Dizanje kamata od 0.25% je gluma od borbe protiv inflacije. Još ne namjeravaju djelovati odmah, nego tek u ožujku.
Možda je natjeraju do 0.75%-1% kroz godinu dana.
Dizanje kamata od 0.25% je gluma od borbe protiv inflacije. Još ne namjeravaju djelovati odmah, nego tek u ožujku.
Možda je natjeraju do 0.75%-1% kroz godinu dana.
...
Prvo ja kao pojedinac u godini mogu napravit 10 mil prometa ili nula mil prometa s istim kapitalom pa s te strane ta metrika ne govori nista o stvarnoj kolicini kapitala koja je usla-izasla ili zeli uc u dionicko trziste.
...
dobro, buraz! evo ti tržišna kapitalizacija onda na ZSE, stupac 'vlasnički vrijednosni papiri': ZSE trzisna kapitalizacija
rekli bi gospari: 'nije govno nego se kučak posr'o'
To je vec vrijednija statistika ali buraz knjigovodja to g....malo smrdi i dalje, pa se nije jos kučak posro iako bi htjeli, brzate u zakljucku bez da ste malo razmislili i pogledali o tome detaljnije, ako tako ulazete nije dobro, sala mala znam ja da mozete kad hocete, al znate i sami kad brzate da se lako krivi zakljucki i greske dogadjaju
Znate sta je trzisna kapitalizacije isto kao i novac u banci ni jedni ni drugi nema pokrica u cijelom iznosu da ocete podignit sav novac iz banke banka ga nema, da ocete unovciti cijelu trzisnu kapitalizaciju burza ga nema opet je pitanje koliko je zapravo jos love dostupno za kupovanje i koliko ih je voljno prodat, drugo da bi tome dali na dodatnoj vrijednosti trebalo bi na to izbacit kompanije koje su delistirane tokom godina i izlistane, recimo nekakvu adjusted trzisnu kapitalizaciju da bi bilo usporedivo po trzisnoj kapitalizaciji, za primjer iz vase slike trzisne kapitalizacije ali detalnija sa zse jedan detalj da vidite jer niste razmislili o tome malo nego ste brzo postali, vidite detalj dole u 5.2021 mjesec je kapitalizacija pala za 13 miljardi, a istovremeno je trziste naraslo za bar 5%, a to vam je zato sta je tad delistiran PBZ i LURA jedan i drugi s kapitalizacijom skupa od 16,7 mlrd kn znaci oko 13% ukupne kapitalizacije, znaci da samo njih dva uvrstimo sad bi ta kapitalizacija izgledala za 16,7 mlrd vecom, sta znaci da je trzisna kapitalizacija ostalih znatno narasla, ali na drugi nacin vidite koliko je i to zavaravjuce gledat trzisnu kapitalizaciju jer te dvi dionice su imali free float niti 5%, a pitanje je koji postotak je bio stvarni free float koji se trgovao, znaci dvije velike kompanije koje su ustvari za burzovno trgovanje bile nebitne, a radi svoje velicine se utjecali puno na velicinu trzisne kapitalizacije, sta onda mozemo zakljucit nego da trzisna kapitalizacija isto nije toliko bitna za gledat, je u sustini ako cemo gledat neki postotak i ako su parametri nepromjenjeni ali ne u apsolutnim vrijednostima jer se njima ne trguje u cijelosti vec da je imat kapitalizaciju stvarnog free floata bi bilo bitnije ali recimo da je on konzistentan, pa se onda mozemo donekle drzat trzisne kapitalizacije ali samo ako je sve ostalo nepromjenjeno i na kraju opet to nista ne govori koliko je cash pozicija na brokerskim i fondovskim racunima namjenjena za zse. Znaci trzisna kapitalizacija je ipak znatno narasla dionica koji su listane, kako sumnjam da je s padom dolaska novca.
....pričamo o riziku da se poveča kamatna stopa 0.25%....ili je u pitanju nešto drugo??
Ne radi se tu samo o % gore ili dolje, problem je QE kojeg vise nece biti: prvo tapering -> onda dizanje kamata -> onda quantitative tightening. Nece vise biti "money printer go brrrrrrr".
Analiticari ocekuju da ce tightening poceti vec u Q4/2022 ako sve bude islo po planu, a buduci da vidimo da inflacija i dalje divlja u ne nazire joj se kraj, trziste se pribojava mogucnosti da uz sve ovo (sto je vec samo po sebi dovoljna pizdarija) FED cijeli proces jos i ubrza.
Preselit će se u stanove i kuće za odmor, to je tako jasno.
