1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

TPNG (tankerska plovidba next generation)

• tin
  • February 13, 2020 at 1:28 PM
  • ivan0003
    Guest
    • April 28, 2020 at 9:41 AM

Postao sam, a prošlo ispod radara.

Autor iz članka navodi 3 broda na spotu.. Nagađa ili zna?

Da li su gurnuli bodove u spot uslijed skoka vozarina u dogovoru s naručiteljem?

3 broda na spotu bi napravila čuda za cijelu godinu, ne samo tekuće kvartale pod tolikim vozarinama.

Ovo je potencijalno okidač.

Mislim da ćemo znati sutra, jer ako je tako, bit će dividende.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • April 28, 2020 at 9:50 AM
    Quote from tin

Kolega komot pogledajte dionicu kad je bila na 80 kn i pogledajte dobit EBITDA koju su tada ostvarili...i sve će vam biti jasnije...potrudite se malo...izvješće za 2017g.

https://zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=1495

Ne pratite me, te 2017. su i dionice drugih kompanija bile drugačije valuirane.

I ne razumijem kako to može biti referenca realne vrijednosti, kad je te 2017. P/E bio 23. Na vrhu vrlo volatilnog sektora i prenapuhanom valuacijom ne može nikako biti mjerilo vrijednosti, i to još u godini kada su i ostale dionice bile skuplje valuirane. Slažem se da može cijena i preko 100, ali ne može mi niko reći da je to fer cijena i da se dionice ovakvog tipa trebaju skuplje tržiti od relativno stabilnih dionica prehrambenog ili farmacetskog sektora. Imamo recimo Mediku ili TSHC koje se trže ispod P/E 10, a posluju u stabilnim sektorima i ne očekuje se pad prometa, dok se ovdje svi slažemo da će cijene vozarina dolje. Ipravite me ako griješim.

Edited once, last by komot (April 28, 2020 at 10:03 AM).

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 28, 2020 at 9:53 AM

Kolega komot pratim ja vas...samo brodovi - dug vrjede oko 60 kn...pozitivno poslovanje daje još neku vrjednost zar ne...zadržana dobit isto ima neku vrjednost...samo čista dobit od prošle godine daje oko 2.7 kn na vrijednost dionice...ako stvarno imaju 3 broda na spotu trenutno...dobit bi ove godine mogla potegnuti preko 45 mil kn...to vam je skoro 5 kn po dionici ako bude tako...trenutno mislim da s obzirom na situaciju vrijedi minimalno 65 kn...to je minimum...

Edited once, last by tin (April 28, 2020 at 10:03 AM).

• ivan0003
    Guest
    • April 28, 2020 at 10:00 AM

https://hrportfolio.hr/vijesti/trzist…juna-kuna-34227

„Po ostvarenim financijskim uvjetima u javnoj ponudi se krećemo u okvirima koje postižu velike kompanije u našem sektoru na velikim tržištima kapitala. Ostvarena cijena u IPO-u od 65 kuna po dionici predstavlja popust od 12 posto na NAV dionice, za kojega vjerujemo da predstavlja atraktivnu ulaznu valuaciju i nagradu našim investitorima za sudjelovanje u ovom investicijskom poduhvatu"

Gledam malo i ovu izjavu nakon IPOa, gdje je i popust od 12% uračunat u cijenu.

Otpor na 60 je jak, ali sutrašnji UO je ključan.

Bravo za ekipu ovdje

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 28, 2020 at 10:04 AM

do kada će ovo potrajati

https://www.seebiz.eu/energetika/nev…angelesa/230819

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 28, 2020 at 10:08 AM
    Quote from Moller

do kada će ovo potrajati

nadamo se dovoljno da TPNG stigne unovčiti :D

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • April 28, 2020 at 10:21 AM
    Quote from tin

Kolega komot pratim ja vas...samo brodovi - dug vrjede oko 60 kn...pozitivno poslovanje daje još neku vrjednost zar ne...zadržana dobit isto ima neku vrjednost...samo čista dobit od prošle godine daje oko 2.7 kn na vrijednost dionice...ako stvarno imaju 3 broda na spotu trenutno...dobit bi ove godine mogla potegnuti preko 45 mil kn...to vam je skoro 5 kn po dionici ako bude tako...trenutno mislim da s obzirom na situaciju vrijedi minimalno 65 kn...to je minimum...

A dobro ako vi tako kažete. Samo meni izgleda preskupo čak i ako izbacimo ovo "ako stvarno imaju" i "mogla potegnuti" i uzmemo to za sigurno jer po vama kupiti TPNG po 65 ispada isto kao i Podravku po sadašnjoj cijeni. S time da ni Podravku ne bih kupio po ovoj cijeni trenutno.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 28, 2020 at 10:32 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from Moller

do kada će ovo potrajati

nadamo se dovoljno da TPNG stigne unovčiti :D

ako ne plate najam, valjda će im dati naftu i još 50-ak $ po barelu, onda mogu podijeliti naftu umjesto dividende,

ovaj mamac bi trezor morao pokupiti

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 28, 2020 at 10:41 AM
    Quote from komot
    Quote from tin

A dobro ako vi tako kažete. Samo meni izgleda preskupo čak i ako izbacimo ovo "ako stvarno imaju" i "mogla potegnuti" i uzmemo to za sigurno jer po vama kupiti TPNG po 65 ispada isto kao i Podravku po sadašnjoj cijeni. S time da ni Podravku ne bih kupio po ovoj cijeni trenutno.

Pa kolega onda ne mojte kupiti...napisao sam već svatko mora napraviti svoju valuaciju i preuzeti rizik ulaganja .

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 28, 2020 at 2:42 PM
    Quote from tin

Kolega StatusQuo evo jedno štivo za vas....

What happened with oil?

At first glance, what happened in the oil markets would seem almost impossible. May crude oil futures traded at negative $34 per barrel. That means those owning futures contracts were willing to pay others $34 per barrel to take those contracts off their hands.

IMAGE SOURCE: GETTY IMAGES.

Why would traders want so badly to get rid of oil that they'd pay somebody to take it? Pretty much all of the ordinary places to store crudeare full right now, because demand has fallen off a cliff, and supplies have continued to build. Producers don't want to stop pulling oil out of the ground because there are fixed costs involved with doing so, but negative prices should eventually be enough to persuade them to shut down production.

Just put it on a boat

Until that happens, though, players in the oil market are looking for anywhere they can to store oil. Consider: If you take delivery of oil in May and get paid $34 per barrel, hold onto the oil for a month, and then sell a futures contract to deliver oil in June at the current price of $21 per barrel, you'll end up with a net profit of $55 per barrel. That's not bad for a month's work.

Judging from the big price gains for tanker stocks such as Scorpio, Nordic American, and Teekay Tankers, at least some professional investors are making plans to do exactly that by using tanker ships as temporary storage. That gives the tanker companies plenty of leverage to rent out their unused capacity -- and the ships don't even necessarily have to go anywhere. As long as investors can take delivery according to the May contract and then deliver the oil back under the terms of the June contract, they'll be happy. They'll also be more than willing to share the profits with tanker stocks.

As long as supply and demand for oil remains out of balance, these conditions in the oil futures markets could continue. That's bad news for oil producers -- but it gives oil tanker shipping companies an extra source of revenue they can use to bolster their bottom lines as long as it lasts.

Display More

Jasno mi je to, cijena je pala tako nisko jer jednostavno nije bilo kupaca desio se ogroman slippage i zato sta spekulanti koji su kupovali mislili da je nafta jeftina i da ne moze nize i onda su se nasli u problemu jer nitko nije procijenio situaciju kako treba i svi su mislili da ce lako zatvorit poziciju pri kraju, sad nastaje drugi problem da na sljedecem futuresu se vise nitko nece usudit prije zavrsetka ugovora biti long u nafti ako je stvarno i ne namjerava preuzest, a skladista ponestaje, a visak se i dalje gomila i dolazimo do toga da ce nafta bit sve jeftinija jer nema spekulanata i onih koji je zele preuzest sve dok potraznja ne bude veca od ponude, zasad toga nema na vidiku, potreban je masivan cut proizvodnje da bi napravili kakav takav balans, iman osjecaj da ce svi ti veci spekulanti koji su kupovali naftu da je skladiste morat bit spremni na duzi period skladistenja, cime bi mogao dovest do problema one koji to ne mogu istrpit jer su vozarine skocile jako zato sam neki dan i pitao koja je racunaca troska skladistenja po barelu nafte na tankerima da vidimo koliko ima tu mesa mjeseci da se moze to istrpit, realno tpng bi mogao profitirat medjutim svima je jasno da nakon perioda visoke cijene vozarina ce doci do obrnute situacije kada ce vozarine pasti prenisko, e sad da bi tpng profitirao od toga svega ovaj period visokih vozarina bi trebao potrajati bar nekoliko mjeseci da offseta taj period kad ce sve stati i zapravo ta procijena koliko ce visoke vozarine ce potrajat je najbitnija da bi se procijenilo da li se isplati duze biti u tpng, a tu je trenutno izgleda najbitnije pratit stvari vezane uz smanjenje proizvodenje, ako prebrzo se smanji proizvodnja to nije dobro za tpng jer cijena nafte raste i skladista se prazne, bilo kakvo duze stanje oko povecane proizvodnje ide na ruku tpng jer se ne rijesava visak, a opet je stvar i procijene koliko ce koji pad proizvodnje utjecat brzo na balansiranje stanja.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 28, 2020 at 2:49 PM

https://www.google.com/amp/s/www.hell…ays-market/amp/

Eto zanimljiv članak.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • April 28, 2020 at 3:03 PM

Izgleda da nema goriva za prelet 60ke, druk nije dosta treba će i neka konkretna vijest jer puno robe je kupljeno od 45 do 55 kn, treba to preprodati.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 28, 2020 at 3:07 PM

Puno je različitih scenarija ali ne vidim ni jedan u kojem s obzirom na njihov način rada kmbiniranja TC i SPOT vozarina ova godina ne bi bila bar za 20% bolja od prošle...

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 28, 2020 at 7:36 PM

Danas očekujem korekciju BCTI indexa mislim da je plafon dosegnut...naravno još uvjek će to biti extremno visoke vozarine...sutra očekujemo i izvješće koje bi trebalo donjeti barem trostruko veću dobit od Q1 2019...

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 28, 2020 at 9:15 PM

BCTI 2111 ....mislio sam da će korekcija danas biti veća...

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • April 28, 2020 at 9:47 PM
    Quote from tin

BCTI 2111 ....mislio sam da će korekcija danas biti veća..

Bilo je očito da ide rikverc, za sad lagani a iz dana u dan bit će sve veći. Pitanje je na kojim razinama će se ustabiliti I koliko žestoko će pad ići.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • April 28, 2020 at 10:18 PM
    Quote from Mrcash
    Quote from tin

BCTI 2111 ....mislio sam da će korekcija danas biti veća..

Bilo je očito da ide rikverc, za sad lagani a iz dana u dan bit će sve veći. Pitanje je na kojim razinama će se ustabiliti I koliko žestoko će pad ići.

Kolega nije ovo još nikakav rikverc...o rikvercu možemo pričati kad TC padne ispod 16 000 usd a SPOT ispod 20 000 usd...sve iznad toga je plus za TPNG u odnosu na 2019 g.....ovo što se sada događa je nepredviđeni poklon samo još ne znamo koliko težak.....to će se vidjeti tek na Q2...ako se ne varam TPNG ostvarila svoje najbolje rezultate kad je BCTI bio na razinama između 700 i 800 bodova.

• ann00
    Početnik
    • April 29, 2020 at 12:20 AM

Ekipa, unaprijed isprike jer sam poprilično nov u svemu ovom pa tražim vašu preporuku.
    Imam nekih cca 100k kn koje trenutno mrtve leže na banci i TPNG mi još uvijek izgleda primamljivo, ali vidim da sam zakasnio barem 5-6 dana.
    Mislite li da je pametno sutra/prekosutra uložiti u tpng i pokupiti nekih 10ak% dobiti ili je vec prekasno?

I naravno ako imate ideju za pametniji ulog slobodno predložite :)

• Jope
    Student
    Reakcija primljeno
    105
    • April 29, 2020 at 8:45 AM
    Quote from ann00

Ekipa, unaprijed isprike jer sam poprilično nov u svemu ovom pa tražim vašu preporuku.
    Imam nekih cca 100k kn koje trenutno mrtve leže na banci i TPNG mi još uvijek izgleda primamljivo, ali vidim da sam zakasnio barem 5-6 dana.
    Mislite li da je pametno sutra/prekosutra uložiti u tpng i pokupiti nekih 10ak% dobiti ili je vec prekasno?

I naravno ako imate ideju za pametniji ulog slobodno predložite :)

Možda je bolje prebaciti se na brodare u USA ako več želiš brodare.

Ovde kod nas je vrlo plitko tržište i ako poželiš u nezgodnom trenutku izaći vani onda bi moglo postati gusto.

• Kajnak
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • April 29, 2020 at 9:41 AM

https://www.seebiz.eu/trzista/zasto-…rivlacni/230896

Već komentirano ...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      421
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago