1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • September 29, 2021 at 3:16 PM
    • #8,841
    Quote from Marielena
    Quote from Marin83

I opet ste jeftiniji od Splita..u Splitu se recimo socijalističke kocke u radničkim kvartovima, građene 70-tih prodaju po 2000 eura/kvadrat i to bez lifta, bez parkinga i bez termo fasade.

Ako netko zeli platiti, neka kosta.

Quote from Marin83

Po podacima HEP-a(koji već neko vrijeme cirkuliraju)u Splitu oko 10000 stanova ima mjerila na kojima nije očitana potrošnja el. energije...dakle netko namjerno drži stanove praznima, što za posljedicu ima visoke cijene kvadrata.

Pa kada nismo uveli porez na nekretnine.

Ima ih puno podstanare na crno, ali stan im kao nicemu ne sluzi pa ne placaju niti porez.

Puno je tu i umirovljenika koji ne placaju zdravstveno, a najvise ga koriste.

Display More

Vjerujem da i banke imaju jako puno stanova koje lagano prodaju. Ništa ih ne košta držati. Treba uvesti porez na nekretnine, pa bi brzo bila drukčija priča.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 29, 2021 at 3:17 PM
    • #8,842
    Quote from Marin83
    Quote from dionicar

regulira ponuda i potraznja.. dok god je netko spreman platit vise cijene ce biti vise - ko i kod dionica - AMC cisti primjer

Po podacima HEP-a(koji već neko vrijeme cirkuliraju)u Splitu oko 10000 stanova ima mjerila na kojima nije očitana potrošnja el. energije...dakle netko namjerno drži stanove praznima, što za posljedicu ima visoke cijene kvadrata.

Ukoliko kupim stan imam ga pravo držati praznim. Moje je vlasništvo kao i odijelo koje ne koristim. Ili u najmanju ruku kao i dionica koju ne prodajem.

To je isto kao da kažete da je neka dionica skupa, recimo INA, a ljudi neće da je prodaju jeftinije, odnosno na ono što vi smatrate realnom vrijednošću.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • September 29, 2021 at 3:25 PM
    • #8,843
    Quote from Paulie
    Quote from Marin83

Ukoliko kupim stan imam ga pravo držati praznim. Moje je vlasništvo kao i odijelo koje ne koristim. Ili u najmanju ruku kao i dionica koju ne prodajem.

To je isto kao da kažete da je neka dionica skupa, recimo INA, a ljudi neće da je prodaju jeftinije, odnosno na ono što vi smatrate realnom vrijednošću.

U SDŽ ti je neto plaća 5150 kn, jedan kvadrat novogradnje ti košta oko 22k kuna...ti meni želiš reći da čovik mora raditi za niti 3 kvadrata stana cili godinu?! Ti sad mene zezaš ili???

Ovo u Splitu je klasično kartelsko udruživanje i svrhu određivanja cijene kvadrata novogradnje, a sve amenuje prešutno i Grad.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • September 29, 2021 at 3:30 PM
    • #8,844
    Quote from Marin83
    Quote from Paulie

U SDŽ ti je neto plaća 5150 kn, jedan kvadrat novogradnje ti košta oko 22k kuna...ti meni želiš reći da čovik mora raditi za niti 3 kvadrata stana cili godinu?! Ti sad mene zezaš ili???

ma lako nama za nas, nego Ljubuški je problem

Milijuni se u BiH peru kroz građevinu, ugostiteljstvo, kladionice...
    Građevinarstvo i nekretnine, bankarski i sustav brzog transfera novca, ugostiteljstvo, osiguravajuće kuće, kladionice i kockarnice, odvjetnici, računovođe,…
    ljubuski.net
    Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • September 29, 2021 at 3:30 PM
    • #8,845
    Quote from Marin83
    Quote from Paulie

U SDŽ ti je neto plaća 5150 kn, jedan kvadrat novogradnje ti košta oko 22k kuna...ti meni želiš reći da čovik mora raditi za niti 3 kvadrata stana cili godinu?! Ti sad mene zezaša ili???

Pa mene ne zanima po koliko netko prodaje svoj stan.

Evo u Zagrebu ljudi prodaju stare obiteljske kuce za nebulozne cijene i "prodaju" ih 15 godina. Trazena cijena nije realizirana cijena.

Nikoga nije briga sto ce netko raditi za svojim stanom. Neka ga drzi i praznim. Jednostavno nesto morate oporezovati jer drzavi treba novaca. Kod nas se drakonski oporezuje jedino rad i poduzetnistvo i nista drugo. Vecina razvijenih kapitalistickih drzava ima porez na nekretnine jer zeli poticati rad i poduzetnistvo, a ne mrtvi kapital u cigli i betonu.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • September 29, 2021 at 3:31 PM
    • #8,846

Paulie,

naravno da je taj stan, to je tvoje vlasništvo

nitko ne osporava ovdje tvoje vlasništvo nego činjenicu da stan nije namijenjen tome da stoji prazan, slažeš se?

nije to slika da visi na zidu i zato jer je recimo umjetnik slikar umro, slika odjednom vrijedi više

stan je imovina koja se amortizira, gubi vrijednost možda i brže ako se ne koristi, šta-ja-znam može ti puknuti cijev a nikog nema unutra pa da vidiš štete

također je upitno koliko recimo u ZG ima takvih stanova jer te podatke možda ima porezna uprava, a ako ih je puno to iskrivljuje tržišnu cijenu

prazni stanovi govore da na tržištu nekretnina i najmova nešto ne štima i onda tu uskače porez na nekretnine u vlasništvu koji može recimo svaku treću i veći broj nekretnina u vlasništvu (recimo stan + vikendica) oporezivati

ako se tebi ne da platiti takav porez, onda svaka ta nekretnina 'viška' postaje dostupna tržištu i zbog većeg broja nekretnina na prodaju, po teoriji, cijene padaju i stanovi postaju dostupniji onima koji bi ih htjeli posjedovati kao prvu nekretninu, za stanovanje

dakle porez korigira stvari nabolje

u Moskvi recimo mafija sama kontrolira neke kvartove i drže cijenu na 5.000, 6.000 EUR ili više jer moraju negdje parkirati novac

pa ne želimo to? nek tržište odredi koliko što vrijedi!

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 29, 2021 at 3:34 PM
    • #8,847
    Quote from Marin83

Ovo u Splitu je klasično kartelsko udruživanje i svrhu određivanja cijene kvadrata novogradnje, a sve amenuje prešutno i Grad.

Uopće me ne zanima koliko se mora raditi, i ja bih htio imati nekretninu u sred grada, ali mi je skupo. Ako je nekom skup Split nek kupi nekretninu u Gospiću ili Slavonskom Brodu. Ovo je tržišni kapitalizam i tržište određuje cijenu. Osim toga ne kupuju samo domaći s plaćom od 1000 eura, kupuju i stranci. Domaći također ubodu od turizma još desetak tisuća eura godišnje.

Nije baš na obali baš takvo siromaštvo kako vi prikazujete, dapače jako se dobro živi.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • September 29, 2021 at 3:36 PM
    • #8,848
    Quote from Marielena
    Quote from Marin83
    […]

Vecina razvijenih kapitalistickih drzava ima porez na nekretnine jer zeli poticati rad i poduzetnistvo, a ne mrtvi kapital u cigli i betonu.

znači vi bi onda zamijenili ono moja kućica,.........................moja osnovica, ma jašta, treba uhljebima još dodavati da što više ojačaju korijenje, jer oni rade na tome da potiču nerad i oduzetništvo

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 29, 2021 at 3:36 PM
    • #8,849
    Quote from accountant

Paulie,

nitko ne osporava ovdje tvoje vlasništvo nego činjenicu da stan nije namijenjen tome da stoji prazan, slažeš se?

