Teško je davati bilo kakve dugoročne prognoze ali na osnovu ovoga što je do sada poznato ova izgleda dosta realno.
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
Smijer je jasan. 2.dan zaredom Ameri padaju. Nastavit ce padati i u ponedjeljak.
Ekonomski podaci govore duboka recesija je nastupila. Uskoro cemo vidjeti i brzo otrjeznjenje na US dionicama.
Kao i obicno mi smo pametniji od drugih pa smo ocekivano krenuli padati ranije.
Do rujna mirovanje osim za trejd.
Moje je mišljenje da u svibnju na ZSE slijedi selekcija. FI su pokazali tko je gdje. Negdje slijedi ozbiljan pad svakako i sa razlogom.
Praksa je pokazala kad trziste pada nema vece selektivnosti. Padaju svi. Samo oni kvalitetniji puno manje. Zasto je to tako? Jer panika napravi svoje. Uvijek postoje oni ulagaci tipa nesto je palo 60%, a nesto 15% pa rade prijelaz.
Nase trziste uvijek ide u pretjerivanje i tu se uvijek ukazu prilike.
-
Moje je mišljenje da u svibnju na ZSE slijedi selekcija. FI su pokazali tko je gdje. Negdje slijedi ozbiljan pad svakako i sa razlogom.
Praksa je pokazala kad trziste pada nema vece selektivnosti. Padaju svi. Samo oni kvalitetniji puno manje. Zasto je to tako? Jer panika napravi svoje. Uvijek postoje oni ulagaci tipa nesto je palo 60%, a nesto 15% pa rade prijelaz.
Nase trziste uvijek ide u pretjerivanje i tu se uvijek ukazu prilike.
Slazem se kolega. U panici pada sve. Tada ce biti prilika za dokup onih koji ce u 2Q poslovati pozitivno, a takve dionice trenutno mozete nabrojati na prste jedne ruke. Tako da u lipnju ipak ocekujem jasnu selekciju. Vecina "blue chipova" ce se prodavati u rujnu po diskontnim cijenama.
-
Bile su bile nelikvidne. Jer su fondovi držali milijarde kuna precijenjenih dionica, a najveći ulagaci su im bili retail i mirovinci. Koji kad su povukli novac, znamo sto se događalo... i nije bilo likvidnosnih intervencija ni otkupa državnog duga kao danas. Cijene dionica su bile i do sto puta vece od današnjih. Ne sjecas se dobro. Zaboravila....
Dovoljno je pogledat danasnju cijenu Tehnike i IGH i usporediti ih sa negdasnjma, 8 i 13 tisuća kuna. Ingra je imala početkom 2008 kapitalizaciju od 3,13 milijardi kuna, a danas je ista 13 miljuna kuna. HR Market nije (pre)skup. A da može jeftinije, naravno da može, kao i svaka druga dionica bilo gdje u svijetu. Zaba je u 2008 premašivala debelo Market cap preko 30 milijardi kuna, a danas je isti manji od 16. Istodobno se konsolidirana aktiva banke povećala gotovo za 50% u istom razdoblju. A gdje su bili Ledo, Zvijezda i ostale Todorićeve uzdanice, pa brodari, ATPL (3.200 kn), JDPL (800 kuna), ULPL (preko 600’ kn) i TNPL (vise od 8000 kn)? Čak je i HT bio dvostruko skuplji nego danas. Nastavi niz... Sve je vrištalo od precjenjenosti. Danas je situacija ipak “malo” drugačija.
Prethodna kriza i njezin utjecaj na tržište jednostavno nisu usporedivi.
I ne samo to. Još uvijek je moguć nekakav V oporavak (ili U)... recimo u jesen se u svijetu objavi da postoji cjepivo i lijek. Jasno je da naše gospodarstvo neće imati puno koristi od toga (jer su rijetke firme koje uistinu proizvode) ali bi taj zamišljeni oporavak potegnuo i ničim izazvanu Hrvatsku (fondovi EU, turizam). Možda ja drugačije razmišljam jer nisam doživio tu 2008. ali s obzirom da je toliko novaca upumpano (emitirano) i u US i u EU,u ovom možebitnom scenariju bi se taj novac "oslobodio" za potrošnju (investicije isto)... Ljudi kratko pamte, duboko je u naše društvo ukorjenjen taj konzumerizam (općenito u svijetu).
Daleko od toga da smatram da sad treba kupovati ali uvijek bude na kraju drugačije od onoga što svi očekuju.
-
'Brace for selling': A Wall Street quant strategist warns that stock-market buying power could evaporate just one week from now — opening the floodgates for a 'sell in May' episode
https://www.businessinsider.com/stock-market-c…_content=topbar
Ovo je zaključani članak, pa prenosim ovdje sažetak:
"Takada ultimately thinks buying power may start to dwindle in the near future as much of the equity appreciation in April was attributed to these CTAs and trend-followers — which now represent a weak hand in the market.
"In terms of technical patterns, we think that CTAs may take another stab at chasing the market up starting around April 29, provided that the index stays above this line," he said. That's a situation that's since transpired.
Takada continued: "However, if such an upside attempt were to fail to squeeze some investors out of shorts or convince others to stake out fresh longs, we would expect the buying pressure generated by these CTAs on their own in the US equity market to fizzle out on or around May 8."
"This would imply a need to brace for selling in tune with the 'sell in May' adage."
In addition to the technical issues Takada is seeing, he also notes that funds focused on fundamentals aren't especially keen to pick up shares.
"In particular, the global heavyweights among macro hedge funds are still bearish on equities," he said.
The chart below shows the current net exposure of fundamental and global macro strategies. Note that the latter group is actually net bearish right now."
-
Eto, svi su očekivali što će se događati u buffetu " Kod Vorena Bifea".
Dao je izjavu; rasprodao je aviokompanije, preferira keš, kaže da nitko ne zna kuda tržište ide, da nije katastrofičan jer nikada, al i baš nikada ne treba sumnjati u snagu i prilagodljivost USA industrije.
Sam događaj sam si oslikao kao da je velika riba ispustila veliki usmrđeni plijen i sad masu malih ribica /trejdera/ taj plijen razgrabljuje.
To ima ekonomskog smisla, dijonice su iz ruku najdugoročnijeg igrača Buffeta prešle u mnoštvo kratkoročnih. Oboje su jednakovrijedne sile u burzovnom carstvu.
Uostalom svi naši, hrvatski , gurui ulaganja, kolumnisti, teoretičari i analitičari su bili dugoročni ulagači koji su smanjivali prosijeke i nadokupljivali.
-
Eto, svi su očekivali što će se događati u buffetu " Kod Vorena Bifea".
Dao je izjavu; rasprodao je aviokompanije, preferira keš, kaže da nitko ne zna kuda tržište ide, da nije katastrofičan jer nikada, al i baš nikada ne treba sumnjati u snagu i prilagodljivost USA industrije.
Sam događaj sam si oslikao kao da je velika riba ispustila veliki usmrđeni plijen i sad masu malih ribica /trejdera/ taj plijen razgrabljuje.
To ima ekonomskog smisla, dijonice su iz ruku najdugoročnijeg igrača Buffeta prešle u mnoštvo kratkoročnih. Oboje su jednakovrijedne sile u burzovnom carstvu.
Uostalom svi naši, hrvatski , gurui ulaganja, kolumnisti, teoretičari i analitičari su bili dugoročni ulagači koji su smanjivali prosijeke i nadokupljivali.
To vrijedi ako industrija radi. Avioni ne lete, novi se slabo rade, automobili su stali, usluge stoje. Sto bi trebali napraviti da se prilagode?
-
A to treba Warrena pitat.
Kolko sam načuo nadaju se vrlo uskoj "V" recesiji. Naš ministar je rekao da kod nas nema šanse za "V" recesiju, eventualno "U".
Virus, virusi općenito su nepredvidljivi, limb živog i neživog, nevidljivog.
Sijećate li se priona, kravljeg ludila, ptičje gripe i povodom toga oformljenog "Povjerensta za nadziranje jarunskih labudova"?
Virus nije samo virus per se, on je zlokobni duh naših unutarnjih slabosti, pa mu je i takav utjecaj na tržište.
-
Warren je rekao svoje što je imao za reć i što su ga pitali.
Sve o tome je ovdje
-
Uostalom svi naši....su bili dugoročni ulagači koji su smanjivali prosijeke i nadokupljivali.
Nisam smanjivao prosjek na RIVP, osim na kraju po 18.5 kn, nego povećavao. Ali sam od dugoročnog dosmrtnog postao bivši dioničar. Protiv tržista možeš malo, ali protiv virusa i tržišta "nejde"
-
-
Užas koliko ovaj KODT pada. Skoro će testirati 1000.
-
Užas koliko ovaj KODT pada. Skoro će testirati 1000.
netko i po burzi udara, neke finese izgleda
-
Oko INGRE se nesto muti, bit ce stigli kumovi u Zagreb. Promet i cijena up up..
-
Meni se čini pomalo ko građanski neposluh na ZSE, obzirom kolko vani roka, malo se jogunimo. Uključujući par solidnih plusova i prometa, IKB i PTKM.
Pa neke stoje ko ukopane. Mislim da će se morat reda terAt malo, malo šiba da radi.
-
Oko INGRE se nesto muti, bit ce stigli kumovi u Zagreb. Promet i cijena up up..
izgleda će Kolinda prije napuniti Arenu nego Beroš
-
Interesantno svi gledaju druge dionice, a Ingra zadnjih dana ispod radara i bez puno komentara prođe u nebesa. Mislim za Ingru nebesa jer već dugo nije vidjela 5 kn, a izgleda ne misli tu stati. Ima li mudrih glava da protumače ovo ludilo ovdje ? Možda su s kinezima otkrili lijek za koronu.
-
u kombinaciji sa THNK
-
Muti se milenijski posao skidanja i vraćanja dimnjaka..
-
meni ta psihijatrija s stečajušama uopće nije jasna, što te bolje lupi po đepu to više njih plača članarinu ne bi li se ubacili u kolo sreče a ingra je tu kraljica, toliko je investititira i toliko puta izigrano i odrano na ingri i od ingre da im se smiju i oni koji kopaju po kontejnerima
ali ok, svaka kockarnica ima svoju klijentelu pa tko misli da će pobijediti u ovoj igri neka samo izabere jedan broj i sigurno će pogriješiti
na ingri se jedino može zaraditi na likvidaciji a poznavajući okolnosti, to sigurno neće biti dioničari
-
meni ta psihijatrija s stečajušama nije jasna, što te bolje lupi po đepu to više njih plača članarinu ne bi li se ubacili u kolo sreče a ingra tu kraljica, toliko je investititira i toliko puta izigrano i odrano na ingri i od ingre da im se smiju i oni koji kopaju po kontejnerima
a da nije Đuro opet u igri za preuzimanje
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k