Baš me interesira kako bi profesorica vani shortala. To bih silno volio vidjeti.
Bitno da jezikom zna mlatiti.
Baš me interesira kako bi profesorica vani shortala. To bih silno volio vidjeti.
Bitno da jezikom zna mlatiti.
Zanimljiva rasprava. Interesantno je vidjeti koliko su različita mišljenja oko ovog čime se ovdje bavimo.
Mislim da nitko nije naglasio ono što je vjerojatno stvarno bitno - svi smo mi različiti i imamo različite afinitete i sposobnosti. Po tome se ne može na ništa gledati jednoznačno kroz istu optiku jer netko je bolji u jednom netko u drugom. Netko će na nečemu briljirati, a drugi na istom propasti. Ista stvar je i s trgovanjem na burzi. No to je zapravo potpuno prirodna stvar.
Spominje se kako je W.Buffet s 12 počeo i znamo kako je uspio. Super. Ali zamislite da je primjerice probao s 4 napisati simfoniju kao Mozzart - bi li bio uspješan u tome? Vjerojatno ne, ako ga to stvarno ne bi zanimalo. Ili obrnuto da je Mozzart umjesto glazbe radio na trgovanju dionicama. Također vrlo vjerojatno ne bi realizirao svoj stvarni talent.
Ljudi bi trebali moći prepoznati da je ono što ih prirodno privlači (kao WB investiranje ili Mozarta glazba) ono što bi onda i trebali razviti koliko god je bolje moguće, a dobar obrazovni sustav bi to trebao moći prepoznati i to omogućiti. Dakle razlike među nama evidentno postoje i problem je današnjih obrazovnih sustava (kojem pripada i ova profesorica) koji to ne uvažavaju dovoljno jer onda guše prirodne talente i stvaraju svijet nerealiziranih mediokriteta.
A u fondovima očito ima dosta takvih ljudi kojima formalno obrazovanje koje imaju na tom planu ne može pomoći jer jednostavno nisu za to - stoga nikakvo čudo da na ovom forumu ima onih koji su višestruko uspješniji jer imaju taj prirodni talent.
Poanta je - slušati što drugi govore o bilo čemu, ali ne dozvoliti da to odredi vašu sudbinu je stvarna procjena da li nešto za vas ili ne - samo na vama. Nažalost mnogi talenti su ostali nerealizirani samo zato što su povjerovali u tuđe riječi i stavove i - odustali.
Voljela bih znati da li je profesorica zaradila i 100 kuna na ZSE ikada, ili je cijeli zivot zivjela od place u drzavnom sektoru.
Je li ona pricala cesto skupa sa Lovrinovicem?
Dax je jako opal pri kraju trgovanja, istina nije jako zaronio, oko pol posto, budućnosnice su mu iz solidnijeg minusa oko 22.00 sati okrenule strmo u plus.
Svi ti pozitivni manevri , na oba kontinenta, mogli bi kod nas početi natezati praćku iako je Hysterix glede nadolazeće Kata Klizme bio visok. Istina Hysterix je stalno podgrijavan prolongiranim nuklearnim reaktorom zvanim Opte.
ovako, nošen člankom u novinama, sada samo Dalekovod na našoj burzi odiše životom, a to je malo.
stiže nova doza "šuta"
Dilerburza uvijek nađe pacijenta za novi šut. Korekcija doljegore i sve se drži iznad vode jer cijelom svijetu tako odgovara.
Naprimtaš lovu ako ti treba ali ti postoji višak love malo ju povučeš iz opticaja a FED u amera sada planira inflaciju i nova ekonomija se okreće.nafilani kompjutori ne mogu fulat .
Dilerburza uvijek nađe pacijenta za novi šut. Korekcija doljegore i sve se drži iznad vode jer cijelom svijetu tako odgovara.
Naprimtaš lovu ako ti treba ali ti postoji višak love malo ju povučeš iz opticaja a FED u amera sada planira inflaciju i nova ekonomija se okreće.nafilani kompjutori ne mogu fulat .
to je čista psihologija.
QE djeluje deflatorno, a ne inflatorno, jer izvlači novac iz sustava.
kod nas su to nerealna ulaganja u nekretnine i gomilanje štednje.
veliki insajderi tipa Bezos ili brat Elona Muska su upravo tu famu iskoristili da naivcima liferuju svoje dionice po, malo je reć, precijenjenim cijenama.
nakon što se korekcija dogodi, isti će iste nadokupiti, al po daleko nižim cijenama.
o IPO i kriptovalute prevarama da ne pričam.
jednostavno, svi traže "šut", a kad tad mora doći i do "skidanja s droge".
do tada, nek se ljudi vesele.
nema smisla kvariti radosnu atmosferu
Day in, day out, nema nam druge
I to nije šut, to je trgovanje. To je posao kao svaki drugi. I prilično je dosadan, da znate. Nema tu adrenalina. Puno sjedenja, puno crtanja, gledanja u monitor
Bojim se da je investiranju odzvonilo do duljnjeg
Voljela bih znati da li je profesorica zaradila i 100 kuna na ZSE ikada, ili je cijeli zivot zivjela od place u drzavnom sektoru.