nije to slika da visi na zidu i zato jer je recimo umjetnik slikar umro, slika odjednom vrijedi više

stan je imovina koja se amortizira, gubi vrijednost možda i brže ako se ne koristi, šta-ja-znam može ti puknuti cijev a nikog nema unutra pa da vidiš štete

također je upitno koliko recimo u ZG ima takvih stanova jer te podatke možda ima porezna uprava, a ako ih je puno to iskrivljuje tržišnu cijenu

prazni stanovi govore da na tržištu nekretnina i najmova nešto ne štima i onda tu uskače porez na nekretnine u vlasništvu koji može recimo svaku treću i veći broj nekretnina u vlasništvu (recimo stan + vikendica) oporezivati

ako se tebi ne da platiti takav porez, onda svaka ta nekretnina 'viška' postaje dostupna tržištu i zbog većeg broja nekretnina na prodaju, po teoriji, cijene padaju i stanovi postaju dostupniji onima koji bi ih htjeli posjedovati kao prvu nekretninu, za stanovanje

u Moskvi recimo mafija sama kontrolira neke kvartove i drže cijenu na 5.000, 6.000 EUR ili više jer moraju negdje parkirati novac

Display More

Zašto porez na nekrentine, pa i ja bih htio da mi ovi što imaju dionice Adrisa isti prodaju po 100 kuna, ali oni neće, drže cijenu visokom. Također bih volio ADPL po 50 kuna. Po vašoj logici treba uvesti porez na glavnicu dionica, pa da oni meni prodaju jeftino.

Kako prosječan Hrvat može kupit 500 dionica Adrisa kad je ista 420 kuna, a plaća samo 5500 kn ?

Porez na nekretnine i ljude silit u dionice pa da ih dočeka Borg.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • September 29, 2021 at 3:46 PM
    • #8,850

GUP je odredio određeno područje za stambenu izgradnju, te na temelju toga se planira izgradnja javne infrastrukture. Ne , ne može se stanovi graditi i držati prazne godinama, a bi se s njima špekuliralo.... mislim može se na malom uzorku, tu će sustav žmirit, ali kad to pređe u sistemski problem sustav će reagirati.

Npr. u Berlinu je prošao referendum o nacionalizaciji 250000 stanova u vlasništvu privatnih firmi. Pa sad vi špekulirajte koliko hoćete.

Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • September 29, 2021 at 3:55 PM
    • #8,851
    Quote from Paulie
    Quote from accountant

Paulie,

Display More

Zašto porez na nekrentine, pa i ja bih htio da mi ovi što imaju dionice Adrisa isti prodaju po 100 kuna, ali oni neće, drže cijenu visokom. Također bih volio ADPL po 50 kuna. Po vašoj logici treba uvesti porez na glavnicu dionica, pa da oni meni prodaju jeftino.

Kako prosječan Hrvat može kupit 500 dionica Adrisa kad je ista 420 kuna, a plaća samo 5500 kn ?

Porez na nekretnine i ljude silit u dionice pa da ih dočeka Borg.

Display More

Da, samo pravo na stanovanje je temeljno ljudsko pravo kao i zdravstvena zastita.

Kava na Stradunu i dionice Adrisa to nisu.

Problem se vjerojatno moze rijesiti izgradnjom javne stanogradnje i davanjem stanova u povoljni najam mladim obiteljima. Samo i za to drzava mora namaknuti novac porezom.

P.S. sto me Ivana ne voli😂🤗😇

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 29, 2021 at 4:07 PM
    • #8,852

Nekretnina ima praznih po Slavoniji koliko hoćete, Jadran i centri gradova su za one dubljeg džepa. Može se netko ljutiti koliko hoće, ali realnost je da obalu napune oni koji imaju novca. Pa u Americi se točno zna s obzirom na kvart u kojem živite koliko imate love.

Zašto stan od 50 kvadrata u Monte Carlu košta 10 milja eura ?

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • September 29, 2021 at 4:15 PM
    • #8,853
    Quote from Paulie

Zato, jer je površina države svega 1,95 četvornih kilometara, radi se o poreznoj oazi, gdje je država politika privući bogate strance da tamo žive, a ne da imaju špekulativne nekretnine i da stoje prazne.

EDIT:Daj kolegice Ivana niste više zanimljivi sa tim serijskih dislajkovima.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 29, 2021 at 4:18 PM
    • #8,854
    Quote from Marin83
    Quote from Paulie

Zato, jer je površina države svega 1,95 četvornih kilometara, radi se o poreznoj oazi, gdje je država politika privući bogate strance da tamo žive, a ne da imaju špekulativne nekretnine i da stoje prazne.

Zašto politika Splita, Dubrovnika ili Zadra također ne bi bila privući bogate strance ? Ne vidim po čemu su ti gradovi ružniji od Monte Carla, dapače moramo privlačiti imućne i sposobne ljude koji će trošiti i investirati.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 29, 2021 at 4:20 PM
    • #8,855
    Quote from Paulie
    Quote from Marin83

Zašto politika Splita, Dubrovnika ili Zadra također ne bi bila privući bogate strance ? Ne vidim po čemu su ti gradovi ružniji od Monte Carla, dapače moramo privlačiti imućne i sposobne ljude koji će trošiti i investirati.

Gdje ce trosit na utakmicama hajduka

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • September 29, 2021 at 4:25 PM
    • #8,856
    Quote from Paulie
    Quote from Marin83

Smisao stana je da se u njemu stanuje. Ako ti ne želiš, barem ga iznajmi, privedi ga njegovoj primarnoj svrsi. Što misliš zašto je USKOK nedavo pozatvarao pola odjela za izdavanje građevinskih dozvola u Splitu?!

To što se na obali događa u pojedinim gradovima, je najdestruktivniji kriminal koji postoji, jer njegove posljedice ostaju u prostoru, desetljećima pa i stoljećima. A o društvenim posljedicama neću ni pričati.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 29, 2021 at 4:31 PM
    • #8,857
    Quote from StatusQuo

Gdje ce trosit na utakmicama hajduka

Imamo odlične restorane, yacht i jedriličarske klubove, te najrazvedeniju obalu koju mogu posjećivati svojim jahtama. Bernie Ecclestone svako ljeto dolazi u Trogir, a i brojni drugi bogati i poznati nas stalno posjećuju, o čemu se piše preko ljeta u portalima. Mi smo stranim bogatunima itekako zanimljivi. Ne valja se uvijek podcjenjivati.

• Miro
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • September 29, 2021 at 4:32 PM
    • #8,858
    Quote from Marin83
    Quote from Paulie

Smisao stana je da se u njemu stanuje. Ako ti ne želiš, barem ga iznajmi, privedi ga njegovoj primarnoj svrsi. Što misliš zašto je USKOK nedavo pozatvarao pola odjela za izdavanje građevinskih dozvola u Splitu?!

To što se na obali događa u pojedinim gradovima, je najdestruktivniji kriminal koji postoji, jer njegove posljedice ostaju u prostoru, desetljećima pa i stoljećima. A o društvenim posljedicama neću ni pričati.

A zašto je USKOK pozatvarao pola odjela za izdavanje građevinskih dozvola u Splitu?

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • September 29, 2021 at 4:34 PM
    • #8,859

Pa zato jer su davali građevinske dozvole nelegalno na mjestima gdje ponajprije hoteli nisu smjeli nicati. U tim kriminalnim radnjama se gotovo uvijek radilo o luksuznim hotelima. To je pitanje korumpiranosti države i kriminala, ne cijene nekretnina.

Ja sam apsolutno za URBANIZAM i PLANIRANU GRADNJU.

• Nevera
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    414
    • September 29, 2021 at 4:42 PM
    • #8,860

Cijene novih i poslovnih će rasti ne zbog potražnje nego ulaznih inputa. Nakon plaćeno poreza, svako za sebe odredjuje sta ce istom i po kojoj je cijeni prodati. Za Račanove vlade mislim da se razmatralo o uvodjenju poreza nešto kao višak stambenog prostora.

Na sreću nije zaživjelo

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago