1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

• Cicija
  • February 26, 2020 at 8:56 PM
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14
  • Chai
    Student
    Reakcija primljeno
    132
    • February 1, 2023 at 2:57 PM

Što se tiče njihovog pojašnjenja gubitka za Q4:

"Do smanjenja dobiti dolazi uslijed povećanja troškova, (porast troška šteta za 127,6 mil. kn, poslovni rashodi za obavljanje djelatnosti 45,7 mil. kn), ulaganja u djelatnike (porast troška plaća za 9,3 mil. kn), te konzervativnog pristupa talijanskom tržištu (ukupno povećanje bruto pričuva šteta u odnosu na prethodnu godinu za 52,7 mil kn od čega se na Italiju odnosi 41,6 mil. kuna)."

- porast troška šteta za 127,6 mil. kn - premije su porasle 177,674 tis. kn, znači ova komponenta nije toliki problem- poslovni rashodi za obavljanje djelatnosti 45,7 mil. kn - za Q4 2021 su ti prihodi također rasli, i to -17,270 tis. kn u odnosu na Q4 2020

- povećanje bruto pričuva šteta se tu posebno ističe, u nastavku je kvartalna operativna dobit i promjena navedenih pričuva (također kvartalno):

2022 Q4: -29,882 tis. kn (promjena pričuva -62,456 tis. kn)

2021 Q4: 1,294 tis. kn (promjena pričuva -6,318 tis. kn)

2020 Q4: -8,053 tis. kn (promjena pričuva 1,406 tis. kn)

2019 Q4: -4,570 tis. kn (promjena pričuva 7,302 tis. kn)

2018 Q4: -13,911 tis. kn (promjena pričuva 2,899 tis. kn)

2017 Q4: -23,163 tis. kn (promjena pričuva 18,734 tis. kn)

Znači po mojem mišljenju je upravo ovo obilježilo rezultate za ovaj kvartal. Međutim, to opet može ići u dva smjera, da stvarno idu konzervativnom politikom pa će dugoročno proći ok, ili su već svjesni da će biti nužno koristiti veću pričuvu šteta.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 7, 2023 at 10:04 AM

izgleda nam se netko probudio i nije baš dobro spavao izgleda,

malo o planovima, nigdje ne piše da je cilj što prije pokupiti što veću dobit, ulazak na puno jače tržište košta

Jurišić: Jadransko osiguranje kao Adriatic u Italiji neće biti najjeftiniji osiguravatelj
    Uza zdravo postavljene poslovne temelje u Hrvatskoj i čvrstu poziciju u društvu top tri osiguravajuća društva koja se bave neživotnim osiguranjima, u Adriatic…
    lidermedia.hr

ukupno hrvatsko tržište osiguranja iznosi oko 1,5 milijardi eura, a talijansko 130 milijardi eura. Samo u neživotnim osiguranjima ukupna premija u Italiji iznosi 30 milijardi eura. Nije realno doći u Italiju i za tri godine postati peti igrač na tom tržištu. Želimo biti dio talijanskog tržišta, postupno se širiti i biti dugoročno prisutni sa stabilnom pozicijom. Kada to kažem, mislim i na premijski rast i na profitabilnost koju planiramo ostvarivati.

Koja je onda strategija u Italiji?

– Nije nam cilj ni interes doći na talijansko tržište i prodavati policu osiguranja automobilske odgovornosti za 300 eura. Sigurno nećemo biti najjeftiniji osiguratelj, ali ćemo se nametnuti malo drukčijom strategijom. Otvaranjem tržišta u Italiji i promjenom imena ušli smo u novo razdoblje poslovanja, no to novo razdoblje nije došlo samo od sebe nego je plod višegodišnje izvrsnosti u poslovanju na hrvatskom tržištu i pomno birane strategije rasta premije, broja osiguranika i portfelja. Upravo to iskustvo vođenja osiguravajućeg društva i koncepta prodaje temeljenog na vlastitim snagama želimo prenijeti i na nova tržišta.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • February 7, 2023 at 10:14 AM

Kolega to vam je članaka iz 2018.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 7, 2023 at 10:19 AM
    Quote from Junius

Kolega to vam je članaka iz 2018.

samo da se vidi da sve ide po planu, za dugoročne dobar, pa ne mogu staviti iz 2028 :) to je već posao za Babu Tangu

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • February 7, 2023 at 10:41 AM

Super su planirali, ali loše realizirali, 5 godina nakon toga članka. Od priče da u Italiji neće biti najjeftiniji osiguravatelj do realnosti da je dobit prepolovljena nego prije su kročili u Italiju.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • February 7, 2023 at 10:48 AM

Kolega Paulie zatomite vlastite neprijateljske stavove prema deckima iz Agrama. Nisu vam oni krivi za raspad udruge nego mali dioničari Agrokora koji su samo deklaratorno i na principu daljinskog upravljača željeli rješavati vlastite probleme.

Tržište osiguranja u Italiji je od države reguliran biznis uz kontrolu cijena. Tamo se ne daju zaraditi novci na tom tipu osiguranja ali se može uzeti tržišni udjel koji ima svoju vrijednost i bildu prihoda. Nije poanta sudjelovanja i poslovanja u susjednim državama da se zarade novci nego da se napravi internacionalni osiguravatelj prisutan na rezvijenijem regionalnom tržištu. Vremenom, ako se u tome uspije i poveća tržišni udjel i pridobije povjerenje korisnika onda je moguće ostvariti i određene profite. U ranoj fazi razvoja i širenja poslovanja to je jako teško, a na često i nemoguće.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 7, 2023 at 10:48 AM
    Quote from Paulie

Super su planirali, ali loše realizirali, 5 godina nakon toga članka. Od priče da u Italiji neće biti najjeftiniji osiguravatelj do realnosti da je dobit prepolovljena nego prije su kročili u Italiju.

je, ali prije toga su imali značajan rast i valjda su to odlučili iskoristiti i investirati na jačem tržištu, ja se nadam ako se to ne pokaže dobrim poslovnim potezom da neće bježati od prodaje podružnice,

nitko ne treba kupovati, ako misli da neće zadovoljiti njegova očekivanja,

jedino mi nije jasno što se gosn Rade toliko muči s desecima komada, valjda i njemu dosadno na poslu

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • February 7, 2023 at 10:57 AM
    Quote from Moller

j

jedino mi nije jasno što se gosn Rade toliko muči s desecima komada, valjda i njemu dosadno na poslu

Da, njegova politika prodaje je u najmanju ruku čudna, koja razlika je stavit 100 dionica na ask ili 5 dionica, kad svi ionako znaju da prodaješ...jedino što se nameće, jest da se cijena koči...ovde je po meni treba "samo" dokučiti motiv gospona Radeta i zarada je sigurna.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • February 7, 2023 at 11:17 AM

Pa zato jer 100 dionica nema tko kupit i srušio bi cijenu značajno. Da se istovari sa svih 3000 komada gdje bi cijena otišla.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 7, 2023 at 11:23 AM
    Quote from Paulie

Pa zato jer 100 dionica nema tko kupit i srušio bi cijenu značajno. Da se istovari sa svih 3000 komada gdje bi cijena otišla.

dok ne probaš, ne znaš, možda bi mu netko postavio sačekušu

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • February 7, 2023 at 11:23 AM
    Quote from Paulie

S obzirom na promatranje izlazaka na raznim dionicama tokom godina, rekao bi da se likvidnost jako poveća kada se krene muški izlazit, ovakvo mrcvarenje ubija likvidnost do Ibera i nazad, jer nikome se ne kupuje dionica u kojoj će lik izlazit još barem godinu dana(dapače ovakav izlaza je kontraproduktivan). Naravno neki popust na količinu mora dati cca 10%, ali nije baš da je dionica precijenjena pa da će je zakucati ispod 500 €.

Quote from Moller
    Quote from Paulie

Ja mislim da se gospon Rade više boji da ga netko ne poklopi na ASK-u, nego da BID propadne.

Edited once, last by Junius: Merged a post created by Junius into this post. (February 7, 2023 at 11:28 AM).

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 7, 2023 at 11:30 AM
    Quote from Junius
    Quote from Paulie

S obzirom na promatranje izlazaka na raznim dionicama tokom godina, rekao bi da se likvidnost jako poveća kada se krene muški izlazit, ovakvo mrcvarenje ubija likvidnost do Ibera i nazad, jer nikome se ne kupuje dionica u kojoj će lik izlazit još barem godinu dana(dapače ovakav izlaza je kontraproduktivan). Naravno neki popust na količinu mora dati cca 10%, ali nije baš da je dionica precijenjena pa da će je zakucati ispod 500 €.

Quote from Moller

Ja mislim da se gospon Rade više boji da ga netko ne poklopi na ASK-u, nego da BID propadne.

i meni je to nekako čudno, kao da želi reći nekome da može kontrolirati cijenu, ali ipak ne želi sve prodati, da nije u zavadi s kim u firmi :/

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • February 7, 2023 at 9:32 PM

Rezime nekih razmišljanja ovdje, “Pavlović kontrolira cijenu i boji se da ga netko ne poklopi na ASK-u, smjene u upravi su valjda bile radi hira vlasnika, a dobit je valjda također slučajno prepolovljena i to nas ne treba brinuti”.

Meni logika kaže da se ovdje ozbiljno podbacilo u odnosu na očekivanja, mislim da gazda Grgić ima isto mišljenje i zato je smjenio dio uprave. Na kraju neka svatko radi, kupuje i prodaje prema svom nahođenju.

Da nije možda, “Pavlović prodaje jer rezultati nisu prema očekivanjima i možda mu trebaju novci, tvrtka je podbacila i zato je smijenjen dio uprave, a dobit je pokazatelj podbačaja”.

Smatram da Pavlović ide iskrcati sve cijena bi bitno pala, i da, pala bi ispod 500 EUR.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • February 7, 2023 at 10:09 PM

I opet su lani zaradili cca 320kn po dionici. Ovde ste drami kao da je firma napravila 50 milijuna kuna gubitka u godini. Uz to je cijela dionice pala sa 730€ u srpnju na današnjih 560€. Tako da je ovaj loš 4Q već ukalkuliran (uglavnom) u cijenu.

• pikolito
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    300
    • February 7, 2023 at 10:16 PM

Mene više zanima zašto su prodavali odnosno prodaju Volarević i Pavlović, i to ovako mic po mic preko burze. Prije se svaka veća prodaja rješavala u komadu, redovito po cijenama većim od tržišne.

• Muzakus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    346
    • February 7, 2023 at 11:36 PM

Pavlović je trenutno u Nadzornom odboru Euroherca

https://www.euroherc.hr/profil-drustva/#profil|1

Prije je bio šef uprave

Euroherc osiguranje ostalo bez direktora
    ZAGREB - Propustom Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Radoslav Pavlović je od ovog tjedna formalno-pravno "ilegalni" predsjednik Uprave…
    www.jutarnji.hr

Do 2009

Radoslav Pavlović, Jadransko Osiguranje

Ugodno se družio sa Grgićem i ekipom, odradio par "zanimljivih" poslića

Šefovi Euroherca tvrtku oštetili za 146 milijuna kuna
    ODGOVORNE osobe u osiguravajućem društvu Euroherc počinile su više kaznenih djela zluopotrebe položaja i ovlasti, utvrđeno je krim obradom splitske policije.…
    www.index.hr
    Gr­gi­će­vu sa­vjet­ni­ku 4 go­di­ne za­tvo­ra? | Poslovni Dnevnik
    Op­ćin­sko dr­žav­no od­vjet­niš­tvo u Za­gre­bu pod­ni­je­lo je op­tuž­ni pri­jed­log pro­tiv Ra­dos­la­va Pav­lo­vi­ća ko­ji ra­di na mjes­tu sa­vjet­ni­ka u…
    www.pressreader.com

Ovo mi je onteresantan dio:

"Pavlović tada rekao da je platio porez za budale i da mu je to kazna jer je nekoliko mjeseci ranije bez odobrenje dioničara prodao svoj udjel za oko 28 miljuna kuna"

No izgleda sve to nije bio problem za hanfu

https://www.hanfa.hr/media/7405/02-euroherc-radoslav-pavlovi%C4%87.pdf

Iz svega zaključujem da vrlo dobro zna situaciju u JDOS ali i cijelom Agramu, i to sto radi sa cijenom dionice radi u široj suradnji sa glavnim dioničarima.

Zašto, koliko dugo i koliko nisko će ići, ostaje za vidjeti.

No vjerujem još poprilično vremena.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 8, 2023 at 9:47 AM
    Quote from Paulie

Smatram da Pavlović ide iskrcati sve cijena bi bitno pala, i da, pala bi ispod 500 EUR.

pa što fali cijeni od 500 i niže, za kupnju ništa, mislim da on neku drugu grosešpile igru igra :)

• abc1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    313
    • February 8, 2023 at 10:46 AM
    Quote from Moller
    Quote from Paulie

pa što fali cijeni od 500 i niže, za kupnju ništa, mislim da on neku drugu grosešpile igru igra :)

Ti si jako simpatična osoba, ali bar, onako, daj izreci jedan od svojih prošlostolječnih nickova. Samo jedan.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 8, 2023 at 12:00 PM
    Quote from abc1
    Quote from Moller

Ti si jako simpatična osoba, ali bar, onako, daj izreci jedan od svojih prošlostolječnih nickova. Samo jedan.

vuk dlaku mijenja, ali nick nikada, ne znam za čega bi to bilo potrebno a da bi moglo utjecati na cijenu i trgovanje na bilo kojoj dionici pa tako i ovoj,

imam svoje mišljenje i razloge zašto kupujem, a samo pretpostavljam zašto netko prodaje, ja da imam toliko i da mi je za prodati, halo, ovdje nn, imam xy dionica od z firme, ovo kao neka dječja igra, svaki dan biti će kuglica sladoleda, ako budete dobri i tako do kraja godine

• abc1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    313
    • February 8, 2023 at 12:45 PM
    Quote from Moller
    Quote from abc1

vuk dlaku mijenja, ali nick nikada, ne znam za čega bi to bilo potrebno a da bi moglo utjecati na cijenu i trgovanje na bilo kojoj dionici pa tako i ovoj,

imam svoje mišljenje i razloge zašto kupujem, a samo pretpostavljam zašto netko prodaje, ja da imam toliko i da mi je za prodati, halo, ovdje nn, imam xy dionica od z firme, ovo kao neka dječja igra, svaki dan biti će kuglica sladoleda, ako budete dobri i tako do kraja godine

To je bilo samo i samo jednostavno pitanje. Zašto nervoza_

• 1
    • 8
    • 9
    • 10
    • 14

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. MDKA (Medika d.d.) 815

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 8, 2025 at 5:48 PM
    2. Odgovora
      815
      Pregleda
      299k
      815
    3. Skribi

May 8, 2025 at 5:48 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 454

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 8, 2025 at 4:33 PM
    2. Odgovora
      454
      Pregleda
      182k
      454
    3. Vule

May 8, 2025 at 4:33 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 8, 2025 at 3:53 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      821k
      1.9k
    3. All

May 8, 2025 at 3:53 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM
    1. BCIN (BC Institut d.d.) 124

• Like 1
      • kukurijek
      • April 24, 2020 at 9:58 AM
      • Dionice
      • kukurijek
      • May 8, 2025 at 2:39 PM
    2. Odgovora
      124
      Pregleda
      43k
      124
    3. KitoLovac

May 8, 2025 at 2:39 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 8, 2025 at 5:48 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Vule May 8, 2025 at 4:33 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 8, 2025 at 3:53 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

goranbj May 8, 2025 at 10:41 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)