Šteta što sam morao otići u zubara u 15h, pa nisam stigao još dokupiti 7CRO pri samom zatvaranju.
Da, šteta, sad te vjerojatno od toga boli glava. Ali za utjehu si riješio barem zub.
Šteta što sam morao otići u zubara u 15h, pa nisam stigao još dokupiti 7CRO pri samom zatvaranju.
Da, šteta, sad te vjerojatno od toga boli glava. Ali za utjehu si riješio barem zub.
Kako god, ja ove godine vjerujem u jaci rast i nase i ino burzi i tako sam danas odigrao...pokupovao pohlepno sve sto se nudilo...ARNT, RIVP, ADRS2, ATGR i KODT...keš pao sa 45% na 29%...sutra nastavljam udarat ako cijene nastave klizat...
Zasto ocekujem rast ino burzi?
1. Svaki mjesec ce, zbog iznimno visoke baze iz 2022., rast CPI-a biti znatno nizi (u prosicu je cak bio pad u odnosu na studeni) tako da ocekujem da godisnja inflacija nece bit veca od 3% sto znaci da ce svaki mjesec ino burze imat pozitivan CPI impuls (suprotno od cijele 2022)
2. Svaki mjesec koji prodje sa prihvatljivim CPI brojkama povecava vjerojatnost, da u slucaju sranj.a FED krene sa spustanjem, odnosno FED ne treba ic u daljnje dizanje (jos 2x dizanja i gotovo) sto ce market nagradit
3. Kako kaze V.Šonje zbog inflacije cijena rada je jeftinija nego prije pa onda nebi trebalo biti ni velikog rasta nezaposlenosti
4. Burzu ne gone podaci poslovanja firmi nego ocekivanja analiticara koji su zbog lanjske histerije raspada trzista sva ocekivanja vec poprilicno korigirali tako da postoji vjerojatnost da "loša" izvjesca poguraju market gore, samo trebaju prebacit ocekivanja
5. Makro situacija je sad puno bolja i jasnija nego prije 6mjeseci, sve je manje neizvjesnosti i ne vidim razlog da burze padaju jer neizvjesnost je najgori neprijatelj rasta marketa
6. Kina se otvara i tu bi trebao bit dodatni impuls
7. Tehnicki su svi indeksi, osim S&P i NASDAQ izasli iz padajuceg trenda...S&P ga bude prebacio ovaj tjedan...a onda tek ide ludilo
8. Rat u Ukrajini je isto gotova prica (sto se marketa tice)...sjetite se samo svakodnevnih prijetnji nuklearnim bombama...
9 Market se pokazao iznimno zilavim, nista ga ne moze srusit (kako ekipa navija na najjace)...market se moze rasut jedino ako dodje do nekog sistemskog rizika (ili veceg bankrota) kojeg nema na vidiku
10. Drzave su se preko inflacije realno razduzile i sad mogu krenut u novu turu zaduzivanja i investicija
11. Svi navijaju za pad sto znaci da od pada nista, godina dana je bilo dovoljno vremena da se crnjaci ostvare...i sad kad ekipa shvati da od toga nema nista ide euforija
12. Ekonomija (i burza) je psihologija, kad market nastavi rast, povecat ce se i optimizam i gospodarska aktivnost ce se intenzivirazi i eto bulcine
13. Pa ino indeksi su se bili korigirali za preko 30%, pa sto bi vi htjeli??? A recesije nije ni bilo, padali su jer su svi ocekivali smak svijeta. Sad je obrnuto, sve se vise shvaca da smaka svijeta ipak nece bit i market je krenuo divljat...sad se vodi rasprava hoce li uopce bit recesije😉😉
14. Cijeme energenta su se smirile i sad drustva mogu opet normalno planirat poslovanje i izac iz "red alert" moda...
Uglavnom, ja ocekujem ove godine CROBEX na +20%, a ako ne bude, budemo se opet prebacio na gerilski trgovanje, brzo unutra a jos brze van😉😉😉...
Sretno svima...
Display MoreKako god, ja ove godine vjerujem u jaci rast i nase i ino burzi i tako sam danas odigrao...pokupovao pohlepno sve sto se nudilo...ARNT, RIVP, ADRS2, ATGR i KODT...keš pao sa 45% na 29%...sutra nastavljam udarat ako cijene nastave klizat...
Zasto ocekujem rast ino burzi?
1. Svaki mjesec ce, zbog iznimno visoke baze iz 2022., rast CPI-a biti znatno nizi (u prosicu je cak bio pad u odnosu na studeni) tako da ocekujem da godisnja inflacija nece bit veca od 3% sto znaci da ce svaki mjesec ino burze imat pozitivan CPI impuls (suprotno od cijele 2022)
2. Svaki mjesec koji prodje sa prihvatljivim CPI brojkama povecava vjerojatnost, da u slucaju sranj.a FED krene sa spustanjem, odnosno FED ne treba ic u daljnje dizanje (jos 2x dizanja i gotovo) sto ce market nagradit
3. Kako kaze V.Šonje zbog inflacije cijena rada je jeftinija nego prije pa onda nebi trebalo biti ni velikog rasta nezaposlenosti
4. Burzu ne gone podaci poslovanja firmi nego ocekivanja analiticara koji su zbog lanjske histerije raspada trzista sva ocekivanja vec poprilicno korigirali tako da postoji vjerojatnost da "loša" izvjesca poguraju market gore, samo trebaju prebacit ocekivanja
5. Makro situacija je sad puno bolja i jasnija nego prije 6mjeseci, sve je manje neizvjesnosti i ne vidim razlog da burze padaju jer neizvjesnost je najgori neprijatelj rasta marketa
6. Kina se otvara i tu bi trebao bit dodatni impuls
7. Tehnicki su svi indeksi, osim S&P i NASDAQ izasli iz padajuceg trenda...S&P ga bude prebacio ovaj tjedan...a onda tek ide ludilo
8. Rat u Ukrajini je isto gotova prica (sto se marketa tice)...sjetite se samo svakodnevnih prijetnji nuklearnim bombama...
9 Market se pokazao iznimno zilavim, nista ga ne moze srusit (kako ekipa navija na najjace)...market se moze rasut jedino ako dodje do nekog sistemskog rizika (ili veceg bankrota) kojeg nema na vidiku
10. Drzave su se preko inflacije realno razduzile i sad mogu krenut u novu turu zaduzivanja i investicija
11. Svi navijaju za pad sto znaci da od pada nista, godina dana je bilo dovoljno vremena da se crnjaci ostvare...i sad kad ekipa shvati da od toga nema nista ide euforija
12. Ekonomija (i burza) je psihologija, kad market nastavi rast, povecat ce se i optimizam i gospodarska aktivnost ce se intenzivirazi i eto bulcine
13. Pa ino indeksi su se bili korigirali za preko 30%, pa sto bi vi htjeli??? A recesije nije ni bilo, padali su jer su svi ocekivali smak svijeta. Sad je obrnuto, sve se vise shvaca da smaka svijeta ipak nece bit i market je krenuo divljat...sad se vodi rasprava hoce li uopce bit recesije😉😉
14. Cijeme energenta su se smirile i sad drustva mogu opet normalno planirat poslovanje i izac iz "red alert" moda...
Uglavnom, ja ocekujem ove godine CROBEX na +20%, a ako ne bude, budemo se opet prebacio na gerilski trgovanje, brzo unutra a jos brze van😉😉😉...
Sretno svima...
Sa svih 14 objašnjenja se slažem i to jako! 👍😁
7. Tehnicki su svi indeksi, osim S&P i NASDAQ izasli iz padajuceg trenda...S&P ga bude prebacio ovaj tjedan...
Kolega je na temi koja se tiče stranih burzi postao ovo pa ćemo vidjeti što će se događati dalje:
7. Tehnicki su svi indeksi, osim S&P i NASDAQ izasli iz padajuceg trenda...S&P ga bude prebacio ovaj tjedan...
Kolega je na temi koja se tiče stranih burzi postao ovo pa ćemo vidjeti što će se događati dalje:
Da, stavio je Tech CFD/Nasdaq...jedini preostali ndeks koji jos drzi njegovu agendu /raspad trzista...
"Zaboravio" je prilozit i ovo...
DAX
DOW
FTSE (koji je na ATH😉😉😉)
i S&P koji se bori, ali koji ce ovaj tjedan probit padajuci trend...imho
Ne bih trenutačno poistovjećivao DAX s US tržištem. DAX nije letio u vis nebu pod oblake skupa s US tržištem, ostao je u razumnim okvirima, ali je zato (kao da je naučio od nekadašnjeg ZSE-a) neopravdano padao skupa s nima kad su Ameri padali. Potom je izbio rat u Ukrajni pa je to dodatno otežalo situaciju i unijelo nemir. Rezulat je bio taj da su DAX dioniice ponovno pale odnosno nisu rasle čak i kad je za to bilo razloga. Prijetila je i energetska kriza zbog cijene i nestašice plina. Međutim, zima je do sada bila toplija, rezerve su i dalje na vrlo visokoj razini, troši se 1% rezervi dnevno pri ovim temperaturama, njemačke firme su pokazale snalažljivost i prilagodile su se okolnostima, smanjile su izloženost plinu, tako da je izbjegnut katastrofični scenarij. Upravo danas su se negdje pohvalili kako ih Putin nije bacio na koljena. Cijene dionica su do relativno nedavno bile vrlo povoljne i to je trebalo nadoknaditi. Otuda takav skok DAX-a.
Međutim, nije sve tako ružićasto, npr. njemačka (europska) autoindustrija ima problema sa svjetskom konkurencijom na području EV-ova, pogotovo na kineskom tržištu. Čak je i Elon nedavno morao spustiti cijene svojih automobila kako u Kini tako i u Njemačkoj. Nadalje, očekuje se da će EZB podignuti kamate za daljnjih 0,50 bodova i da se neće brigati za to što će to pritisnuti dionička tržišta. Sveti cilj je obuzdati inflaciju i vra titi je na 2% p.a. što košta da košta. Nadam se da neće (p)ostati ortodoksni u tome.
Američki FED će također dizati kametne stope, možda malo blaže od EU-a jer je inflacija popustila, ali još uvijek može ponovno skočiti pa su oprezni. Pritisak na financiranje poduzeća, pogotovo onih kapitalno intenzivnih, je porastao. Neće svi u tome dobro proći. Doći će do raslojavanja. Evo, baš večeras gledam izvješće UMC-a (semiconductors) koji sada ima 90% iskorištenih kapaciteta, a najava je da će ići na 70%. Cijene američkih dionica (meni) uopće nisu nešto "jeftine", unatoč značajnom padu cijena tijekom protekle godine. Čitao sam prije neki dan mišljenja njemačkih istaknutih fond managera (časopis Focus Money) i mišljenja su im dosta različita. Svi se više ili manje slažu da će 2023. biti bolja, no neki pozivaju na oprez, pogotovo u prvoj polovici godine. Mene osobno mori rat u Ukrajini i to je glavni razlog zašto nisam uskočio u njemačke dionice dok su bile vrlo povoljne iako sam toga bio svjestan. Sve u svemu, ja na EU-US tržišta gledam s mješovitim dojmovima. Bolji (sigurniji) dojam mi ostavljaju RH dionice za koje se diosta ne može reći da su (pre)skupe i od kojih bi na duži rok nešto moglo biti.
Samo da vam ostavim dvije slike zaslona skupljene preko vikenda. Jedna za Paricu a druga za Normanija.
Za ostalo sam malo kratak sa vremenom ovo jutro. Na USA marketima je vrlo kompleksna situacija radi konfliktnih indikatora. DXY je na konvergentnim linijama podrske. VIX, i jos vaznije, VVIX se ponasaju kao da smo usred bikovskog trzista sa QE u punom pogonu. BTC je eksplodirao kao u najboljim danima kripto manije.
Ono sto nisam siguran da vecina shvaca je da ovo nije "bear market". Ovo u cemu smo zadnih godinu dana je "vol market". Prevedeno, nismo u recesijskom trzistu, nego smo u trzistu volatilnosti.
Jer, sav taj VIX, sav taj Dolar, ukazuju samo na jedno - svi su vec pozicionirani za pad. A kad su svi u kombinezonima sa padobranom, onda trzista generalno ne padaju. Pa se pitam, sto ce se desiti kad ipak dio ovih sa padobranom obuce kratke hlace i odu na plazu?
Ocekujem i dalje vrlo valovito trziste prema polovici godine. Paradigma se promijenila, i inflacija vise nije tema. To je pokazalo i prvo vise dno u godini dana. FED nema sto puno vise raditi iznad 5%. No sada cekamo izvjestaje kao i zaposlenost. Trgovanje i ciklusi ce biti drugaciji, no i dalje tvrdim da ostajemo u trzistu volatilnosti.
Treba imati na umu da tržišta ne ruše mali nego veliki.
Tako da ova teza o "pozicionirali za pad" mi nije baš jasna. Ako su veliki rasprodali, onda je to to.
IMHO
prva ozbiljnija stvar bi moglo biti ono glasanje u kongresu o probijanju limita zaduženja postavljenog na 31,4 trilijuna $. ako znamo da su jedva nekako iz 15tog pokušaja izabrali novog glasnogovornika i dali veća prava pojedinačnim zastupnicima svašta je moguće. ako se ovo ne izglasa onda bi bio tehnički bankrot ili će zastupnici izglasati ali uvjetovati smanjenje po određenim stavkama. bila je već ovakva situacija pa su se dogovorili. mislim da i oni pacijenti u davosu nešto sastanče.
prva ozbiljnija stvar bi moglo biti ono glasanje u kongresu o probijanju limita zaduženja postavljenog na 31,4 trilijuna $. ako znamo da su jedva nekako iz 15tog pokušaja izabrali novog glasnogovornika i dali veća prava pojedinačnim zastupnicima svašta je moguće. ako se ovo ne izglasa onda bi bio tehnički bankrot ili će zastupnici izglasati ali uvjetovati smanjenje po određenim stavkama. bila je već ovakva situacija pa su se dogovorili. mislim da i oni pacijenti u davosu nešto sastanče.
nikada takvi ne sastanče besplatno
Kako se ističe u izvješću "Opstanak najbogatijih", koje je ova međunarodna humanitarna organizacija predstavila na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu, prvi put u posljednjih 25 godina istodobno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.
možda se ove godine nešto promijeni, pa njihovi zaključci budu u korist siromašnih
možda se ove godine nešto promijeni, pa njihovi zaključci budu u korist siromašnih
Nema šanse. Dapače. To je izrazito financijski moćna poremećena ekipa koja je povrh svega izazvala i/ili iskoristila COVID situaciju gdje se ruše barijere demokracije i privatnosti, forsiraju se banke podataka o svemu i svačemu, o svakom pojedinom građaninu, forsira se ukidanje gotovine, svašta se forsira ne bi li se išlo ka apsolutnoj digitalnoj kontroli vladajućih nad svima ostalima tj. nad svakim pojedincem na ovom svijetu u stilu Orwellove 1984. Schwab je čak napisao knjigu u tom smislu, ono tipa "nećete ništa posjedovati, a bit ćete sretni".
Kad pogledaš vlasničku strukturu američkih i inih tehnoloških dionica i start-upova, nema gdje nema Blackrock-a i/ili Vainguarda i povezane ekipe koji su navodno financijski (a time i politički!) moćniji od svih europskih zemalja zajedno tako da već sada mogu nametati svoju volju i planove bilo koje vrste takoreći bilo kome na ovom svijetu. Državnici velikih zemalja moraju plesati kako im ekipa nalaže iako to nitko ne smije eksplicitno izreći. Pozivnica za Davos je zapravo pozivnica za sjednicu na kojoj će pozvani dobiti naredbe koje će morati provoditi.
Sve u svemu, više se ne radi toliko o novcu i financijskoj moći koliko o tome da se ta ogromna financijska moć iskoristi za psihopatske apetite ka stjecanju opće moći i ovladavanju cijelim svijetom. Ono što nije uspjelo Hitleru konvencionalnim oružujem, oni žele korak po korak postići financijskim sredstvima.
Nema šanse. Dapače. To je izrazito financijski moćna poremećena ekipa koja je povrh svega izazvala i/ili iskoristila COVID situaciju gdje se ruše barijere demokracije i privatnosti, forsiraju se banke podataka o svemu i svačemu, o svakom pojedinom građaninu, forsira se ukidanje gotovine, svašta se forsira ne bi li se išlo ka apsolutnoj digitalnoj kontroli vladajućih nad svima ostalima tj. nad svakim pojedincem na ovom svijetu u stilu Orwellove 1984. Schwab je čak napisao knjigu u tom smislu, ono tipa "nećete ništa posjedovati, a bit ćete sretni".
Kad pogledaš vlasničku strukturu američkih i inih tehnoloških dionica i start-upova, nema gdje nema Blackrock-a i/ili Vainguarda i povezane ekipe koji su navodno financijski (a time i politički!) moćniji od svih europskih zemalja zajedno tako da već sada mogu nametati svoju volju i planove bilo koje vrste takoreći bilo kome na ovom svijetu. Državnici velikih zemalja moraju plesati kako im ekipa nalaže iako to nitko ne smije eksplicitno izreći. Pozivnica za Davos je zapravo pozivnica za sjednicu na kojoj će pozvani dobiti naredbe koje će morati provoditi.
Sve u svemu, više se ne radi toliko o novcu i financijskoj moći koliko o tome da se ta ogromna financijska moć iskoristi za psihopatske apetite ka stjecanju opće moći i ovladavanju cijelim svijetom. Ono što nije uspjelo Hitleru konvencionalnim oružujem, oni žele korak po korak postići financijskim sredstvima.
sve je to jasno, prema osiguranju skupa vidi se da su omiljeni među širokim narodnim masama, samo ne vole da su im blizu radi corone
osiguranje drži švicarska vojska sa 5000 ljudi. po radne zadatke idu plenki i ministar mu filipović. naravno da su i vučića priveli.
osiguranje drži švicarska vojska sa 5000 ljudi. po radne zadatke idu plenki i ministar mu filipović. naravno da su i vučića priveli.
prema prvoj slici, rekao bih da nemaju rješenje, a prema drugoj, trebalo bi tu našu ekipu i gosta poslati na skijanje, visinu imaju, samo im još dobro podmazati skije
možda mu je ovo radni zadatak. godinu dana papirnati € pa poslije više nema ni njega.
Pripremite se za digitalizaciju
Hrvatski Sabor
Utorak, 17.1.2023. u 09:45
Vjerujte nam !
"Na sastanku euroskupine, koju čine minstri financija eurozone, razgovaralo se o napretku projekta digitalnog eura, o čemu je donesena i izjava u kojoj stoji da digitalni euro treba nadopuniti, a ne zamijeniti gotovinu.
Osim toga, potrebno je osigurati da ljudi vjeruju digitalnom euru te osigurati povjerenje ljudi u digitalni euro."
Napokon zakočila MoM inflacija i u nas....prosinac 2022:
Napokon zakočila MoM inflacija i u nas....prosinac 2022:
Kada izađe statistika za siječanj biti će inflacija +20% zbog uvođenja ojra .
Dobro da nemamo crne liste kao Slovenci, pa da i dalje trgovci mogu loviti u mutnom.
Ne znam kolega, malo to mediji napuhuju...meni je bitno da mi inflacija više ne jede portfelj. Ovo je vijest kojoj bi se svi mi investitori trebali radovati. Nema važnije stvari od ovoga.
Lako za trgovce, oni i tako mjenjaju tjedno, gore/dolje ovisno o prilici, pa akcije, ovo-ono.... pa će to građani kazniti manjom kupnjom, kupnjom najbitnijih stvari, odlaskom vani ili kod onog tko ima povoljnije. Iako su trgovci sve to zajednički dogovorili i udružili se.
Ali niš vlada ne priča o tome što se zaokružuje na više u svemu što je u domeni gradova, države, gdje su monopoli pa nemaš izbora, parkinzi i ostalo.
To će se malo teže vraćati nazad kad se jednom digne.
Da ne govorim za energente na svjetskoj razini, niš ne rade da se to striktno nadgleda i drastično oporezuje samo to, nafta, plin, struja.....
Dižu buku na jednoj strani da se nebi pričao o onim što je zapravo bitno i šta je generator svega ostalog. Ali to je vjerujem sve dogovoreno na nekoj višoj instanci.