1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • cvarkozder
    Student
    Reakcija primljeno
    82
    • March 19, 2020 at 8:26 AM
    • #1,641
    Quote from Aladin

Jel sam blesav sta mislim da bi svi iz javnog sektora osim medicinskog osoblja, trebali sljedeci mjesec, tj. Sve dok traje karantena na minimalac ?

1. Na dobrom si putu. Možda ne na minimalac, ali 10-20 posto linearnog smanjenja plaća svima na državnoj sisi, do izlaska iz sada sigurne recesije, dobro bi došlo. Uz par izuzetaka.

2. Ovakvim mjerama kakve se provode u cijelom svijetu, ekonomija će se vratiti desetljećima unazad.

3. Vezano uz prethodno, vjerujem da će štete (ne samo ekonomske prirode, nego i one po zdravlje ljudi) biti ogromne - možda i veće nego da se stvar "prepustila prirodi".

4. Skoro pa bogohulno predviđam Crobex ispod 1.000. S obzirom da perjanice neće toliko pasti, mnoge dionice bi mogle izgubiti i do 50 posto od sadašnjih cijena.

5. U cashu sam samo 23%.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 19, 2020 at 8:38 AM
    • #1,642
    Quote from st-brajo
    Quote from greenhorn

Najviše će profitirati oni koji imaju VLOC tankere, jer ako potraje ovakva situacija neko kraće vrijeme kupovat će se i fizički nafta i ukrcavati na tankere kako bi se popunila skladišta a potom i ti tankeri pretvorili u plutajuća skladišta. To se već i dogodilo u prošloj krizi.

Bilo bi zanimljivo doznati kako će reagirati "genijalci" u INA... bilo da ju kupuju sada (ovise o raspoloživim kapacitetima skladišta) bilo da ju kupuju terminskim ugovorima (ima tu dosta mogućnosti od hedginga, call-put opcija ali u svakom slučaju pred naftnim kompanijama poput INA je zlatna prilika). Nekako sam siguran će iduće izvješće biti banana...genijalci...

kad smo već kod terminskih ugovora, pad cijena nafte ide u prilog i kemijskoj industriji.

plastika, deterdženti, umjetna gnojiva, itd. koriste naftu kao sirovinu.

p.s. ja ne očekujem neki drastičan pad cijena goriva.

najvjerojatnije ćemo gledat klasičnu priču hrvatskog seljaka i cijena u dućanu (otkupna cijena sirovine pada, maloprodajna cijena baš i ne).

znači, marža +

Display More

kod nas je, osim turista, najvise osisalo ove kojima odgovara jeftina nafta radi jeftine sirovine (INA je iznimka).

to samo govori koliko trgovanje zadnjih dana nema veze s mozgom.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• PILAPILA
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,024
    • March 19, 2020 at 8:42 AM
    • #1,643

Idealan trenutak za riješit se mase stranačkih uhljeba...rez mora kad tad doći..bolje što prije....

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • March 19, 2020 at 8:54 AM
    • #1,644
    Quote from PILAPILA

Idealan trenutak za riješit se mase stranačkih uhljeba...rez mora kad tad doći..bolje što prije....

misliš uhljebi da se riješe samih sebe...

nikad..

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 19, 2020 at 9:04 AM
    • #1,645
    Quote from PILAPILA

Naprotiv, sad će se množiti još više jer u ovakvim vremenima stranačka iskaznica postaje najveći jamac sigurnosti. Njima je udarac bio cvjetanje gospodarstava vani koji su usisavali njihovo stado i ljudima davali mogućnosti izbora a ovakve katastrofe uz zatvaranja granica koje urušavaju gospodarstva to stado vraćaju opet pod njihovo okrilje jer ljudi više nemaju kud.

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • March 19, 2020 at 9:20 AM
    • #1,646

danas zanimljiv dan, mi smo se taman zaustavili na značajnom otporu, ako to padne idemo nisko... oko 1200-1250 za početak. Ameri su probili 20 000, oni bi mogli i do 15 000 a onda svaki bod ispod toga je dobra prilika za ulazak.

U prošlpj recesiji su pali sa 14 000 na 7000.. dakle ova bi bila 29 000-14 500??

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • March 19, 2020 at 9:49 AM
    • #1,647

Čitam malo o tom svem očaju i depresiji koja vlada. I ona je duboko pogrešna. Definitivno je opasno (ne zbog virusa), ali kada nije opasno?

Većina ne vidi da su krize zapravo najjači pokretači promjena, vrijeme kada se one mogu brže provoditi. Organizirani i pametan svijet prema naprijed, a neorganizirani i paralizirani (iz raznih razloga) postaju žrtve uvijek spremnih predatora koji samo čekaju svoju priliku. 30-te godine prošlog stoljeća su upravo krize izrodile najveće zločince i heroje. Što će ova kriza donijeti - ovisi o stupnju svijesti svih nas da to ipak možemo kontrolirati jer tzv demokratski procesi još nisu suspendirani odnosno na izborima se i dalje odlučuje tko će biti novi lideri u sljedećih nekoliko godina. Budite svjesni toga da u vašim rukama stoji djelić ove odgovornosti kada budete birali. Vjerovali ili ne to je istina.

I još jedna stvar - lošim liderima i predatorima svih vrsta ide na mlin teza u glavi prosječnog čovjeka "Ah mi tu ništa ne možemo napraviti" jer znaju da je upravo to njihova prilika. Oni to jako dobro znaju i koriste priliku da zauzmu još čvršće pozicije. Upravo im svjedočimo kroz razne izjave duboko kompromitiranih koji znaju da je sad prilika za skupljanje bodova.

A naš odgovor na to je doslovno kao i na virus - ako napadnuti organizam ne posjeduje "svijest" ili imunitet na njegovo djelovanje onda ostaje samo promatrati kao ovaj visoko organizirani organizam (a svi zločinci su upravo to - visoko organizirani u postizanju svojih ciljeva u što definitivno bez dvojbe uključujem veliki dio naših lidera) osvaja sve na svojem putu.

Stoga dobro razmislite o tome. Burze će se oporaviti, ali kojom brzinom i hoćemo li opet graditi kule od karata ovisi i o vama osobno. Definitivno.

;)

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • March 19, 2020 at 9:50 AM
    • #1,648

za sad se držimo... fondovi će izamortizirati ovaj današnji pokušaj, za buduće nisam baš tako siguran.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 19, 2020 at 9:53 AM
    • #1,649

Jučer sam u Kavani napisala što o ovome svemu mislim

Kažu kada ne znaš, pitaj ženu. Žene uvijek znaju ;(

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 19, 2020 at 10:10 AM
    • #1,650
    Quote from toluen

Čitam malo o tom svem očaju i depresiji koja vlada. I ona je duboko pogrešna. Definitivno je opasno (ne zbog virusa), ali kada nije opasno?

Većina ne vidi da su krize zapravo najjači pokretači promjena, vrijeme kada se one mogu brže provoditi. Organizirani i pametan svijet prema naprijed, a neorganizirani i paralizirani (iz raznih razloga) postaju žrtve uvijek spremnih predatora koji samo čekaju svoju priliku. 30-te godine prošlog stoljeća su upravo krize izrodile najveće zločince i heroje. Što će ova kriza donijeti - ovisi o stupnju svijesti svih nas da to ipak možemo kontrolirati jer tzv demokratski procesi još nisu suspendirani odnosno na izborima se i dalje odlučuje tko će biti novi lideri u sljedećih nekoliko godina. Budite svjesni toga da u vašim rukama stoji djelić ove odgovornosti kada budete birali. Vjerovali ili ne to je istina.

I još jedna stvar - lošim liderima i predatorima svih vrsta ide na mlin teza u glavi prosječnog čovjeka "Ah mi tu ništa ne možemo napraviti" jer znaju da je upravo to njihova prilika. Oni to jako dobro znaju i koriste priliku da zauzmu još čvršće pozicije. Upravo im svjedočimo kroz razne izjave duboko kompromitiranih koji znaju da je sad prilika za skupljanje bodova.

