Lijepo je od vas dvojice što nas tako ljubazno svakog dana više puta dnevno u cik-cak maniri upozoravate da će "sve ići dolje".
Altruizam je pozitivna stvar!
u COVID crash nisam znao što se događa i što ću gledati, sad znam 🤷
Lijepo je od vas dvojice što nas tako ljubazno svakog dana više puta dnevno u cik-cak maniri upozoravate da će "sve ići dolje".
Iz kovid krize se naučilo da će nam vlade spašavati gzice da bi svoju spasili…
Ispada da nam je rizičnije kad je malo lošije nego da dode najgore??
Također treba napomenuti da su SPOT cijene el. energije u Njemačkoj jako, jako pale, sa gotovo 700 EUR/MWh u kolovozu, na današnjih 168 EUR/MWh,a cijelo ljeto se po medijima stvarala psihoza kako će visoke cijene struje uništiti profite svih firmi, te se tako djelovalo negativno i na cijenu dionica kako na ZSE , tako i u cijeloj EU.
Sve se ovo događa zbog najave capa na cijenu plina od kojeg još ništa.
Ništa još nije gotovo iako izgleda da će se ograničiti profiti na proizvodnju el. energije iz svega osim plinskih elektrana ili elektrana na ugljen ako u nekom trenutku on postane skuplji od plina po MWh.
Jel vidite gdje nam ode tema kad se ništa ne kupuje?
ogroman promet ovo jutro ulagači su se baš raspištoljili
Ovo je nelikvidnosni rekord.
Prije bi se reklo da smo u ovoj situaciji.
Prije bi se reklo da smo u ovoj situaciji.
[mediji]
[/media]
sve samo mali kajboji, nema ni indijanaca ni mirovinaca nigdje
Vujnovacki indijanci jos iza brda bruse strijele i slazu ogrlice, dok mirovinci u salunu pokusavaju izbrojati jel su dobro prosli sto su popili 75 viskija a platili samo 66.
Vujnovački indijanci još iza brda bruše strijele i slažu ogrlice, dok mirovinci u salunu pokušavaju izbrojati jel su dobro prošli što su popili 75 viskija a platili samo 66.
da nisu uskoci napravili fajrunt, još bi se oni kod babe Rade častili
Istina, cijena plina pada već neko vrijeme, ali o tome se ne izvještava po medijima.
Isto je i kada pada cijena nafte, nitko o tome ne piše, a zašto je to tako ne znam.
Danas se spot cijena plina na europskom tržištu kreće oko 67 Eur/MWh, a još
prije mjesec dana cijena je bila oko 200 Eur/MWh, dok je krajem 8. mjeseca
ta cijena bila preko 300 Eur/MWh.
Što mislite koji su razlozi za taj pad cijene plina koji ide na ruku industriji?
Puna skladišta plina, topla jesen, smanjena potražnja za plinom za grijanje
ili kombinacija svega nabrojanog?
Prepuna skladista plina. Novi se vise nema gdje skladistit. Napravili su bespotrebnu paniku.
Display MoreIstina, cijena plina pada već neko vrijeme, ali o tome se ne izvještava po medijima.
Isto je i kada pada cijena nafte, nitko o tome ne piše, a zašto je to tako ne znam.
Što mislite koji su razlozi za taj pad cijene plina koji ide na ruku industriji?
hedge fondovi i špekulanti su odšortali svoje, pokupili pare i sada si kuhaju tržišta za neke nove prilike
Moguce da je djelomicno kombinacija punih skladista, toplog vremena ali mislim da je vjerovatno glavni uzrok rasprodaje ovi dogovori oko plafona na cijenu plina koji pokusavaju dogovorit
Moguce da je djelomicno kombinacija punih skladista, toplog vremena ali mislim da je vjerovatno glavni uzrok rasprodaje ovi dogovori oko plafona na cijenu plina koji pokusavaju dogovorit
Ispred Španjolske su usidreni deseci LNG-brodova koji čekaju pražnjenje svojeg tereta, međutim, spremnici su puni, ne postoji plinovod prema Francuskoj odakle bi se plin mogao transportirati dalje prema Sjevernoj Europi tako da ovi ne znaju što će s plinom. Postoje pretpostavke da će potražiti druge kupce van Europe.
Nadalje, toplo vrijeme čini da se rezerve jedva troše. Za sada.
Što se tiče capa na cijenu plina, čitam upravo kako to baš neće ići tako lako. Vjerojatno neće htjeti nametnuti cjenovni limit.
NJemci su protiv cap-a ali sad ih napadaju ostali tipa italije koji su za cap da di im je sad solidarnost kada su oni s njima iskazali solidarnost kad im je trebala, dobro ce njemcima naplatit ovo sta su moralli kleknit za pomoc.
Da samo burzovna cijena je uvjek puno ovisna o spekulantima, a prica o capu zasigurno moze izazavat jednu rasprodaju jer ne mozes temeljit investiciju na jednoj takvoj arbitraznoj odluci i predstavlja preveliki rizik ovisit o necijoj odluci, a s druge strane i kupnja se povuce iz istih razloga jer onda je to vise kockanje, ne znam nisam dublje ulazio u to ali recimo sami LNG cijena prijevoza je trenutno i dalje u stratosferi po tome ne fali demanda
Bjeloruski diktator Lukašenko je pronašao "recept" za cijene. Jednostavno je zabranio bilo kakvo povišavanje cijena. Bilo kojih. Bilo čega. Odmah. Ne sutra. Danas. Neki koji su se usudili povisiti cijene su poslani na obradu u Državno odvjetništvo i vjerojatno će na sud.
Uz to je inflacija do srpnja 2022. iznosila 17%, dok je u istom razdoblju BDP pao za više od 5%. I sada ne mogu vraćati dugove.
Ali krvi ukrajinske bi se rado napili skupa s Rusima. Za to imaju snage, novaca i ambicija.
Bjeloruski diktator Lukašenko je pronašao "recept" za cijene. Jednostavno je zabranio bilo kakvo povišavanje cijena. Bilo kojih. Bilo čega. Odmah. Ne sutra. Danas. Neki koji su se usudili povisiti cijene su poslani na obradu u Državno odvjetništvo i vjerojatno će na sud.
Uz to je inflacija do srpnja 2022. iznosila 17%, dok je u istom razdoblju BDP pao za više od 5%. I sada ne mogu vraćati dugove.
Ali krvi ukrajinske bi se rado napili skupa s Rusima. Za to imaju snage, novaca i ambicija.
Da bar mi imamo nekog Plenkošenka, pa da svaka 2 tjedna zabranjuje cijenama goriva da rastu, a INA-i da prodaje plin kome hoće, ali se predomisli za 2-3 dana kad sazna da postoje tamo neke gluposti koje se zovu ugovori.
Ali krvi ukrajinske bi se rado napili skupa s Rusima. Za to imaju snage, novaca i ambicija.Da bar mi imamo nekog Plenkošenka, pa da svaka 2 tjedna zabranjuje cijenama goriva da rastu, a INA-i da prodaje plin kome hoće, ali se predomisli za 2-3 dana kad sazna da postoje tamo neke gluposti koje se zovu ugovori.
mislim da je vrijeme da se sjedište Ine prebaci na jednu lokaciju u Benkovcu
Display MoreIstina, cijena plina pada već neko vrijeme, ali o tome se ne izvještava po medijima.
Prema emisija Explora na radio Pula Korado je govorio da su Njemici prije explozije uspjeli ukrasti mnogo plina što je bio u cijevi tako su napunili skladišta ti da im je to dosta do 4. mjeseca