Je li ona pricala cesto skupa sa Lovrinovicem?
ova profeserica influenserica kao da savjetuje djeci nemojte učiti plivati, brčkajte se tu u plićaku, jer tamo u dubokom ima grčeva
ova profeserica influenserica kao da savjetuje djeci nemojte učiti plivati, brčkajte se tu u plićaku, jer tamo u dubokom ima grčeva
iskreno, dobro je da se ulaganje na tržište kapitala svede na razinu nuklearnog otpada, jer tada obično upadnu ljudi koji jako dobro znaju procijeniti što je strašno podcijenjeno, i na tome zarade.
samo neka profesorica gnoji.
još da se desi i neka jaka korekcija, pa da i mediji, koji ionako ništa ne razumiju, počnu gnojiti, to bi bilo idealno.
onda bi svi mi ovdje mogli odlične firme pokupiti po dirt cheap cijenama.
di ćeš bolje
Day in, day out, nema nam druge
I to nije šut, to je trgovanje. To je posao kao svaki drugi. I prilično je dosadan, da znate. Nema tu adrenalina. Puno sjedenja, puno crtanja, gledanja u monitor
Bojim se da je investiranju odzvonilo do duljnjeg
Ja me ovakvim prometima nažalost ne vidim gdje bi ušao a znam da na je na onom što imam gotovo nemoguća misija za izaći osim putem raspaljotke po bidu.....crkla nam je burza, nema ni pretakanja iz šupljeg u prazno jel jednostavno nemamo ni minimum likvidnosti.....
Ovdje nula kn.
Vani. Ako su indeksi u zelenom in and out.
Ovdje nula kn.
Prijevremena mirovina na zse ali ne zbog zarade.....😂😁
Ovdje nula kn.
Prijevremena mirovina na zse ali ne zbog zarade.....😂😁
kriminalcima 6+6, a pošten čovjek ne može ni 2mj. na teret države
crkla nam je burza, nema ni pretakanja iz šupljeg u prazno jel jednostavno nemamo ni minimum likvidnosti.....
Ha, pa nemoj tako. Mi barem imamo neki minimum. Ovi tamo japanci neuki neznalice sarafe jedan server cijeli dan. Da je to kod nas mi bi barem popravili za trgovanje od pola 4 do 4!
Ovdje nula kn.
ovo jedino trenutno ima smisla.
doslovce intraday trading.
zdrpi i briši.
Ne znam što bih rekla, osim da sam nekako izgubila interes za našu burzu. Dojadilo. A stvarno sam voljela time se baviti.
A i razumno se pitati, gdje bi čovjek radije trgovao, ovdje gdje je dnevni promet na burzi pola milijuna dolara, ili vani gdje je dnevni promet samo na jednom papiru solidnih par milijuna dolara
Blago sam rezignirana, nadam se da nije zarazno
Ne znam što bih rekla, osim da sam nekako izgubila interes za našu burzu. Dojadilo. A stvarno sam voljela time se baviti.
A i razumno se pitati, gdje bi čovjek radije trgovao, ovdje gdje je dnevni promet na burzi pola milijuna dolara, ili vani gdje je dnevni promet samo na jednom papiru solidnih par milijuna dolara
kolegice, razmišljate skroz racionalno.
naša burza je za trejdanje s akumuliranjem ili za dugoročno investiranje.
a trenutno su jedno i drugo nagazne mine.
iscijedite što god možete na Amerima.
ovdje ćemo se svi vratiti kad opet postane zanimljivo
Niste jedini ima nas vise s istim problemom gledate burzu trazite neke prilike i onda skuzite da su prilike na razini ulaska i izlaska cca 30k kn za vise jednostavno likvidnost nije dovoljna, a i onda vas to demotivira jer puno energije izgubite na tome trazeci nesto barem za neko trejdanje s ciljem koji nije zadovoljavajuc i ne mozete iskoristit potencijal portfelja, za vani je opet potrebno jedno razdoblje ucenja i trazenja koje moze potrajat ako cete kvalitetno to odradit, kako kolega kaze nasa burza je akumuliranje onih dionica koja nude moguci veci potencijal za povrat, a na zalost to ispadaju predstecajuse za koje postoji mogucnost za preokret ili neko preuzimanje
Niste jedini ima nas vise s istim problemom gledate burzu trazite neke prilike i onda skuzite da su prilike na razini ulaska i izlaska cca 30k kn za vise jednostavno likvidnost nije dovoljna, a i onda vas to demotivira jer puno energije izgubite na tome trazeci nesto barem za neko trejdanje s ciljem koji nije zadovoljavajuc i ne mozete iskoristit potencijal portfelja, za vani je opet potrebno jedno razdoblje ucenja i trazenja koje moze potrajat ako cete kvalitetno to odradit, kako kolega kaze nasa burza je akumuliranje onih dionica koja nude moguci veci potencijal za povrat, a na zalost to ispadaju predstecajuse za koje postoji mogucnost za preokret ili neko preuzimanje
Te predstečajuše su put u propast.
Viro po 60, moš misliti, a svaki dan blokada računa.
Najbitnije na burzi kad odlučiš jednim putem (logika) toga se držati, ali opet ne biti previše unutra dugoročno jer 2009 i 2020 ti pojedu sve.
Čeka se rasplet 3Q pa možda na nešto blic(+10,15% i van) uletimo sad samo gledam... imam neku sitnicu...(koja pada)