KONČAR - Distributivni i specijalni transformatori d.d. za proizvodnju - Odluke Glavne skupštine 05.06.2024.
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
Prihodi lijepo rastu, ali troskovi jos vise rastu. Jesu li obrazlozili toliki rast rashoda i pad dobiti?
-
Po meni, nije bilo previse informacija sto nismo uglavnom znali, ali evo nekih stvari koje su mi zapele za uho:
- ja sam dozivio ozracje onako kako se i vidi u izvjestajima: optimizam i nastavak slicnog trenda,
- rast prihoda se događa, receno je, zbog velike potraznje i stanja na trzistu posljedicno sto je dovelo do porasta cijena, dok je broj distributivnih/energetskih transformatora koji se godisnje proizvedu poprilicno stabilan u ovim godinama (znaci, nije zbog povecanja proizvodnih jedinica ovoliko povecanje prihoda),
- slijedom gore navedenog i sam Predsjednik Uprave je rekao da su ovo povijesno visoke marže i da je teško nagađati do kada to moze trajati,
- Konjunktura je i dalje uzlazna i rokovi isporuke sa 1 godine se pomicu na 2 godine i kupci su nervozni i nastoje sklopiti nekakve dugorocne ugovore kako bi se opskrbili cime mozda sad i kupuju proizvode koji im ne trebaju i time dizu dodatno potraznju,
- Receno je da se nikad ne zna kad se kupci mogu okrenuti i Kinezima i Turcima cime bi zasigurno doslo da ravnoteze na trzistu i smanjenju cijene, marzi, to je onako hipotetski rekao kao moguce...
- s druge strane odredjeni kupci nemaju spremnu infrastrukturu i radnu snagu pa kupljeni transformatori cekaju u KODT,
- losih potrazivanja nema ili su zanemariva,
- sto se tice povecanja kapaciteta, ide se u investiciju od 27 m EUR (proizvodne hale/skladista) ciji ce se rezultati na povecanje proizvodnje/prihoda odraziti u 2026. i po rijecima Predsjednika Uprave to se ocekuje u rasponu od 10-15%,
- PET Poljsksa je trenutno zadovoljavajuce iskoristena, no i tu postoji prostor za povecanje proizvodnje (nije receno koliko), ali koliko sam skuzio, tu je razina poslovanja/procesa/tehnologija poprilicno ispod KODT-ih i valjda sve to treba postupno,
- stock split trenutno nije u razmatranju, sto nije nemoguce da bude (politicki odgovor),
- novac na racunu KODT je uglavnom potreban za proizvodnju (buduce rashode i sl.) jer su to dobrim dijelom avansi kupaca, receno je da su se 2023. cak morali i zaduziti za obrtni kapital,
- politika isplate dividende je od 30-40%, odluka na razini Grupe za sve, sto najvjerojarnije znaci da ostaje, iako ni drugo nije iskljuceno,
- od svih uzroka, najvise na potraznju utjece zelena tranzicija u Europi sa svrhom da se zamjene fosilna goriva i sl. te zadovolje svi buduci kapaciteti
- ugovori se hedge-iraju kliznim cijenama sirovina i energenata vezanih za indekse
Uglavnom, ako se jos netko necega sjeti, neka doda..
-
Hvala na izvještaju kolega. Veseli rast rokova ispuruke šta znači da potražnja i dalje značajno raste. To je i logično s obzirom na spomenutu zelenu tranziciju koja je u biti tek počela hvatati ozbiljniji zamah i neće završiti u ovom desetljeću.
Turska i Kina mislim da nisu neka konkurencija jer pretpostavljam da im je teško zadovoljiti EU standarde za takvu vrstu proizvoda, ipak se ne radi o ponjačima za mobitel. Također vjerujem da i troškovi isporuke im znatno utječu na cijenu koštanja. Da je drugačije, trgovci bi arbitražom već zadovoljili dobar dio rastuće potražnje.
-
Turska nam ipak je važna konkurencija u Europi, ali o njima se stalno priča i nije baš da su nam nešto poremetili tržište.
-
Dražen izgleda i dalje skuplja
-
A Končar D&ST i dalje nastavlja s top kvalitetom https://www.koncar.hr/sites/default/…vibanj-2024.pdf
-
Evo malo i PU Gordan Kolak o KODT-u
Gordan Kolak: Očekujem da će se i Končar nešto pitati kada se bude donosila strategija industrijskog razvojaU medijskom prostoru sve se češće može čuti da zelena tranzicija uništava europsku industriju, smanjujući njezinu konkurentnost i zahtijevajući velika…lidermedia.hr -
Ovo je više za KOEI temu. Ne vidim da se spominje KODT u članku. Ali naravno mi znamo implicitno da se dobar dio priče odnosi na njega.
Ali evo nešto gdje se spominje baš KODT, prenose ono od prije tjedan dana u Končarevcu što smo čitali https://www.powersystems.technology/news/us-news/k…ology-news.html -
Ovo je više za KOEI temu. Ne vidim da se spominje KODT u članku. Ali naravno mi znamo implicitno da se dobar dio priče odnosi na njega.
Ali evo nešto gdje se spominje baš KODT, prenose ono od prije tjedan dana u Končarevcu što smo čitali https://www.powersystems.technology/news/us-news/k…ology-news.htmlI nije samo zelena tranzicija nego i digitalizacija. ChatGPT search troši 10x više energije nego Google search.
-
-
Konačno se i tih 1.600 načelo
-
Samo da ne ode na više prije nego sjedne dividenda.
-
Ali evo nešto gdje se spominje baš KODT, prenose ono od prije tjedan dana u Končarevcu što smo čitali https://www.powersystems.technology/news/us-news/k…ology-news.htmlI nije samo zelena tranzicija nego i digitalizacija. ChatGPT search troši 10x više energije nego Google search.
Da, to je sljedeće. Za sada, pogotovo u Europi, to još nije došlo na red.
Ali ono što je došlo na red jučer je ovo https://www.index.hr/vijesti/clanak…_vijesti_prva_dOvo je dobar podsjetnik za sve kakvi problemi su mogući i čija frekvencija se povećavati u budućnosti, ako je mreža slabo održavana, ono transformatori od 50 godina još u funkciji itd.
-
Samo da ne ode na više prije nego sjedne dividenda.
Da vas rastužim, da bude otišlo na više prije dividende.
-
Zato je cijena dionice skočila na 1600e
KONČAR Group on LinkedIn: #končar #transformer #innovation #development #globalmarketWe have launched a newly developed combined power voltage transformer, type SVE, marking the first of its kind on the global market! This innovative unit…www.linkedin.com -
Zato je cijena dionice skočila na 1600e
Ovi transformatori su iz proizvodnog programa Končar- Mjerni transformatori, a dionica s kojom se trguje je KOTR2.
-
Ispričavam se na greški
-
Sjela dividenda PBZ!
-
Na Erste mi sjela dividenda KODT, ali nije KODT2. Ne kužim. Znam da je rok do 5.7., ali očekivala sam da će obje sjesti na isti dan.
-
Ima netko u ZaBi da mu nije sjela dividenda ?
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k
- zlocesti