1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,013
    • April 30, 2020 at 4:46 PM
    • #3,041
    Quote from komot

To je ok razmišljanje, i ja tako radim. Mada me cros osiguranje skuplje ispadne. Nego, gledam malo, kvartalni gubitak Ina-e 800 milijuna. Sumnjam da među nama ima neko te dionice, ali mi se ne sviđa nikako taj gubitak. To je brutalno.

Nisam pratio.....kak im je to uspjelo?.....što će tek biti u kvartalima u kojima je cijena goriva niska a potražnja slaba.....

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,039
    • April 30, 2020 at 8:03 PM
    • #3,042

Europa u minusima, porcijašima, USA nešto manjima.

Al bi bilo tambure sutra kod nas da radimo .

Jedino od bitnijih Ameri rade. Njima je unatoč današnjem padu, travanj bio jedan od najuspješnijih mjeseci u povijesti.

Sad se opet drobi kak je naftašima loše i pabirče se novi lijekovi.

Sell in May?

KukunjaVIX ogroman, svi kukaju i leleče osim ovih geek vladara Svemira, tipa Musk, Microsoft, Facebook.....

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • April 30, 2020 at 9:16 PM
    • #3,043

Meni se čini kao da polako objavama izvještaja kompanija svima dolazi iz dupeta u glavu šta se desava, I to po cijelom svijetu.

Mene je recimo šokirao izvještaj hta, od navodno best buy kompanije u ovim korona vremenima kad svi gledaju tv i telefoniraju, ono na kraju ćorak. Šta li će te biti kad dodju izvještaji za q2.... Ako će mo iskreno , svi su imali vremena i prilike za bezaniju, niko se nemoze tužiti da ih je zateklo spustenih gaca.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 30, 2020 at 9:46 PM
    • #3,044
    Quote from hugh
    Quote from komot

To je ok razmišljanje, i ja tako radim. Mada me cros osiguranje skuplje ispadne. Nego, gledam malo, kvartalni gubitak Ina-e 800 milijuna. Sumnjam da među nama ima neko te dionice, ali mi se ne sviđa nikako taj gubitak. To je brutalno.

Nisam pratio.....kak im je to uspjelo?....

MOLim :!:

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • April 30, 2020 at 9:50 PM
    • #3,045
    Quote from hugh
    Quote from komot

Nisam pratio.....kak im je to uspjelo?.....što će tek biti u kvartalima u kojima je cijena goriva niska a potražnja slaba.....

Sad sam škicno, glavnina gubitka je zbog revalorizacije rezervi. To je ipak razumljivije, ali svejedno bode u oči.

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • May 1, 2020 at 11:45 AM
    • #3,046

Bilo je sell im May, a trebalo je biti sell in April.😂😂

• Neo
    Guest
    • May 1, 2020 at 4:27 PM
    • #3,047

Smijer je jasan. 2.dan zaredom Ameri padaju. Nastavit ce padati i u ponedjeljak.

Ekonomski podaci govore duboka recesija je nastupila. Uskoro cemo vidjeti i brzo otrjeznjenje na US dionicama.

Kao i obicno mi smo pametniji od drugih pa smo ocekivano krenuli padati ranije.

Do rujna mirovanje osim za trejd. :)

Files

20200501_162343.jpg 188.59 kB – 0 Downloads
  • kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • May 1, 2020 at 5:54 PM
    • #3,048
    Quote from Neo

Smijer je jasan. 2.dan zaredom Ameri padaju. Nastavit ce padati i u ponedjeljak.

Ekonomski podaci govore duboka recesija je nastupila. Uskoro cemo vidjeti i brzo otrjeznjenje na US dionicama.

Iskreno, ne podnosim kad nesto raste bez temelja u realnosti, kad raste samo zbog silne zelje za rastom. Realno, Dow treba na 6-7k, ali zbog Feda vjerovatno ce ponovno retestirati 18k i to je to.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 1, 2020 at 6:19 PM
    • #3,049
    Quote from Neo

Moje je mišljenje da u svibnju na ZSE slijedi selekcija. FI su pokazali tko je gdje. Negdje slijedi ozbiljan pad svakako i sa razlogom.

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • May 1, 2020 at 7:56 PM
    • #3,050

Neka me isprave iskusnije kolege ako sam u krivu ali moj dojam je da će Crobex opet skoro na najniže vrijednosti prije bilo kakvog rasta. Šta vi mislite?

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • May 1, 2020 at 8:33 PM
    • #3,051

Milsim da je kolega Neo približno u pravu, nema podloge za optimizam.

Neizbježno u USA ide potop II. dio i teška recesija, iz epidemije u potpunu normalizaciju će valjda predzadnji na planeti.

Sve će se preljevat na Europu i Jadranskog tigra kojem nestaje daha.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 1, 2020 at 9:17 PM
    • #3,052
    Quote from fajrvol

Neka me isprave iskusnije kolege ako sam u krivu ali moj dojam je da će Crobex opet skoro na najniže vrijednosti prije bilo kakvog rasta. Šta vi mislite?

Slažem se s vama , puno izgledniji je pad nego rast Crobexa ,pogotovo što više gotovo nitko ne dovodi u pitanje pojavu drugog vala korone na jesen tako da ćemo kroz ljeto malo predahnuti unatoč svim ovim restrikcijama , a onda nas čekaju teška vremena. Jako teška vremena. Sve nas. Voljela bih da sam u krivu , ali ne vidim za sada razloga za optimizam.

• naim
    Guest
    • May 1, 2020 at 9:30 PM
    • #3,053

Ja ne znam gdje će Crobex i da mi će ili neće biti drugog vala epidemije. Ja recimo nisam siguran u toliki znacaj odnosno utjecaj tog drugog vala. Tesko je o tome bilo sto pametno ili precizno napisati jer naprosto nemamo prethodno iskustvo.

Ono sto bih svakako volio jest da se građani Hrvatske vise okrenu ulaganjima u druge oblike imovine pored nekretnina. Mislim da će nekretnine nakon krize doživjeti dugorocnu stagnaciju (čak i unatoč oporavku gospodarstva). Situacija ne mora biti bolja za domaće dionice, al mislim da se otvara prilika da dođe do određenog restruktiranja mindseta glede ulaganja i da se barem donekle prosječni ulagač okrene dužničkim, vlasnickim i fondovskim papirima. Ali worldwide, ne samo lokalno. Jer lokalno se i nema bas sto pametno kupovati.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 1, 2020 at 9:58 PM
    • #3,054
    Quote from naim

Ja ne znam gdje će Crobex i da mi će ili neće biti drugog vala epidemije. Ja recimo nisam siguran u toliki znacaj odnosno utjecaj tog drugog vala. Tesko je o tome bilo sto pametno ili precizno napisati jer naprosto nemamo prethodno iskustvo.

Ono sto bih svakako volio jest da se građani Hrvatske vise okrenu ulaganjima u druge oblike imovine pored nekretnina. Mislim da će nekretnine nakon krize doživjeti dugorocnu stagnaciju (čak i unatoč oporavku gospodarstva). Situacija ne mora biti bolja za domaće dionice, al mislim da se otvara prilika da dođe do određenog restruktiranja mindseta glede ulaganja i da se barem donekle prosječni ulagač okrene dužničkim, vlasnickim i fondovskim papirima. Ali worldwide, ne samo lokalno. Jer lokalno se i nema bas sto pametno kupovati.

Kolega Naim , ako ste u vrijeme krize 2008. imali dovoljno godina da budete aktivni sudionik i svjedok tih teških vremena i ako ste se već bavili trgovanjem na burzi , onda se valjda sjećate koje su to bile sigurne oaze za ulaganje .

Ako ne znate ,da vas podsjetim : nijedna.

Palo je sve počevši od dionica , fondova , nekretnina....

Sjećam se da sam u jednom zatvorenom fondu za VIP klijente imala uloženo dva milijuna kuna i kad više nisam mogla gledati kako se vrijednost moje imovine topi prodala sam udjele za milijun kuna , o gubitku na dionicama , pucanju margina itd bolje se ne ni prisjećati.

Ovaj put možda bi moglo biti i gore , sve zavisi od jednog malog šiljatog vraga.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • May 1, 2020 at 10:06 PM
    • #3,055

Meni u RH nije drago što će izgleda sav deficit proračuna past na ledja mirovinaca. Odkad su nekidan počeli kupovati junk obveznice RH stala je u potpunosti i trgovina na berzi,imam osjećaj da trejdaju samo forumasi sada. Kad na to dodate ocajne Fi q1, s nadovezom za katastrofalne fi q2, onda se nemamo čemu radovati osim možda prodaji optike princu na bijelom konju.

• naim
    Guest
    • May 1, 2020 at 10:33 PM
    • #3,056
    Quote from Ledica
    Quote from naim

Kolega Naim , ako ste u vrijeme krize 2008. imali dovoljno godina da budete aktivni sudionik i svjedok tih teških vremena i ako ste se već bavili trgovanjem na burzi , onda se valjda sjećate koje su to bile sigurne oaze za ulaganje .

Sjećam se da sam u jednom zatvorenom fondu za VIP klijente imala uloženo dva milijuna kuna i kad više nisam mogla gledati kako se vrijednost moje imovine topi prodala sam udjele za milijun kuna , o gubitku na dionicama , pucanju margina itd bolje se ne ni prisjećati.

Ovaj put možda bi moglo biti i gore , sve zavisi od jednog malog šiljatog vraga.

Display More

Je, je samo je tada situacija bila “malo” drugačija od puno vece imovine u nelikvidnim dionicama, puno vise imovine opcenito u fondovima, ulaganja mirovinaca u OIF-e, pa do znatno većeg učešća stranaca na domaćoj burzi, kojekakvih poluga i margin kredita pa do vrednovanja koje je bilo na znatno visim razinama cijena nego danas. A i kamate su bile bitno bitno vise nego danas.

To su oni “sitni” detalji na koje većina ovdje očito zaboravi.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 1, 2020 at 10:57 PM
    • #3,057
    Quote from naim
    Quote from Ledica

Je, je samo je tada situacija bila “malo” drugačija od puno vece imovine u nelikvidnim dionicama, puno vise imovine opcenito u fondovima, ulaganja mirovinaca u OIF-e, pa do znatno većeg učešća stranaca na domaćoj burzi, kojekakvih poluga i margin kredita pa do vrednovanja koje je bilo na znatno visim razinama cijena nego danas. A i kamate su bile bitno bitno vise nego danas.

Display More

Turističke dionice , a pogotovo velik broj dionica iz građevinskog sektora koji je tada bio u procvatu sigurno nisu bile nelikvidne dionice.

A i bankarski sektor je cvijetao . Dok nije uvenuo. Npr. UniCredit banka koja je sa 7,5 eura pala na cente , čini mi se , ako se dobro sjećam , a najradije bih to zaboravila da je dno bilo na 60 centi.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • May 1, 2020 at 11:10 PM
    • #3,058
    Quote from naim
    Quote from Ledica

Display More

U pravu ste oboje. Po meni će kriza udariti jače nego 2008. , ali onakvih padova koje smo gledali na dlkv, ingri, igh, tehnici, magmi i ostalima mislim da nećemo gledat jer jednostavno dionice nisu ni približno napuhane kao tada. A malo ih je i ostalo u odnosu na ta vremena. Ono je bilo vrijeme bez pameti i ikakvih fundamentalnih pokrića. Fondovi su pumpali ono što su pajde u dogovoru kupile prije toga. Međutim, to što će padova s 1500 na 3 kn kao u slučaju dalekovoda ili 12 000 na 100 kao kod igh biti puno manje, ne znači da gubici od 70 posto neće bolit. Kad nešto padne sa 100 na 30 nije isto kao da je palo na 2 kn, ali nije ni puno bolje. Nisi izgubio 98 kn nego 70. Slaba je to utjeha.

• naim
    Guest
    • May 2, 2020 at 7:17 AM
    • #3,059
    Quote from Ledica
    Quote from naim

Turističke dionice , a pogotovo velik broj dionica iz građevinskog sektora koji je tada bio u procvatu sigurno nisu bile nelikvidne dionice.

A i bankarski sektor je cvijetao . Dok nije uvenuo. Npr. UniCredit banka koja je sa 7,5 eura pala na cente , čini mi se , ako se dobro sjećam , a najradije bih to zaboravila da je dno bilo na 60 centi.

Bile su bile nelikvidne. Jer su fondovi držali milijarde kuna precijenjenih dionica, a najveći ulagaci su im bili retail i mirovinci. Koji kad su povukli novac, znamo sto se događalo... i nije bilo likvidnosnih intervencija ni otkupa državnog duga kao danas. Cijene dionica su bile i do sto puta vece od današnjih. Ne sjecas se dobro. Zaboravila....

Dovoljno je pogledat danasnju cijenu Tehnike i IGH i usporediti ih sa negdasnjma, 8 i 13 tisuća kuna. Ingra je imala početkom 2008 kapitalizaciju od 3,13 milijardi kuna, a danas je ista 13 miljuna kuna. HR Market nije (pre)skup. A da može jeftinije, naravno da može, kao i svaka druga dionica bilo gdje u svijetu. Zaba je u 2008 premašivala debelo Market cap preko 30 milijardi kuna, a danas je isti manji od 16. Istodobno se konsolidirana aktiva banke povećala gotovo za 50% u istom razdoblju. A gdje su bili Ledo, Zvijezda i ostale Todorićeve uzdanice, pa brodari, ATPL (3.200 kn), JDPL (800 kuna), ULPL (preko 600’ kn) i TNPL (vise od 8000 kn)? Čak je i HT bio dvostruko skuplji nego danas. Nastavi niz... Sve je vrištalo od precjenjenosti. Danas je situacija ipak “malo” drugačija.

Prethodna kriza i njezin utjecaj na tržište jednostavno nisu usporedivi.

Edited 4 times, last by naim (May 2, 2020 at 7:31 AM).

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • May 2, 2020 at 9:52 AM
    • #3,060

Svi građevinci su bili umjetno napuhani megalomanskom cestogradnjom prije 2008, a uz to smo imali politički šok u srpnju 2009 uzrokovanu naprasitom ostavkom dr. Ive, nikad nerazjašnjenom. Baš me zanima kako će vrh politike disat pod ovakvim pritiskom u 2020.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 5, 2025 at 7:10 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      913k
      2k
    3. umalo

June 5, 2025 at 7:10 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 4, 2025 at 7:36 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      842k
      1.9k
    3. misterno

June 4, 2025 at 7:36 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 32

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 4, 2025 at 4:38 PM
    2. Odgovora
      32
      Pregleda
      17k
      32
    3. bluelionZG

June 4, 2025 at 4:38 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 4, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. All

June 4, 2025 at 4:34 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 4, 2025 at 1:50 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

June 4, 2025 at 1:50 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 5, 2025 at 7:10 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 4, 2025 at 1:50 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,570 Replies, 4 years ago