Svi su scenariji još uvijek mogući, pa i V shaped. Ovog puta stvarno jako puno toga ovisi o višoj sili, odnosno o tom virusu. Nije kao kod većine kriza čovjek kriv za sve, tako da mi ljudi ne upravljamo potpuno situacijom i nitko na svijetu ne zna što će biti dalje. Mi ovdje iznosimo svoja razmišljanja, dio ekipe radi sebičnog druka, a puno njih iz pozitivnih pobuda. I taj scenarij je moguć da nacionaliziraju drugi stup, ali mislim da još uvijek nije vjerojatan. Tamo su uglavnom obveznice, nema tamo puno žive love. Jedina prava korist od toga bi bila nominalno smanjenje javnog duga što onda bolje izgleda kod rejting agencija i izdavanja obveznica. Po meni je bolje rješenje, dozvolit B kategoriji fondova ulagat više u dionice i polako privatizirati udjele u kompanijama u kojima država nema što raditi. To je po meni najbolji scenarij i za državu i za osiguranike i za same firme koje više neće biti ometane u upravljenju od politike. Jedino politički uhljebi nebi drobro prošli u tom scenariju.
a zašto ne bi, uz drugi stup, imali i državni mirovinski fond kao prvi stup, nešto kao i Norvežani, u kojem bi bilo 51% INA-e, HPB-a, HEP-a, HP-a, HŽ-a, JNAF-a i još neke tako strateški bitne firme, u kojem bi država samo imala većinu u nadzornim odborima, dok bi biranje uprave bilo prepušteno ostalim dioničarima, a ostatak poduzeća privatizirati?
to je scenarij koji očito nitko ne predlaže ili ne želi, a koji bi bio blagotvoran kako i na rezultate tih kompanija, tako i na tržište kapitala i na naše buduće mirovine (tj. vječno krpanje rupe u prvom stupu).
možda je stvarno jedino kvaka u ovome politički uhljebi nebi drobro prošli u tom scenariju.