Display MoreAj da malo detaljnije elaboriram trenutnu situaciju svog portfelja…
Trenutno sam 90% u dionicama, vise zbog spleta (ne)sretnih okolnosti nego strateske odluke…
- Prinos u ovoj godini mi je oko 17% i imam dobru zalihu u slučaju pada tržišta
- Da sam u zadnje 2 godine ulazio u keš svaki put kad bi bila najavljena kataklizma sad bi najvjerojatnije imao barem 40% manji portfelj
- ATGR, ide dividenda, Q1 je bio odličan, cijena je pala oko 16% od vrha, očekujem odličnu sezonu i odličan Q3, jako vjerujem u menadžment, kretanje cijene u zadnjih mjesec dana je tipično za ovu dionicu i uskoro očekujem pojačan interes fondova i rast cijene…ne vidim razlog da ovo prodajem po ovim cijenama
- ATPL; iscekujem dividendu, vozarine stabilne na iznimno visokim razinama, 4 pnmx-a voze po varijabilnim vozarinama, otvara se Kina i kreće u nadoknađivanje zaostataka (nadam se), objavljuju se izvješća ino bulk brodara koja će dodatno gurat ino brodare…
- KODT; ide dividenda, po ugovorenim poslovnima u Q2 mozemo ocekivat daljnji brutalni rast prihoda i dobiti, potentan sektor, bolesno dobra dionica i firma
- RIVP&ADRS&ARNT; očekujem brutalnu sezonu (+divka ADRS), za mjesec dana kreće „brojanje“ turista i članci po novinama o brutalnoj sezoni…ne dam prije 15.07.
- ERNT, VLEN; ide divka, dobra izvješća za Q2 (nadam se)…
- SPAN; ide divka, razvalili Q1, ako Q2 bude preko 10 mil kn neto dobiti pričamo o IT kompaniji sa P/E oko ili ispod 10, rastom prihod od cca. 30% godisnje i dividendom…
- Imam disperziran portfelj u blue chip dionicama i u slučaju panike lako ga rasprodam (nema problema sa likvidnosti)
- Vani se lijepo sve korigiralo i vrijeme je za mini bull (imho)
- U svakom trenutku moguce je da se rat u UKR zaustavi
I sad, molim da mi netko da barem jedan razlog zašto bi trebao prodavat trenutni portfelj osim da se ocekuje KATA KLIZMA za koju nitko ne zna kad će i hoce li biti…
Ovo od mene shvatite dobronamjerno i samo tako i pisem na ovoj aplikaciji. Vani kataklizma na dionicama tek pocinje, na kriptu je vec pocela, a kod nas jos nije ni pocela, jer dionice drze cvrste ruke kao vi. A kad krene kod nas, svi ce opet biti iznenadjeni, s time da racunate na odmak od nekoliko tjedana ili mjeseci u odnosu na trzista vani. Trenutno smo u 2022 (2008) i jos uvijek ima kupaca, a 2023 (2009) se sve vise blizi, a tada (2009) smo bili ostali bez kupaca. Dionice se prodaju na vrhu ili pri vrhu cijene, a ne kada padnu za 50%, tada je kasno.
Stable coin koji bi trebao biti u paritetu s dolarom je pao za 99%, a dionicka trzista i crypto trzista su u zadnje vrijeme, nakon sto su usli veliki fondovi, u korelaciji.
Mocue da je tako...a mozda i nije, zar ne?
Nitko ne zna sto buducnost nosi...ono sto znam da se 2007. sve trgovalo na P/E preko 35 (gradjevina i preko 100) i sve je fundamentalno bilo barem 3x precijenjenije nego danas...bilo je tonu margina, OIF-ova, beskonacno malih ulagaca koji nista nisu razumijeli (skupa sa mnom u to vrijeme), stranaca...
Sad je prica potpuno suprotna, valuacije su jako niske, margina nema, stranaca nema (koji su bjezali 2008 glavom bez obzira), malih nema, usli smo u EU, idemo u eurozonu...dividende su bogovske...predvidjanja za rast gospodarstva nikad bolja...jednostavno, sve je dijametralno suprotno od 2008. godine (kod nas; vani je druga situacija)...
Na trzistu su ostali samo mohikanci koji su uz 2008. prosli i Agrokor i Covid i rat u Ukr...pa sam siguran da ce proci i ovo...
Misljenja sam da vise nikad nece bit kristalno jasnih situacija (kao prije), volatilnost trzista kojima smo svjedocili zadnjih par godina postat ce novonormalno (vec je postalo)... treba se na to naviknut i prihvatit kao nesto normalno i svakodnevno...
Osobno sam na dan blokada AGROKORKI mislio da ide blokada kompletne drzave i gospodarstva i da smo u bankrotu...u COVIDU je 3 mjeseca skoro cijelo svijetsko gospodarstvo zaustavljeno...i sto se dogodili, nista, svijet ide dalje, raste i napreduje...tako ce i sada biti...sve do pada cijelog sustava/kapitalizma..a do tada, trguj, bori se, svaki dan preispituj odluke...i tako dan za danom...