ameri rastu...a zašto mi ne rastemo, možda odgovor nađemo u ovome članku:
Hrvatska je zbog golemog javnog sektora pred smrtonosnim scenarijem
pa mi smo u takvoj situaciji barem 25 godina. to nam je već normalno. da je drugačije bilo bi čudno.
ameri rastu...a zašto mi ne rastemo, možda odgovor nađemo u ovome članku:
Hrvatska je zbog golemog javnog sektora pred smrtonosnim scenarijem
pa mi smo u takvoj situaciji barem 25 godina. to nam je već normalno. da je drugačije bilo bi čudno.
kol.tollway, to i govorim, kako ćeš rasti kada nema para, tj. zarada koje bi eventualni investitori uložili preko burze kada sve pare odu na servisiranje golemog i neproduktivnog javnog i drž sektora...
Jedino kaj mi se čini da je nekako relaksiranije kupovati na ovim malim hrvatskim valuacijama nego u americi na p/e 25 i više.
Jedino kaj mi se čini da je nekako relaksiranije kupovati na ovim malim hrvatskim valuacijama nego u americi na p/e 25 i više.
Glavni problem kod nas je (do nedavno) bila likvidnost, pa su nas stranci bez obzira na podcijenjenost cijele burze
izbjegavali u širokom luku...pa čak i bez obzira na investicijski rejting zemlje i jeftino zaduživanje do sada......pa me
sada čudi ova pojačana likvidnost od početka godine od preko 1 milijardu kuna, koja je za 250 - 300% veća u odnosu
na prošlu 2019 godinu. Netko je i kupio dionica u vrijedniosti skoro 1 milijardu kuna, a nisu sve bili mirovinci.
Tko bi to mogao biti, stranci? Neki stari igrači koji su izbjegavali burzu zadnjih 10 godina?
trgovanje danas radi, a izgleda opet kao da ne radi, nama uvijek isto, radilo ne radilo
To je jednostavno prava muka za gledati. Po 15-20min uopce nema transakcije. Kome treba takva burza, pitam se ? Izgleda da je egzodus pravih ulagača nakon kraha 2008-2009 učinio svoje.
Naravno da se i dalje lijepo moze zaraditi i danas, kao što se moglo i u ono vrijeme, ali u ono vrijeme je trgovanje konstantno bilo puno dnevnih oscijacija koje su mu davale draz......a danas imamo ostatke ostataka uvijek iste ekipe koja se nateze amo-tamo i dok dočekas da nesto kupis i isto to prodas mozes lagano oguglati.....
Idealno za gubljenje vremena, a i zivaca......
Dow minus 2,27%
------Trading Economics Stock futures in the US extended losses on Wednesday after data showed retail sales plunged at a record 8.7% in March, suggesting the impact of the coronavirus on the economy may be harder than anticipated. Figures also showed industrial production fell 5.4%, the most in 74 years.
Ništa od popuštanja mjera, šmrc
https://www.index.hr/vijesti/clanak…re/2175301.aspx
I jedna dobra vijest
"Valutni swap omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Njime će, bude li potrebno, HNB moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama", ističu iz središnje banke.
"Dobili smo važan i ohrabrujući signal kao država koji ima strategiju za uvođenje eura i koja je dio svojih aktivnosti fokusirala na akcijski plan o ispunjavanju kriterija za europski tečajni mehanizam 2 kao predvorje euro grupe. Na tom tragu, poruka o valutnoj razmjeni je izrazito bitna i ohrabrenje Hrvatskoj, ne samo da ustraje na putu uvođenja eura, nego je i u aktualnoj situaciji nova mogućnost u kojoj po prvi puta Hrvatska ima prigodu razmijeniti s ECB-om dvije milijarde eura", rekao je Plenković nakon užega vladina kabineta.
Dodao je da se tako otvara prostor za domaće financijske institucije "na način koji blagotvorno, ohrabrujuće i umirujuće djeluje na financijska tržišta i uopće način za suočavanje s aktualnom krizom".
Ja nisam ekonomske struke i nisam shvatio crnog vraga. Ako mi može neko objasnit kao da mi je 15 god, sa čime se to točno Vučić hvali? Zašto bi ECB kupovao kune bezvrjednu valutu (osim u djelovima BiH) ? To se čini loš posao za njih. 😄
Trebalo bi da Ribić i ostali superhikovi iz sindikata udare kakav štrajk da se 2 milijarde iz ECBa podijele javnom sektoru.
Trebalo bi da Ribić i ostali superhikovi iz sindikata udare kakav štrajk da se 2 milijarde iz ECBa podijele javnom sektoru.
Pa kako da strajkaju kada svi "rade" od doma
"Valutni swap omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Njime će, bude li potrebno, HNB moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama", ističu iz središnje banke.
"Dobili smo važan i ohrabrujući signal kao država koji ima strategiju za uvođenje eura i koja je dio svojih aktivnosti fokusirala na akcijski plan o ispunjavanju kriterija za europski tečajni mehanizam 2 kao predvorje euro grupe. Na tom tragu, poruka o valutnoj razmjeni je izrazito bitna i ohrabrenje Hrvatskoj, ne samo da ustraje na putu uvođenja eura, nego je i u aktualnoj situaciji nova mogućnost u kojoj po prvi puta Hrvatska ima prigodu razmijeniti s ECB-om dvije milijarde eura", rekao je Plenković nakon užega vladina kabineta.
Dodao je da se tako otvara prostor za domaće financijske institucije "na način koji blagotvorno, ohrabrujuće i umirujuće djeluje na financijska tržišta i uopće način za suočavanje s aktualnom krizom".
Super jos jedna mjera koja ide na stabilnost tecaja pa s te strane ne moramo se puno briniti o nekoj vecoj devalvaciji, moguce je vrlo lako da i ojaca kuna jos vise
...neka onda i štrajkaju od doma...ili se to ne broji...ali ako se rad od doma vrednuje isto kao i rad u ministarstvima, županijama, agencijama, ustanovama, komorama, gradovima, školama..., onda bi i štrajk od doma trebao vrijediti hmm...teško pitanje, možda da pitamo ribića, ipak je on profesionalac u tome području...
@KultLicnosti, prvo, nije vučić nego vujčić i očito kuna nije tako bezvrijedna kako ti misliš i objašnjenje Kako funkcionira kvantitativno popuštanje
Jel i kod nas sutra drz gace trgovina ili ce se past sustav pa cemo sutra prespavat a onda od prekosutra zeleno
Super jos jedna mjera koja ide na stabilnost tecaja pa s te strane ne moramo se puno briniti o nekoj vecoj devalvaciji, moguce je vrlo lako da i ojaca kuna jos vise
Potpuno krivo
Sasvim je sigurno da HRK u ovoj konstelaciji ne može jačati. Tečaj regulira ponuda i potražnja HRK/EUR i HNB intervencijama brani tečaj. Hoće li izdržati i do kada vidjet ćemo, pokušat će braniti do krajnjih mogućnosti. Takva politika HNB uzrokuju u dugom roku: 1. utvrđuje kronični uhljebizam 2. propadanje industrije 3. manju zaposlenost. Održavanje postojećeg tečaja smanjuje izvoz i onemogućava razvoj. Od korone tečaj minimalno kliznuo i odmah se umjetno intervenira, umjesto da se otvori bolja mogućnost za izvoznike tj. industriju uključujući turizam.
Super članak u Jutarnjem o tome kako se Česi organiziraju za dolazak na Jadran. Žilava je je ta turistička branša i ne predaju se tek tako. Broj novozaraženih u Českoj, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj drastično pada a tek smo polovica aprila.
Kolega, papir sve trpi
Ameri ZELENO !
Futuresi jutros u zelenom
Pa mi valjda , ako nećemo gore, nećemo ni dolje
Nasa burza je cudnovati kljunas...kad bi trebala pratiti amere, zna otici u drugom smjeru, ali nadam se da nece danas