A imas resto i Crosa kojeg netrebaju kao i Aci i Koei i Hpb
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
Razmišljam malo kaj bi bilo najpametnije napravit da sam u vladi. Znam da to nije ni izbliza dovoljno, ali bi ipak relaksiralo situaciju. Naime, udio u INA-i do 25% +1 dionicu ponuditi molu, makar i s popustom, upravljačka prava bi im bila ista i s četvrtinom vlasništva kao i trenutno, a kapnulo bi nekoliko milijardi kuna. Također sve dionice koje nisu založene u podravci, končaru i ostalim poduzećima koja nisu monopol a država ima dionice prodati mirovincima. Čak i Janaf do 50% prodati mirovincima. To bi samo ta poduzeća učinila uspješnijim, a kreditni rejting države bi bio bolji zbog toga te bi bile manppje potrebe za zaduživanjem. Građani imaju ogromnu štednju koja im ne nosi nikakav prinos od kamata. Zašto ne pokušat za izdavanjem korona obveznica za građane s prinosom od recimo 3%. Plasirati vaučere za turističke usluge, ne znam kad je bolji trenutak od ovog da barem malo domaći turisti popune sezonu. Zaposlenicima u državnim firmama i ostalima na proračunu ukinuti božičnice, regres i ostale nagrade, ali plaću ne dirati da se ne ubije potrošnja do kraja. Zabraniti isplate dividendi svim poduzećima koja su koristila državnu pomoć. Raspustiti hazu jer od njih nikakve koristi već samo sišu proračun, o nijednom društvenom problemu se nikad nisu oglasili a kakti su krema nacije. Imam još ideja ali bi bio predugačak post za čitanje. Jel ima ko kaj za dodati? Da i mali dioničari izađu s nekim sugestijama.
HAZU je u krizi 2009 izašao sa genijalnom idejom da razvijemo trgovačku mornaricu, ali što očekivati od njih tamo imaš glazbeni razred, povjesničare , jezičare fizičare što oni znaju o ekonomiji, u Njemačkoj tamo članovi akademije voloniraju ovde sišu goleme pare i imaju povlaštene penzije, moze se kresati na plaćama tkz znanstvenika na humanističkim studijima instittutima i zavodima imaju plaće ko saborski zastupnik a domet im je da promoviraju socijalizam di god stignu, više vridi jedan mediciska sestra za društvo nego njih deset, mislim da se razmišlja da mirovinski fondovi otkupe hep što bi bio dobar potez, ali kako tako veliku firmu prodat u kratko vrijeme.
-
da li firme koje koriste "korona mjere" imaju obvezu ne optuštati radnike samo za vrijeme trajanja mjera ili i neko razdoblje nakon toga?
Mjere su za travanj, svibanj i lipanj. Nakon toga država više ne plaća, pa vjerojatno niti ne može vlasnicima firmi bilo što uvjetovati po pitanju zaposlenika. Ali se očekuje da će se do tada stvari barem koliko-toliko normalizirati i početi funkcionirati.
Prvi rezultati s 'terena' govore da novce HZZ šalje i bez potpisa ugovora, čim pošalješ zahtjev, pare dolaze u dan-dva. Pohvale za to!
Nadam se samo da će ta tri mjeseca biti dostatna da ne krene novi val otkaza...
-
Ovo nas ubija jednako kao i Covid
Koliko imamo općina- pet stotina ?
U zemlji sa 4 milijuna stanovnika
-
eto u Njemačkoj država kupuje poduzeća da bi ih potom prodala.
Možemo i mi tako, pa da p0dignemo svi skupa, još jednu generaciju tajkuna.
-
Da, kaj smo sto puta pisali ovdje, koliko opcina , gradova, zupanija, pa sav popratni aparat koji radi u njima, da nastavimo sa ministarstvima , agencijama i slicno, na kraju i saborski zastupnici ( da ih je upola manje, pa da smo zaposlili toliko doktora raznih struka ) .
ova corona je nista prema tome koliko smo trosili do sada na razne gluposti, a nazalost cini mi se da ni hdz ni sdp nece smanjit drzavni aparat, ipak su to njihovi ljudi i treba ih zbrinut.
-
Ovo što Njemačka namjerava poduzeti meni se čini puno bolje rješenje od mjera za spas gospodarstva naše vlade.
Zašto država dokapitalizacijom ne bi ušla u vlasništvo privatnih tvrtki pa na taj način pomogla da prebrode ovo teško razdoblje , a jednog dana kad sve ovo prođe i krene rast gospodarstva svoje udjele može prodati na burzi i još i zaraditi.
Ovo poklanjanje novca plodno je tlo za svakojake makinacije i profiterstvo jer teško je iznaći poštene i pravedne kriterije koje naš snalažljivi narod neće izigrati.
-
Ovo što Njemačka namjerava poduzeti meni se čini puno bolje rješenje od mjera za spas gospodarstva naše vlade.
Zašto država dokapitalizacijom ne bi ušla u vlasništvo privatnih tvrtki pa na taj način pomogla da prebrode ovo teško razdoblje , a jednog dana kad sve ovo prođe i krene rast gospodarstva svoje udjele može prodati na burzi i još i zaraditi.
Ovo poklanjanje novca plodno je tlo za svakojake makinacije i profiterstvo jer teško je iznaći poštene i pravedne kriterije koje naš snalažljivi narod neće izigrati.
Nazalost, kolegice Ledica, nasa drzava nema financijsku snagu za tako nesto kao Njemacka, a mislim da su i sa ovim mjerama vec prenapregnute financije nase drzave.
Eventualno bi mirovinci kod nas, koji imaju novca, mogli preuzeti tu ulogu, ali tek bi sa takvim dokapitalizacijama kod nas bilo malverzacija po babi i stricevima...
-
Naravno da treba riješiti taj problem, samo to se ne može na brzinu, a i financijski učinci su dugoročni a nama treba financijska injekcija odmah. Zato mi se čini da je najlakše prodat dionice koje već kotiraju na burzi mirovincima. Država dobiva neophodni keš, vlasništvo ostaje u hrvatskim rukama.
-
U šta god država uđe iz toga treba izaći, jer automatski stavljaju svoje političke podobnike koji su nesposobni (čast izuzecima).
Po meni mogu ući u vlasništvo, ali neka zaj.... s pravom glasa.
Da li navedeno smatrate i za male firme kojim pomognu?
Koja je razlika između jednog Valmara, Podravke ili nekog malog koji ima 3 zaposlena u građevini(ostali su ionako na crnjaka ili pola iznosa na ruke), a vozi BMW i sad će uzeti poticaje?
Po meni je državi u interesu zaštititi velike, male su već probali štititi kao primjer mljekari i poljoprivrednici.
Imati svu opremu za proizvoditi mlijeko i imati 20 krava?
Imati traktor za pol milje kuna i više i raditi s njim svakih 2 mjeseca jedan dan.
Rađe 20 farmi po 20 krava nego jedna s 400.(onda treba i 20 dozvola, 20 općina, 20 općinara ,20 tajnica i 20 čistčica, 20 puta doći po mlijeko s kamionom na različite lokacije)
Jedino okrupnjena poljoprivreda pod vodstvom nekoga tko zna nešto o ekonomiji može nešto-ovaj pristup svi znaju sve nas je i doveo tu gdje jesmo.
Neki dan sam na Vrteksu pročitao super komentar kako kad prolaziš kroz ogroman pogon samo gledaš kako lova curi na sve strane-ljudi s takvim pogledom trebaju voditi firme. Sad će raditi maske i što nakon toga? prodavati odjela za 4000 kn u zemlji gdje je prosječna plaća 5000? Naravno naći će oni kupce i za to samo da li će taj broj kupaca pokriti ogromne hale, marketing koji košta, prostore na najboljim lokacijama u gradu itd..???
Svaku firmu je lagano voditi kad si slizan s vlasti, netreba ni pamet, ni ništa i sve je to super dok ne dođe neko kao Schwartz grupa, a di su onda podobni i pametni rođaci?
Najbolje od svega da dok to sve traje one koji su pametni i sposobni guraju u stranu, a rodjaci se bogate i glume intelektualce te ljude iz biznisa.
-
-
Ne radi se o dokapitalizaciji nego o kupovini udjela firmi čije su dionice recimo pale sa 100 na 10. Država ih kupi i time ih spašava a poslije kada kriza prođe proda ih.radi se to u njemačkoj i americi ali pokušajte vi to ovdje kraj ovakve oporbe. medija.sindikata i javnosti. Pokopali bi vas uz tvrdnje da pomažete kapitalizam.
-
Uf... Moglo bi u ponedjeljak biti krvavo.
OPEC+ Meeting to Be Delayed on New Saudi, Russia Rift
-
Ne radi se o dokapitalizaciji nego o kupovini udjela firmi čije su dionice recimo pale sa 100 na 10. Država ih kupi i time ih spašava a poslije kada kriza prođe proda ih.radi se to u njemačkoj i americi ali pokušajte vi to ovdje kraj ovakve oporbe. medija.sindikata i javnosti. Pokopali bi vas uz tvrdnje da pomažete kapitalizam.
Kolega harpun , objasnite kako to država može spasiti firmu ako na burzi otkupljuje njene jeftine dionice.
Ili kako kupovati udjele u firmi.? Od koga ?
Možda mislite na trezorske dionice ?
Kažete ako su dionice pale sa 100 na 10.
Moja ekonomska znanja su skromna i jedino što mi je logično je upumpavanje svježeg kapitala u firmu kroz ddokapitalizaciju.
Jeftine dionice mogli bi kupovati fondovi , ali kakvu korist bi od toga imale firme ?
Da li njihovo poslovanje ima izravne veze s cijenom dionice na burzi ?
-
Kolega harpun , objasnite kako to država može spasiti firmu ako na burzi otkupljuje njene jeftine dionice.
Moja ekonomska znanja su skromna i jedino što mi je logično je upumpavanje svježeg kapitala u firmu kroz ddokapitalizaciju.
Jeftine dionice mogli bi kupovati fondovi , ali kakvu korist bi od toga imale firme ?
država kupuje dionice od vlasnika znači dioničara većih i manjih i time postaje vlasnik posrnule kompanije a kao vlasnik pokriva gubitke i radi sve što je potrebno dok se poslovanje ne preokrene tj. dok ne
prođe kriza .Nakon krize dionice se prodaju i time se pokriva troškove nastale spašavanjem.Amerikanci su npr. tako spasili autoindustriju 2008 . pojedine dionice (mislim ford) su pale sa 100 $ na 0.90 centi i da ih država nije počela kupovati bili bi išli u stečaj. I tamo su najveći problem bili sindikati jer se nisu htjeli odreći stečenih prava .
-
država kupuje dionice od vlasnika znači dioničara većih i manjih i time postaje vlasnik posrnule kompanije a kao vlasnik pokriva gubitke i radi sve što je potrebno dok se poslovanje ne preokrene tj. dok ne
prođe kriza .Nakon krize dionice se prodaju i time se pokriva troškove nastale spašavanjem.Amerikanci su npr. tako spasili autoindustriju 2008 . pojedine dionice (mislim ford) su pale sa 100 $ na 0.90 centi i da ih država nije počela kupovati bili bi išli u stečaj. I tamo su najveći problem bili sindikati jer se nisu htjeli odreći stečenih prava .
OK ,hvala na odgovoru , al' čini mi se da je rezultat isti , samo je postupak drugačiji.
Ući u vlasništvo dokapitalizacijom upumpavanjem keša ili ući u vlasništvo kupnjom dionica na burzi pa onda ulaganjem novca pokriti dugove i pokrenuti posrnulog gubitaša nekako vam dođe na isto.
-
Imate otok u Hrvatskoj koji je podijeljen u 6 općina. Novaca ko blata za sve. Infrastrukturu im radi država. Ako oni sami rade imaju građevinsku firmu u kojo su svi tajni ortaci, ako košta 17 milijuna kn neki posao oni plaćaju 43 milijuna. Za 5 godina nema razloga da osnuju nove 4 nove pa da bude 10 općina. Tu je lova. 600 općina se može dignuti i na 900. Državu se lako kontrolira ali mnoge općine i gradovi su kriminalne organizacije. Nedodirljive. Sve pod krinkom regionalizacije i da lokalni trebaju odlučivat. Broj komunalnih društava će dignut za 100% i općina gradova bar prema 1.000. To se radi planski. Svima dobro. Od parkinga, od reketa za terase u jačim mjestima Istra Dalmacija koji ugostitelji rado plaćaju jer profitabilnije nema, a slabijima masno kaplje od uplata države. Imate mali otočić u Dalmaciji koji ima proračun 100 milijuna kn, načelnik ima za svoje privatne zaštitare posebnu firmu. To je put za sve snalažljive. Lokalna politika.
-
recite samo što mislite da naša vlada predloži nešto takvo kakve bi bile reakcije medija. javnosti. sindikata
-
Naravno da treba riješiti taj problem, samo to se ne može na brzinu, a i financijski učinci su dugoročni a nama treba financijska injekcija odmah. Zato mi se čini da je najlakše prodat dionice koje već kotiraju na burzi mirovincima. Država dobiva neophodni keš, vlasništvo ostaje u hrvatskim rukama.
Kojim tocno hrvatskim rukama? Kolko se sjecam, mirovinski fondovi su RBA (Austrija), Erste (Austrija), PBZ (Italija) i ZABA (Italija)... Nisam vidio da ijedna hrvatska banka drzi neki mirovinski fond...
-
u njemačkoj država kontrolira ćini mi se
kolegice, prvo, ne možeš komparirati njemački javni sektor od ćini mi se 12% i hrvatski od skoro 50%...u de su građani kapitalisti a u hr je država kapitalist, pa samo pogledaj koje tvrtke i koliko tvrtki hr država kontrolira
...i fala bogu da smo se toga počeli riješavati i sada ti opet zazivaš te svinjarije...pa koliko para poreznih obveznika je sprženo na razne dokapitalizacije i sanacije, samo da podsjetim, sve banke , ina, petrokemija, ddjh, brodogradilišta, uljanik...ima tu još puno..., i za sve te spržene pare drž nije naplatila niti 10% uloženog...što bi sad trebalo, opet belje, ledo, pik, vupik i zvzd itd. otkupiti od rusa i lešinarskih amera i još dokapitalizirati...daj razmisli malo...
-
Apdejt spx. Do sad se drze pravila igre. Izgleda da im je najvaznija red thin line. Dok je tako brojalica važi.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADRS (Adris grupa d.d.) 1.2k
- harpun