Tema koja bi u konačnici trebala zanimati sve a većini još nije jasno da bi ih trebala zanimati i da mogu utjecati na nju.
Obvezni mirovinski fondovi i kategorije
-
-
-
Tema bi nas načelno trebala zanimati. Ali, ne vidim da možemo nešto bitno napraviti što se tiče utjecaja.
Osobno, prebacio sam se u kategoriju A čim su se razdvojile kategorije (ako se dobro sjećam, 2014te), te sam nedavno promijenio OMF.
Ta dva poteza su jedina stvar kojom mogu nešto napraviti sa svojim sredstvima u OMF. Ima još nešto?
-
Edukativna brošura o mirovinskim fondovima:
-
Nedavno je netko na PD stavio izracun prinosa fondova, sad je to gotovo nemoguce pronaci. Da li je to netko kopirao pa bi htio ovdje podijeliti. Hvala
-
Ovo je iz zadnjeg mjesečnog izvješća hanfe.
Inače sve ih imate ovdje:
-
Nadam se zanimljivoj raspravi i argumentima.
Moj je stav (trenutno) da ću se sam pokušati pobrinuti za mirovinu jer vjerujem da ne mogu biti lošiji od mirovinskih fond managera. Naravno, govorim o evenutalnom ulaganju u treći stup jer su mi prva dva obavezna.
Ulagati u dividendne dionice tipa HT, Podr, zlato (fizičko naravno) te u drugi "ešalon" dividendnih dionica poput ADPL, KODT (zašto drugi ešalon - jer su potonje ipak izloženije krizi, bez obzira što u krizi jednako padaju sve) jednostavno mora polučiti bolje rezultate od fondova iz dva osnovna razloga:
1. mirovinci ne mogu napustiti pozicije - ja mogu.
2. mirovincima se zivo fucka jer se ne radi o njihovim novcima.
Ono što je manjkavo u mojoj strategiji je naravno,premala disperzija rizika - ja ne mogu samo tako pokupovati xy obveznice ili američke defanzivne dionice ili dionice susjednih država zbog visokih naknada i ograničenih sredstava.
-
Evo i prinosa ODMF-ova.
Iznenadio me broj članova ODMF-ova kojih je oko 320 000.
S obzirom na poticaje od 15% na iznose do 5000 kuna godišnje i oslobađanje poreza i doprinosa za poslodavce, ovo bi bilo šteta propustiti kao štednju za one koji su u mogućnosti izdvojiti do 417 kn mjesečno, što bi bio optimalan iznos.
-
Možda kako kaže kolega greenhorn ne bi bilo loše na ovom forumu raspraviti ideju o ulaganjima za vlastite mirovine. Ako nas vrag prije ne odnese to nas čeka. Ono što nam mirovinski sustav sprema nije nimalo dobro, a treći stup iako vrlo koristan nije dovoljan za pristojnu mirovinu. Fali tu još stupova. Stoga vjerujem da bi ova tema mogla biti zanimljiva širokom spektru ljudi.
Bilo bi zanimljivo vidjeti koje sve metode ljudi imaju u vidu da to riješe jer danas ima puno načina da se to postigne ovisno o osobnim preferencijama. Od nekretnina, financijskih instrumenata na dalje, a svaka ima svoje prednosti i mane. Možda ne bi bilo loše otvoriti posebnu temu baš za to u okviru ove grupe.
-
Koje su opcije isplate iz III. stupa, a nakon navršene 50 godine života, ako se osoba tada odluči na isplatu?
-
Evo i prinosa ODMF-ova.
Iznenadio me broj članova ODMF-ova kojih je oko 320 000.
S obzirom na poticaje od 15% na iznose do 5000 kuna godišnje i oslobađanje poreza i doprinosa za poslodavce, ovo bi bilo šteta propustiti kao štednju za one koji su u mogućnosti izdvojiti do 417 kn mjesečno, što bi bio optimalan iznos.
Respektabilan broj, siguran sam da je dosta članova kojima poslodavci plaćaju taj III,stup , zbog gore navedenog . Ja osobno poznajem dvojicu kojima firma plaća. Ja ću se ipak držati "uzdaj se u se i svoje kljuse" jer ti poticaji mogu lako biti ukinuti (sjetimo se stambene štednje) - i to će se sigurno dogoditi. A novce nećete moći izvaditi prije 55. godine.
Za ostale uvjete nisam siguran, ali koliko se sjećam može se dobiti 1/3 odmah.... isto tako ne znam koliko zapravo fondovi uzmu sebi na ime naknada za upravljanje (je li to uračunato u cijenu udjela kao u običnim fondovima ili to uzimaju po isteku mirovinske štednje?). To su vjerojatno one stvari koje pišu sitnim slovima u ugovoru
podržavam ideju kolege toluen a mislim da se o tome može i raspravljati ovdje.
-
-
Koje su opcije isplate iz III. stupa, a nakon navršene 50 godine života, ako se osoba tada odluči na isplatu?
Ne znam, ali vidim da su im i isplate velike. Na ukupnu neto imovinu oko 5.1 milijardi do sada je isplaćeno oko 1.6 milijardi pa mi se čini da dosta njih glavninu štednje podiže odjednom. Ukupne uplate su čak veće od neto imovine.
U svakom slučaju puno bolje od banke u vremenu niskih kamatnih stopa.
-
Meni poslodavac uplaćuje u treći stup i to 500 Kn koliki je mjesečni maksimum. Za ovo mi je promijenjen ugovor, tj. bruto plaća mi je 500 Kn manja, tako da je poslodavcu svejedno (zapravo su na malom dobitku, jer bruto 2 ispadne nešto manji pa plate manje doprinosa).
Moj gubitak je manja neto plaća, i 25 Kn manja uplata u drugi stup. S druge srtrane, mjesečni dobitak je 500 Kn uplaćenih u drugi stup + 62,5 Kn državnih poticaja. Kad se podvuče crta, razlika je cca 250 Kn mjesečno u moju korist
Ako imate mogućnost da vam poslodavac uplaćuje na ovaj način, mislim da se svakako isplati.
-
Evo primjera takvog izračuna
https://bezkravate.erstebank.hr/wp-content/uploads/2016/12/ko.png
-
S druge srtrane, mjesečni dobitak je 500 Kn uplaćenih u drugi stup + 62,5 Kn državnih poticaja
Ovdje je trebalo pisati treći stup, ali više ne mogu popraviti
-
Meni poslodavac uplaćuje u treći stup i to 500 Kn koliki je mjesečni maksimum. Za ovo mi je promijenjen ugovor, tj. bruto plaća mi je 500 Kn manja, tako da je poslodavcu svejedno (zapravo su na malom dobitku, jer bruto 2 ispadne nešto manji pa plate manje doprinosa).
Moj gubitak je manja neto plaća, i 25 Kn manja uplata u drugi stup. S druge srtrane, mjesečni dobitak je 500 Kn uplaćenih u drugi stup + 62,5 Kn državnih poticaja. Kad se podvuče crta, razlika je cca 250 Kn mjesečno u moju korist
Ako imate mogućnost da vam poslodavac uplaćuje na ovaj način, mislim da se svakako isplati.
Ako se koristi porezna olaksica, a ovdje to jest jer ide iz brutto place, onda ce vam sd to oporezovati jednog dana kad budete primali isplate. Mislim da je takav zakon na snazi. Ako pak uplacujete iz netto placr onda nece. Molim da se ovo potvrdi ili opovrgne jer nisam siguram, samo prenosim sto sam cuo.
Inace, imam 3. stup vec 11 godina i uplacujem iz netto place 500 kn mjesecno.
-
Da, prilikom isplate će biti oporezovano sa 12% (+ prirez), ali neće biti naplaćeni doprinosi
Znači, ako se uplaćuje iz brutta, jedom u budućnosti će se oporezovati sa 12%+prirez, a ako uplaćujem iz neta, na taj iznos su već obračunati doprinosi (20%) i porez (24%+prirez)
-
Da 12% ali samo na netto uplaceni dio mislim, tako da taj dio ce sigurno zaraditi vise od 12% koji ne bi trebao biti oporezivan ako sam dobro to svatio
-
Da, izgleda da je tako.
Svakako je znaci bolje ici na uplate iz brutta. Makar se kasnije i oporezovalo.
-
Hrvatska je u 2020. godini dobila 2.971 novog umirovljenika. Isplaćena im je prva mirovina za siječanj i ona je u prosjeku niža od prosječne mirovine ostalih umirovljenih građana. U veljači je novim umirovljenicima “sjelo” 2.370 kuna, što je za 136 kuna manje od ukupnog prosjeka svih 1,14 milijuna mirovina koje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplaćuje prema općim propisima.
-
Štedim u trećem mirovinskom od njihovog osnutka.
Mislim da sam tijekom 18 godina uplatila cca 95 tisuća kuna, stanje danas na računu 176 tisuća.
Dogoročno je to dobro ulaganje. Za 18 godina, uz prinose nalik dosadašnjima, i bez dodatnih uplata računam na cca 350 tisuća kuna
Neizbježno, uz iznose sadašnjih i budućih mirovina
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k