1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 28, 2023 at 9:23 AM
    • #1,021

Slučajno naletio sinoć, vjerojatno od nakon Q2 izvješća to imaju, S&P Capital IQ počeo svojim klijentima isporučivati “analyst estimates” i za KODT/KODT2 (npr. usluge tipa Tikr Terminal, Koyfin…).

Vidim da imaju i za još neke hrvatske dionice: HT i ATGR detaljno, prihode i dobit kao i za nas, KOEI i RIVP djelomično, samo prihode.

Baš sam opalio screenshot na Koyfin prije tjedan dana da stavim onaj 10y return u komentar par stranica prije, i tamo je ova dolje desno kućica bila prazna kao što je i uobičajeno za hrvatske dionice.

Sad - ima neke podatke! 😀

Ne bih previše obraćao pažnju na sadržaj, jer što oni u S&P znaju o Končar D&ST (a niti inače ne treba na njih puno obraćati pažnju), jer premalo i predaleko im je ovo (da to sigurno radi neki polu-automatski kvantitativni model s minimalnom ručnom interakcijom od strane slabo upućenog ljudskog analitičara), ali cool vidjeti da je dionica “praćena”, iako je Hrvatska službeno još frontier market i slabo tko gleda na nas.

Files

Koncar D&ST (Koyfin 20230720).jpg 274.62 kB – 0 Downloads Koncar D&ST (Koyfin 20230727).jpg 307.49 kB – 0 Downloads
  • kovach
    Student
    Reakcija primljeno
    167
    • July 28, 2023 at 12:22 PM
    • #1,022

AZ Profit je dobrovoljni mirovinski fond i pitam se koju dionicu(e) kupuju ili zadržavaju u portfelju ako prodaju KODT?

• Sokolic
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    513
    • July 28, 2023 at 12:28 PM
    • #1,023

Jesu to oni što nisu htjeli Fortenovu navodno radi našeg interesa? Naravno da ne treba slušati našu vladu samo što su oni tu slušali austrijsku vladu. Od našeg nepotizma i sukoba interesa gore je samo kad Ti stranac to radi iz svojih interesa

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 28, 2023 at 12:59 PM
    • #1,024

Svatko nek radi sa svojim portfeljom što misli da je najpametnije. Ja čak vidim nekih dobrih stvari (osim ove) u njihovom portfelju, pa opet imaju loš prinos, zanimljivo.

Oni valjda volje trejdati. Više trejdaju i imaju puuuno kraći investicijski horizont od nekih malih dioničara (mene npr.). To je neobično. Ipak su mirovinski fond od kojeg bi se očekivalo suprotno.

Možda je previše trejdanja razlog za njihove loše peformanse zadnjih 5 godina... Ono starije od toga može biti zbog Agrokor krize, i nekih čudnih stvari koje su radili sa lošim firmama, ali nemam jasnu sliku razloga zašto i zadnjih godina imaju tako loše peformanse. Možda jednostavno nisu dobri investitori i peformanse se kod njih ne mogu popraviti.

• vodoinstalater
    Student
    Reakcija primljeno
    175
    • July 28, 2023 at 1:02 PM
    • #1,025
    Quote from kovach

AZ Profit je dobrovoljni mirovinski fond i pitam se koju dionicu(e) kupuju ili zadržavaju u portfelju ako prodaju KODT?

Kupuju valjda neku koju će zatim sa minusom (gubitkom) prodati Pavlu. IMHO

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • July 28, 2023 at 1:07 PM
    • #1,026
    Quote from kovach

Po do sada poznatim podacima nije baš da predvode prodaju. Ima tu još kojima se prodaje.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 30, 2023 at 10:55 PM
    • #1,027

Još nismo pravi blue chip jer nas prati samo jedan analitičar (ovaj iz Erste, i onda to S&P Capital IQ svima svuda distribuira) i zahvaljući tome što nam od 2025. stavlja mali pad profita/FCF (nakon blago konzervativne procjene za 2023. i još konzervativnije 2024.) neki algoritmi nam nastavljaju pad i za godine iza skroz do 2032. pa dobiju nerealno niski DCF.

Malo je reći da se ne slažem s tim idejama. To meni nema smisla ozbirom na procjene rasta industrije kroz to razdoblje i našeg kompetetivnog položaja u njoj (pa i već postojeći trend ugovorenosti sugerira veći i prihod od ovog njegovog da bi čak i uz stvarno smanjenje profitnih marži kako on projicira to ipak bili nešto veći profiti, a nisam baš siguran u to smanjene marži uopće).

Zato je važno da svatko procjenjuje za sebe. Nema analitičara do samog sebe!

Files

IMG_1353.jpg 184.18 kB – 0 Downloads IMG_1352.jpeg 107.56 kB – 0 Downloads
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 31, 2023 at 12:18 AM
    • #1,028

Napokon sam malo bolje pogledao kako se stvari krecu toliko o tome koliko se brinem, mislim da sljedecih par grafova najbolje pokazuje kretanje zadnjih par godina, ne treba puno pricati sami cete sve povezati jedino bi naglasio jednu cinjenicu da su ugovoreni poslovi narasli 6 puta u zadnjih 5 godina pogotovo s ovim skokom zadnja 2 kvartala, dok su zalihe narasle za 3 puta od tada to dovoljno govori o prostoru za podizanje prihoda, a do tada mozemo podizati marzu zbog potraznje

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

i malo o kretanju Poljske

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • July 31, 2023 at 9:16 AM
    • #1,029
    Quote from Lynx

Još nismo pravi blue chip jer nas prati samo jedan analitičar (ovaj iz Erste, i onda to S&P Capital IQ svima svuda distribuira) i zahvaljući tome što nam od 2025. stavlja mali pad profita/FCF (nakon blago konzervativne procjene za 2023. i još konzervativnije 2024.) neki algoritmi nam nastavljaju pad i za godine iza skroz do 2032. pa dobiju nerealno niski DCF.

Malo je reći da se ne slažem s tim idejama. To meni nema smisla ozbirom na procjene rasta industrije kroz to razdoblje i našeg kompetetivnog položaja u njoj (pa i već postojeći trend ugovorenosti sugerira veći i prihod od ovog njegovog da bi čak i uz stvarno smanjenje profitnih marži kako on projicira to ipak bili nešto veći profiti, a nisam baš siguran u to smanjene marži uopće).

Zato je važno da svatko procjenjuje za sebe. Nema analitičara do samog sebe!

Opsjednut sam KODT-om...priznajem :)

Vratio sam se u daleku prošlost da pogledam kako su se kretali ukupni prihodi, dobit nakon oporezivanja i CAPEX u posljednjih skoro 20 godina (od kad imam dostupne podatke).

Znači, u posljednjih 18 godina prihodi kontinuirano rastu uz iznimku 2011. i 2013. godine kad su zabilježili pad od 2% odnosno 4%. Sve ostale godine prihodi su kontinuirano rasli, nekad većim nekad manjim stopama, ali su rasli. Najznačajnije povećanje se odigralo u razdoblju 2005.-2010 kad su narasli za oko 185%. Na kraju 2022. prihodi su bili za 111% veći nego 2018. Promatrajući povijesno kretanje jasno je da prihodi kontinuirano rastu i nema razloga da u sljedećem srednjoročnom razdoblju krenu padati, pogotovo kad se u obzir uzme povećanje zaliha, ugovorenih poslovna i makro slika sektora.

Sukladno kretanju prihoda kretala se i dobit nakon oporezivanja koja također kontinuirano raste uz iznimku izmeđju 2011. i 2014. godine kada stagnira ili bilježi prihvatljiv pad. Obzirom da u srednjem roku (minimalno 3 godine) ne očekujem pad prihoda vrlo je vjerojatno da će dobit nastaviti rasti zajedno s njima, a kad prihodi posustanu realno je očekivati stagnaciju ili u najgorem slučaju sitni pad dobiti nakon oporezivanja. Pitanje je na kojim razinama prihoda i dobiti možemo očekivati stabilizaciju.

Osim samog pregleda dobiti n.o. i prihoda pogledao sam je li rast poslovnja u prošlosti posljedica značajnog CAPEX-a.

Kao što graf pokazuje, osim 2012. kad je CAPEX iznosio 15 mil EUR nema značajnijih odstupanja, odnosno CAPEX se redovito provodi u približno jendakim iznosima uz iznimku posljednje 4 godine kad je vidljivo značajno ulaganje u DI. Ukupni CAPEX u zadnje 4 godine (od 2019.) je skoro jednak ukupnom CAPEX-u od 2005. bez 2012. godine odnosno čini oko 60% ukupnog ulaganja u DI od 2005. godine. Naravno da CAPEX treba prilagodit za stopu inflacije zadnjih 15 godina ali unatoč tome smatram da CAPEX zadnje 4 godine poprilično iskače iz povijesnih trendova. Moj stav je da rast prihoda u prošlosti nije povezan s nekim značajnijim jednokratnim investicijama/CAPEX-om (npr. izgradnja tvornice ili nešto tako) već jednostavno se rast prihoda dogadja a CAPEX prati taj rast i kontinuirano se provodi.

ZAKLJUČAK

Nema nekog konkretnog zaključka, trend je jasan, prihodi i dobit kontinuirano ratsu zadnjih 18 godina (uz neke iznimke (2011.-2014.) koje potvrđuju pravilo) i obzirom na sve dsotpune podatke ne vidim nijedan realan razlog da se taj tren prekine sljedećih nekoliko godina, pogotvo što CAPEX prati rast poslovanja te se intezivirao zadnjih godina pa nema ni tehnološkog zaostajanja za konkurencijom.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • July 31, 2023 at 11:33 AM
    • #1,030

Hvala za detaljnu analizu. Malo komentara s moje strane: slazem se sa obrazlozenjem da nema razloga da se ne nastavi trend. Da li ce ponovno biti tako nagli skok vec 2024. tesko je reci ali sumnjam da ce profit pasti. Kako god bilo mislim da imamo premalo informacija o PET iz Poljske. Ako tamo radi manje od 100 ljudi a u sredisnjici oko 6 puta vise ( jasno treba oduzeti u upravu i projektiranje) onda bi bilo zanimljivo znati kakvi su planovi razvoja PETa jer mislim da se tu krije potencijal znacajnog rasta poslovanja u buducnosti. Sumnjam da su radili akviziciju bez dugorocnog plana za Poljsku. A o tome nisam do sada u izvjestajima naisao na informacije. Zna li netko kakva im je strategija i portfelj/mogucnosti PETa u odnosu na pogon u ZG?

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 31, 2023 at 11:55 AM
    • #1,031

Što se toga tiče, mene više zanima kad će “PET Švedska” 😅

Ne znam koliko je bitno/hitno, to ja samo malo filozofiram, gledam ovaj SGB-SMIT u kojem vidim našu budućnost/uzor (slično kao onaj naš doppelganger iz drugog svemira, Voltamp iz Indije što mi izgleda kao naša prošlost), vidim kako su oni sad “samo 4 puta veći” ali više od 4 puta više operativnih/proizvodnih lokacija/država, pa se pitam kad i gdje je naše sljedeće.

Moguće da ja pojma nemam o tome, da to nije dobra lokacija za to, ali meni je nekako palo na pamet da bi nama sljedeća lokacija trebala biti Švedska, ono čisto da ne gazimo jedni drugima po prstima (da idemo u druge države od njih, osim velikih gdje možem svi) i zato što nam je to glavno europsko tržište, tamo su kupci, partneri.

Files

IMG_1356.jpg 166.17 kB – 0 Downloads IMG_1357.jpg 256.22 kB – 0 Downloads
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 31, 2023 at 1:18 PM
    • #1,032

A za PET Poljska jedino što pišu u izvješćima je da ulažu tamo, "osposobljavaju ih za tržištnu utakmicu", i u zadnjem kažu da je u 2022. konačno postignut preokret u pozitivno poslovanje. Oni su prije radili gubitke. To što se ovdje u Zagrebu uvijek posluje jasno (i sve bolje) pozitivno ne znači da je to samo tako lako bilo kome, bilo koliko manjem (treba i određena ekonomija obujama, ali prije svega proizvodno-tehnološki know-how, koji se stječe kroz dugogodišnje iskustvo, fino optimiziranje svega non-stop, pa je taj neki transfer znanja i tehnologije išao od akvizicije do sada).

To govori i o ideji ulaska na tržište manjih/novijih konkurenata. Nije to samo tako. Onaj koji je do sada duže na tržištu i koji je veći u ovom trenutku, koji je profitabilniji danas, taj će i čisto na razini proizvoda i proizvodnje biti u prednosti/kompetetivniji u odnosu na potencijalne nove konkurente. Nama je trebalo nekoliko godina za taj PET Poljska osposobiti. Kako bi tek onda netko sam od nule. A osim tih vrsta "moat" u proizvodnji ovdje imamo i na prodajnoj razini ono što se zove "network effect" pa i "switching costs" moat (kako imamo stalne stare kupce, distributure, s kojima surađujemo doslovno desetljećima, da se razvija određeno povjerenje, predvidljivost).

To je vezano i za ovu našu profitabilnost kako raste (i priču hoće li padati nazad ili ne...). Tu postoji i određena "operativna poluga" (ne prevelika naravno, ali veća od tipične proizvodne kompanije, jer naš proizvod nije trivijalan, radi se o tehnološkom proizvodu koji zahtjeva određene fiksne troškove R&D u održavanje/povećavanje tehnološke kompetetivnosti) i srodno tome efekt ekonomije obujma tako da je logično (a ne samo posljedica trenutne konjukture u industriji) kako nam raste proizvodnja da ćemo lakše/bolje ostvarivati profit.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • July 31, 2023 at 2:18 PM
    • #1,033

Kolege jasno je sto pricate ali niste odgovorili na moje nedoumice pa da pojasnim:

1.Da li u PET postoji proizvodnja specificnih artikala i ako da kojih? Ili PET radi isti asortiman kao i KODT samo u Poljskoj? Ako je ovo drugo da li su u tome bolji/jeftiniji?

2.Postoji li fizicki potencijal za sirenje proizvodnje u PET (npr. Neiskoristene hale ili prostori, zemljiste i slicno) i ako da postoji li neka strategija povecanja proizvodnje tamo?

3.Nemamo nikakav info zasto je sada PET postao profitabilan? Pretpostavljam kao rezultat internih edukacija, transfera know how, reorganizacije i standardizacije. Ako je tome tako ponovno se vracamo na moje pitanje br.2. jer ako se doslo do efikasne proizvodnje logican nastavak je sirenje kapaciteta

4.Da li ce PET biti strateska lokacija za opskrbu regionalnog trzista primjerice Poljske ili Ukrajine da se smanje troskovi transporta (ako transport cini neku razliku) ili je PET samo dodatna lokacija za proizvodnju za bilo koje trziste koje pokrova KODT? Ponovno vracam se na prvo pitanje ima li nesto specificno samo u PET?

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • July 31, 2023 at 2:44 PM
    • #1,034

Trebao je već odavno, ako već ima tolike narudžbe, napraviti halu u Osijeku ili Slavonskom Brodu gdje je radna snaga jeftinija i gdje je ima. A i da pomogne Slavoniji, da se ne iseljlavaju toliko.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 31, 2023 at 2:57 PM
    • #1,035

Brunos Ne pišu u dosadašnjim izvješćima sve te detalje, ili ih nisam zapamtio, ali mislim da je (bar u početku) njihov proizvodni program podskup našeg (srednji energetski) i bitno manjeg kapaciteta proizvodnje, i koji je bio tehnološki zaostao ali kroz godine se tamo investira u modernizaciju proizvodnog postrojenja i u prijenos know-how pa se tako s vremenom (u 2022. prekretnica) postigla profitabilnost.

Ideja je pristup "novim tržištima", primarno valjda (velikom) tržištu Poljske. To se spominje tako općenito u izvješćima s vremena na vrijeme, uz ovo kako ulažu, podržavaju, osposobaljavaju za tržišnu utakmicu.

Možda u sljedećem izvješću bude nešto više o PET Poljska jer kako postaju profitabilni i kako im se možda poveća volumen posla da bi bilo više povoda za pričati o njima. Nije se tu do sada imalo što puno više pričati od toga što pričaju (ulažu, moderniziraju, osposobljavaju za tržišnu utakmicu - i sad su valjda spremni, vidimo plusić za 2022!!!).

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 31, 2023 at 3:40 PM
    • #1,036
    Quote from komot

Trebao je već odavno, ako već ima tolike narudžbe, napraviti halu u Osijeku ili Slavonskom Brodu gdje je radna snaga jeftinija i gdje je ima. A i da pomogne Slavoniji, da se ne iseljlavaju toliko.

Nove lokacije su tu inače prije svega zbog kupaca (na ovaj ili onaj način). Ako mi možemo nastaviti rasti adekvatnom brzinom direktno iz Hrvatske, tim bolje, i to onda jasno s jedne velike lokacije (Zagreb). Tako dobivamo ono što neka konkurencija nema, "low-cost producer advantage". Jedna velika lokacija umjesto puno malih raspršenih se može izoptimizirati do savršenstva. Trošak rada nije velik udio, nekih 10 % od prihoda, nadam se uskoro opadanje ispod 10 % (i samo dio toga je baš rad u proizvodnji).

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • July 31, 2023 at 4:01 PM
    • #1,037
    Quote from Lynx

Brunos Ne pišu u dosadašnjim izvješćima sve te detalje, ili ih nisam zapamtio, ali mislim da je (bar u početku) njihov proizvodni program podskup našeg (srednji energetski) i bitno manjeg kapaciteta proizvodnje, i koji je bio tehnološki zaostao ali kroz godine se tamo investira u modernizaciju proizvodnog postrojenja i u prijenos know-how pa se tako s vremenom (u 2022. prekretnica) postigla profitabilnost.

Ideja je pristup "novim tržištima", primarno valjda (velikom) tržištu Poljske. To se spominje tako općenito u izvješćima s vremena na vrijeme, uz ovo kako ulažu, podržavaju, osposobaljavaju za tržišnu utakmicu.

Možda u sljedećem izvješću bude nešto više o PET Poljska jer kako postaju profitabilni i kako im se možda poveća volumen posla da bi bilo više povoda za pričati o njima. Nije se tu do sada imalo što puno više pričati od toga što pričaju (ulažu, moderniziraju, osposobljavaju za tržišnu utakmicu - i sad su valjda spremni, vidimo plusić za 2022!!!).

Slazem se isao sam 3.puta citati godisnje radi PETa i oni su na oko 5% ukupnog profita grupe znaci jos nisu u fokusu. Ali imam neki feeling da posto su iz Poljske postoji veliki potencijal rasta

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 1, 2023 at 1:29 PM
    • #1,038

Top 20 neto dobiti za prvo polugodište na ZSE (milijuni EUR, jedna decimala):

1. ZABA 249,6
    2. INA 73,1
    3. HT 53,3
    4. PODR 45,2
    5. HPB 44,7
    6. CROS 21,2
    7. ATGR 20,9
    8. JNAF 20,7
    9. KOEI 17,4
    10. ADRS 17,3
    11. KODT 16,3
    12. JDOS 13,1
    13. ERNT 12,2
    14. MDKA 9,3
    15. LKPC 7,2
    16. AUHR 6,1
    17. IKBA 5,2
    18. LKRI 4,3
    19. CIAK 3,9
    20. KBZ 3,8

Mislim da nam brzi ulazak u top 10 ne bi trebao biti nikakav problem. Za top 5 će već trebati vremena.

Po tržišnoj kapitalizaciji smo sad 14. na ZSE. Po free float tržišnoj kapitalizaciji mislim da bolje (pogotovo ako se gleda oba roda dionica zajedno).

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • August 3, 2023 at 6:12 PM
    • #1,039

Svi smo ušutili na kodt temi u ovim danima kad pada. Jel kupuje ko?

• Takamina
    Student
    Reakcija primljeno
    81
    • August 3, 2023 at 7:14 PM
    • #1,040

Ja pomalo kupujem

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 462

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 8:06 AM
    2. Odgovora
      462
      Pregleda
      201k
      462
    3. Marty McFly

May 20, 2025 at 8:06 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 8:49 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. dionicar

May 19, 2025 at 8:49 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:53 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      909k
      2.1k
    3. darac11

May 19, 2025 at 4:53 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:32 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. vitoo

May 19, 2025 at 4:32 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 19, 2025 at 11:19 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. stipe_Cro

May 19, 2025 at 11:19 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Marty McFly May 20, 2025 at 8:06 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

dionicar May 19, 2025 at 8:49 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

darac11 May 19, 2025 at 4:53 PM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

stipe_Cro May 19, 2025 at 11:19 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago