https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…8c0805b4cb6.pdf
lagano je krenulo.... neka ulazu, sto vise, to bolje...
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…8c0805b4cb6.pdf
lagano je krenulo.... neka ulazu, sto vise, to bolje...
Pitanje na kojem nemam konačni odgovor:
Od koga je Petrokemija do sada kupovala plin? Pretpostavljam od dvojca INA-PPD, zato i ima sad vlasničku strukturu kakvu ima...
Ali mijenja li se što s otvaranjem LNG terminala na Krku koji je počeo s radom prije 20?
Je li to uopće "isti" plin, apsolutno mi je nepoznata ta tehnologija?
Pitanje na kojem nemam konačni odgovor:
Od koga je Petrokemija do sada kupovala plin? Pretpostavljam od dvojca INA-PPD, zato i ima sad vlasničku strukturu kakvu ima...
Ali mijenja li se što s otvaranjem LNG terminala na Krku koji je počeo s radom prije 20?
Je li to uopće "isti" plin, apsolutno mi je nepoznata ta tehnologija?
Za plinsku godinu 2020/2021 (plinske godine traju od pocetka 10, do kraja 9 mjeseca) ugovorena je dobava od INE i PPD-a. Ranijih godina su u igri bili i HEP, MET Croatia, ali vec godinama, glavni dobavljaci us PPD i INA:
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…plinom-20190418
LNG je ukapljeni prirodni plin, koji postaje takav u postrojenjima za likvifikaciju i to hlađenjem ispod njegove točke vrelišta a to je oko -160C. Pod tom temperaturom se i prevozi posebnim brodovim koji mogu održavati takvu temperaturu plina tijekom transporta. Kada dođe do odredišta ukapljeni plin se pretvara u 'normalni' plin koji troše kućanstva i tvrtke.
Ukapljivanjem se smanjuje volumen plina 625 puta, odnosno 1m3 LNGa = 625m3 'normalnog' plina
Ima u službenim dokumentima PTKM viđenje novog LNG-a, uglavnom nije ni prio 1 ni 2 nego kao 3 alternativa.
Tako nekako.
Ima u službenim dokumentima PTKM viđenje novog LNG-a, uglavnom nije ni prio 1 ni 2 nego kao 3 alternativa.
Tako nekako.
taj plin bi izazvao samo "eksploziju"
Stanje u PTKM je dosta bolje, ako ga usporedimo sa prijašnjim upravljanjem. Prije su se izvodili "remonti" sa napuhanim cijenam, te je što se tiče infrastrukture i radne opreme stanje jako loše. Sadašnja uprava radi dobar posao, ali je teško sve dovesti u red nakon godina nemara. Po mojoj procjeni, a temeljeno na radnom iskustvu po vani potrebno je cca 200 milijuna eura da to bude kako treba, ovako je PTKM tempirana ekološka bomba.
zaradili su vec 50 mil e proslu godinu (otprilike) i krenuli u investicije vec lagano... Ali za sve treba vremena naravno. Svakako su na dobrom putu
Kolege, zna li netko što se događa s ptk, pa je pala preko 7%. Hvala!
Kolege, zna li netko što se događa s ptk, pa je pala preko 7%. Hvala!
nadajmo se da nije uslijed rezultata poslovanja, moje je mišljenje da je nekome bila kasica prasica, pa je sada odlučio malo uzeti za neku novu brzorastuću
Trenutno se završava remont postrojenja u Petrokemiji i lagano se pokreću pojedini pogoni. Koliko su bili izvještavali da su proizveli dovoljno robe za prodaju dok traje remont, tako da rezultati za zadnji kvartal ne bi smjeli biti loši. Mislim da je nekome dojadilo čekanje pa je izašao jer mu treba lova za nešto drugo.
Tu se nešto grdo valja
Mozda indeksni rasprodaje kao sto je prosle godine kupovao u ovo vrijeme po 75-79 (hvala mu na tome :-))
Bid je nesto sasvim oslabio, a ask se pojacao. 🤔
Ja malo i danas kupija po 66,80kn.
Trenutno se završava remont postrojenja u Petrokemiji i lagano se pokreću pojedini pogoni. Koliko su bili izvještavali da su proizveli dovoljno robe za prodaju dok traje remont, tako da rezultati za zadnji kvartal ne bi smjeli biti loši. Mislim da je nekome dojadilo čekanje pa je izašao jer mu treba lova za nešto drugo.
Meni onaj ASK od 4500 dionica govori da netko želi još dokupiti dionica, po što nižoj cijeni.
Dva su načina na koji se akumulira papir.
Ili nasilnim rušenjem cijene, ili iscrpljivanjem.
Ovdje su za svaki slučaj u primjeni oba načina
Vidjeti ćemo dokle se ide, i koliko će trajati
Auu ode PTKM u 3pm...:)
Ma netko je prelazio u nešto drugo, dojadilo mu što stoji već dugo vremena na 7x.
Ali ako je gotov, ode to začas opet nazad iznad 70.
A ako bude dobro izvješće, a po svemu bi trebalo, mogla bi i više.
Ekipa, ne volim nositi loše vijesti, ali nažalost cijena plina raste.
Dakle, razlog je fundamentalan, kako sam napisao u tehničkoj analizi.
brodovi se preusmjeravaju, radi hladnoće u Aziju, a onda valjda poskupljuje i ovaj ruski, nadajmo se da se neće zima pretoriti u ledeno doba, barem kod Petrice, al da ga netko gnoji cijenu to jest jest, ma znao sam ja čim je onaj u ovome trenutku promijenio ministarstvo da nam slijed crni dani
neki prodaju
PTKM | OTP INDEKSNI FOND - OIF S JAVNOM PONUDOM | -1,550 | 0.00% | 3,829 |