stavit ću cijeli članak malo po malo a izvor ću ostaviti za sebe. nađu se uvijek neki stručnjaci koji se posvađaju sa autorom ili samim člankom pa moram trošiti vrijeme na raspravu. vidiš i sam da i nema nekih lajkova. ili publiku ne zanim ili ih izbacuje iz njihovog ustaljenog mišljenja koje im je inputirano oficijalnim medijima do te mjere da ga prihvaćaju kao vlastito.
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
Uspješne priče rađaju legende i izazivaju hype, ali nijedna uspješna priča nije dugotrajna i uvijek se ruši zbog neravnoteže stvarnosti i pretjeranih očekivanja.
Pitanje je samo razmjera urušavanja i posljedica.
Investicijska ideja temeljena na vjeri u svijetlu budućnost dobra je sve dok stvarnost potvrđuje ovu projekciju, no problem je u tome što je fizički svijet uvijek ograničen u skaliranju, a vjera u svijetlu budućnost je bezdimenzionalna, što stvara jaz između stvarnog poslovanja rast i halucinirane zablude investitora/špekulanata.
Dvije jedinstvene priče koje oko sebe koncentriraju sav raspoloživi kapital su Nvidia i Super Micro. Mogli su biti ignorirani da nije njihovog nevjerojatnog razmjera.
Do 20. veljače prosječni dnevni obujam trgovanja svim američkim dionicama u slobodnom prometu na burzama NYSE i NASDAQ bio je oko 370 milijardi dolara u prosjeku za 30 sesija trgovanja, prema našim vlastitim izračunima.
Preko 1600 tvrtki ima prosječan dnevni obujam trgovanja od preko 10 milijuna u prosjeku tijekom zadnjih 30 dana, preko 100 milijuna volumena trgovanja za 556 poduzeća, preko 250 milijuna za 268 poduzeća, preko 500 milijuna za ukupno 123 poduzeća, preko 1 mlrd. za 46 izdavatelja i 47% ukupnog prometa.
Elitu (više od 3 milijarde u obujmu trgovanja) predstavlja samo desetak tvrtki: Broadcom, Alphabet i Netflix s prometom od 3,2 milijarde dolara dnevno, Berkshire - 5,9 milijardi dolara (obujam trgovanja porastao je 5 puta u dvije godine), Super Micro - 6,5 milijardi dolara, Amazon - 8 milijardi dolara, Meta - 8,8 milijardi dolara, Microsoft - 9,8 milijardi dolara, Apple - 10,4 milijarde dolara, AMD - 14 milijardi dolara, Tesla - 22 milijarde dolara i Nvidia - 31 milijarda dolara.
Navedena skupina čini 34% volumena trgovanja svih javnih poduzeća, a Nvidia i Super Micro više od 10%!
Sada se u SAD-u u jednom danu okrene oko 0,7% kapitalizacije svih javnih poduzeća i oko 0,85% free float-a, no tu su posebne priče: Nvidia - 2,1% free float-a, Tesla - 3,9%, AMD - 5,3%, a Super Micro rekordnih 25,3% za kompaniju s kapitalizacijom većom od 30 milijardi, prema vlastitoj računici.
Štoviše, na posljednjem trgovanju 16. veljače Super Micro je postigao apsolutni rekord - više od 60% dionica u slobodnom opticaju uz rekordnu unutardnevnu volatilnost.
Što sve ovo znači? Maksimalna uključenost u balon nije na lokalnoj, već na makroekonomskoj razini.
Nvidia vrijedi 1,8 trilijuna, gotovo 40% kapitalizacije ili 0,7 trilijuna se trguje mjesečno, neto novčani tok procjenjuje se na 20-30 milijardi mjesečno - otprilike ista količina novog novca potrebna za držanje samo jedne dionice!
Nacionalna štednja američkih kućanstava iznosi 65-80 milijardi kuna mjesečno, uzimajući u obzir povećane troškove kamata. Jadnih 65-80 milijardi mjesečno, koje su uključene u otkup obveznica i koncentraciju monetarne imovine.
Nepotrebno je reći da je balon imovine daleko premašio kapacitet servisiranja balona? Dolazi veliki boom i vrlo je zanimljivo promatrati taj proces.
-
Verdi previše čitaš i kad čovjek previše zna oko svake eventualne akcije ima pet razloga za i šest protiv pa na kraju ništa ne napravi. I tako mu prođe 2023 i početak 2024 koje su bile idealne za zaradit lovu. Neki put je bolje manje znati😀
-
kolega što se tiče portfelja bitna mi je sigurnost. kad dođe do određene razine malo odvadim. kad padne preslagujem. samo jednom sam došao na razinu uloženog dok je većinom barem duplo.
čitanje? to je navika iz školskih dana. možda želja za znanjem ili bijeg od stvarnosti. u glavnom čitanje ne smeta. nikad dosta. ja sam zapravo šokiran koliko su ove nove generacije ne načitane. u sukobu sa nadolazećim civilizacijam iz azije bit će im to veliki hendikep.
-
A meni su to bile najgore godine, pušing za pušingom
meni su bile najbolje...stavljao sam se pre-nisko i prolazilo je, svaki dan 3-5% i svaku večer uglavnom u kešu, vikendom pod obavezno...to su bili dani, uopće nije bilo bitno koja je dionica samo da je likvidna, što je likvidnija , to se bolje trejdalo a atpl je bila "kraljca"
tada sam funkcionirao ko-bog, jedva dočekao koronu i ponovo potegnuo a ovo danas mi ne paše nikako, nema veze s ničim, niti fundametalno niti tehnički, baš bezveze, ko da trguješ na tik-toku, influenceri i izazovi, 3-4 negdašnje druga liga pregrijane dionice nabildale indeks 30% i da stvar bude još apsurdnija, sve u državnom vlasništvu što se ne tako davno smatralo indikatorom nestabilnosti ...
ježišga...sve se mijenja a preživljava onaj tko se prilagodi eko sustavu...ja se prilagodio, zatvorio sve pozicije osim nešto sitno i investirao u nešto sasvim drugo...u dionicama je 100% impozantan godišnji prinos ali ekipa moja, u trgovini, pogotovo veleprodaji je 100% sasvim uobičajena marža...i zavisno od sposobnost i može par puta mjesečno...takvi prinosi su na TK ne ostvarivi, stoga, moja preporuka pogotovo mlađim kolegama...primite se posla ali ne za plaču, od toga ništa, od plaće se ne zarađuje, samo preživljava
po meni je na desetke starih većih krokodila ove naše burzovne barice shvatilo da vodostaj lagano opada i da mali mladi krokodilčići poplašeni stoje sa strane i uglavnom gledaju što se događa, lagano uoče određeni potencijalni plijen i svi se istovremeno bace na njega, popraćeni naravno i određenim brojem malo hrabrijih ili gladnijih malih ( jer ne možeš gladan ni ležati na obali i samo promatrati, uginuti ćeš od gladi ili moraš mijenjati baricu), neću reći da se radi o organiziranoj sinkronizaciji, kao što je to nekada ranije rađeno preko sindikata, ali određeni elementi su ostali,
pored toga ostalo nam je sve manje izdanja pa je puno lakše i jednostavnije naciljati plijen ili metu, te kada se koordinirano zapuca prema cilju on mora biti ostvaren i doslovce pasti,
kada se proces završi krokodili odlaze na zasluženi odmor i povuku se , a ostatke strvine, koja svaki dan sve više zaudara, ostave mladim krokodilčićima za zabavu i preživljavanje,
naravno da uz ovakve regulative i nadzor, neki se jedva gegaju od sitosti i postaju sve teži, a neki liju krokodilske suze i misle, kada porastem biti ću i ja jednoga dana veliki krokodil,
ali previdjeli su da se bez mesa, od samih ostataka, mrvica i kostiju slabo raste
eto, pozdrav svima i pratimo vodostaj
nego daj nešto o Mrčeli i Šuputici, pa nije moguće da nitko nema 100 € za kakav člančić
-
Da bismo bolje razumjeli stupanj ludosti na temu AI, bolje je obratiti pozornost na dva slučaja - Nvidia i Super Micro, ali prvo, neke brojke.
• Do 19. veljače 2024., više od 10 trilijuna tržišne kapitalizacije od početka 2023., ili gotovo 20% kapitalizacije svih javnih američkih kompanija, stvoreno je u jeku pompe oko umjetne inteligencije, prema našim vlastitim izračunima temeljenim na trgovanju podatke i strukturu tržišta.
• Bez AI faktora, tržište bi bilo u rasponu od 3500-4400 bodova s ponderiranim prosjekom od oko 4000-4100 bodova.
• Tržište je raslo u nekoliko valova - prvi val od sredine ožujka do kolovoza 2023. i drugi val od studenog do danas.
• Gotovo 9 bilijuna u kapitalizaciji je stvoreno od 27. listopada, što je, na temelju kombinacije čimbenika, najjači porast u cijeloj povijesti tržišta.
• U strukturi porasta od 10 trilijuna, preko ¾ koncentrirano je na tvrtke izravno ili neizravno vezane uz AI, a ostatak je, putem povratnog mehanizma, proširen na druge tvrtke na putanji poboljšanja uvjeta i percepcije dugoročnog ekonomske perspektive.
• Kao dio diskontiranih novčanih tokova i tržišnih prognoza za razvoj umjetne inteligencije, pretpostavlja se da će do 2030. biti stvoreno još 25 trilijuna dodatne kapitalizacije povrh već stvorenih 10 bilijuna prema našim vlastitim izračunima.Ekonomski učinak umjetne inteligencije u smislu kapitalizacije procjenjuje se na 35 trilijuna dolara. Fondovi koji ulažu stotine milijardi dolara "pravog novca" u kupnju tvrtki s umjetnom inteligencijom na visokom nivou očekuju da će njihova ulaganja porasti 2-3 puta u sljedećih 6 -7 godina.
• Posljednjih 100 godina se sastojalo od kontinuiranog tehnološkog napretka, sa stvaranjem cijelih industrija - proizvodnja automobila, strojarstvo, kemija, zrakoplovna tehnologija, računala i internet. Ali nitko nikada nije rastao tako brzo kao pompa oko umjetne inteligencije.
• U cijeloj povijesti čovječanstva nije bilo bržeg stvaranja vrijednosti oko jedne, gotovo posve izolirane tehnologije s nejasnom perspektivom i krajnje kontradiktornim realnim ekonomskim učincima.
prevedeno na burzovni jezik, po svemu bi se dalo zaključiti da netko priprema nam planetu majčicu Zemlju za prodaju, samo je pitanje, tko je kupac?
možda i to netko zna, vanzemaljci? samo s koje planete
Verdi previše čitaš i kad čovjek previše zna oko svake eventualne akcije ima pet razloga za i šest protiv pa na kraju ništa ne napravi. I tako mu prođe 2023 i početak 2024 koje su bile idealne za zaradit lovu. Neki put je bolje manje znati😀
vječna dilema,
manje znati i više imati ili manje imati i više znati, tko bi to znao?
mislim da u Hrvatskoj postoji dosta takvih u jednoj stranci
-
ako se netko sjeća osnove krize zvane dot-com (ja tad nisam bio aktivan na burzi ali sam površno to pratio i poslije post festum malo proučio) ona je izbila jer je naduvana balončina oko podmorskih internet kablova i td. da bi se tadašnje ulaganje na burzi ispatilo internet promet bi bio pretjerano skup pa ga nebi ni bilo. eee onda je pukla balončina i sve je to netko otkupio za recimo 10% cijene i samim time mogao ponuditi niže cijene interneta. za sadašnju situaciju moja je pretpostavka da se već dvije godine izvlači dolarska likvidnost koja je u svim parametrima nenormalna. dobar dio te likvidnosti se nalazi na burzi. kad to pukne likvidnost će nestati, mnogi će propasti a odabrani će to sve pokupovati jer će broj dionica i dalje biti isti bez obzira da li je cijena 100$ ili 10$. i naravno projekat digitalnog dolara nije nestao ako se o njemu manje priča. on je već duboko u operativnoj fazi. kad se takvi projekti pokrenu oni se i završe.
-
ako se netko sjeća osnove krize zvane dot-com (ja tad nisam bio aktivan na burzi ali sam površno to pratio i poslije post festum malo proučio) ona je izbila jer je naduvana balončina oko podmorskih internet kablova i td. da bi se tadašnje ulaganje na burzi ispatilo internet promet bi bio pretjerano skup pa ga nebi ni bilo.
Nema me tu vec duze vremena jer je tesko biti politicki korektan na politicki prekorektnom forumu, samo vidim neku euforiju ovih dana pa budem kratak. Rijecima, ne prodajom.
Verdi kao i obicno pise o necemu sto nit razumije niti je shvatio, iako je od toga sad proslo vec i previse godina, pa je tesko sve zapamtiti. Cijeli dot.com boom je zapravo bio samo radi jedne recenice, jedne parole - radimo ono sto smo radili i prije samo sad na Internetu. U to doba bilo je to dovoljno za burzu i stratosferske balone koji su poletili. Ili nam mozda danas samo tako izgleda?
Kako se povijest ponavlja za sve koji ju nisu proucili, tako i danas burza raste samo radi jedne parole - radimo ono sto smo radili i prije samo sad putem "AIa". Koji zapravo uopce ne postoji no neke stvari su poprilicno tesko objasnjive ljudima koji smatraju da je sklizavi ekran izmislio Stevica Poslovni dok Interneta nije bilo prije Billi Bob Vratnog treceg.
No sad dosta zahebancije pa idemo ozbiljno.
Zar netko zbilja misli da je ova euforija vani radi AIa? Da je SPY odfrljio sa 410$ na 510$ (25% za nematematicare) u manje od cetiri mjeseca radi maloprodajnih trgovaca? Mislim, znam da tu vecina ipak nije toliko ravnozemljaski raspolozena no morao sam pitati.
Ah, zaboravio sam na ozbiljno. Dvije stvari, gledajuci unatrag vrlo jednostavne, kao i obicno na burzama. Propast banaka u trecem mjesecu koja je zaustavila QT i punom parom pokrenula QE kreativno bankovno racunovodstvo kao i ovogodisnji izbori. Da banke nisu okrenule QT u QE ne bi nam trziste tad krenulo gore. Da nisu izbori ove godine ne bi recesija bila odgodjena do daljnjega. No americki FED nije nista manje politiziran od naseg HPBa. Ne treba ni smetnuti s uma ogromnu polugu 0dte opcija kojom se, radi tehnickog ponasanja MMova kod trgovanja, likvidnost pocela prebacivati brzinom lavine (ili brzinom gama skvizca) u najtrgovanija izdanja. Bez 0dte opcija ne bi ni NVDA bila gdje je danas.
No tu smo gdje jesmo i, osim kojeg ljetnog pljuska, ovaj padavina tijekom slijedeceg mjeseca, ostajemo gdje jesmo sigurno do izbora. Americkih, naravno.
Eh da, onih dana dot.com bumeranga najvise je profitirao prodavac lopata za dot.com - Cisco. Ovih dana AI raketiranja najvise profitiraju prodavaci lopata. Zanimljiva je ta povijest.
-
A meni su to bile najgore godine, pušing za pušingom
meni su bile najbolje...stavljao sam se pre-nisko i prolazilo je, svaki dan 3-5% i svaku večer uglavnom u kešu, vikendom pod obavezno...to su bili dani, uopće nije bilo bitno koja je dionica samo da je likvidna, što je likvidnija , to se bolje trejdalo a atpl je bila "kraljca"
tada sam funkcionirao ko-bog, jedva dočekao koronu i ponovo potegnuo a ovo danas mi ne paše nikako, nema veze s ničim, niti fundametalno niti tehnički, baš bezveze, ko da trguješ na tik-toku, influenceri i izazovi, 3-4 negdašnje druga liga pregrijane dionice nabildale indeks 30% i da stvar bude još apsurdnija, sve u državnom vlasništvu što se ne tako davno smatralo indikatorom nestabilnosti ...
ježišga...sve se mijenja a preživljava onaj tko se prilagodi eko sustavu...ja se prilagodio, zatvorio sve pozicije osim nešto sitno i investirao u nešto sasvim drugo...u dionicama je 100% impozantan godišnji prinos ali ekipa moja, u trgovini, pogotovo veleprodaji je 100% sasvim uobičajena marža...i zavisno od sposobnost i može par puta mjesečno...takvi prinosi su na TK ne ostvarivi, stoga, moja preporuka pogotovo mlađim kolegama...primite se posla ali ne za plaču, od toga ništa, od plaće se ne zarađuje, samo preživljava
Pojednostavnite nam, izlistajte se na burzu da kupimo vašu firmu
-
-
-
2000 nije bilo ni dovoljno informacija ni znanja kao danas. Danas svaki seljak prodaje out of money 0DTE opcije, ima pitaj Boga kakve derivate u portfelju. Drugačije je i puno složenije vrijeme nego tada. A i gomila bogatije srednje klase trpa u indexe ogromne pare.
-
Nije bilo interneta u pravom smislu. Tek 2004. moglo se s malim vremenskim odmakom pratiti trgovanje naših burzi. Do tada mali sudionici TK bili su potpuno ovisni o telefonskoj vezi sa brokerom.
-
Nije bilo interneta u pravom smislu. Tek 2004. moglo se s malim vremenskim odmakom pratiti trgovanje naših burzi. Do tada mali sudionici TK bili su potpuno ovisni o telefonskoj vezi sa brokerom.
2008 sam prodavao s mora dionice iz internet caffea,
sada me uvijek strah otići na more, iako je sva moguća oprema sa mnom
-
Velike ambicije i mršavi rezultati ZSE-aKronologija pada: od 300 dionica kojima se trgovalo 2008. ta se brojka lani spustila na samo 85www.vecernji.hr
A malo za pročitati mada sve to znamo
-
Biti će još i gore: aktualni ministar financija apsolutno nekompetentan za donošenje bilo kojih propisa koji se tiču tržišta kapitala. HANFA pijun nekompetetnih političara - još od instalacije Todorića pa do danas ništa bitno nije se promijenilo na bolje. Samo se imena mijenjaju i rastu porezi tobože zbog nekakvog socijalnog mira
-
Btw. Jel ima neki slucaj da je hanfa nsto napravila, tipa u kontroli manipulacije sa cijenom, namjestanja i sl.?
Ili nema sanse da nes tako i odrade u kontroli? Dok ne dođe neka vrsta AI koje ce to odmah vidjet da recimo netko iz fonda, banke, prebaci sebi, zeni, obitelji, kumu nesto nakon dobrog infa prije rasta … pa poslje to kupi natrag kad sazna da ide jaca prodaja.. 🤔 -
To se i sada zna, ostalo je pitanje volje da se to sankcionira. Samodol je imao volju, nakon par tjedana nije imao posao. Ovaj fićfirić je tu da potpisuje papire i ne talasa
-
Tako je: Ante Samodol je bio posljednji Mohikanac. Ali ga je Slinić smaknuo i dao Todoriću Belje za jednu kunu.
-
To se i sada zna, ostalo je pitanje volje da se to sankcionira. Samodol je imao volju, nakon par tjedana nije imao posao. Ovaj fićfirić je tu da potpisuje papire i ne talasa
što više očekivati od Žig-mana nego da stavi pečat na sve što je već netko zamislio da bude po zakonu
-
Žig-man ima i neku aferu. dok je radio u croatia osuguranju neki stan je smuvao po popularnim cijenama. čito sam samo naslov jer ne mogu svakog lo.ova upratiti.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Hrvatski ETF fondovi 166
- LodeRunner