Kad bi svi glavni vlasnici dionica ulazili/izlazili na svaki trzaj, vijest, a nebi dugorocno bili u tim pozicijama… na sta bi izgledalo trziste kapitala. Čista brutalna špekulacija i igra, tko zadnji magarac
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
Oh, fuckic...spali smo na psihoterapiju
Idem virnuti sto se zbiva.
Sve sam prespavala.
-
sell in may and go away je u normalnim godinama, a ovo ni malo nije normalna godina nego jedna stoljetna prekretnica. da li znate da FED povlači svaki mj. oko 40B$. stezanje remana putem kamata nije ništa strašno ako su ljudi zaposleni. ali ako se ostane bez posla gola rata će biti problem. navodno će se zatvoriti puuuuuno izmišljenih radnih mjesta. bit će to gadno u americi a na rubovima dolarskog sustava će to narasti ekspontencionalno. balončina je vidljiva čak iz kosmosa, a do kud će da propadne ni sami bog ne zna.
-
sell in may and go away je u normalnim godinama, a ovo ni malo nije normalna godina nego jedna stoljetna prekretnica. da li znate da FED povlači svaki mj. oko 40B$. stezanje remana putem kamata nije ništa strašno ako su ljudi zaposleni. ali ako se ostane bez posla gola rata će biti problem. navodno će se zatvoriti puuuuuno izmišljenih radnih mjesta. bit će to gadno u americi a na rubovima dolarskog sustava će to narasti ekspontencionalno. balončina je vidljiva čak iz kosmosa, a do kud će da propadne ni sami bog ne zna.
Dionice dobrih banaka je mjesto gdje želimo biti.
-
Zna li netko u kojem je postotku koji sektor padao 1929 godine?
Sumnjam da je sve isto padalo ili je?
Mozda je na forumu i g. Manolic pa da napise koju ?
-
Kad bi svi glavni vlasnici dionica ulazili/izlazili na svaki trzaj, vijest, a nebi dugorocno bili u tim pozicijama… na sta bi izgledalo trziste kapitala. Čista brutalna špekulacija i igra, tko zadnji magarac
Ne treba naravno reagirati na svaki trzaj ili vijest, ali defanzivno se pozicionirati kada se pocnu dogadjati sr.nja tipa onih koji se dogadjaju svakih 10-ak godina je pozeljno.
Vecini se u takvim slucajevima dogodi ovo opisano na slici pa se onda sljedecih 10 godina oporavljaju. 🙃
-
Ne treba naravno reagirati na svaki trzaj ili vijest, ali defanzivno se pozicionirati kada se pocnu dogadjati sr.nja tipa onih koji se dogadjaju svakih 10-ak godina je pozeljno.
Vecini se u takvim slucajevima dogodi ovo opisano na slici pa se onda sljedecih 10 godina oporavljaju. 🙃
Kolegica Ivana Sedma se ne slaže!
-
Ameri opet u slobodnom padu, njih baš izuva iz cipela. Ljudi šta očekivat od sljedećeg razdoblja što se tiče cijena na burzi? Prodat pola pa čekat sve niže?
Moze se lako vidjeti koliku su Ameri rasli u 2021g,Crobex ih je sigurno pratio. O cemu pricate. Sad ste vecina u cashu pa vam odgovara pad. 🙆♂️🤦♂️
-
Ameri opet u slobodnom padu, njih baš izuva iz cipela. Ljudi šta očekivat od sljedećeg razdoblja što se tiče cijena na burzi? Prodat pola pa čekat sve niže?
Moze se lako vidjeti koliku su Ameri rasli u 2021g,Crobex ih je sigurno pratio. O cemu pricate. Sad ste vecina u cashu pa vam odgovara pad. 🙆♂️🤦♂️
Ma kakva pad, kada je inflacija 10% i diže prihode svim firmama...uostalom većina CROBEX dionica je odradila pošten pad krajem veljače, početkom ožuljka i to jedno minus od 10-40%.
Uz to nam BDP nikad nije bio veći:
-
Dobra ili usluge koje te firme nude su mnogo skuplje, a rashodovna strana baš i ne prati taj rast prihoda, pogotovo plaće i amortizacija. A o kamatama neću ni pričata s obzirom da većina firmi ima realno negativne kamate stope( inflacija je veća od same kamate).
Nisam stručnjak, ali čitao sam ponešto na tu temu pa ću iznijeti ono što mislim da sam naučio... ispravite me ako griješim.
Dakle, inflacija može imati dva osnovna uzroka, pa onda razlikujemo i dvije osnovne vrste inflacije:
- Demand-Pull inflacija, i
- Cost-Push inflacija.
Demand - Pull tip podrazumijeva da inflaciju pogoni povećani demand za robom i uslugama uslijed recimo printanja novca, jeftinih kredita i sličnog, generalno blagostanja. U tim okolostima potražnja raste brže od kapaciteta proizvodnje tražene robe pa cijena toj robi, odnosno uslugama raste. Primjer za ovo smo gledali zadnjih godinu i pol dana, i onda vrijedi ova tvoja konstatacija da firmama raste raste prihod, a kako troškovi ostaju isti, i marže im rastu.
Cost-Push tip podrazumijeva da inflaciju pogoni povećanje troškova/inputa u proizvodnji, a ne povećana potražnja za proizvodima. To vidimo da se događa danas - rastu svi mogući inputi (iz raznoraznih razloga), počevši sa osnovnim energentima i sirovinama pa se slijeva dalje niz opskrbni i proizvodni lanac. Takav rast inputa zahtijeva povećanje cijena gotovih proizvoda, gdje onda, istina, u startu firme imaju veće prihode ali i veće troškove, često veće nego što to rast prihoda može popratiti pa marže padaju. To gledamo ovih dana. Ta vrsta inflacije je nezgodna, opasna. Pogledaj burze u SAD-u, jako puno firmi je zbog ovoga podbacilo u odnosu na očekivanja i svoje guidance-e. SAD je efikasno tržište pa se te okolnosti odmah ugrađuju u projekcije i očekivanja te se u konačnici manifestiraju kroz pad cijene dionica.
A onda se odjednom u drugoj fazi i ti prihodi počnu smanjivati jer zbog visoke inflacije potrošači počnu manje trošiti, prihodi firmi počnu padati, troškovi im ostaju na istim visokim razinama... zaposlenici zbog visoke inflacije počnu zahtjevati veće plaće, a poslodavci im zbog manjih marži i ugroženog poslovanja u tome ne mogu udovoljiti u mjeri u kojoj bi parirala inflaciji... i odjednom smo u stagflaciji - BPD pada ili stagnira, a istovremeno je inflacija i dalje visoka.
Ova konstatacija o realnim kamatama je također zbog gore navedenoga problematična i ne stoji.
Da se jos nadovezem na ovu temu 🤣
-
-
Nevezano za išta...bogami svaka 2-3 miseca mi napunite glavu sa crnjacima o burzovnom krahu., 3-4 dana u komadu filovanja mozga, samo me stresirate. I onda budem razdražljiv, pa se istresem na ljudima koji nemaju veze sa ičim.
Ima jedna dobra stvar u ovom " 7 ili 8 burzovnom krahu" od corone, Zloćka nije glumila babu Vangu...šala mala.
-
Čitam gornje komentare i izmjene mišljenja, i sve stoji na nekom ekonomskom forumu.
Sva dionićka društva će opstati, neće u stećaj ni ernt, adrs....., ali pričamo o dionicam. Dobra firma ne znači i dobra dionica i suprotno.
Nažalost medo šulja oko sela. Medo ne bira i ruši sve ne zanima ga bilanca niti dobit po dionici.
Zeznuta psilogija krda, a trend neka bude prijatelj.
Pametno i sretno.
-
Burzovne korekcije, padovi, krahovi, itd. događat će se koliko god bude burze..
Većina ljudi se ni ne sjeća istinskog bear marketa. Tad je kod nas bio socijalizam, a vani je to trajalo godinama. Umijeće je biti uspješan u investiranju kad su takve okolnosti. Sve ovo naše je kamilica u usporedbi s tim svijetom boli... Kad dionice budu fuj, kad nitko ne želi biti blizu njih, imati uopće veze s tim poslom.. Nekako imam osjećaj da će se u Americi pravo, istinsko dno dogoditi kad ekipa odustane čak i od Applea.. još ovo ostalo je moguće..ali kad od te dionice dignu ruke..to će biti abisalno dno tržišta. Bitno je samo u takvim okolnostima imati cash.
-
ima li spoznaja od kuda Vabu (J&T) ovima doturaju i što znači taj
+
nisu valjda krenuli kupovati skuplje nego je bila cijena,
Odlukom Uprave društva od 16.03.2022. donesene temeljem čl. 17. Statuta, uz suglasnost Nadzornog odbora Banke od 18.03.2022., povećan je temeljni kapital društva s iznosa od 307.085.400,00 kn za iznos od 20.000.000,00 kn na iznos od 327.085.400,00 kn, izdavanjem 2.000.000 novih redovnih dionica na ime, u nematerijaliziranom obliku, bez nominalnog iznosa. Temeljni kapital povećava se uplatom uloga u novcu i to iznosa od 10 kuna po dionici, odnosno ukupnog iznosa od 20.000.000,00 kuna, te upisom i uplatom dionica od strane ulagatelja J&T banka a.s. u Češkoj Republici, Prag, Sokolovská 700/113a, Karlin, OIB 02314285742.
Dakle napravili dokap uz iskljucenje manjinskih dioničara... koje su nedugo htjeli istisnuti ali su valjda skuzili da po zakonu nemaju dovoljni postotak za squiz out... pa sad to valjda rješavaju ovako, nek mi netko objasni kakav je to kriminal.. ako ide novi pokusaj istiskivanja sada ne bi smio biti ispod 10kn ili?
-
zanimljivo zapazanje,
Oni su odluku o istiskivanju donijeli prije 2 g. Tu odluku jos nisu upisali u sudski registar pa jos nije provediva. E sad koja ih cijena kaci kod istiskivanja vrag ce ga znati.
-
Svi znamo da mi i oni tamo Ajmerikanci nemamo puno veze jedni s drugima, ali u ovoj "daj sto das" panici vani i "najbolje panicari prvi panicar" kod nas treba pogledati i malo siru sliku.
Realna inflacija, radi dolara kao i radi vec vrlo vidljivog smanjenja potraznje, je u laganom padu.
Svaki puta kada CNBC opali naslov "Market in Turmoil" generalno treba kupovati.
Naravno, kad te panika ugrize bjezis i od zelenih proplanaka.
-
Vani potop, a meni cili porftelj u zelenom...
-
Rekao ja davno, majstor je majstor
-
Rekao ja davno, majstor je majstor
Ima tu malo i sreće...sa time da sam sam srušio LPLH prodajom.
-
Azija pada, američki futuresi opet u crvenom po 2%, europa pada opet po cca 2%, kripto pada bez dna, u zadnjih 6 mj DAX -16,3% a jedino crobex raste, u zadnjih 6 mj. Crobex +4,9%, Danas pao minimalno ~0,2%, desetinu spram nekih relevantnih. Ja ovu burzu stvarno ne razumijem. Sreća pa nisam trejder, sve bi popušio nabrzaka. Ovako čekam po par % dividendi i ja sretan...
Edit: još ćemo izgleda završiti i u plusu...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner