Dioničar br.9 izgleda izlazi iz PTKM..https://investiramo.com/dionicari?name=PARUNOV%20OZREN
PTKM (PETROKEMIJA d.d.)
-
-
-
nije ovo tako ni loše https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/37220
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…58fa03addd2.pdf
U prvom tromjesečju 2021. godine Petrokemija d.d. ostvarila je neto dobiti od 21 milijuna kuna u odnosu na 150 milijuna kuna neto
dobiti u istom razdoblju prethodne godine. Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobiti za prvo tromjesečje 2021. godine
iznosi 72 milijuna kuna u usporedbi sa neto dobiti od 131 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2020. godine. -
Po meni je izvjestaj korektan i u skladu s ocekivanjima, cak mozda i malo iznad ocekivanja!
-
Da, to je dobar izvjestaj jer je pozitivan. Ocekivano sto se mene tice.
2 i 3 kvartal bi mogli biti izazovni. Cijena plina i dalje raste:
-
Odlično, bez jednokratnih stavki čak 72 mil. dobiti!
I to nekima nije dobro??
-
Ne znam što su prikazali pod onim ostalim troškovima koji su čak 80 mil.kn veći nego prošle godine, to bi značilo da bi dobit bila čak okruglo 100 mil.kn
I to unatoč višoj cijeni plina, svaka čast.
-
Ne znam što su prikazali pod onim ostalim troškovima koji su čak 80 mil.kn veći nego prošle godine, to bi značilo da bi dobit bila čak okruglo 100 mil.kn
I to unatoč višoj cijeni plina, svaka čast.
S obzirom na pad cijene danas, ovo izvješće tržište vidi kao loše...
-
Pa nisu valjda očekivali da će dobit biti veća od prošlogodišnje??
A onda cijena ne bi bila ni dvoznamenkasta da je tako.
-
tržište od 50k kn.
-
-
tržište od 50k kn.
I 0.25% dionica s kojima se uopće trguje...
-
Top!!
a koje su jednokratne stavke, ako mozete ukratko, nisam u mogucnosti provjeriti....
-
To je zbog remonta.
-
Vidim kad se je malo bolje proučilo FI cijena se odma oporavila hehehe
-
Ne bude li ovdje žestokih potresa, doslovno i preneseno, biti će kroz koji kvartal opća tučnjava za dionicama Petrokemije.
Miriši na 2012 kad se Ratko šetao po Rusiji s većinskim paketom u džepu...
-
Proizvodnja u 1. kvartalu je bila za 45% manja nego u istom kvartalu prošle godine, a time i puno manje potrošenog skupog plina. Proizovdnja samo 170 tisuća tona. I u mjesecu kada je remont, to je mala proizvodnja i sigurno velika ušteda na rashodovnoj strani. (preko 100 miliona kuna samo za plin manje u odnosu da je proizvodnja bila normalna)
Mislim da nemate osjećaj koliko cijena plina utječe na rashode PTKM.
-
Nemoj te gatat evo objašnjenje u FI str 12:
(2) U I.-III. 2021. godine na EBITDA, operativnu i neto dobit negativno je utjecalo 50 milijuna kuna jednokratnih stavki vezanih uz vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisije CO2 kao i 1 milijun kuna vezanih za otpremnine -
Po tome ispada da se ni ne isplati proizvoditi kad je cijena plina preko neke granice?
Na cijenu plina Petrokemija teško da može utjecati. Ako oni mogu zaraditi xy% od pretvaranja plina u gnojivo, zašto ne raditi?
Kad je cijena plina visoka, zarada će biti manja. Kad je cijena plina niska, zarada će biti veća. Ako cijena plina ode u nebesa, moraju dizati cijene ili rušiti troškove.
Koji god scenarij da se dogodi, siguran sam da uprava neće sjediti i gledati, već djelovati.
-
Proizvodnja u 1. kvartalu je bila za 45% manja nego u istom kvartalu prošle godine, a time i puno manje potrošenog skupog plina. Proizovdnja samo 170 tisuća tona. I u mjesecu kada je remont, to je mala proizvodnja i sigurno velika ušteda na rashodovnoj strani. (preko 100 miliona kuna samo za plin manje u odnosu da je proizvodnja bila normalna)
Mislim da nemate osjećaj koliko cijena plina utječe na rashode PTKM.
Pitanje je kolika cijena plina mora biti da bi poslovali na nuli, tj. koja je to max. cijena plina pri kojoj se isplati proizvoditi.
Kad bi to bilo poznato, moglo bi se predvidjeti rezultate za sljedeće razdoblje.
U ovom kv.nisu puno proizvodili pa se ne može predvidjeti kako će biti u sljedećim.
Vjerojatno je zato ovaj izvještaj ispao iznenađujuće dobar, jer je potrošeno puno manje plina.
Vidjet ćemo sad kako će biti dalje.
-
Povećanu cijenu plina ugradit će se u proizvod. Ako je skuplji input bit će skuplji i output. Završetkom zime trebala bi pasti i cijena plina koja je narasla između ostalog zbog vrlo hladne zime u Aziji i S. Americi. Na kraju će i poljoprivredni proizvodi biti skuplji. U 2021. su osim cijena soje, pšenice i ostalih žitarica znatno porasle cijene uljarica, što će pak negativno utjecati na rast cijena stočne hrane, navodi Zvjezdana Blažić, Smarterova stručnjakinja. Veleprodajne cijene pšenice narasle su za 21 posto u veljači 2021. u odnosu na isto razdoblje lani, i to je rast cijena sedmi mjesec zaredom i najviša cijena u posljednjih sedam godina. Kukuruz je u istom razdoblju narastao za 23,8 posto, soja za gotovo 54 posto i suncokretova sačma za 36,7 posto.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun