Čini mi se da je jedan postovani kolega zaboravio ostatak teksta u svojem potpisu......"trgovanje je zabavno ako znate kako....nasamariti mlade i nadubudne i osisati ih do gole koze čim se za to ukaze prilika, a po mogucnosti i ranije....."
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
Imali smo Kraš, koji je godinama tavorio na sitno kuna, dok nije došao Igrač
na kraš nije bio bitan sentiment nego igrač,evidentno je bilo da netko agresivno kupuje a kada se pojavio u top 10 na oko 550 kn, meni je to bio ziher okodač i mislim da sam ja taj dan otkupio 90% ponude dok su si svi ostali bili impresionirani sa opte...e to je bio trejd, vrhunski, prosjek ulaska 620 - izlaz oko 900 i onda još par puta po 10ak% ali samo sa kapitaliziranim dobitkom
-
Imali smo Kraš, koji je godinama tavorio na sitno kuna, dok nije došao Igrač, i izmijenio sentiment.
igrač na kraš nije došao sentimenta radi nego nećeg drugog a kada se pojavio u top 10 na oko 550 kn, mislim da sam ja taj dan otkupio 90% ponude dok su si svi ostali bili impresionirani sa opte...e to je bio trejd, vrhunski, prosjek ulaska 620 - izlaz oko 900 i onda još par puta po 10ak% ali samo sa kapitaliziranim dobitkom
Svaka čast.......tako se to radi......bez puno pompe i samo-reklame.......do izvanserijskog rezultata.....
-
Ja ne znam da li ima netko ovdje da prati prave igrace koji u tisini tresu Topovima 10 vec godinama, bez potreba za oglasavanjem po forumima, blogovima i placenim reklamama......tipa Z.Vukadin, koji je zaista na barem par dionica vrhunski odigrao......i to sa pozamasnim ulogom......doduse, jednom nije imao sreće - SLDM - ali to sve ide u rok sluzbe......
-
Burza name veze sa fundamentima, ima sa nazovimo to " sentimentom "
Pa nije baš u potpunosti tako, ali dobro. Kolko ja to promatram, za uočiti je da kad krenu veliki padovi, ipak fundamentalno jake dionice na nekoj razini stanu padati dok na špekulativnim se dno teško dosegne. Pogotovo gdje ima hrpa keša se vidi da tržišna kapitalizacija firme baš ne pada puno od tog iznosa koji je na računu.
-
Iako je ZSE nerazvijeno tržište, mislim da se fundamenti na kraju ipak oslobode. Samo treba strpljenja.
Na špekulacijama treba znati izaći na vrijeme.
-
Ameri idu na ATH...a mi se tu ciganimo na 1600..presmijesno..danas brdo naloga na kupnji na IGH...navlace se prodavaci..ne samo Ana..ocito je plan ne gurati jos..dok kolicina u kalkulaciji bude prava. Nemam sumnji da ce IGH do 170kn za pocetak. Samo prije brojka mora biti prava. Isti prate knjigu dionicara i dok ne izbiju sve trejder nece gurati. Kad ih izbiju onda me ni 400kn nece iznenaditi.
Ali recimo da ima 4-5 grdih igrača. Kupuju od Anne 'povoljno' što ona istresa. Faza 1.
Faza 2 kao što kažes je izut trejdere, dakle odigrat mučno da su trejderi sretni i sa 20-30% profita i izađu. Faza 3 napucava se cijena na 200, 300 ili više kn, nebitno. Što onda? Recimo dođe loše fi ili igh fundamentalno ne stoji najbolje? Što će ti likovi tada? Imat zamrznut kapital u preskupoj dionici? Diči lombardne kredite za parazitirati dalje? Što?
Ako su ušli igrači koji žele biti skriveni, dostici neku cijenu i što onda napraviti, koji je master plan? Doči do uprave?
Ne pišem s ironijom, doslovno pitam.
-
Ameri idu na ATH...a mi se tu ciganimo na 1600..presmijesno..danas brdo naloga na kupnji na IGH...navlace se prodavaci..ne samo Ana..ocito je plan ne gurati jos..dok kolicina u kalkulaciji bude prava. Nemam sumnji da ce IGH do 170kn za pocetak. Samo prije brojka mora biti prava. Isti prate knjigu dionicara i dok ne izbiju sve trejder nece gurati. Kad ih izbiju onda me ni 400kn nece iznenaditi.
Ali recimo da ima 4-5 grdih igrača. Kupuju od Anne 'povoljno' što ona istresa. Faza 1.
Faza 2 kao što kažes je izut trejdere, dakle odigrat mučno da su trejderi sretni i sa 20-30% profita i izađu. Faza 3 napucava se cijena na 200, 300 ili više kn, nebitno. Što onda? Recimo dođe loše fi ili igh fundamentalno ne stoji najbolje? Što će ti likovi tada? Imat zamrznut kapital u preskupoj dionici? Diči lombardne kredite za parazitirati dalje? Što?
Ako su ušli igrači koji žele biti skriveni, dostici neku cijenu i što onda napraviti, koji je master plan? Doči do uprave?
Ne pišem s ironijom, doslovno pitam.
Kolega isto sto se dogodilo sa ATPL nakon sto je napucana na 400 kuna.
Mi smo neefikasno trziste, ali realnost na kraju se ipak realno prikaze.
-
Trziste uvijek kaze svoje. U ovom slucaju slijedi rast. TA ne grijesi. Iz aviona se vidi da ce slijediti rast. Problem nasih dionica je sto rade velike oscilacije..iz jedne krajnosti u drugu. Atpl je npr. napucana na 700kn..po meni vrijedi 360kn. Al i pad na 140kn je bio pretjeran.
Isto tako i Igh ne vrijedi 400kn, al na 100kn ke prejeftin. Realnost je 200-240kn. Dakle nitko nikoga ne vara niti huška..stvar je trenutka. Kupiti kad je podcijenjeno i prodati kad je precijenjeno. Dok je nas i trzista uvijek ce biti prodavaca i kupaca.
-
Glede Atpl u tom trenutku postojao je jak kupac. Isti je pretjerao u dizanju. Al cinjenica jest da je najvise kupovao na 100 i 250kn. Dakle nakupuje se silna kolicina, dionica se lansira 7x u rast...potom krene prodaja...vecina reagira kao cijena je sad pala 40% i treba uci..i tu ide iskrcaj velikih..mudro i lagano bez veceg rusenja.
Tko nam garantira da Igh nece biti napucan na 700kn kao Atpl..pa kad padne na 300kn svi ce htjeti unutra..a u naravi tu je iskrcaj..realno najvise volumena na 100kn.
Pa i Tehnika je akumulirana na 30kn pa lansirana na 350kn. I sad je na 120kn a prodaje na kapaljke jer nema tko prodavati.
-
-
"
Dakle nakupuje se silna kolicina, dionica se lansira 7x u rast...potom krene prodaja...vecina reagira kao cijena je sad pala 40% i treba uci..i tu ide iskrcaj velikih..mudro i lagano bez veceg rusenja."
Kolega @Neo hvala na ovoj traderskoj caki - ako smijem to reći.
Meni osobno kao neprofesionalnom investitoru je nedostajala ova logika (dio nje) kako se manipulira cijenama dionica i na tome ostvaruje profit. Logična i razrađena shema nevidljiva onima koji je nisu svjesni, a većina onih koji se time intenzivno ne bave nije toga svjesna. Naravno to je jedna od bezbroj varijanti majstora trgovine.
Meni osobno su upravo ovakve informacije zapravo i najvrijednije na ovom forumu jer se na temelju ovih spoznaja može znatno utjecati na uspjeh u razumjevanju toga što se stvarno događa na bilo kojoj vrijednosnici. Ovo spada u temelje uspjeha na burzi, a nisam siguran da se o tome previše priča ili piše. Pa ako netko ima preporuku za neke edukativne materijale s ovom temom - vjerujem da bi mnogima ovdje to bilo zanimljivo proučiti.
-
Kolega @Neo sve ste tocno napisali i slazem se. Koliko sam shvatila vi ste daily trader i u tome imate uspjeha i ja vam zelim srecu.
Ja sam konzervativniji investitor i ipak gledam fundamente. Iako smo mi jako nerazvijeno trziste, vjerujem da trziste ipak na kraju napravi realnu korekciju.
Nisam sigurna da je trenutno realna cijena Atpl 360 kuna. Vidim da je kolega George opet bannan. Steta. Voljela bih da nam napravi procjenu za Atpl nakon 2Q.
Ne znam naravno do kuda ce cijena. Mozda opet do 400 kuna, ali cinjenica je da ce godinu zavrsiti sa minusom od 50 do 100 milja kuna, a to je cinjenica, a ne drukanje.
I Bilbija je kupovao na 150 i 250 kuna, a ne 400 i 700 kuna. Vozarine ce u ovom djelu godine sigurno rasti. To je sezonalno.
-
i Nijemci imaju svoju Uljanik/3. MAJ kombinaciju
-
"
Dakle nakupuje se silna kolicina, dionica se lansira 7x u rast...potom krene prodaja...vecina reagira kao cijena je sad pala 40% i treba uci..i tu ide iskrcaj velikih..mudro i lagano bez veceg rusenja."
Meni osobno kao neprofesionalnom investitoru je nedostajala ova logika (dio nje) kako se manipulira cijenama dionica i na tome ostvaruje profit. Logična i razrađena shema nevidljiva onima koji je nisu svjesni, a većina onih koji se time intenzivno ne bave nije toga svjesna. Naravno to je jedna od bezbroj varijanti majstora trgovine.
Meni osobno su upravo ovakve informacije zapravo i najvrijednije na ovom forumu jer se na temelju ovih spoznaja može znatno utjecati na uspjeh u razumjevanju toga što se stvarno događa na bilo kojoj vrijednosnici. Ovo spada u temelje uspjeha na burzi, a nisam siguran da se o tome previše priča ili piše. Pa ako netko ima preporuku za neke edukativne materijale s ovom temom - vjerujem da bi mnogima ovdje to bilo zanimljivo proučiti.
-
Ovo što Neo piše je istina, ali je to moguće provesti samo na zaostalim i nelikvidnim tržištima tipa ZSE gdje "sindikat" sa par desetaka milijuna može bez problema napucavati nelikvidne dionice i upravljati cijenom i tako prodavati, kako naš narod kaže "muda pod bubrege".
Obrana protiv toga je zapravo jako jednostavna, a uključuje analizu fundamenata - problem je što dosta malih investitora ne zna čitati fundamente pa samo prate kretanje cijene i tako ulete u trapulu "sindikata".
Dodatan problem je što dosta firmi kod nas, ali i vani, voli "kreativno računovodstvo" pa izmišljaju sve i svašta kako bi sakrili dobit (Kraš) ili prikazali nepostojeće dobro poslovanje (Dalekovod, Agrokor...) pa ne možete baš ni vjerovati bilanci i RDG-u na riječ, potrebno je malo dublje zaroniti u materiju kako vas nebi "ošišali"...
U svakom slučaju ovo je kruh sa sedam kora, tek sad nakon nekoliko godina mogu reći da počinjem nazirati kod iza matrice i JAKO dobro razmislim prije nego stisnem tipku BUY ili SELL - a u odluci koristim fundamentalnu analizu, ali sve više i tehničku, svaki alat je koristan.
-
Glede Atpl u tom trenutku postojao je jak kupac. Isti je pretjerao u dizanju. Al cinjenica jest da je najvise kupovao na 100 i 250kn. Dakle nakupuje se silna kolicina, dionica se lansira 7x u rast...potom krene prodaja...vecina reagira kao cijena je sad pala 40% i treba uci..i tu ide iskrcaj velikih..mudro i lagano bez veceg rusenja.
Tko nam garantira da Igh nece biti napucan na 700kn kao Atpl..pa kad padne na 300kn svi ce htjeti unutra..a u naravi tu je iskrcaj..realno najvise volumena na 100kn.
