Kazu neki dan na portalima da su vani mali ulagaci kapitulirali. Onda sigurno nesto ne valja sa ovim grahom.
Kazu neki dan na portalima da su vani mali ulagaci kapitulirali. Onda sigurno nesto ne valja sa ovim grahom.
I kolko je to godišnji prinos od 2008? I stavi graf inflacije.
I kolko je to godišnji prinos od 2008? I stavi graf inflacije.
mislim kolega Sheriff da ste fulali bit graha
pa ne znam, meni izgleda kao kao dobar pad, 20% i bear market.
Vratili se na pre covid razine.
pa ne znam, meni izgleda kao kao dobar pad, 20% i bear market.
Oni tvrde da je P/E S&P500 ~16, ali ne spominju onaj desetogodišnji koji je tipa 29.
Buffett Indicator ukazuje da im je tržište i dalje debelo pregrijano, na valjda 150% BDPa, a normalno je 80-110%.
S druge strane, ima i masa podataka prema kojima će sve to biti oke. Kad jedan Morgan Stanley povećava share buyback i dividendu i Goldman radi isto, a na vijestima crnjače oko inflacije, recesije, itd.
Ne znam više što bih mislio.
Display Morepa ne znam, meni izgleda kao kao dobar pad, 20% i bear market.
Oni tvrde da je P/E S&P500 ~16, ali ne spominju onaj desetogodišnji koji je tipa 29.
Buffett Indicator ukazuje da im je tržište i dalje debelo pregrijano, na valjda 150% BDPa, a normalno je 80-110%.
S druge strane, ima i masa podataka prema kojima će sve to biti oke. Kad jedan Morgan Stanley povećava share buyback i dividendu i Goldman radi isto, a na vijestima crnjače oko inflacije, recesije, itd.
PE možda i je 16 ali samo zato što je "P" pao a "E" tek treba pasti........tako da ta slika nije baš "up to date" trenutno.....
Display Morepa ne znam, meni izgleda kao kao dobar pad, 20% i bear market.
Buffet indikator je dobar na papiru. Ko ga se držao ne bi zaradio pošteno. Zadnje desetljeće caruje tech sektor i navjise je rastao.
A taj isti Buffet ima alocirano 40+% portfelja u Applu. Daleko najvise od ostalih a vidi čuda P/E Appla 26 i to nakon žeščeg pada. I gle čuda Apple ga je izvlačio u profit godinama a ne Coca Cola i Wels Fargo.
Nemam nista protiv bilo koga na forumu. Samo ne razumijem da isti nickovi crnjace na dnu, a onda se rugaju prodavacima.
Cemu onda sluzi forum?
To je odavno poznato da bi neki rodjenu majku prodali za par kuna .
Zalosno al istinito.
A najbolje od svega , vecina ne zna prepoznat neku priliku nego se slepa samo, al ni to im nije dovoljno .
Sve mi je jasno. Čiča je još u zadnje vrijeme pojačao poziciju u Appleu, a Michael Burry se kladi na pad.
Ni lud ne bih shortao Apple, ali to je Burry.
Opet, to što tech tako caruje, zaslužan je upravo dosta jeftin novac. Carevale su internet kompanije 1990ih pa tko se danas uopće sjeća Netscapea? Yahoo je patuljak u usporedbi s onime što je bio. Cisco je opstao, ali se nikad nisu cijene vratile na te razine koje su bile tada. Od stotina, zapravo tisuća kompanija tada, preživjelo ih je nekoliko.
Ne tvrdim da će ove koje danas caruju nestati. Predviđam upravo suprotno u dugoročnim okvirima. Na neki kraći rok sam dosta bearish. Zašto?
Zato jer su ti P/E-ovi(i to petogodišnji, ne i aktualni, zbog razloga koje je kolega hugh naveo) dosta visoki za tako masivne kompanije.
Rast biznisa je izuzetno bitna stvar za cijenu dionice. Možda i najbitnija, uz cash flow. Tko smatra da kompanija može rasti po 15 pa i 20 posto godišnje do 2030. neka ju kupi po P/E 27 i 30 i više... Ako je to mala kompanija tipa SPAN, to je moguće i tu se rizik može itekako isplatiti. S druge strane jedan SPAN postoji već preko 30 godina, dakle nije baš mlada kompanija.
Apple je ogroman. I Microsoft i Google. Ideja da će oni s razine ogromnosti nastaviti rasti na astronomske proporcije u kratkom vremenu je po meni ništa drugo nego preplaćivanje za rast.
Na kraju se ispostavi da mi cijena za tri godine bude na istoj razini kao danas upravo zato jer se nije dogodio onaj rast a kojim sam računao kad sam kupovao.
Izuzetno je bitno po kojoj se cijeni kupuje.
Kupiš najbolju dionicu najbolje kompanije, ali u krivo vrijeme po krivoj cijeni i nisi niš napravio.
Naravno, mogu ja biti i potpuno u krivu u vezi valuacija. Evo, recimo Google se još jako može proširiti, na praktički pola svijeta...
Stvar je svačije individualne procjene i odluke.
Osobno, Apple mi zadnjih 10ak godina nikako nije tech kompanija. Ne znam gdje bih ih strpao, ali firma koja svake godine istim ljudima proda gotovo identičan mobitel za 1000+ eura, uz skoro nikakva unapređenja, je vrijedna promatranja. Pa i kupnje.
Osobno, Apple mi zadnjih 10ak godina nikako nije tech kompanija.
Apple je vec odavno media kompanija. Negdje tamo od prvog iPhonea 2007 se pocela polako pretvarati iz techa u media.
Danas su vec dobrano zakoracili u slijedeci korak, a to je pretvorba iz media u financials. I dalje je vecina prihoda iz licenciranja aplikacija i sadrzaja, no fintech (Apple pay) kao i kreditiranje kupnje sve vise rastu.
To je zapravo logicni slijed rasta svake firme sa tolikim kesom na racunima. Ono sto mozda malo ljudi zna da je od prvih dana Macintosha njima hardver uvijek bio samo medij za prodaju softvera - operativnog sustava, aplikacija kao i pripadajuceg ekosustava.
Nemoj da te Rimac čuje
Osobno, Apple mi zadnjih 10ak godina nikako nije tech kompanija.
Apple je vec odavno media kompanija. Negdje tamo od prvog iPhonea 2007 se pocela polako pretvarati iz techa u media.
Danas su vec dobrano zakoracili u slijedeci korak, a to je pretvorba iz media u financials. I dalje je vecina prihoda iz licenciranja aplikacija i sadrzaja, no fintech (Apple pay) kao i kreditiranje kupnje sve vise rastu.
To je zapravo logicni slijed rasta svake firme sa tolikim kesom na racunima. Ono sto mozda malo ljudi zna da je od prvih dana Macintosha njima hardver uvijek bio samo medij za prodaju softvera - operativnog sustava, aplikacija kao i pripadajuceg ekosustava.
Šta Adris čeka? Sjede na hrpi casha koji slabo ili nikako ne koriste
Sve skupa, dobro smo i prošli.
Kažu da je Bear ko ' pad sa stotog kata, negdje oko 50-tog misliš --So far, so good
Crobex je pao cca 10% od posljednjeg ATH, i sve skupa, za sada se dobro držimo. Dok više ne budemo.
Sve skupa, ko brod u boci putujem, taj naš Crobex
Novac se zarađivao od 2005. do 2007, ja sam tada učila za tuđe babe zdravlje i ne mogu si oprostiti
Pogledajte i vodopad 2008-009., vi mladi lavovi koji ste tada nosili kratke hlače
Tehnički dakle još nismo u Bear marketu. Svugdje kasnimo
Display MoreSve skupa, dobro smo i prošli.
Kažu da je Bear ko ' pad sa stotog kata, negdje oko 50-tog misliš --So far, so good
Crobex je pao cca 10% od posljednjeg ATH, i sve skupa, za sada se dobro držimo. Dok više ne budemo.
Novac se zarađivao od 2005. do 2007, ja sam tada učila za tuđe babe zdravlje i ne mogu si oprostiti
Pogledajte i vodopad 2008-009., vi mladi lavovi koji ste tada nosili kratke hlače
Kako namjeravate ulagati ako/kad nam medo dođe? Dividendna, total return strategija? Ili nešto drugo?
Ne razumijem tu opsesiju padom i strahovanje svaki dan.
Burza je gore dole i takva je igra.
Covjek se moze samo razboljet od previse sekiranja.
Nije nikome ugodno ak padne sa 100 na 70 al nitko nas nije tjerao da se bavimo dionicama, na tih 70 ako dode do toga se treba nakrcat a ne crncit .
Koliko je milijardera ili velikih milijunasa( ne sa milion dva ) postalo to kaj jesu sa dnevnim trgovanjem i prodajom brzo po bidu kad padne par posto ili slicno.
Na kraju se radi racun.
Opustite se, zena, decko, djeca, ljubavnica, ljubavnik, pas, macka, pticica .
Tko kaj voli.
Lp
Primjer atgr u pet godina duplo... trebalo je pod hitno sve rasprodat na 900 i cekat na 880 pa onda prodat na 920 i cekat na 900 i tak svakih par dana tjedana.
Display MoreSve skupa, dobro smo i prošli.
Cuj uspoređivati 2008. i ovo sada kod nas nema smisla, tj. Imalo bi kad bi cijene dionica bile na tim ili visim razinama, kako je vani, jer su vani to toliko nabijene da oni moraju pasti jos poprilicno da dođu na neke normalne valuacije.
Ako mislis da su nase kompanije precjenjene onda prodaj, ove koje ja imam mislim da su jos podcjenjene i to mi daju dobru marginu sigurnosti bar jos godinu, dvije, a onda cemo vidjeti tko ziv, tko mrtav i sta ce se i kako razvijati dalje..
Na ZSE ostali samo optimisti,pesimisti su odavno napustili polozaje pa nije ni lako unazad.
Tu su bik i medo domaće životinje 😆 .
Ne moramo se praviti slijepi al većina kvalitetnih i iskusnih analitičara - forumaša se davno pokupila s foruma. Među ovima koji su ostali, većina ih uglavnom pretjerano crnjači, al to je zapravo sporedno. Jedan dio njih se zapravo naslađuje, a to su bas ono niski porivi koji su forum otjerali tu gdje trenutno jest. Nigdje. Od dobre ideje, preko očajne realizacije i sad imamo to sto imamo - vrlo malo do skoro pa ništa.
Ne moramo se praviti slijepi al većina kvalitetnih i iskusnih analitičara - forumaša se davno pokupila s foruma. Među ovima koji su ostali, većina ih uglavnom pretjerano crnjači, al to je zapravo sporedno. Jedan dio njih se zapravo naslađuje, a to su bas ono niski porivi koji su forum otjerali tu gdje trenutno jest. Nigdje. Od dobre ideje, preko očajne realizacije i sad imamo to sto imamo - vrlo malo do skoro pa ništa.
Misliš na barmena?