BCTI-556
Nije neki rast al hafnia up 2 posto a Scorpio tankers 4 posto up.
BCTI-556
BCTI-556
Koliko su isti rasli u zadnjih mjesec dana da usporedimo sa tpng.
Moze i za ostale usporedive.
za one koji imaju slabije pamćenje, isto se desilo prije nekih 7-8 mjeseci. Prvo rast cijene sa 45 na skoro 50 kn, i onda je počela agonija.... iskrcaj po 45, pa 44 pa 43 pa 40 ... a ja samo kupujem mislim si pa nemoze više, bila je na 50 nekidan.... još su rane svježe, al lijepih 10ak tis sam izdimio u nadi da će stati iskrcaj . Ovo danas me podsjetilo na te dane, deja vu pravi
za one koji imaju slabije pamćenje, isto se desilo prije nekih 7-8 mjeseci. Prvo rast cijene sa 45 na skoro 50 kn, i onda je počela agonija.... iskrcaj po 45, pa 44 pa 43 pa 40 ... a ja samo kupujem mislim si pa nemoze više, bila je na 50 nekidan.... još su rane svježe, al lijepih 10ak tis sam izdimio u nadi da će stati iskrcaj . Ovo danas me podsjetilo na te dane, deja vu pravi
Da, i ja imam takvo iskustvo.
Vidjeti cemo da li je to to ili ce sada biti drugacije. Pratim.
Kolika je bila potrosnja nafte prije 7-8 mjeseci, koliko je danas koliko ce biti za 3mj,12 mj,24mj?
Moze jos neko krace vrijeme biti nedovoljnih pomaka na bolje ali danas je postignut konsenzus da bitno jeftinije nece biti i da je prerizicno odgadati ulazak pred buduci rast.
Iskoristeno je to za izlazak danas u velikoj kolicini.
Kada taj proces zavrsi sljedi cjenovni pomak na gore.
Svima nam se nudilo, sutra nastavak i kraj izlaska?
Ma uzalud ti je pisati svoja iskustva......najbolje će naučit na vlastitoj koži.......a jednom će i ovo narasti i cijela četa Nostradamusa će ti se javit da kažu kao su znali to......
Ma uzalud ti je pisati svoja iskustva......najbolje će naučit na vlastitoj koži.......a jednom će i ovo narasti i cijela četa Nostradamusa će ti se javit da kažu kao su znali to......
Oprosti što će naučit??? Ne razumijem, kakve veze ima 11.1 sa današnjim danom???Na ovoj dionici se moglo 2-3 puta ove godine zaradi po 15-20%. Osim par nestrpljivih ujutro koji su kupovili po 43,50-45kn, svi ostali su kupovali danas po 42kn...PBZ skrbnički je pri kraju prosipanja, ako se on prosipao danas, a s obzirom na velike skrivene naloge na asku po 42kn, rekao bi da je....također OTP indeksni je danas sigurno kupovao, jer mora ući u dionicu, današnja prilika mu se neće više ponoviti,tj. ovolike količine po 42kn. S obzirom da su prolazili kupovni nalozi po 5000 dionica, opravdano sumnjam na OTP.
Također i danas je BCTI rastao i to je jedino bitno.
Oprosti što će naučit??? Ne razumijem, kakve veze ima 11.1 sa današnjim danom???Na ovoj dionici se moglo 2-3 puta ove godine zaradi po 15-20%. Osim par nestrpljivih ujutro koji su kupovili po 43,50-45kn, svi ostali su kupovali danas po 42kn...PBZ skrbnički je pri kraju prosipanja, ako se on prosipao danas, a s obzirom na velike skrivene naloge na asku po 42kn, rekao bi da je....također OTP indeksni je danas sigurno kupovao, jer mora ući u dionicu, današnja prilika mu se neće više ponoviti,tj. ovolike količine po 42kn. S obzirom da su prolazili kupovni nalozi po 5000 dionica, opravdano sumnjam na OTP.
I u sijecnju je bio veliki kupac na 42 kuna.
Nakon toga prosipanje do 39.
Pa ti nestrpljivi ujutro su citali za vikend da u ponedjeljak najkasnije utorak ide raketa na 48 kuna. To je na 44 kune lijepi plus pa ljudi kupili.
I ja sam u sijecnju kupila lijepu kolicinu na 44 kune pa 2 mjeseca cekala rast a ono jos smo na 42 kune.
Ovo je jedini brodar s kojim znam ploviti,upikam na 40,raštrkam po 44-45,i tako 8 puta,za dva cipela auta zaradio
Display MoreOprosti što će naučit??? Ne razumijem, kakve veze ima 11.1 sa današnjim danom???Na ovoj dionici se moglo 2-3 puta ove godine zaradi po 15-20%. Osim par nestrpljivih ujutro koji su kupovili po 43,50-45kn, svi ostali su kupovali danas po 42kn...PBZ skrbnički je pri kraju prosipanja, ako se on prosipao danas, a s obzirom na velike skrivene naloge na asku po 42kn, rekao bi da je....također OTP indeksni je danas sigurno kupovao, jer mora ući u dionicu, današnja prilika mu se neće više ponoviti,tj. ovolike količine po 42kn. S obzirom da su prolazili kupovni nalozi po 5000 dionica, opravdano sumnjam na OTP.
I u sijecnju je bio veliki kupac na 42 kuna danas.
Pa ti nestrpljivi ujutro su citali za vikend da u ponedjeljak najkasnije utorak ide raketa na 48 kuna. To je na 44 kune lijepi plus pa ljudi kupili.
I ja sam u sijecnju kupila lijepu kolicinu na 44 kune pa 2 mjeseca cekala rast a ono jos smo na 42 kune.
Hhaha koja zloća, nepatvorena...ni jednom nisam nikome ,ali baš nikome sugerirao da kupuje, kamoli po 45kn, uostalom da si dobronamjerna onda bi vidila da sam se čudio svima koji kupuju iznad43-44kn,pa znaju potegnuti i do 48kn....jedina stvar koju sam napisao je da se ne prodaju dionice džabe, odnosno manje od 48kn, danas ili sutra da vidimo kamo će BCTI, u jednom postu i to je to!
Uostalo danas sam i sam dokupljivao po 42kn.
Display MoreI u sijecnju je bio veliki kupac na 42 kuna danas.
Hhaha koja zloća, nepatvorena...ni jednom nisam nikome ,ali baš nikome sugerirao da kupuje, kamoli po 45kn...jedina svar koju sam napisao je da se ne prodaju dionice džabe, odnosno manje od 48kn, danas ili sutra da vidimo kamo će BCTI.
Kakav je game plan ako se oporavak prolongira na još godinu dana npr. a dionica shodno tome nastavi prema razinama s kojih je prije godnu dvije krenuo oporavak?......
Hhaha koja zloća, nepatvorena...ni jednom nisam nikome ,ali baš nikome sugerirao da kupuje, kamoli po 45kn...jedina svar koju sam napisao je da se ne prodaju dionice džabe, odnosno manje od 48kn, danas ili sutra da vidimo kamo će BCTI.
Kakav je game plan ako se oporavak prolongira na još godinu dana npr. a dionica shodno tome nastavi prema razinama s kojih je prije godnu dvije krenuo oporavak?......
Imam 6 dionica u portfelju, sve su u plusu, jedino je TPNG na nuli, oni mi je jedini rizik po pitanju FI-a. TPNG gledam kao malo volatilniji HPB,a i slično se ponaša.. 20% TPNG prodam na 45-48 razinama, isti broj dionica opet dokupim na niže 39-43 razinama. slično što radi kolega Juraj..zarada je stalna, nekome je to malo, meni dovoljno, a i iskreno, zabavno mi je.
Display MoreI u sijecnju je bio veliki kupac na 42 kuna danas.
Hhaha koja zloća, nepatvorena...ni jednom nisam nikome ,ali baš nikome sugerirao da kupuje, kamoli po 45kn, uostalom da si dobronamjerna onda bi vidila da sam se čudio svima koji kupuju iznad43-44kn,pa znaju potegnuti i do 48kn....jedina stvar koju sam napisao je da se ne prodaju dionice džabe, odnosno manje od 48kn, danas ili sutra da vidimo kamo će BCTI, u jednom postu i to je to!
A kako ste se vi prepoznali u mom postu?
Nisam nikoga imenovala niti se ne sjecam tko je sto pisao. Bilo je u subotu par optimista koji su najavljivali neki rally. Uglavnom sam brzo odustala od pisanja da me se ne optuzi za crnjacenje.
Kakva zloca? Da sam zlocesta bih pitala kolika godisnja dobit ce ovdje ocekuje za 2021 godinu.
Nisam nikoga imenovala niti se ne sjecam tko je sto pisao. Bilo je u subotu par optimista koji su najavljivali neki rally. Uglavnom sam brzo odustala od pisanja da me se ne optuzi za crnjacenje.
Kakva zloca? Da sam zlocesta bih pitala kolika godisnja dobit ce ovdje ocekuje za 2021 godinu.
Zato što pišete maliciozno, ostvarite određeni gubitak vlastitom odluku o kupnji ili prodaji, a onda krivite druge osobe za vlastite odluke(to se da pročitat između redaka), jeste li vidjeli da sam koga krivio za Petrokemiju, ne, već sam transparentno napisao koliko sam izgubio i kako je do toga došlo, nikakve ljutnje ,niti srdžbe nije bilo kod mene radi toga.
Isto sam upozoravao nedavno i na Lencu kad je Mirko bio pri samom kraju izlaska da koji vrag kupuju u rasponu 9.30-9.70kn, neka čekaju ispod 9kn, onda su mi rekli da šutim i da ne kvarim zabavu, poslin je dionica završila vrlo brzo na 8,65kn...sigurno će i tu biti onhi koji će me optužiti za druk, jer sam pisao da VLEN ima izvrsnu bilancu, što realno i ima.
Zato što pišete maliciozno, ostvarite određeni gubitak vlastitom odluku o kupnji ili prodaji, a onda krivite druge osobe za vlastite odluke(to se da pročitat između redaka), jeste li vidjeli da sam koga krivio za Petrokemiju, ne, već sam transparentno napisao koliko sam izgubio i kako je do toga došlo, nikakve ljutnje ,niti srdžbe nije bilo kod mene radi toga.
Isto sam upozoravao nedavno i na Lencu kad je Mirko bio pri samom kraju izlaska da koji vrag kupuju u rasponu 9.30-9.70kn, neka čekaju ispod 9kn, onda su mi rekli da šutim i da ne kvarim zabavu, poslin je dionica završila vrlo brzo na 8,65kn...sigurno će i tu biti onhi koji će me optužiti za druk, jer sam pisao da VLEN ima izvrsnu bilancu, što realno i ima.
Nikakve komplekse ja ne lijecim. Prodala sam Tpng i kupila Atpl po 180 kuna i uopce se ne zalim.
Na Tpng vec odavno ne pisem jer ne pisem na dionicama koje nemam.
Prodala i Vlen na skoro 10 kuna i kupila Atpl na 400 i opet se ne zalim.
Reagiram rijetko i to obicno kada se najavljuje nekakav rally pa pitam zasto?
I obicno ne dobijem nikakav odgovor.
Namjerno ne pitam relevantna pitanja.
Npr kolika bi morala biti godisnja dobit da opravdava cijenu od 48, 50, 55 kuna.
Pa ja ljudima na pp stalno pisem da kupuju Tpng na 39-40 kuna. Samo ne najavljujem nikakve rallye, proboj na 48 kuna i sl. Eto, zlocestoca.
Display MoreZato što pišete maliciozno, ostvarite određeni gubitak vlastitom odluku o kupnji ili prodaji, a onda krivite druge osobe za vlastite odluke(to se da pročitat između redaka), jeste li vidjeli da sam koga krivio za Petrokemiju, ne, već sam transparentno napisao koliko sam izgubio i kako je do toga došlo, nikakve ljutnje ,niti srdžbe nije bilo kod mene radi toga.
Nikakve komplekse ja ne lijecim. Prodala sam Tpng i kupila Atpl po 180 kuna i uopce se ne zalim.
Na Tpng vec odavno ne pisem jer ne pisem na dionicama koje nemam.
Prodala i Vlen na skoro 10 kuna i kupila Atpl na 400 i opet se ne zalim.
Reagiram rijetko i to obicno kada se najavljuje nekakav rally pa pitam zasto?
I obicno ne dobijem nikakav odgovor.
Namjerno ne pitam relevantna pitanja.
Npr kolika bi morala biti godisnja dobit da opravdava cijenu od 48, 50, 55 kuna.
Pa ja ljudima na pp stalno pisem da kupuju Tpng na 39-40 kuna. Samo ne najavljujem nikakve rallye, proboj na 48 kuna i sl. Eto, zlocestoca.
BVPS je 67kn, dug prema bankama nije velik, nekih 480 milja kuna i sa kamatom do 4%, svi krediti koji dospijevaju u ovoj godini refinancirani, tankeri su relativno novi 7,5 godina prosjek, na 5 od 6 tankera je proveden remont, mislim da na svih 6 su postavljeni filteri, dva tankera su pod profitabilnih ugovorima do sljedeće godine, naftno tržište se drastično oporavilo, kao i globalna ekonomija, pogotovo ako gledamo početak godine...
Tako da dionica ne mora imati nikakvu dobit da bi se suvereno kretala u rasponu od 39-48kn,jer je izostanak dobiti,pa i potencijalni gubitak na godišnjoj razini već u cijeni. Očekivani rast do 48kn(tu je i linija otpora) je bio tu da ovaj danas nije prosuo 52000 dionica, ne zato jer netko druka, već zato jer je BCTI porastao 15-20% u nekoliko dana.
Mlatimo praznu slamu od 11.1 vec, od tad se nista nije prominilo, dapace gore je. Sa rastom indexa i dugorocnom prepostavkon(utemeljenom), ova dionica ce odletjeti, jer je na zdravim nogama. Clean tankeri imaju stabilna poslovanja i manju volatilnost, jednostavno zaj… ih je korona. Dosta sam upucen u firmu i smeta mi navlacenje ljudi ako stvarnost nije takva, iako je nemam zato je komentiram, imao sam je dosta, dosta. Pred ovom dionicom su puno bolje vremena i to je sigurno, samo trenutak ulaska treba pogoditi jer je do sad dva tri put izgledalo kao preokret, a preokreta nije bilo. Ako me se pita Q4, Q1 i Q2 ce biti dobri, ali do nekog rasta kao na dry bulku ce doci tek nakon povratka avionskog prijevoza, tko zna o dionici i o clean tankerima shvaca zasto tek po povratku avionskog prijevoza.
Ja sam danas kupovao:
1. Jer mi je cijena prihvatljiva (vise jeftina nego skupa)
2. Nadam se da izlazi "vjecni kocnicar"/PBZ skrbnicki i da ce do kraja tjedna bit out
3. Jer sam trejder i ne zelim propustit zabavu
4. Svi mantraju da smo na pocetku Superciklusa, pa zelim to provjerit sa palube...jer ako jesmo, mogli bi stvarno gledat mini reprizu bulkova i kontenjera
5. Sljedecih nekoliko mjeseci vozarine bi, zbog sezonalnosti, trebale divljat sto ce aktualizirat pricu o Superciklusu i povecat interes za dionicon
6. Ako bulk vozarine budu stagnirale (ili padale) doci ce do preljevanja kapitala i to investitora sklonijih riziku, shippingfila koji su zaradili dobru paru na bulku...trazit ce se "nova igracka"
7. Ako je PBZ out ocekujem rast po inerciji, sto zbog rasta trzista sto zbog rasta drugih brodara na TK...jednostavno, mora i TPNG krenut, trziste zeli da raste i rasti ce...
Unutra sam, za sada, vise spekulativo, ali sad krece sezona tankera i sigurno cu im posvetit vise vremena...a mozda dodje i do nekih ozbiljnijih poremecaja na trzistu koji ce spekulaciju pretvorit u investiciju...bumo vidili
Ima tu dosta vise od spekulacije.
Relativni orderbook u odnosu na velicinu flote je desetljece low.
A starost flote je desetljece high.
Demand ce rasti oporavkom od korone a kratkorocno ide i duga hladna mracna zima. plin je puno skuplji energent od nafte i nema ga dovoljno, ugljena isto nema dovoljno za sve.
Moja prognoza:
Najkasnije do bozica smo na 50
Najkasnije za 6 mj smo na 60
Najkasnije za 12 mj smo na 80
Evo zapisano je pa da vidimo.
Tko se ne slaze neka napise svoje razloge i targete.
Display MoreIma tu dosta vise od spekulacije.
Relativni orderbook u odnosu na velicinu flote je desetljece low.
A starost flote je desetljece high.
Demand ce rasti oporavkom od korone a kratkorocno ide i duga hladna mracna zima. plin je puno skuplji energent od nafte i nema ga dovoljno, ugljena isto nema dovoljno za sve.
Moja prognoza:
Najkasnije do bozica smo na 50
Najkasnije za 6 mj smo na 60
Najkasnije za 12 mj smo na 80
Evo zapisano je pa da vidimo.
Tko se ne slaze neka napise svoje razloge i targete.
Ja ne znam koliko ste vi dugo na burzi. Ja dvije godine.
Tpng sam kupovala 2019 godine na 43 godine. To je bila izvrsna godina za tankere. Imali su 16-18 milijuna kuna dobiti po kvartalu. Isto sam citala da idemo na 80 pa na 100 i slicno.
2021 su poslovali lose, a cijena je tu gdje je na 43 kune. Znaci niti je narasla niti pala.
Ne znam kakva ce biti 2022 za tankere, mozda jako dobra, ali to opet ne znaci neko divljanje cijene.
Jedino sto sam ja vidjela je da je dionica u jednom trenutku 2020 narasla sa 43 na 60 kuna u 2 tjedna zbog contango efekta na nafti. Cijene spota su divljale u nebo, a vrlo brzo pale na dno. U roku par tjedana.
I istina je da su tankeri puno stabilniji od dry bulka gdje vlada velika volatilnost. Gledala sam da Atpl u par mjeseci pada sa 490 kuna na 130 kuna, ali i da raste u par mjeseci sa 180 na 400 kuna. Na tankerima takvih oscilacija nema. Zato je cijena i danas 43 kune.
I za dizati cijenu na 50 pa 60 pa 100 netko to treba i kupiti. Ja ne znam tko ce i zasto to kupovati. Ja ovdje vidim jedino da jedan skrbnicki racun izlazi, a da kupuju mali trejderi kojima je cilj to brzo preprodati. Znaci tko ce napucavati cijenu?
Nekada se pricalo da ce trezor, ali koliko se sjecam oni nisu nikada napucavali cijenu. Kupovali su jeftino, a iznad 50 kuna nisu kupili nista. Zasto sada ne kupuju dok je kao jeftino, ne znam.
Mislim da je najvisa cijena bila na IPOu 70 kuna kada se potencijalnim investitorima obecavala redovita dividenda. Jasno mi je zasto ove godine nece biti dividende, ali nije je niti bilo kada se zaradjivalo.