Moglo bi ovo današnje trgovanje poništit, po prvi put u povijesti
Zar je netko tjerao nekoga da trguje? Zašto bi poništavali trgovanje? Možda da ponište cijelu godinu. Ili desetljeće. Ili da svima koji su u minusu ponište transakcije?
Zar je netko tjerao nekoga da trguje? Zašto bi poništavali trgovanje? Možda da ponište cijelu godinu. Ili desetljeće. Ili da svima koji su u minusu ponište transakcije?
ne treba ponistavati, ali je odmah u predtrgovanju bila jasna namjera onih MKT naloga, stvoriti sto veci pritisak na dolje sa sto manjom kolicinom,
pa eto ako nije nitko nikoga tjerao, ok
ja sam cak i kupovao dosta, mozda sutra prosmrcam, a mozda ce prodavaci, bumo vidli
Spx jos nije ispod linije trenda. A i sma 200 jos nije dotaknuo. To bi moglo biti danas.
Pozdrav svima,
novi sam u svemu ovome pa bih cijenio savjet iskusnijih kolega.
S obzirom da imam nešto malo kapitala koji bih sada mogao uložiti. Dugoročno gledano, isplati li se sad pokupovati dionice kad su ovako jeftine ili bolje pričekati stabilizaciju tržišta (kad god to bilo) pa se onda uključiti u tradeanje dionica?
Hvala svima na savjetima i isprike ako je glupo pitanje.
Kad bi ti neko mogao odgovoriti na ovo pitanje bio bi najbogatiji čovjek na svijetu. Dugoročno gledano do sada se uvijek isplatilo ULAGATI u dionice i nema nikakvog razloga da se ne vjeruje da će tako biti i dalje. Dugoročno. Trejdanje nikad nije pametno jer trejdanjem gubiš svoj novac. Ono što je sada najbolje je držati se strategije "long term value investing", ulagati kao što bi ulagao da je i normalno vrijeme, ništa ishitreno niti sve odjednom. Do sada je povijest pokazala da je tako najbolje. Preživjele su dionice i drugi svjetski rat i atomsku bombu, pa zašto ne bi i ovo.
P.S. Samo moje razmišljanje, nije poziv na nikakvu akciju na tržištu kapitala... Ni na kupnju ni na prodaju ni na ulaganje ni na bijeg od apokalipse...
Burza pada više od 10% jer je gospodarstvo nespremno za sistemske udare ovakvog tipa. I to je jedini razlog.
Nikakav dekret nekakve agencije tu ne može ništa promijeniti.
Kakve veze gospodarstvo ima sa ovime? Burza pada zbog prventstveno panike - mali dionicari, margin krediti popusali i slicno... Ovo veze nema sa gospodarstvom, niti ce gospodarstvo biti nesto previse udareno zbog ovoga... Usudio bih se reci da ce turisti istrpiti pocetak Q2 prazni, ali tamo od sredine 5. mjeseca pa do kraja 9. mjeseca ce biti velika popunjenost...
Ako si pratio malo mapu COVID-19, mogao si primjetiti da u drzavama u kojima su vise temperature i opcenito drzavama na juznoj polutki gdje je sada kraj ljeta i pocetak jeseni, ima jako veliki broj ozdravljenih i opcenito je niska stopa smrtnosti... U EU je COVID uletio pred kraj zime kada je jos hladno i jbg, desilo se sto se desilo... Sa pojavom toplog vremena ocekujem nagli porast broja oporavljenih...
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashbo…423467b48e9ecf6
pasted-from-clipboard.png pasted-from-clipboard.png pasted-from-clipboard.png pasted-from-clipboard.png pasted-from-clipboard.png pasted-from-clipboard.png
Meni ova panika globalna zbog samog virusa nema nikakvog smisla, ovo sto se desava je iskljucivo reakcija malih dionicara na odluke politicara - karantena u Kini i Italiji i kvazi-karantena u cijeloj EU, Trumpovo otkazivanje letova iz/u EU, itd... Cinjenica je da ce ovo biti udarac na gospodarstvo, ali ni priblizno koliko se prica jer nije pomrlo brdo ljudi, vec ljudi ne mogu ici na posao i moraju raditi od kuce i istovremeno se brinuti o djeci cime im pada produktivnost... Transport trpi, turizam trpi, ali ocekujem nagli broj porasta bookinga cim se sitacija malo smiri, barem ja planiram vec sada poceti traziti gdje cu jeftino na ljetovanje...
.....
.....
Dugoročno gledano, isplati li se sad pokupovati dionice kad su ovako jeftine ....
.....
,,,,,
'Ko veli da su jeftine ?! Vidi se da si novi
Jje neznam zašto pre 10 dana. kad je izbila karantena u Italiji sve sve burze svijeta ne zatvore na mjesec/dva, da se izbjegnu bilo kakve špekulacije i histerija svjetskih razmjera .... ok možeš jeftinije kupiti... ali jel to poanta? ajmo sve ubiti pa onda tko još ima kapitala da pokupi po kikiriki cijeni ???
Kakvog smisla onda ima burza i slobodno trgovanje? Slobodni smo ljudi i želimo raspolagati svojom imovinom. Ne treba me nitko štititi niti raspolagati mojom imovinom ako mu ja to ne dopustim. Treba se pustiti slobodno trgovanje imovinom, pa ako netko želi prodavati bez da ima cjelovite informacije, zašto ga spriječavati? Zašto štiti ljude koji neoprezno kockaju bilo dizanjem kredita, marginima, lovanjima padajućih noževa i slično? Preuzmimo malo odgovornost za svoja djela sami...
Zanima me ovi što rasprodaju sada, bi li prodali svoje zemljište kraj mora sada za 50% nižu cijenu nego pred 15 dana? Bi li prodali svoj stan ili apartman za 50% nižu cijenu?
Pozdrav svima,
novi sam u svemu ovome pa bih cijenio savjet iskusnijih kolega.
S obzirom da imam nešto malo kapitala koji bih sada mogao uložiti. Dugoročno gledano, isplati li se sad pokupovati dionice kad su ovako jeftine ili bolje pričekati stabilizaciju tržišta (kad god to bilo) pa se onda uključiti u tradeanje dionica?
Hvala svima na savjetima i isprike ako je glupo pitanje.Kad bi ti neko mogao odgovoriti na ovo pitanje bio bi najbogatiji čovjek na svijetu. Dugoročno gledano do sada se uvijek isplatilo ULAGATI u dionice i nema nikakvog razloga da se ne vjeruje da će tako biti i dalje. Dugoročno. Trejdanje nikad nije pametno jer trejdanjem gubiš svoj novac. Ono što je sada najbolje je držati se strategije "long term value investing", ulagati kao što bi ulagao da je i normalno vrijeme, ništa ishitreno niti sve odjednom. Do sada je povijest pokazala da je tako najbolje. Preživjele su dionice i drugi svjetski rat i atomsku bombu, pa zašto ne bi i ovo.
P.S. Samo moje razmišljanje, nije poziv na nikakvu akciju na tržištu kapitala... Ni na kupnju ni na prodaju ni na ulaganje ni na bijeg od apokalipse...
Upravo tako, ako investiraš, ne "kockaš" .. znači kontinuirano, svaki mjesec, ili svakih par mjeseci ovisno o višku $$$ .... onda i ovako žestoki padovi ti ne znače ništa jer ćeš jeftino ući, eventualno napravit rebalans iz obveznica ... .
ali sve to se radi sa $$$ koji je višak i može biti unutra bar 10-15 godina, jer pogledaj vani ETFovi i nakon ovih padova su još na OK pozicijama ako gledaš i kraći preiod 2-3 godine ....
jedino ZSE je posebna priča pa onda ovdje to ovdje ne važi :))))) ili smo preplitko tržište ili smo mi posebni po svemu, hbga ... da karikiram, u jednom trenutku za kuću, stan, apartman daješ 100k eura, u drugom si ga spreman prodat za 20-30k ???
Hanfa štiti ulagatelje piše u obrazloženju. Šifra LEDO....
Ahahhahahahahhhahhahha!!!
Zanima me ovi što rasprodaju sada, bi li prodali svoje zemljište kraj mora sada za 50% nižu cijenu nego pred 15 dana? Bi li prodali svoj stan ili apartman za 50% nižu cijenu?
Devedeset posto njih bi se složilo s tobom.
A sto posto nebi.:D
nakon ova tri tjedna kakva su mišljenja, gdje smo sada? strah?
Negdje između Straha (Fear) i potištenosti (Despondency). A gdje, to ćemo moći odgovoriti kasnije.
Hvalimo se da smo neslužbeni prvaci svijeta u borbi protiv koronavirusa a burza pala više od svih svjetskih. Nezabilježen paradoks. U Italiji se još uvijek trguje i to s minusom od "samo" 6%.
I onda nam još poneki vjerni sljedbenik velikog vođe pokušava objasniti kako to nema ama baš nikakve veze s gospodarstvom.
Analyze that! Kako to?
Hvalimo se da smo neslužbeni prvaci svijeta u borbi protiv koronavirusa a burza pala više od svih svjetskih. Nezabilježen paradoks. U Italiji se još uvijek trguje i to s minusom od "samo" 6%.
I onda nam još poneki vjerni sljedbenik velikog vođe pokušava objasniti kako to nema ama baš nikakve veze s gospodarstvom.
Analyze that! Kako to?
istina, jer se ovdje uz objektivni pad prihoda trebaju nadodati i svi moguci i nemoguci nameti da uhljeb-glasacka masinerija prodje u ovoj situaciji neokrznuta.
zaboravljate da su izbori za pola godine, a treba spasiti one vjerne birace koji na posredan i neposredan nacin ovise o drzavnoj potrosnji.
ovaj strah ce dodatno bit potenciran mogucim izborom Davora Bere Sandersa za kojeg se ocekuje da bude ekonomska stetocina u rangu Kosorice i Milanovica, ako ne i veca.
btw., uz dionice padaju i zlato, srebro i bitcoin.
na trzistu obveznica cirkus
prejak članak još jačeg nam znanstvenika i promotora znanosti dr. Rudana:
Hrvatska prvak u rješavanju korona virusa
zgodno je kako Vlada ima izbor (oba nezahvalna): ili će cijelu zemlju staviti u karantenu i riskirati pad ekonomskih aktivnosti (BDP-a, zaposlenosti, rast nelikvidnosti etc) ili će 'pustiti uzde' da se situacija odmota sama od sebe; u oba slučaja broj smrtnih slučajeva ne mora biti malen i čak ne mora odstupati značajno, ovisno o posljedicama na najsiromašniji sloj
vrlo zanimljivo!
ostaje da vidimo što će Plenki odabrati: da li je liberalni kapitalist ili je ipak više ulijevo, ali da mu ne bih bio u koži - ne bih!
...ma treba zaustaviti trgovinu na 14 dana...i nakon toga vidjeti što dalje....kinezi procijenjuju da će sve završiti do početka 5 mjeseca ....
Fascinira brzina kojom je ovo palo.
Dobro kažu, ne postoje dva ista marketa , barem ne u periodu kojeg generacijski pamtimo
Osjećala sam se malo zatečena situacijom, sada vidim da nije ni čudno. Ništa nas na ovo nije moglo pripremiti makar je bilo upozoravajućih znakova
Preneseno iz Yahoo Finance on line izdanje
Prosječna duljina trajanja Beara.
Ako je ovo Bear. Ako nije samo korekcija
Ne znamo