Paše sitnoj građevini, bankama, državi zbog pdv-a itd.
meni te nekretnine više nikako ne idu u glavu. čitam da je cca 68% svjetskog bogatstva skoncentrirano u nekretninama !? sjećam se dok su stanovi/kuće u okolici minhena bili po 4-5000dem za kvadrat sad su 13-15000 € solidne novogradnje. prosječan švabo si to ne može priuštiti nikada. ja sam za njega kralj nekretnina. da ne pominjem lokacije gdje je kvadrat zemljišta 7000€ !!! za te novce možeš kupiti cijelo selo u hr. da sad ne pominjem bar 50 M amera koji imaju nultu imovinu ili minus. ovaj suludi sistem ne može ovako još dugo. za neku bezveznu švabsku kuću možeš othraniti, odškolovati i na noge postaviti 1000 afrikanaca. alooo pa šta vrijedi više ljudi ili zidine? kina nam je pokazala koliko vrijede ljudi.
kolega StatusQuo, ajde se Vi lijepo dogovorite sami sa sobom prvo
sad ste već došli do keš pozicija na skrbničkim računima?! wtf?
jel Vi ne shvaćate da je to još gore, čak da je tome tako iako je to samo Vaša pretpostavka (ničim izazvana), znači da ulagači jesu u kešu jer nemaju u što uložiti!
dajte najte!
govno je i smrdi kako god to nazvali, moja paralela na gospare je da su oni samo to lijepo rekli i zapakirali
Hrvati kupuju nekretnine, vidim ja to svuda oko sebe
nemam s kime pričati o ulaganju u dionice jer je sve to 'špekulacija', 'rizik' i 'treba to pratiti'
možda jednog dana sa svojim sinom ili unukom budem mogao raspravljati i o dionicama, tko zna možda čak i hrvatskim...
U mom gradu niču novi kvartovi bez stanovnika, kažu to su stanovi za najam i turizam, bojim se pomisliti što će se desiti kad se normaliziraju putovanja po svijetu i ojača turistička konkurencija.
Danas se sve računa u stanovima.
Euri su još bitni, za sada su na poziciji br2 ali polako im važnost pada.
Zlato, srebro, dionice, kripto, umjetnine, ploče od investicijskih rare earths ili platine itd, sve je to daleko daleko iza. Zapravo teška egzotika za neke geekove i čudake.
U mom gradu niču novi kvartovi bez stanovnika, kažu to su stanovi za najam i turizam, bojim se pomisliti što će se desiti kad se normaliziraju putovanja po svijetu i ojača turistička konkurencija.
koji grad, ako nije tajna?
Biti će super još par godina a onda će toga biti previše. Niču nove kuće za odmor i na kontinentu. Svugdje se može graditi kuća s bazenom.
koji grad, ako nije tajna?
To ti je najljepši grad kod nas,,Vinograd.
Šta kaže FED, đaba ste rušili 🤣
Šta kaže FED, đaba ste rušili 🤣
prespavao, ali sudeći po indexima trenutno, market je blago razočaran ali klizi u veće razočarenje........
Cure i dečki,
zaboravite na trenutak dnevne vijesti, očekivanja od FED-a, Omicron, Evergrande i sve slične periodične pojave. Zanemariti se može čak i poremećaj od koronavirusa generalno. Nevažno je to sve.
Pogledajte grafove svih svjetskih indexa od početka do danas. Svi, ali baš svi, su otprilike linearni do početka ovog stoljeća. Od tada svi rastu eksponencijalno uz manje ili veće korekcije.
Grafovi ovih tzv. tehnoloških kompanija su zastrašujući.
Ne mogu nikako shvatiti da toliko ljudi u svijetu vjeruje da Tesla vrijedi više od cijele svjetske autoindustrije.
Kripto je čudo, kad sam bio mlad to smo zvali lanci sreće ili piramide. Kripto je prodao foru nigerijskim prinčevima.
Kad bi grafovi svjetskih burzovnih indexa nastavili rasti po istom matematičkom modelu kako rastu od 2009. za 10-ak godina išli bi u beskonačno.
Balon je jebeno prenapuhan. Hoće li puknuti? Ne, neće, možda se polako ispuše.
Kad će puknuti? Ne znamo još.
Display Morekolega StatusQuo, ajde se Vi lijepo dogovorite sami sa sobom prvo
sad ste već došli do keš pozicija na skrbničkim računima?! wtf?
jel Vi ne shvaćate da je to još gore, čak da je tome tako iako je to samo Vaša pretpostavka (ničim izazvana), znači da ulagači jesu u kešu jer nemaju u što uložiti!
dajte najte!
govno je i smrdi kako god to nazvali, moja paralela na gospare je da su oni samo to lijepo rekli i zapakirali
Hrvati kupuju nekretnine, vidim ja to svuda oko sebe
nemam s kime pričati o ulaganju u dionice jer je sve to 'špekulacija', 'rizik' i 'treba to pratiti'
možda jednog dana sa svojim sinom ili unukom budem mogao raspravljati i o dionicama, tko zna možda čak i hrvatskim...
O cemu se treban dogovoriti tocno sve izneseno je cinjenica, argumentirana i objasnjena nisam nigdje usao s tezom da je nesto toliko i toliko uslo niti koliki je kes da iman pretpostavku, samo o promjena koje se logicno mogu povezati i logicno pretpostaviti sta sam i napravio, koju ste pokusali cinjenicom prikazati onako kako mislite da je puno gora i na sta sam cinjenicno odgovorio i dokazao jasno i argumentirano da nije tako kako ste je prezentirali i sad umjesto da nekom drugom cinjenicom, objasnjenem objasnite drugacije ili dokazete vas odgovor je "ajde se Vi lijepo dogovorite sami sa sobom prvo, sad ste već došli do keš pozicija na skrbničkim računima?! wtf?", znaci kad nema vise volje ili cinjenica s kojim nastavit raspravu onda ste raspravu usmjeriili prema meni s tom izjavom mozda jednostavno jer vam se vise neda pa da skratite. Jel mislite da je to neka korisna cinjenica u ovoj raspravi ili cemo onda svaku raspravu u ovoj drzavi i burzi svesti na propast, HDZ upropastavanje i nema nam spasa, a cinjenice ostavit zavodu za statistiku jer ako je tako onda uopce nema smisla oko icega statisticki ni cinjenicno raspravljat kad je sve vec unapred osudjeno na propast, ok jasno mi je necu se potrudit pogledat ostale fondove i usporedit jer cinjenice nisu bitne niti rasprava, bitno je da imas stav koji je davno zacrtan u genima i odgovara drustvu i idemo dalje, ocito smo svijetlo vec davno ugasili, svaka promjena i cinjenicna rasprava je uzaludna bez obzira tko je u pravu jer cinjenica ne bira stranu i ona ce za 10 godina uvjek bit ista, promjene na gore ili na bolje su konstantne i ovdje i u americi i sve te promjene imaju svoju statistiku iz koje se zakljucuje trenutno stanje i trend, sta je izravno povezano i s ulaganjim bilo u nekretnine bilo u dionice, razlika je samo u sumi novca koji bira svoj tok prema cilju, al eto zakljucak je ociti ovdje nista ne ulazi samo odlazi tako kaze kaficka statistika case closed, a mozda ste samo u krivom kaficu pa ta statistika je mala i nije dovoljno velika i da naravno doc ce opet sigurno kriza koja ce vjerovatno bit gora od 2008, nece bit lako ni amerima, ni nasima, ni ovima u nekretninama, ni dionicama i opet ce netko nakon svega toga ulagat i dalje, svatko vidi priliku u nekom trenutku za ulozit negdi bez obzira na okolnosti jer jednostavno zaraditi se mora.
Ova sad prica me podsjeca na klasicni dionicki slucaj, imamo neku firmu koja cilo desetljece propada, nitko vise ne ulaze u nju, vec svatko ima svoj stav i misljenje o njoj kako ne valja zbog razno raznih prica i razvoja dogadjaja, kako nema sanse da prezivi, ako netko prezentira cinjenice nitko ih i ne cita jer ne zeli gubit vrijeme na nesto sta unaprijed je otpisao, a onda jedan dan odjednom svaku malo vijesti dionica narasla 200% ljudi pocmu gledat ,citat vide da je situacija puno bolja nego sta su imali misiljenje i da se puno toga promijenilo na bolje i onda odjednom svatko zeli uhvatit dio kolaca, kad sta ljudi su klasicni predatori samo trebaju namirisat krv-odnosno zaradu, ne kazem da ce tako sad bit ali jednom oce, povijest se ponavlja, a bit unaprijed iskljuciv da se neka promjena moze desit je biti konstanto slijep jer ne dopustate da cinjenice dodju do vas jer zahtijevaju ulaganje energije pa je lakse se prepustit onom drugom dijelu mozga koji djeluje impulsno jer naravno lakse je, ne umara, a on je onaj koji djeljuje na temelju proslih iskustava, a buduca se dogadjaju sada i treba ulozit trud da bi se pratilo i na vrijeme reagiralo. Uostalom ne znam ni jedno dionicko trzise da je doslo do nule, niti da je ravna linjia, kao i vanka tako i ovdje treba znati kad uci i kad izaci, to valjda i je poanta gledanja podataka i statistika da bi nesto mjerlijvo zakljucili sta ima tezinu u nekom odlucivanju.
Moram priznati da sam blago uvrijeđena.. nakon što ste me neki dan , u predskazanju pada burze namazali katranom i perjem
Uvijek isto pitanje.
Kupujemo li dip ili kupujemo pad ?
Ne znam, a ne zna nitko, jer je vani market ko' pijanac. Posrne pa se digne na noge
Al' pohlepu na stranu, meni ovo liči na pad kojeg preduuugo očekujemo.
Priča o dječaku koji je vidio vuka.
Nemam papira osim Medike, to mi je pozicija.. rok držanja dok me izvješća ne razuvjere, al' svejedno mi ništa ne izgleda privlačnog za kupnju. Još.
Što god da učiniš na marketu uvijek si ili u krivu, ili si mogao i bolje.
Optimistiiiiiiiiii... gdje ste ? Na bidu ?
Na čeki Adris kupio bi ispod 400 ali ne znam moguću divku i Ta.
Čekam HT divku pa dokup.
Čekam HPB divku pa dokup.
Čekam brodare dokap/divku.
Čekam Valamar današnje izvješće/divku.
Zloćkica kaj vele tvoje crtajuće čarolije.
Pusa i hvala.
zlocesti - evo moje mišljenje o svemu ovome.
Nitko ne komentira FED, ali po svemu što je rečeno stvari izgledaju puno bolje nego se to na burzama čini. Vrlo visok stupanj zaposlenosti i rast plaća, pandemija koja je izgleda na zalasku, postupno smirivanje poremećaja u protoku roba i nadasve vrlo oprezne reakcije FED-a koji pažljivo prati što se događa i cilja postupno rušenje inflacije u okvir od 2% godišnje. S druge strane je jasno da se i ukrajinska kriza mora na neki (za sve dobar) način riješiti uz minimum vojne intervencije, ako do toga i dođe.
Trenutno sve vuče ka tomu da se svi baloni kontrolirano ispušu tamo gdje je to opasno i omogući nastavak životnih i ekonomskih aktivnosti. Također je naglašena izrazito dobra ekonomsko-financijska prokrvljenost sustava SAD-a tako da se ni na koji način ne bi smjeli dogoditi katastrofalni lomovi iz 1930-tih ili 2008.
Planovi FED-a koji su nam već dobro poznati će se neminovno početi provoditi, ali očito vodeći računa o tome da lijek ne bude smrtna presuda nego sredstvo da se iz postojećeg stanja izađe što prije i što lakše. No Jerome Powell iskreno prizna da ne znaju da li je sve to što je napravljeno u proteklih nekoliko godina i što se planira napraviti bilo najbolje ili ne. O tome će presudu u konačnici donijeti povjest jednog dana u budućnosti. Ali trude se i izgleda da im je stalo da se stvari ne pogoršaju nepotrebno jer izgleda shvaćaju da ljudi trebaju od nečega živjeti, a to nije lako u uvjetima ekonomsko financijske nesigurnosti.
Što se nas tiče - mislim da je Parica i još nekoliko kolega dao prilično realnu sliku onoga što je trenutno prisutno kod nas tako da ovisno o globalnim kretanjima (ako ipak sve ne okrene u totalnu bedaru) niti ovdje ne bi trebalo biti većih problema unatoč svim sr.njima koje nam servira naša nesposobna administracija, korumpirano pravosuđe i sveopći osjećaj depresija i bespomoćnosti u društvu.
Što bi rekao Galileo - Eppur si muove iliti Ipak se kreće.
Trude se oni frišku figu.
Pitajmo običnog Amera koliko osjećaju benefit tog truda
Oni su na rastegnutom konopcu, i održavaju ravnotežu
Sve što smo do sada vidjeli su Talks
Inflacija se može zaustaviti samo mjerama koje dovedu do recesije pa je lijek gori od bolesti ?
A kao i svugdje, prevladati će interesi velikih igrača, dok ih budu imali
Kako izgleda crtkarija ? Kaže mi da čekam. Vidim..., vidim, ascending scallops, posljednja je uža pa i to nešto govori, ako je gledati prethodni leg možemo očekivati povlačenje do 50% , 2080... al' to su samo crtkarije
Al' stvarno. U sadašnjoj situaciji crtkarije su suspendirane. Crobex weekly
Svaki je plan dobar dok te ne lupi u lice, tako kažu
Display MoreTrude se oni frišku figu.
Pitajmo običnog Amera koliko osjećaju benefit tog truda
Oni su na rastegnutom konopcu, i održavaju ravnotežu
Sve što smo do sada vidjeli su Talks
Inflacija se može zaustaviti samo mjerama koje dovedu do recesije pa je lijek gori od bolesti ?
A kao i svugdje, prevladati će interesi velikih igrača, dok ih budu imali
Baš, frišku figu se oni trude.
Cijela istina u par slika: