Velika je razlika i što KODT već "stoljećima" posluje profitabilno dok je HPS u 2018. poslovao s gubitkom (za prijašnja razdoblja nemam podatke)...od 2019. neto dobit HPS je narsala 5,3x dok KODT bilježi rast neto dobiti od 5,6x...od 2020. cijena HPS je narasla 10,6x dok je KODT narasla 4,4x
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
Koja slučajnost… baš jučer dok mi pričamo o ovome, Toronto Stock Exchange podržana na Trading212, i ova naša “peer” kompanija među dionicama sa TSX koje su dodane, pa ako netko želi sjeverno-američku diverzifikaciju u trafo industriji, evo ovdje jednostavno https://community.trading212.com/t/toronto-stoc…e-is-live/65932
Znam da to mnogi mali dioničari koriste, kojima su domaći brokeri skupi (InterCapital i sl.). Imaju lijepu aplikaciju, to im se mora priznati. Ali ja sam inače prešao na InteractiveBrokers kao glavnog si brokera za inozemne dionice (imam nešto i na Trading212 od prije).Ja ne planiram kupovati druge trafo firme. Dosta su mi KODT i KOTR. Naš mali KOTR čak i sudjeluje na sjeverno-američkom tržištu! Bilo bi fora da i KODT napravi taj iskorak pa da nam ova “peer” kompanija postane i doslovno konkurencija! 😀
Sjeverno-američko tržište je posebno atraktivno ako je suditi po Elonu Musku. On misli da će se tamo pokrenuti veliki investicijski boom u električnu mrežu, puno više iznad dosadašnjih projekcija koje su tobože preskromne za njihovo tržište.
Ne znam kako je u Europi. Podcjenjuju li i naši potrebe za električnom energijom u budućnosti ili ne…. Bilo bi fora da je ista stvar kao i tamo. Da se ova trenutna “nestašica” trafića pretvori u malo dugoročniju stvar. -
Electricity consumption in the EU is expected to increase by around 60% between now and 2030. Networks will have to accommodate a more digitalised, decentralised and flexible system with millions of rooftop solar panels, heat pumps and local energy communities sharing their resources, more offshore renewables coming online, more electric vehicles to charge, and growing hydrogen production needs. With 40% of our distribution grids more than 40 years old and cross-border transmission capacity due to double by 2030, €584 billion in investments are necessary.
-
Stigao je i zadnji Koncarevac u godini na:
Mediji - kategorija: Končarevac | Končar
Nema puno o KODT osim da nastavljaju dugogodisnju prisutnost u UAE sto je odlicno! Takoder je i potvrda kvalitete s obzirom na vise desetljeca iskustva s kupcem. Zelim usput svima na forumu cestit Bozic i uspjesnu Novu godinu uz financijsku zelju da KODT probije 1000 do pocetka q2/2024!
-
Ovo je taj Dubai, zanimljiva priča, dakle prvi tog tipa su nam bili za njih.
-
Popriličan promet zadnja 2 dana na redovnoj
-
Je li netko možda pratio koliko je ostalo još ovom AZ fondu za prodaju na redovnoj. Dobra stvar je to što se primjerice prije samo godinu i pol prodaja dionica na povlaštenoj od strane jednog fonda mrcvarila par mjeseci uz pad cijene od cca 30 %. Sada bi se ta ista količina dionica protrgovala u jednom tjednu uz manju korekciju cijene.
-
1408 kom po meni
-
Ovo je čini mi se zadnja godina za koju vrijedi ono naše poslovično “nabolje čuvana tajna ZSE” (skriveni dragulj), dionica s kojom se relativno slabo trguje pa nije u fokusu, i ljudi je totalno ne razumiju iz nekog razloga (valjda povezano s tom nelikvidnošću skupa zajedno s faktorima kao “usko specijalizirana industrija”, ono ljudi manje razumiju transformatore nego juhe iz vrećice, hotele, a i činjenicom da je u sjeni krovnog društva, jer znaju ljudi Končar, ali njegovi sastavni dijelovi su već malo previše za razmišljati…).
Ovi naši prometi u zadnje vrijeme već postaju solidni za ZSE standarde.
Mada, nije to ništa za svjetske standarde. Pa ona kanadska firma što smo spomenuli neki dan, niti 50 % veća tržišna kapitalizacija, free float tržišna kapitalizacija ajd nekih 2 puta veća od naše, međutim oni imaju dnevno oko 2 milijuna EUR (preračunato) prometa na Toronto Stock Exchange.
ZSE nam je još jako nelikvidna sama po sebi. Vani se u godinu dana protrguje skoro cijelom tržišnom kapitalizacijom prosječne kompanije (što je pak malo previše po meni, druga krajnost).
Kako budemo postajali među likvidnijim dionicama na ZSE (a i ZSE življa sama po sebi) tako će nam pretpostavljam tržišna valuacija početi bliže odgovarati intrinzičnoj vrijednosti. -
Što misle kolege kolika bi mogla biti dividenda slijedeće godine
-
-
Prosle godine je bila 13,74EUR a u prva tri kvartala ove godine dobit je 150% veca nego lani pa je realno ocekivat oko 30 EUR dividendu...
U prva tri kvartala nekonsolidirana dobit nakon oporezivanja je 27 mil EUR, ako ce u Q4 poslovat kao i u Q3 (13 mil EUR) to znaci da ce im nekons. dobit nakon oporezivanja iznosit 40mil EUR...ako ce kao i prosle godine, 32% ostvarene dobiti, isplatit kroz divku moze se ocekivat dividenda u iznosu 25 EUR...
Naravno divka ce ovisit o rezultatu cetvrtog kvartala, ali ispod 25 EUR nebo trebala biti...ja se nadam 32 EUR jer ocekujem odlican Q4....bumo vidili...
-
Zar nije određeno da 40% dobiti ide u dividendu a 60% u statutarne rezerve? S obzirom na dobit u 3Q dio koji ide u dividendu je 23,78€ a kad izađe godišnji FI znat će se točno...
-
Eh sto ti je burza...
Fond izlazi po 850 EUR i puno ask nemilice i sad kad je dosla potpora +430kom na bidu i kad mogu puno lakse prodat preostalz kolicinu oni stali s prodajom...a nista, morat cemo podignit cijenu😀😀😀😀 i vidjet na kojoj razini ce ponovno krenut sa prodajom...tipujem da ce se aktivrat na 980EUR...
P.S.malo sam tuzan jer nisam dokupio dovoljno na 850 EUR, kalukulirao sam...ali sam zato konverirao dosta KODT2 u KODT...zanimljivo ce biti i prilikom racunanja sastava CROBEX-a jer ce i KODT zadovoljit sve uvjete i imat ce znatno veci promet od KODT2, a ima i veci free float...a obje dionice ne mogu istovremeno bit u indeksu...
-
To je ovdje moja glavna želja za 2024., riješiti se te “komplikacije” sa dva roda. Skupština treba izglasati konverziju svih KODT2 u KODT, pa da to lijepo izgleda za budućnost. Puno ljepše/stabilnije bi izgledalo u indeksu.
-
Kolak: Najveći nam je izazov osigurati dovoljno proizvodnih kapacitetaSvjedoci smo globalno nestabilnih okolnosti u kojima vladaju nesigurnost i sve veći rizici. Nakon ruske agresije na Ukrajinu, koja je, nažalost, sve…lidermedia.hr
Obratiti pažnju na drugi pasus, a naročito na:
Neosporiv je rezultat zelene tranzicije u Europi nikad veća potražnja za transformatorima, koji su jedna od najsnažnijih karika Končareva proizvodnog portfelja.
-
Morat ćemo se ove godine malo više potruditi. Kaže “jedna od”. Cilj je ne biti tek “jedna od”.
Što treba napraviti da ne budemo više tek “jedna od”? Ja bih rekao da treba malo povećati bruto marže (a bez negativnog utjecaja na “top line growth”).
Inače se kaže da je 40% magična granica, to je brojka (40%+) za koju se smatra da se radi o zaista kvalitetnoj kompaniji, dobrog poslovnog modela, u dobroj industriji.
Nisam siguran da je naša industrija takve vrste ili da možemo biti tako posebni unutar nje, da imamo baš 40%+ za gross margin, ali jedno 30-ak % bismo mogli imati. To bi trebao biti novi cilj! -
Treba također dodati da će i rat u Ukrajini u jednom trenu doći kraju (kamo sreće što prije) i da će u poratnoj obnovi biti velika potražnja za subjektima u energetici, od čega će jedan dio sigurno uspjeti ugrabiti Končar
-
https://lidermedia.hr/biznis-i-polit…paciteta-154934
Neosporiv je rezultat zelene tranzicije u Europi nikad veća potražnja za transformatorima, koji su jedna od najsnažnijih karika Končareva proizvodnog portfelja.
Jedan od ključnih downsidea daljnje kupnje dionice je upravo to što ja naveo kao najveći izazov - nisu išli u neko značajnije proširenje kapaciteta. Ako stoji priča da nas čeka dulje razdoblje povećane potražnje onda bih volio pojašnjenje što se čeka s povećanjem proizvodnih kapaciteta (a keša i kreditne sposobnosti ima).
-
Philidor Končar D&ST stalno proširuje kapacitete, nekon jednog ciklusa proširenje stiže drugo, kao na traci, zadnje se zove “Održivi SETup” i taj još traje.
Čisto sumnjam da će to sad stati, ono da imamo 100% dividend payout kao 2000. do 2002. To bi značilo da sad imamo forward dy skoro 10%. Ne želim takvu dionicu. I nije ovo takvaIzazovi u osiguranju proizvodnih kapaciteta koji se spominju u gornjem članku mislim da se više odnose na eksterne faktore mogućnosti tako brzog skaliranja kakvo bismo mi inače htjeli i mogli što se nas tiče.
Ovdje se dosta uspješno rješava i te izazove. Zadnje je bilo ona akvizicija dobavljača, da se ukine taj jedan bitni bottleneck. -
https://lidermedia.hr/biznis-i-polit…paciteta-154934
Jedan od ključnih downsidea daljnje kupnje dionice je upravo to što ja naveo kao najveći izazov - nisu išli u neko značajnije proširenje kapaciteta. Ako stoji priča da nas čeka dulje razdoblje povećane potražnje onda bih volio pojašnjenje što se čeka s povećanjem proizvodnih kapaciteta (a keša i kreditne sposobnosti ima).
Vec sam pisao o tome pa evo ponavljam...
KAPACITETI
Da, ovo je trenutno glavno pitanje...ima li prostora za dodatni rast fizičke proizvodnje i posljedično prihoda...ono što je jako zanimljivo vezano uz ovu temu je što su prihodi od 2005. do 2023. narasli za oko 7 puta (od 37 mil EUR na 263 mil EUR) dok je dobit u tom razdoblju narasla 21x (sa 1,1 mil EUR na 23 mil EUR), međutim to sam po sebi nije toliko nevjerojatno koliko podatak da je od 2005. ukupni (kumulirani) CAPEX iznosio samo 70 mil EUR (bez akvizicije PET Poljska). Znači, ukupno proveden CAPEX u posljednjih 18g je manji od ukupnih prihoda u zadnjem kvartalu, odnosno avg godišnji CAPEX u posljednjih 18 godina je samo 3,8 mil EUR. To nije normalno, ostvarit ovoliki rast u tom razdoblju, a bez značajnijeg CAPEX-a....kako je to moguće? Po meni postoje samo 2 moguća scenarija..ili je iskorištenost kapaciteta u 2005. bila minimalno (cca ispod 20%) ili se radi o biznisu gdje se prodaje "pamet" i CAPEX nije toliko bitan...stvarno ne znam ništa o samom biznisu, uopće ne kužim je li ovo radno intenzivna ili kapitalno intenzivna djelatnost...da stvar bude luđa od 2005. su povećali broj zaposlenih za samo 2,9x (sa 257 na 744; nekonsolidirano izvješće)...s tim da je u posljednje dvije godine zabilježen nešto veći rast tokom kojih je zaposleno 93 dodatna radnika...
Kasnije je kolega Lynks malo pojasnio poslovanje i odnos CAPEXA i prihoda...naime, prema njegovim rijecima, KODT je usporedio s draguljarom koji radi sa vrlo skupim obrtnim sredstvima (draguljima) pri cemu koristi osnovno sredstvo vrlo niske vrijednosti (u odnosu na vrijednost OBS-a)...e sad ako cemo poslovanje gledat po tom parametru smatram da je CAPEX zadnjih godina i vise nego intenziviran (vidi sliku) s tim da u gornjem grafikonu nisu ukljucene akvizicije PET Poljske i FERO KOTAO d.o.o. pa kad se to doda i kad se ukljuci povecanje zaposlenih i rast zaliha mislim da je Uprava jako dobro odigrala i pripremila teren za ovo sto se dogadja...a da pritom nisu usli u pretjeran rizik i da su isplacivali redovno dividendu...
Uskoro ce Q4 i Q1 pa cemo bit pametniji...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Hrvatski ETF fondovi 166
- LodeRunner