Super da ste to nasli. Bilo bi zanimljivo vidjeti cijeli izvjestaj ali iz ovoga na linku nema nikakvih postotak ni brojeva. Zar kupnja izvjestaja kosta cak 3500$?? Ima li neki jeftiniji nacin?
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
Super da ste to nasli. Bilo bi zanimljivo vidjeti cijeli izvjestaj ali iz ovoga na linku nema nikakvih postotak ni brojeva. Zar kupnja izvjestaja kosta cak 3500$?? Ima li neki jeftiniji nacin?
Ne znam, nisam nikad vidio cijeli takav “industry report”, nego samo članke gdje ih reklamiraju ovako, link, i u članku samo kratak sažetak, osnovni brojevi (veličina tržišta za zadnju godinu, stopa rasta tržišta), ovakav popis igrača. Za ovaj konkretno ne vidim ništa online. Bude više varijacija tih reporta, stalno izlaze, ovisno tko ih radi, koji segment tržišta, koja bazna godina.
Ovdje mi je upalo u oko to što baš spominju Koncar D&ST. Ponekad sam negdje vidio da spomenu ime grupe (Koncar) kad se govori o Europi ili čak naše male mjerne trafiće u svojoj maloj niši, ali ne sjećam se ovako jasno u pol liste baš Koncar D&ST da sam prije vidio, i to je ovdje sad u globalnom istraživanju ovog velikog segmenta. Lijepo je vidjeti nas na popisu “glavnih”! -
Cipar kao tržište, pa opet neko izaslanstvo (stalno neki gosti koliko vidim, nekakve škole često dolaze u obilaske, iz Njemačke, Nizozemske što sam vidio kad sam guglao nedavno) - iz najnovijeg Končarevca https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1490.pdf
-
Je to puno ili malo za Končarove mjerne transformatore?
Dobitak poslovne godine je puno veći od zadržane dobiti.
-
Haha, pa što je ovo, oni bi se sad stvarno malo igrali Končar D&ST Sad počeli objavlijvati i kvartalne i to prije Končar D&ST! Samo još fali da se dionica KOTR2 prebaci u redovnu kotaciju na ZSE i da nas pokušaju zasjeniti kao nova zvijezda!
Pa ovo je lijepo, u skladu s trendom koji smo vidjeli u dosadašnjem dijelu godine (nedavno su objavili i polugodišnje https://progress.market/hr/papir/310?i…&tab=stock_news ) i stanju backloga koje smo vidjeli u godišnjem 2022. (ne baš kao ovdje, ali isto veliki rast narudžbi).
-
Haha, pa što je ovo, oni bi se sad stvarno malo igrali Končar D&ST Sad počeli objavlijvati i kvartalne i to prije Končar D&ST! Samo još fali da se dionica KOTR2 prebaci u redovnu kotaciju na ZSE i da nas pokušaju zasjeniti kao nova zvijezda!
Pa ovo je lijepo, u skladu s trendom koji smo vidjeli u dosadašnjem dijelu godine (nedavno su objavili i polugodišnje https://progress.market/hr/papir/310?i…&tab=stock_news ) i stanju backloga koje smo vidjeli u godišnjem 2022. (ne baš kao ovdje, ali isto veliki rast narudžbi).
Kad odbijemo Q3 od Q2 kod KOTR dobijemo ovakve rezultate za Q3 (ne kumulativno već samo za treći kvartal)...
Poslovni prihodi: 9 mil EUR
Poslovni rashodi: 8,1 mil EUR
Dobit prije oporezivanja: 900 tis EUR
U prvih 6 mjeseci ukupni poslovni prihodi iznosili su oko 19,8 mil EUR što znači da je u Q3 ostvaren nešto niži avg prihod u odnosu na avg prihod po pojedinom kvartalu u prvom polugodištu 2023. godine ...cca -10%
Ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu 0,9 mil EUR i nešto je niža od ukupno ostavrene dobiti u prva dva kartala kad je iznosila 1,2 mil EUR.
U odnosu na prošli Q3 (opet samo kvartal, ne kumaltivno) prihodi su veći za 18% jer su prošle godine u Q3 ostavreni prihodi u iznosu 7,6 mil EUR, dok je dobit prije oprezivanja veća za 3 puta (prošle godine je ostavrena dobit u iznosu 0,3 mil EUR).
Nadam se da je ovo dobar orjentir što bi mogli očekivati od "starijeg brata"...
-
Ne znam je li tako i kod KOTR inače (kad nismo imali kvartalne) ali na KODT često bude baš tako, treći kvartal nešto slabiji od ostalih, četvrti zna opet malo pojačati. Suprotno od turzma Dok jedni rade preko ljeti drugi preko ljeta idu na godšnji!
Ali vidimo na KOTR i YoY usporenje u ovom kvartalu. Ne može stalno jednako brzo rasti. Uskoro ćemo vidjet kakvo je stanje za KODT. Ali u KODT slučaju smo imali nešto jače pojačane zalihe koje se moraju prodati, tako da tu može biti manje vidljiv utjecaj ljetne sezonalnsoti. Kako god, ne treba se previše zamarati kvartalnim kretanjima.
Ono glavno izvješće koje ja čekam je godišnje izvješće za 2023! Godišnja su detaljnija i ljepša. Njih baš volim čitati.
-
Čisto za info...
Ako pretpostavimo da će u Q4 KOTR zaraditi dodatnih 0,5 mil EUR (ukupno 2,5 mil EUR) to znači da se u ovom trenu trži na P/E 7...i oko EV/EBITDA 7,1
AKo dogodine od ostavrene dobiti isplate 30% kroz dividendu to znači da se može očekivati dividenda u iznosu 6 EUR/share uz d. y. oko 4,2%...
Samo nek se zna da je ovo konzervativno poprilično jer sam siguran da će u Q4 ostvarit bolju dobit od tih 0,5 mil EUR...
Nemam KOTR, prodao sam na 140EUR prije par dana...bojim se nelikvidnosti ako krene nizbrdo (a krenulo je)...a i odsta sam izložen preko KODT
-
I šta ako igdje dividenda bude 4,5 6, nedao Bog 7 , gdje to od inflacije.
I sam sam u dionicama.
-
I šta ako igdje dividenda bude 4,5 6, nedao Bog 7 , gdje to od inflacije.
I sam sam u dionicama.
Onda je realno ocekivat i rast cijene od cca 20%...i eto "rijesene" inflacije...
-
-
Jel to rasprava na temu KOTR ili KODT? Jer za KODT ne ocekujem iduce godine vise od 20ak € divke sto je manje od 3% na cijenu od 700. Tako da tesko mozemo reci da takva divka pokriva inflaciju.
Druga je stvar potencijal rasta dionice... nisam siguran da li cemo nakon iduceg izvjestaja imati +20% cak i ako bude odlican. Prije bih rekao do 10% rasta. Vidimo dosta prodaje u zoni oko 680 iako je do izvjestaja jos samo 10ak dana. Bas me zanima koji je smisao takve prodaje nakon sto smo vec bili probili granicu od 700 jer izvjestaj prema svim pokazateljima nebi smio biti los.
-
za KODT ne ocekujem iduce godine vise od 20ak € divke sto je manje od 3% na cijenu od 700. Tako da tesko mozemo reci da takva divka pokriva inflaciju.
Kod dividende se gleda brzina rasta i to se može uspoređivati s inflacijom. Zadnjih par godina ovdje dividenda raste ohoho iznad inflacije
-
Ako se dividenda i stavlja u kontekst sa inflacijom onda se treba gledati porast dividende... tj... ako dividenda bude npr.20 eura onda to daje "inflaciju" od 46% .... jer je prošla dividenda 13,74.
...ali ionako za točnost usporedbe sa inflacijom bi se trebalo uvrstiti i cijenu dionice tj. njen rast što je u ovom slučaju isto veliki %tak
-
S time da ovo i nije dionica u kojoj "želimo" dividendu nego bismo radije da što više toga dobro ulože u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta (a onda naš super-star sales team neka se potrudi nabaviti poslove koji to sve popune) pa da u dividendu ide ono što mora, što preostane da se nikako ne može reinvestirati (uz visok povrat).
Budući da ovdje proizvodnja nije previše kapitalno intenzivna (jedino u djelu obrtnog kapitala malo više) uvijek naravno ostane dosta i za dividende. Kako biznis raste to su u apsolutnim iznosima sve veći ostaci.
-
Slazem se sa svim vasim izjavama i naravno da ako imamo jaki rast cijene dionice i dividende postotak divke ne moze bitnije rasti.
-
Tema inflacija i rast portfelja trebali ste raspraviti na temi ulaganja u 3.mirovinski stup koji se pokazao kao totalni promašaj s obzirom na današnju ekonomsku situaciju visoke inflacije i državne intervencije povećanja klasične mirovine i okretanje glave od problema privatne dobrovoljne mirovinske štednje koja je značajno obezvrijeđene u zadnje 3 godine, a projekcije za budućnost su još mračnije jer se inflacije nećemo riješiti sve dok se ne riješe i geopolitičke nestabilnosti
-
30.10.2023. – Nerevidirani tromjesečni financijski izvještaji za treće tromjesečje 2023. godine.
Dobri, vrlo dobri ili odlični?
-
Obzirom na to da su Q1 i Q2 kumulativno bili sjajni, nemam velike sumnje da će i Q3 biti odličan.
-
Evo ga, tekuće brojke sjajno, i opet ugovorno dosta novih poslova, 163 milijuna EUR https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…74607d3bd6c.pdf
Dobit je najviše sada 🤯 Nisam očekivao u ovom kvartalu, prije zadnjem. Ali eto, iznenađujuće s aspekta dobiti. Ne možemo to tek tako pogoditi kako će kvartali kroz godinu oscilirati. Sad očekivali jače prihode nakon onoga s Q2 kad smo vidjeli zaliha pojačano itd., ali dobili prije svega neto dobit izrazazito impresivnu. U ovom jednom kvartalu skoro kao prva dva zajedno. -
30.10.2023. – Nerevidirani tromjesečni financijski izvještaji za treće tromjesečje 2023. godine.
Dobri, vrlo dobri ili odlični?
Očito odlični rezultati
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-