Pa i Tehnika je akumulirana na 30kn pa lansirana na 350kn. I sad je na 120kn a prodaje na kapaljke jer nema tko prodavati.
Boze koliko ti gluposti možeš napisati u ovako kratkom odlomku. Kad je cijena rasla prije koju godinu vodio se interni rat za kontrolu nad firmom.... nakon “primirja” nije vise bilo potrebe za značajnijom kupnjom dionica. Sad takve aktivnosti vise nema i cijena je podložna dnevnim kretanjima i događajima.
Vani koliko vidim unatoč rastu indeksa bulk brodari značajnije ne rastu. Pa valjda shodno tome ne rastu značajnije ni ovdje.
-
Bez obzira kako tko tumačio kretanje cijene očito postoje različiti mehanizmi (trikovi) kako se to radi u praksi bez obzira što je cilj - preuzimanje, manipulacija ili nešto treće.
U suštini ti trikovi su algoritmi koji dobro odabrani i primjenjeni u granicama svoje funkcionalnosti ostvaruju svoj cilj. Informatičari uče o informatičkim algoritmima, liječnici o dijagnozama i načinima liječenja, ali kod trgovine vrijednosnicama nisam vidio sustavan pristup koji bi ovo područje obradio tako da netko tko se time bavi (pro ili amaterski) zapravo točno zna što radi. Pa kao i u medicini pogrešna dijagnoza i tumačenje neke pojave neizbježno vodi u gubitke. U tome smislu je stjecanje stvarnog iskustva na ovom području itekako kruh sa 7 kora.
-
https://fenomeni.me/gustave-le-bon…le-knjiga-dana/
U ovoj knjizi se moze naci poveznica i sa dionicama, jednostavna pishologija gomile .
Citao prije par godina, vrijedi procitat, preporuka tko ima volje i vremena.
- Impulsivnost , pokretljivost i razdraž1jivost gomila – Gomila je igračka svih vanjskih podražaja; Motivi, kojima se ona pokorava, dosta su snažni, da izbrišu osobni interes; Kod gomila nije ništa unaprijed promišljeno.
- Sugestivnost i lakovjernost gomila. Njihovo pokoravanje sugestijama; izjednačenje naučnika i budale u gomili; razni primjeri iluzija, kojima su privrženi svi pojedinci gomile.
- Pretjeransot i jednostranost osjećaja gomila – Gomile ne poznaju ni sumnju, ni neizvjesnost i uvijek zapadaju u krajnost
- Netolerantnost, autoritarizam i konzervatizam gomila. – Ponasanje gomila pred jakim autoritetom; česti revolucionarni nagoni gomila ne sprečavaju ih, da budu vrlo konzervativne;
one su svojim nagonom nesklone promjenama i napretku.
- Moralnost gomila – Moralnost gomila može prema sugestijama biti mnogo niža ili mnogo viša od moralnosti pojedinaca, koji ih sastavljaju. Gomile rijetko vodi interes, koji je od veće česti isključivi pokretač izoliranoga pojedinca.
-
"
Malo sam zbunjen! Nije mi jasno na koji je način s dozvoljenim minusom od 16K dolara uspio natući dug od 750K dolara? Ili je greška u članku.
-
------------Prije nekoliko tjedana izmijenjen je Zakon o obveznim mirovinskim fondovima tako da im se dopušta zaduživanje do pet posto vrijednosti imovine kod HNB-a, a, uz suglasnost Hanfe, iznimno se mogu zadužiti za dodatnih 15 posto imovine. Znači, to je više od 20 milijardi kuna. Eto, u ime svih članova mirovinskih fondova, bez ikakva pitanja članstva, uprave mirovinskih društava zadužuju se i prosljeđuju novac državi radi financiranja proračuna. Tako su mirovinski fondovi izravno uvučeni u vrtlog helikopterskog novca, a vrhunac je izjava iz Hanfe ------------
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADRS (Adris grupa d.d.) 1.2k
- harpun