1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

TPNG (tankerska plovidba next generation)

• tin
  • February 13, 2020 at 1:28 PM
  • Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 3, 2021 at 10:31 AM
    • #2,401
    Quote from Moller
    Quote from zlocesti

To ja kočim, ja još uvijek razmišljam

:S

Vi bi svi da cijena raste, ja bih da još uvijek ne raste

Ne vidim ni zašto bi rasla , vozarine još nisu znatnije odlijepile

Vidim doduše tehnički razlog rastu. Pri kraju smo faze akumulacije

ma ok, sačekati ćemo onda dok vi unovčite Opte, ali nemojte sada opet rastegnuti 5 god

p.s. vidim da se ženski lobi uzjogunio što samo govori opet da žene na brodu donose nesreću, izgleda se proširilo i na obalu,

a vi kolegice Marijahelena možete vrtjeti taj prst kako želite, ali fitilj gori, samo nemojte puhati da ga ugasite

Display More

Pardon, htjela prst gore staviti pa krivo stisnula😅

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 3, 2021 at 10:35 AM
    • #2,402
    Quote from Marielena
    Quote from Moller

ma ok, sačekati ćemo onda dok vi unovčite Opte, ali nemojte sada opet rastegnuti 5 god

p.s. vidim da se ženski lobi uzjogunio što samo govori opet da žene na brodu donose nesreću, izgleda se proširilo i na obalu,

a vi kolegice Marijahelena možete vrtjeti taj prst kako želite, ali fitilj gori, samo nemojte puhati da ga ugasite

ma znao sam ja da je nešto krivo, nadam se da nećemo samo na cijenu utjecati dok ne krene igra najbrži prst, nije ni meni mrsko još kupovati

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • August 3, 2021 at 10:43 AM
    • #2,403
    Quote from Marielena
    Quote from Moller

Prst gore ili palac gore :/

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 3, 2021 at 11:33 AM
    • #2,404
    Quote from zlocesti

To ja kočim, ja još uvijek razmišljam

:S

Vi bi svi da cijena raste, ja bih da još uvijek ne raste

Ne vidim ni zašto bi rasla , vozarine još nisu znatnije odlijepile

Vidim doduše tehnički razlog rastu. Pri kraju smo faze akumulacije

ako vam do 12 izdrže pakne, predlažem u pauzi da idete u box na zamjenu

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • August 3, 2021 at 11:49 AM
    • #2,405

47,20 je ključna razina :S

Jump across the creek, back up to the creek

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 3, 2021 at 11:52 AM
    • #2,406
    Quote from zlocesti

47,20 je ključna razina :S

Jump across the creek, back up to the creek

meni je ovo još ključnije

Loše vijesti za vozače: Znatno poskupljenje goriva, cijena je porasla i za benzin i za dizel
    Kako je neslužbeno doznao portal cijenegoriva.info, vozače očekuje znatnije poskupljenje goriva.
    dnevnik.hr

a ne mislite valjda da će se to u amperićima prebacivati

• Neo
    Guest
    • August 3, 2021 at 7:52 PM
    • #2,407

Kad sam na 40kn pisao kako jos dokupljujem bilo je podrugivanja. Dionica je tek pred lansiranjem jer vozarine biljeze snazan rast, a ono najbolje ekonomija raste dvoznamenkastim korakom. Potrebe za naftom sve jace i jace, avio prijevoz se priblizava 2019, industrija istu prerasla, skladista nafte prazna. Imati u vidu pozitivno odlicno izvjesce i skok vrijednosti firme za novih 260 milja kuna jer 5g star tanker s scruberom vrijedi sad vec 31.7 milja dolara u odnosu na 25 prosle godine (6.7x6=40.2 milje USD veci BV). Ono najbolje, prosjecna starost tankera je 20g. Jos malo i falit ce poprilicno flote. Scrap odlicne cijene i radi se na rezanju punom parom.

Nemam uopce sumnje u razine 80kn do kraja godine, a krajem 2022g i do 120kn. Ovo je dionica za strpljive. Promet je poceo rasti u rastu sto je pokazatelj pocetka snaznog trenda. Kad ovaj fondic ispuca sve bit ce nagli skok.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • August 3, 2021 at 8:42 PM
    • #2,408
    Quote from Neo

Kad sam na 40kn pisao kako jos dokupljujem bilo je podrugivanja. Dionica je tek pred lansiranjem jer vozarine biljeze snazan rast, a ono najbolje ekonomija raste dvoznamenkastim korakom. Potrebe za naftom sve jace i jace, avio prijevoz se priblizava 2019, industrija istu prerasla, skladista nafte prazna. Imati u vidu pozitivno odlicno izvjesce i skok vrijednosti firme za novih 260 milja kuna jer 5g star tanker s scruberom vrijedi sad vec 31.7 milja dolara u odnosu na 25 prosle godine (6.7x6=40.2 milje USD veci BV). Ono najbolje, prosjecna starost tankera je 20g. Jos malo i falit ce poprilicno flote. Scrap odlicne cijene i radi se na rezanju punom parom.

Nemam uopce sumnje u razine 80kn do kraja godine, a krajem 2022g i do 120kn. Ovo je dionica za strpljive. Promet je poceo rasti u rastu sto je pokazatelj pocetka snaznog trenda. Kad ovaj fondic ispuca sve bit ce nagli skok.

Fondovi su valjda profesionalci pa znaju da za P/E=10 i cijenu od 45 kn firma treba zaraditi 39 mil kn. A za 80 kn nekih 69 mil kn. I za 120 kn nekih 104 mil kn.

Povijesni maksimum je bio 40.6 mil.

Sve ispod 39 mil kn znacajno poskupljuje dionicu. Prema P/E=20.

I div prinos bude par %. Kad i ako bude.

Odlicna investicija.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 4, 2021 at 3:47 PM
    • #2,409

samo mirno i pravimo se kao da ga nismo ni vidjeli

?(? pa stavio čovjek ili stroj 6500 na ask, ali na najprvo mjesto

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • August 6, 2021 at 5:55 PM
    • #2,410

-------Looking at our oil tanker business, although the near-term outlook is uncertain due to COVID-19, we believe many of the leading indicators for a tanker market recovery continue to improve, including planned increases in OPEC+ production, declining global oil inventories, which are below five-year average levels, and positive tanker fleet supply fundamentals as reflected in a low orderbook, heightened scrapping and a very limited amount of new tanker orders. In anticipation of a tanker market recovery, Teekay Tankers counter-cyclically in-chartered three vessels for periods of 18 to 24 months with extension options.”

Weaker Spot Tanker Rates Hurt Teekay Corporation’s Second Quarter 2021 Results | Hellenic Shipping News Worldwide

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • August 7, 2021 at 4:23 PM
    • #2,411

Kolegice, posteno iznosite sve argumente.

Znaci, trenutno, ovo je preskupo. Taman i da se napravi 20 mil dobiti u 2021 to je multipla 20. Ako netko zeli platiti jos skuplje, samo naprijed, ovo je slobodna zemlja, i svi imaju pravo za svoje pare da narucuju pesmu koju god hoce.

Ali, postoji mogucnost zaokreta... Da, postoji. I on je izgledan. Samo ne znamo kad ce se to desiti. Mozda krene uskoro, a mozda za godinu ili dvije. Kad jos bolje sazriju fundamenti.

Upravo tako je bilo i na rasutim teretima.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 7, 2021 at 5:06 PM
    • #2,412

Ja mislim da je bas povoljno i da je sad prilika za ulaganje. A i već se dešava. Ovo je mnogo manje rizican segment brodarstva od bulka i vjerujem da će upravo radi balansiranja cijelog sektora ulagaci prigrliti dionicu i pretočiti dio kapitala iz bulka u tankere. To se upravo i događa. Špekulanti su pokrenuli ciklus, al završit će ga value investitori.

Za razliku od bulka ovdje su ciklusi mnogo duži i imaju manje amplitude. I zato je ovo gotovo uvijek profitabilan segment brodarstva za razliku od bulka. Po meni je dosta logicna strategija na bulku rastom cijene uzimati dio profita i parkirati ga dijelom u product carrier segment. 😁

Moram priznati da mi je famozno kako ljudi nastoje tempirati investiciju. Eh da je sve kako bi mi htjeli, svi bi bili milijunaši…. Duh je (iz)van boce, a sad vracati ga natrag u nj., ne znam da će bas ići “po planovima”.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • August 7, 2021 at 5:12 PM
    • #2,413

Također ovaj mjesec im ide i 4 brod na SPOT. Preostala dva su ugovorena na 15250 i 17050 dolara po danu. Samo ova dva broda na ugovoru će pokriti zaradom preostali trošak amortizacije i jedan dio kamata.

Zarada preostala 4 broda na SPOT-u je čisti profit.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 7, 2021 at 5:26 PM
    • #2,414

Al unatoč tome sto je vise od pola flote na spotu oni ne rade s minusom. I u tome i je kvaka. Oni su se prilagodili i troskovima i financiranjem. K tome je vise od pola flote dokovano u posljednjih godinu dana i napravljen je remont. Postupni će oporavak osigurati zaključavanje po visim vozarinama i otvaranje profitabilnosti. Naravno, za to se moraju isluniti brojni uvjeti. To je dakle proces, ne ide preko noći. Oni imaju pola flote u ECO tankerima i relativno mladu flotu na koje ostvaruju relativno visoke premije u odnosu na trzisne (spot) vozarine.

I sto je najzanimljivije. Najtransparentniji su nas brodar koji u financijskim izvjescima daje cjelovit presjek sektora i uposlenisti brodova pa sve do njihovog vrednovanja i izračuna NAV-a. To je onaj minimum koji se očekuje i na bulkerima, pogotovo na ATPL koja nikako da usvoji taj minimum Korporativne kulture i odnosa sa investitorima.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • August 7, 2021 at 5:30 PM
    • #2,415

Posljedica niskim kamatnih izdataka, konzervativna politika zaduživanja i neisplaćivanja dividende pokazuje svoje benefite.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • August 7, 2021 at 5:55 PM
    • #2,416

Benefiti za institucionalne ulagače su takvi da su ušli po 65 kn...a sad je cijena 47 kn....tu se profit izvlači kroz TP koja je većinski vlasnik TPNG....i koja redovno isplačuje dividendu...ali nije izlistana na ZSE ...odnosno delistirana je uz veliku štetu na račun malih dioničara....zato oprez ovdje s količinom...jer vuk dlaku mjenja ali čud nikada...direktor firme imao neku siću i prodao na 53 kn.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • August 7, 2021 at 7:46 PM
    • #2,417
    Quote from Flight
    Quote from tin

Krivi topic molim admina da prebaci u Tpng.

A ti misliš da su u ATPL super transparentni? Kako to gotovo nitko osim Bilbije nema značajnije količine dionica? Kulaš nešto, ostali skoro ništa. I koliko su kupovali u ovome rastu?

U TPNG u revidiranom izvjescu imaš dobro opisano kako se naplaćuje fee od kojeg ovisno društvo ima korist. A i ti fee-evi su značajno smanjeni posljednjih godina jer ovise o poslovnim rezultatima i nekim drugim uvjetima.

Moja najveća zamjerka upravljačima ATPL ide upravo prema netransparentnosti i onda forumasi moraju pogađati po kojoj cijeni plove brodovi, po kojim cijenama odnosno uvjetima i u kojim rokovima su brodovi u TC, bareboatu i sl. Kakve su otkazne klauzule i slično. Uvjeti refinanciranja, uvjeti kupnje/prodaje imovine, cijene (stjecanja/otuđenja) imovine Itd. Itd. Svaki brodar koji drži do investitora to uglavnom javno objavljuje. Ja zaista ne razumijem u čemu je problem da to učine i u ATPL? I to u trenutku nastanka poslovnog događaja. Tajnost podataka iz ugovora?!. Yeah right….

Kolega svako dobro i puno sreče vam želim s TPNG...na žalost pišem iz vlastitog iskustva ...imao sam dionicu kad su fundamenti bili kud i kamo jači ...samo upozoravam na količinu koja može postati problem pri izlasku iz dionice...na TPNG sam zaradio nekih 30% a da sam slušao kolegu koji je opominjao kao i ja sada moga sam zaraditi 70%....na ATPL ulazio na 184 do 190 kn...puno je ljudi ušlo u TPNG s količinama večim od 5000 kom i svi očekuju izlazak na 60+kn...za to bi fundamenti morali biti iznad 50 mil kn neto dobiti na razini godine...ai tada jepitanje koliko će se moći prodati iznad 60kn.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 7, 2021 at 8:21 PM
    • #2,418
    Quote from Marin83

Posljedica niskim kamatnih izdataka, konzervativna politika zaduživanja i neisplaćivanja dividende pokazuje svoje benefite.

Kolega, nema dobrog visegodisnjeg investiranja za institucionalne ulagace gdje nema dividende, a cijena dionice pada.

Da, firma je odlicna.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 7, 2021 at 8:21 PM
    • #2,419

tin

Ajde, ajde "kolega" citajte.... ne nabadajte napamet... Ja sam laik, al u odnosu na ostatak "ekipe" sam recimo to tako, polulaik. Tankere čeka dugi ciklus pozitivnih vozarina ako se ispuni pola pretpostavki iz ove analize. Ne znam kako ovdje ljudi ne razumiju da ako su skoro gotovo svi hard commodities u uptrend ciklusu, kao i trgovina robama, kako bi to onda tankeri izostali iz nj.? Zbog pada potražnje za naftom? Možda....all prije tog pada proći će još dosta godina, a moguće i zig-zag ciklusa vozarina.

Ono o čemu vi pričate bio je kratkotrajan i vo intenzivan rast potaknut padom cijena nafte i iznenadnim i neočekivanim rastom cijena skladištenja nafte (to je sporedna funkcija tankera). A to.je i drugi par rukava od onog što nam se sprema u "ovome" ciklusu, navodno.

Citajte pametnije i upućenije od mene i "vas": https://5f38c3be-c80e-4113-8699-341bc56851e6.usrfiles.com/ugd/5f38c3_7e3…d0bf17b2952.pdf

• pinball
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    185
    • August 7, 2021 at 8:29 PM
    • #2,420

Tnpl je Punto di riferimento kad se radi o transparentnosti 😂

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 2, 2025 at 9:53 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

June 2, 2025 at 9:53 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 31

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 2, 2025 at 3:43 PM
    2. Odgovora
      31
      Pregleda
      17k
      31
    3. joe

June 2, 2025 at 3:43 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 2, 2025 at 2:49 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      920k
      2.1k
    3. slovojed12

June 2, 2025 at 2:49 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 2, 2025 at 9:53 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

slovojed12 June 2, 2025 at 2:49 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago