta što na našem marketu nemamo neka "službena" očekivanja rezultata poduzeća jel bi trgovina na Zse tad vjerovatno bila puno življa.......

• Dr.Kalica
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    497
    • October 27, 2022 at 2:39 PM

Izvješče je sasvim ok. U skladu sa očekivanjima.

Preuzimanja nema. Kakve gluposti pojedinci pišu a admin odobrava.

Tko smatra da je izvješće loše, ima sasvim dovoljno na bidu da izađe. Ja ću rado kupiti vaše papiriće.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • October 29, 2022 at 8:07 AM

---------Atlantic grupa ostvarila je u prvih devet mjeseci 4,7 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je gotovo 11 posto više nego lani. Neto dobit iznosila je 262 milijuna kuna i bila je manja za 33 posto.

Da li je itko potanko proučio izvješće ? Gdje je nestao prihod ? U kojim troškovima ? Plaće, troškovi prijevoza ,

U prvih devet mjeseci taj negativan utjecaj je samo na sirovinama, pakirnom materijalu i energiji premašio 380 milijuna kuna“, otkrivaju iz Atlantica.

U cijeloj Atlantic grupi ove je godine u prosjeku bilo zaposleno oko 5440 ljudi, što je otprilike isto kao i lani. Prosječna neto plaća ove je godine iznosila blizu 8500 kuna, što je oko 400 kuna više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. To je povećanje od otprilike 5 posto.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 9:42 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 21, 2025 at 9:42 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 21, 2025 at 9:42 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago