Bit ću zadovoljan ako dividenda bude 1,65 eura ![]()
ADPL (AD Plastik d.d.)
-
-
-
Bit ću zadovoljan ako dividenda bude 1,65 eura

Sheki, krivo gledaš, a vidim da nisi jedini.
Dividenda se isplaćuje iz dobiti Matice, a ne Grupe!
Ako na kraju godine AD Plastik d.d. bude imao 4M € dobiti, a statutom se garantira 50% za dividendu (ako ju izglasa Glavna skupština) onda ispada da je realno očekivati 0,5€ dividende. -
Zvjezdani, daj mi molim te pomozi s time (imao sam vec pitanje na tu temu)... Ako je matica vlasnik grupe a mi smo vlasnici matice u kojem trenutku matica ima korist od poslovanja grupe? Ili grijesim u tome da je matica vlasnik grupe?
-
Bit ću zadovoljan ako dividenda bude 1,65 eura

Sheki, krivo gledaš, a vidim da nisi jedini.
Dividenda se isplaćuje iz dobiti Matice, a ne Grupe!
Ako na kraju godine AD Plastik d.d. bude imao 4M € dobiti, a statutom se garantira 50% za dividendu (ako ju izglasa Glavna skupština) onda ispada da je realno očekivati 0,5€ dividende.Jel onda ADRIS isplaćuje iz dobiti ADRIS D. D. ili grupe?
Da je tako, isplaćivala bi kikiriki, a ne solidne iznose koje je, barem prije dok sam pratio, isplaćivala.
-
Evo odgovorio mi je ChatGPT
🔹 1. Struktura
- Matično društvo (AD Plastik d.d.) ima svoje vlastite poslovne rezultate: prihode, rashode, dobit prije i nakon poreza.
- Grupa (AD Plastik Grupa) uključuje matično društvo + sva njegova ovisna (kćerinska) društva konsolidirana u financijske izvještaje.
🔹 2. Konsolidacija dobiti
Kada se radi konsolidirani izvještaj, prihodi i rashodi kćerinskih društava pribrajaju se onima matice, ali se eliminiraju svi međusobni odnosi (npr. prodaje unutar grupe).
➡️ Rezultat je konsolidirana dobit grupe, koja pokazuje ukupnu ekonomsku snagu cijelog koncerna.🔹 3. Kako to utiče na dobit matice
Konsolidirana dobit ne ide direktno u bilancu matice.
Umjesto toga, utjecaj je posredan:- Matično društvo u svojim knjigama ima udjele u kćerinskim društvima (npr. dionice ili vlasničke udjele).
- Ako kćerinska društva ostvare dobit, mogu isplatiti dividendu matici.
- Ta isplaćena dividenda postaje prihod matičnog društva, čime povećava njegovu dobit.
- Ako kćeri ne isplaćuju dividendu, njihova dobit ostaje “zarobljena” u njima i ne povećava dobit matice (iako povećava vrijednost udjela u bilanci).
🔹 4. Zaključak
Dakle:
- Dobit grupe pokazuje ukupnu profitabilnost svih povezanih društava.
- Dobit matice (iz koje se isplaćuje dividenda dioničarima ADPL-R-A) zavisi od:
- njezine vlastite operativne dobiti, i
- eventualnih dividendi koje primi od svojih kćerinskih društava.
Konsolidirana dobit može biti veća od dobiti matice, ali to ne znači da matica ima raspoloživu novčanu dobit za isplatu dioničarima.
-
Evo odgovorio mi je ChatGPT

🔹 1. Struktura
- Matično društvo (AD Plastik d.d.) ima svoje vlastite poslovne rezultate: prihode, rashode, dobit prije i nakon poreza.
- Grupa (AD Plastik Grupa) uključuje matično društvo + sva njegova ovisna (kćerinska) društva konsolidirana u financijske izvještaje.
🔹 2. Konsolidacija dobiti
Kada se radi konsolidirani izvještaj, prihodi i rashodi kćerinskih društava pribrajaju se onima matice, ali se eliminiraju svi međusobni odnosi (npr. prodaje unutar grupe).
➡️ Rezultat je konsolidirana dobit grupe, koja pokazuje ukupnu ekonomsku snagu cijelog koncerna.🔹 3. Kako to utiče na dobit matice
Konsolidirana dobit ne ide direktno u bilancu matice.
Umjesto toga, utjecaj je posredan:- Matično društvo u svojim knjigama ima udjele u kćerinskim društvima (npr. dionice ili vlasničke udjele).
- Ako kćerinska društva ostvare dobit, mogu isplatiti dividendu matici.
- Ta isplaćena dividenda postaje prihod matičnog društva, čime povećava njegovu dobit.
- Ako kćeri ne isplaćuju dividendu, njihova dobit ostaje “zarobljena” u njima i ne povećava dobit matice (iako povećava vrijednost udjela u bilanci).
🔹 4. Zaključak
Dakle:
- Dobit grupe pokazuje ukupnu profitabilnost svih povezanih društava.
- Dobit matice (iz koje se isplaćuje dividenda dioničarima ADPL-R-A) zavisi od:
- njezine vlastite operativne dobiti, i
- eventualnih dividendi koje primi od svojih kćerinskih društava.
Konsolidirana dobit može biti veća od dobiti matice, ali to ne znači da matica ima raspoloživu novčanu dobit za isplatu dioničarima.
A jesu ga zakomplicirali
-
Ljudi, nište nije komplicirano nego su zakoni i računovodstvena pravila po ovom pitanju vrlo jasna.
AD Plastik d.d. isplaćuje samo svoju dobit, a ne dobit grupe. To znači da se dividenda ili drugi oblici raspodjele dobiti temelje isključivo na neto dobiti matičnog društva AD Plastik d.d., a ne na konsolidiranoj dobiti grupe AD Plastik, koja uključuje i dobit podružnica i povezanih društava u zemlji i inozemstvu.Matično društvo AD Plastik d.d. kotira na Zagrebačkoj burzi (ZSE) i vodi vlastito financijsko izvješće, dok grupa AD Plastik obuhvaća matično društvo i sva njegova povezana društva, primjerice AD Plastik Togliatti i AD Plastik Mladenovac. Konsolidirani financijski izvještaji prikazuju ukupno poslovanje cijele grupe, ali se ne koriste za pravne odluke o raspodjeli dobiti dioničarima. Prema hrvatskom Zakonu o trgovačkim društvima, dividenda se može isplaćivati samo iz dobiti matičnog društva, a ne iz konsolidirane dobiti.
U praksi to znači da, ako AD Plastik grupa ostvari 10 milijuna eura konsolidirane dobiti, ali matično društvo AD Plastik d.d. ima samo 4 milijuna eura neto dobiti, maksimalni iznos za isplatu dividende temelji se isključivo na tih 4 milijuna eura.
Ova razlika je važna jer investitori ponekad pogrešno očekuju dividendu na temelju konsolidiranih rezultata. U bilanci matičnog društva može postojati manje raspoložive dobiti zbog ulaganja, rezervi, zadržane dobiti ili gubitaka iz prethodnih godina. Osim toga, dio prihoda i dobiti koji nastaju u inozemnim podružnicama formalno pripada tim povezanim društvima i ne ulazi u osnovicu za isplatu dividendi ako nije prenesen u matično društvo.
Takav pristup u skladu je s računovodstvenim i zakonskim propisima, ali i objašnjava zašto se iznosi dividendi ne moraju nužno podudarati s ukupnim rezultatima koje grupa ostvaruje na konsolidiranoj razini.
-
Viđao sam svakakvih računovodstvenih akrobacija, ali još nisam naišao na ovo... U svim fin. izvješćima od Q1 2024 do ovog zadnjeg, stavka novca u bilanci i u CFu nije ista?!
U zadnjem nekonsolidiranom izvješću, bilanca kaže da su 2025. započeli s 3.046.020 €, a polugodište završili s 3.155.330€, odnosno blagi porast novca od 109k€. Istovremeno, CF kaže da su godinu započeli s 2.044.031 €, završili polugodište s 3.155.330€ (kao i u bilanci), uz porast novca od 1.111.299€ za pola godine??
Ima li tko objašnjenje za nemalih milijun eura razlike, a i za sami način ovog prikaza? Ista stvar je u i konsolidiranom izvješću. Išao sam i u povijest, sve je bilo OK do Q1-24 kad kreću ove akrobacije.
Jer osim neke žestoke pogreške u exceličarenju ekipe u financijama, ja ne znam za drugo objašnjenje pa bih volio naučiti nešto novo ako mogu...
Pozdrav svima!
Nakon dužeg vremena praćenja foruma sam se konačno odlučio pridružiti
Uvjeren sam da popriličan broj stručnih ljudi radi na izvještaju te da su htjeli raditi akrobacije, sigurno ne bi to izveli na ovakav način. Odgovor na pitanje se da vrlo lako iščitati iz integiranog godišnjeg izvještaja za kojeg smatram da je među kvalitetnijim izvještajima na našoj burzi.
Navedena razlika u novcu i novčanim ekvivalentima u bilanci i CF se javlja od FY23 izvještaja a ne od 1Q24. Radi se o prekoračenju po računima što je vidljivo u bilješkama 28 i 36 u nekonsolidiranom FY23 izvještaju, odnosno bilješkama 27 i 35 u nekonsolidiranom FY24 izvještaju.
Novac i novčani ekvivalenti se prikazuju u bruto iznosu u bilanci - prekoračenja po računima spadaju pod kratkoročne obveze dok se isto u CF netira. Ovaj način prikazivanja je vjerojatno nastao savjetom revizora s obzirom da se javlja od revidiranog izvještaja za 2023 godinu.

Iz bilješke 27 vidimo da je iznos prekoračenja na kraju 2023 608k dok je u bilješci 35 vidljivo povećanje istih u 2024 za 396k što ukupno daje 1.001k razlike u BS i CF stavci novca.
Nadam se da sam pomogao
-
Ne bih vam želio kvariti raspravu, ali jel netko od vas siguran da će odluka biti isplacivanje dividende ? I ako zna da li zna kolliki dio dobiti ce se isplacivati ?
-
Display More
Viđao sam svakakvih računovodstvenih akrobacija, ali još nisam naišao na ovo... U svim fin. izvješćima od Q1 2024 do ovog zadnjeg, stavka novca u bilanci i u CFu nije ista?!
U zadnjem nekonsolidiranom izvješću, bilanca kaže da su 2025. započeli s 3.046.020 €, a polugodište završili s 3.155.330€, odnosno blagi porast novca od 109k€. Istovremeno, CF kaže da su godinu započeli s 2.044.031 €, završili polugodište s 3.155.330€ (kao i u bilanci), uz porast novca od 1.111.299€ za pola godine??
Ima li tko objašnjenje za nemalih milijun eura razlike, a i za sami način ovog prikaza? Ista stvar je u i konsolidiranom izvješću. Išao sam i u povijest, sve je bilo OK do Q1-24 kad kreću ove akrobacije.
Jer osim neke žestoke pogreške u exceličarenju ekipe u financijama, ja ne znam za drugo objašnjenje pa bih volio naučiti nešto novo ako mogu...
Pozdrav svima!
Nakon dužeg vremena praćenja foruma sam se konačno odlučio pridružiti
Uvjeren sam da popriličan broj stručnih ljudi radi na izvještaju te da su htjeli raditi akrobacije, sigurno ne bi to izveli na ovakav način. Odgovor na pitanje se da vrlo lako iščitati iz integiranog godišnjeg izvještaja za kojeg smatram da je među kvalitetnijim izvještajima na našoj burzi.
Navedena razlika u novcu i novčanim ekvivalentima u bilanci i CF se javlja od FY23 izvještaja a ne od 1Q24. Radi se o prekoračenju po računima što je vidljivo u bilješkama 28 i 36 u nekonsolidiranom FY23 izvještaju, odnosno bilješkama 27 i 35 u nekonsolidiranom FY24 izvještaju.
Novac i novčani ekvivalenti se prikazuju u bruto iznosu u bilanci - prekoračenja po računima spadaju pod kratkoročne obveze dok se isto u CF netira. Ovaj način prikazivanja je vjerojatno nastao savjetom revizora s obzirom da se javlja od revidiranog izvještaja za 2023 godinu.

Iz bilješke 27 vidimo da je iznos prekoračenja na kraju 2023 608k dok je u bilješci 35 vidljivo povećanje istih u 2024 za 396k što ukupno daje 1.001k razlike u BS i CF stavci novca.
Nadam se da sam pomogao
Da, prelistao sam izvješće u međuvremenu... Iako, ne slažem se s ovakvim načinom prikaza, ali ako revizori kažu da je to ok, onda je valjda tako
-
-
Ne bih vam želio kvariti raspravu, ali jel netko od vas siguran da će odluka biti isplacivanje dividende ? I ako zna da li zna kolliki dio dobiti ce se isplacivati ?
Mislim da malo tko osim Uprave i top managementa zaduženog za financijski dio poslovanja može biti siguran, nama ostaje jedino nagađati

Ono što se da iščitati iz izvještaja je da se stvaraju preduvjeti za to - poslovanje YoY je značajno bolje, većina značajnijih ulaganja povezanih s novim projektima je realizirana u prethodnim godinama a refinanciranjem duga je oslobođeno 9.4 milijuna eura inicijalno planiranih za ovu godinu. Dodatno, EAPS rastura, imaju popriličnu količinu novca na računu i kako je napisano u izvještaju, "nakon uspješno provedene obnove strojnog parka u prethodnim godinama, kapitalna ulaganja ponovno su na nižim razinama i iznose svega 0,3 milijuna eura".
Pitanje je kako će ići isplate dividendi na relaciji EAPS - AD Plastik te što kažu planovi za iduću godinu. Istina je da se dividenda nije isplaćivala duži period tako da možda dolazi vrijeme da se i to promijeni. -
Ja bih za početak bio sretan da im barem 2 godine najveći problem budu normalne korporacijske stvari, a ne svjetske krize na koje nemaju baš nikakav utjecaj i mogu se samo prilagođavati kako znaju i umiju
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADRS (Adris grupa d.d.) 1.2k
- harpun
October 29, 2025 at 3:15 PM