A naš odgovor na to je doslovno kao i na virus - ako napadnuti organizam ne posjeduje "svijest" ili imunitet na njegovo djelovanje onda ostaje samo promatrati kao ovaj visoko organizirani organizam (a svi zločinci su upravo to - visoko organizirani u postizanju svojih ciljeva u što definitivno bez dvojbe uključujem veliki dio naših lidera) osvaja sve na svojem putu.

Stoga dobro razmislite o tome. Burze će se oporaviti, ali kojom brzinom i hoćemo li opet graditi kule od karata ovisi i o vama osobno. Definitivno.

;)

Display More

primjetio sam da u zadnje vrijeme mnogi lideri spominju II. svjetski rat i nisam mogao ne primjetiti da ekonomska slika svijeta dosta i sliči na to razdoblje.

državni dug je bio na rekordnim razinama.

globalne kamate oko 0% koje su počele od 1933. i trajale do 1947. kad je krenulo lagano dugoročno povećavanje.

dionice su odradile korekciju i krenule polagano rasti.

cijena plemenitih metala je počela padati.

cijena nafte korigirana za inflaciju je bila na sadašnjim razinama i trajala tako do 1973.

e sad, ne znam da li se povijest ponavlja, al ako je daj Bože, jer su 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća bile doba najvećeg ekonomskog prosperiteta temeljenog na konstantom i zdravom organskom rastu.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • March 19, 2020 at 10:20 AM
    • #1,651

moj je osjeća da se stvari stabiliziraju, te da je većina tržišta apsorbiralo šokove. narodne banke imaju jasne programe.

eventulani rizik može postojati u slučaju nekog jačeg defaulta, da li Italija ili SAD-e, koji može povući dodatnu spiralu sell-off a

Također gledano sa strane epidemije svima je otprilike jasan horizont, stvari se stabiliziraju u Kini, javljaju se lijekovi.

Sve upućuje da se kroz tjedan dva mogu očekivati jasne projekcije utjecaja kako na makroekonomske (recesija, proračuni, deficiti) tako i kod pojedinih trg društava

...sram me koliko nemam..

• cvarkozder
    Student
    Reakcija primljeno
    82
    • March 19, 2020 at 10:32 AM
    • #1,652
    Quote from user35

moj je osjeća da se stvari stabiliziraju, te da je većina tržišta apsorbiralo šokove. narodne banke imaju jasne programe.

eventulani rizik može postojati u slučaju nekog jačeg defaulta, da li Italija ili SAD-e, koji može povući dodatnu spiralu sell-off a

Također gledano sa strane epidemije svima je otprilike jasan horizont, stvari se stabiliziraju u Kini, javljaju se lijekovi.

Sve upućuje da se kroz tjedan dva mogu očekivati jasne projekcije utjecaja kako na makroekonomske (recesija, proračuni, deficiti) tako i kod pojedinih trg društava

Ova je svjetska kriza zbog svojih karakteristika, prvenstveno velikog smanjenja, pa čak i zamiranja nekih poslovnih aktivnosti, toliko specifična, duboka i sveobuhvatna da ne postoje nikakve ni relativno uvjerljive projekcije budućih kretanja. Mislim da zbog toga nismo ni blizu toga da su sve buduće negativne vijesti i posljedice ovakvih postupanja država uračunate u cijene, kako kod nas, tako i u svijetu.

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • March 19, 2020 at 10:35 AM
    • #1,653

Slažem se, ali nedvojbeno je smirivanje epidemije u Kini i pronalazak lijekova.

Tako da rizici sa područja epidemije mislim da su većinom uključeni u cijenu, slijede efekti recesije i eventualni default-i

...sram me koliko nemam..

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • March 19, 2020 at 10:40 AM
    • #1,654
    Quote from st-brajo
    Quote from toluen

;)

Display More

primjetio sam da u zadnje vrijeme mnogi lideri spominju II. svjetski rat i nisam mogao ne primjetiti da ekonomska slika svijeta dosta i sliči na to razdoblje.

državni dug je bio na rekordnim razinama.

globalne kamate oko 0% koje su počele od 1933. i trajale do 1947. kad je krenulo lagano dugoročno povećavanje.

dionice su odradile korekciju i krenule polagano rasti.

cijena plemenitih metala je počela padati.

cijena nafte korigirana za inflaciju je bila na sadašnjim razinama i trajala tako do 1973.

e sad, ne znam da li se povijest ponavlja, al ako je daj Bože, jer su 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća bile doba najvećeg ekonomskog prosperiteta temeljenog na konstantom i zdravom organskom rastu.

Display More

Povijest se uvijek ponavlja baš kao što i mi vlastitom biološkom reprodukcijom pravimo kopiju sebe. Ali ta kopija nije klon i ima samo djelomičnu sličnost sa izvornikom tako da isto vrijedi i za povijest. A pošto je u povjesne procese uključena i određena svjesna inteligencija koja ih proučava i iz toga donosi određene zaključke i akcije ne mora se ponoviti ono isto što je prije bilo. Primjer je zašto korona neće biti španjolska gripa - tu je lekcija očito naučena.

Upravo je u tome suština svjesnosti ovih događanja jer onda su i rezultati drugačiji. Mi kako god to izgledalo nevjerojatno imamo sposobnost odabrati drugačiji razvoj povjesti - to bolje što je više ljudi svjesno toga. Jednostavna matematika.

Što se tiče gospodarskih pokazatelja oni jasno pokazuju važnost trenutka u kojem se nalazimo. S druge strane još uvijek niska svijesnost o tome da mi to možemo mijenjati nam ne ide u prilog. Ali to je jednostavno tako - šansu imamo samo o nama ovisi hoćemo li je pustiti da prođe ili nači načina da djelujemo. A od svega je najgora paraliza i nečinjenje baš ničega. Onda smo kao brod na oluji bez motora.

• cvarkozder
    Student
    Reakcija primljeno
    82
    • March 19, 2020 at 10:42 AM
    • #1,655
    Quote from user35

Slažem se, ali nedvojbeno je smirivanje epidemije u Kini i pronalazak lijekova.

Tako da rizici sa područja epidemije mislim da su većinom uključeni u cijenu, slijede efekti recesije i eventualni default-i

Nisam siguran mogu i se složiti čak i s ovim dijelom u vezi Kine i smirivanja situacije. Još uvijek nije potvrđeno niti da se izliječeni više ne mogu zaraziti. Situacija je možda pod nekakvom kontrolom u Wuhanu, ali, koliko vidim, javljaju se novooboljeli u Pekingu i drugdje. Osim toga, pitanje je koliko se evidenciji Komunističke partije Kine može vjerovati. A što očekivati ako se (a vjerojatno hoće) virus proširi u Indiji od 1,5 milijardu ljudi i u drugim azijskim i afričkim državama od po preko 100 milijuna ljudi uz upitnu zdravstvenu zaštitu i imunitet stanovništva (Indonezija, Bangladeš, Pakistan, Nigerija, Filipini, Vijetnam, Kongo, Etiopija,...)?

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 19, 2020 at 11:04 AM
    • #1,656

Možda nas i ovo čeka

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/najve…Z1NCLztZSC7f41Q

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • March 19, 2020 at 11:32 AM
    • #1,657

lagano pucaju neke bitne razine... još jedan jači crveni dan amera i evo nas na 1200 bodova... RIVP probila 20... loše, loše.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • March 19, 2020 at 11:34 AM
    • #1,658

Danas je točno mjesec dana od kako je Wall Street počeo padati od svog vrhunca.

• zigass
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    • March 19, 2020 at 11:51 AM
    • #1,659

di je kolega Neo što kaže tehnička analiza ?

• sweex
    Početnik
    Reakcija primljeno
    44
    • March 19, 2020 at 11:51 AM
    • #1,660

interesantno je gledati kako ht bluechip dividenduša strši u zelenom.

drži se kao majmun zubima za granu.

adje i to da vidimo dokle.

kada skupština donese odluku o zadržavanju dobiti zbog projekcije pada iste i očuvanja stabilnosti kompanije...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago