ja vas ništa ne razumijem
Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE
-
-
-
ja vas ništa ne razumijem
“The future is uncertain but the end is always near.”
Jim Morrison -
Sve je bitnije nego korupcija i hvatanje lopova.
Stiglo upozorenje: Čak 67 posto hrvatskih kompanija izlistanih na Burzi nema niti jednu ženu u upraviZagrebačka burza i ove godine ‘zazvonila‘ za ravnopravnost spolovanovac.jutarnji.hrUnatoč činjenici da Grad Makarska zapošljava više osoba sa završenim Pravnim fakultetom, gradonačelnik Zoran Paunović se za pravne savjete i zastupanja uglavnom obraća odvjetničkim društvima
Zoran Paunović u manje od 3 godine mandata spiskao 160.000 € na odvjetnike! | MegamediaUnatoč činjenici da Grad Makarska zapošljava više osoba sa završenim Pravnim fakultetom, gradonačelnik Zoran Paunović se za pravne savjete i zastupanja…mega-media.hr -
Sve je bitnije nego korupcija i hvatanje lopova.
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…upravi-15436720
Unatoč činjenici da Grad Makarska zapošljava više osoba sa završenim Pravnim fakultetom, gradonačelnik Zoran Paunović se za pravne savjete i zastupanja uglavnom obraća odvjetničkim društvima
Predsjednica uprave Turisthotela prijavila policiji predsjednika uprave Tankerske plovidbe za prijetnje: ”Uništit ću te!”. Pola je milijarde razlogaProces preuzimanja Turisthotela od strane Tankerske plovidbe iz Zadra dobio je novu neočekivanu dimenziju: predsjednica uprave najveće zadarske hotelijerske…zadarski.slobodnadalmacija.hrJedna "uništena" na račun tankerske.
-
Trebala je ona podnjeti uz prijavu drzavnom odvjetnistvu i da se istrazi vlasnistvo tankerske zaklade iz Austrije 😉. Nitko ne povlaci to pitanje tko se skriva iza zaklade 🙃
-
Trebala je ona podnjeti uz prijavu drzavnom odvjetnistvu i da se istrazi vlasnistvo tankerske zaklade iz Austrije 😉. Nitko ne povlaci to pitanje tko se skriva iza zaklade 🙃
Šta se ne bi i to trebalo vidjeti u registru stvarnih vlasnika? Ako ništa imaju banke taj podatak u okviru KYC brzo se to iskopa...
-
Šta se ne bi i to trebalo vidjeti u registru stvarnih vlasnika? Ako ništa imaju banke taj podatak u okviru KYC brzo se to iskopa...
je, kao što se i iskopavaju tajni računi politički izloženih osoba.
za*ebi ti KYC i ostalu regulativu kad tamo opet rade ljudi i sistem ti meni ja tebi, a privilegije se uklope u masu, pa ni regulator nema potrebe reagirati 🤷
-
je, kao što se i iskopavaju tajni računi politički izloženih osoba.
za*ebi ti KYC i ostalu regulativu kad tamo opet rade ljudi i sistem ti meni ja tebi, a privilegije se uklope u masu, pa ni regulator nema potrebe reagirati 🤷
bome mene neki dan pozvali iz Poljoprivredne Banke Zagreb da popunim one obrasce o pranju novca i spriječavanju terorizma, pa razmišljam da otvorim i OPG, jer pored svih računa u ostalim bankama uplatio sam u par navrata i nešto gotovine na bankomatu, dolazio sam u napast da napišem da mi je posudila teta Rada, ali rekoh ne vrijedi se s njima za.ebavati, morati ću i do HNB onda
-
samo se kolega za,,,bavljajte... znam sličan slušaj kad se ignoriralo takve stvari, pa pokucala nenajavljeno porezna na kućna vrata.
-
nemojte me nasmijavati odvjetniče!! tek prije nekoliko g je ukinuta parszoljetna bankarska tajna u švicarskoj(i to samo djelomično ako se ne varam) temeljem sudskog naloga. jedino tako možete i saznati vlasnike zaklada, off shore kompanija i sličnih izvedenica u poreznim oazama. nemojte me pitati zašto zakoni u pojedinim državama to omogučavaju i imaju poseban porezni tretman.... pogotovo kaj se zaklada tiče. a koji je stvarni motiv...... vrag bi si ga znal. ali sigurno nije nekakva normalna pravna kombinacija. dapače...
-
-
Pa ne znam, moje stranke su dosta zezali s nerazumnim KYC zahtjevima, jako su se postrožile banke po tom pitanju, a uvijek traže da bude usklađeno i s podacima u RSV, i to pod prijetnjom zatvaranja računa. Bilo je puno opuštenije dok nisu dobili kazne zbog neprovodenja radnji pod ZSPNFT sad je neka druga pjesma...
Usput koliko je meni poznato imamo najzahtjevniji AML zakon u Europi, to su mi naglasili iz nekoliko banaka. Primjerice svi isti dokumenti koje stranka dostavi matičnoj banci u Italiji nisu dovoljni za društvo kćer u RH.
-
Pa ne znam, moje stranke su dosta zezali s nerazumnim KYC zahtjevima, jako su se postrožile banke po tom pitanju, a uvijek traže da bude usklađeno i s podacima u RSV, i to pod prijetnjom zatvaranja računa. Bilo je puno opuštenije dok nisu dobili kazne zbog neprovodenja radnji pod ZSPNFT sad je neka druga pjesma...
Usput koliko je meni poznato imamo najzahtjevniji AML zakon u Europi, to su mi naglasili iz nekoliko banaka. Primjerice svi isti dokumenti koje stranka dostavi matičnoj banci u Italiji nisu dovoljni za društvo kćer u RH.
kad bi bili tako revni prema politički izloženim osobama, onda bi komotno ovu temu mogli zatvoriti
-
Usput koliko je meni poznato imamo najzahtjevniji AML zakon u Europi, to su mi naglasili iz nekoliko banaka. Primjerice svi isti dokumenti koje stranka dostavi matičnoj banci u Italiji nisu dovoljni za društvo kćer u RH
I mozes li onda izvuci, naci stvarne vlasnike tankerske zaklade iz Austrije ?
-
samo se kolega za,,,bavljajte... znam sličan slušaj kad se ignoriralo takve stvari, pa pokucala nenajavljeno porezna na kućna vrata.
samo neka institucije rade svoj posao, nemam ja ništa protiv, samo djeluju malo neorganizirano kada su malo krupnije "ribice" u pitanju
-
Usput koliko je meni poznato imamo najzahtjevniji AML zakon u Europi, to su mi naglasili iz nekoliko banaka. Primjerice svi isti dokumenti koje stranka dostavi matičnoj banci u Italiji nisu dovoljni za društvo kćer u RH
I mozes li onda izvuci, naci stvarne vlasnike tankerske zaklade iz Austrije ?
Podaci iz RSV nisu javni, dostupni su samo ovlaštenim osobama (npr. direktorima ili punomoćnicima) ali Ministarstvu financija je, tako da se oni baš i ne bi morali ubijati od istraživanja. Recimo u sličnoj situaciji kad sam upisivao stvarnog vlasnika, a bila je zamršena struktura, stavio sam da nitko nema preko 25% i da se upiše direktor kao stvarni vlasnik (bilo je fondova s XY otočja i svega u vlasničkoj strukturi) pa sam ipak morao banci dostavljati popis investitora u fond, s apostilima, prijevodima i svim živim kako bi oni mogli utvrditi čega sve ima tamo.
-
Al to govoris za RSV na nasu firmu ovdje, sto moramo ispuniti.
Jel mozes dobit taj RSV recimo za recimo firme iz Rusije 🤔 -
Al to govoris za RSV na nasu firmu ovdje, sto moramo ispuniti.
Jel mozes dobit taj RSV recimo za recimo firme iz Rusije 🤔Mora se sve obrazložiti dakle i vlasničku strukturu gore ako je npr ta ruska firma član društva u Hrvatskoj ili više gore u vlasničkoj strukturi. Koliko je meni poznato uvid u RSV zasad nije javan, ali ima osoba koje mogu izvršiti uvid (čini mi se da javni bilježnici mogu?).
Fina ima skraćeni uvid u sirove podatke jer se ona pouzda u ono što im se prijavi na njihovom obrascu ( iako moraju se poklopiti s podacima predočenim banci inače se banka buni), ali banka baš mora utvrditi koja je vlasnička struktura i tko je stvarni vlasnik i dostavljaju im se organigrami do najviših razina. S tim da su ti podaci naravno zaštićeni bankarskom tajnom pa im se ne može samo tako pristupiti, ali npr. USKOK dođe do njih ako treba.
Imao sam i zanimljivu situaciju u kojoj jednom Rusu odnosno njegovom društvu kćeri ovdje niti jedna banka u RH nije htjela otvoriti račun jer nije zadovoljavao njihove AML politike. Na upit ministarstvu, obavijestili su ga da mu niti jedna banka nije dužna otvoriti račun te da smo unutar EU pa da može uredno negdje drugdje otvoriti račun i poslovati preko njega. To je sve krenulo otkad su banke klepili s onim velikim kaznama i navodno se svakakve greške službenicima toleriraju, ali za krivi AML se dijele otkazi.
Zaključno bih samo rekao da ovo što govori kolega st-brajo je nešto drugo i slažem se s njim, a to je da banka samostalno utvrđuje vlasničku strukturu, ali podaci o političkoj izloženosti se utvrđuju izjavom same stranke i nema daljnjeg detektivskog posla po tom pitanju te taj dio ostavlja puno toga "to be desired"... Teško je privatnim osobama delegirati obveze koje bi trebale obavljati u biti neka druga tijela tako da se problem svakako može gledati s više aspekata.
-
samo neka institucije rade svoj posao, nemam ja ništa protiv, samo djeluju malo neorganizirano kada su malo krupnije "ribice" u pitanju
upravo i jest u tome poanta. prije budu pokucali na vrata malima nego li velikima. izgleda da jedino kod nas (i to već desetljećima) riba smrdi od repa, a ne od glave.
-
A svijet se mjenja drastično brzo, sa novim informacijskim tehnologijama. Dok se prije živjelo više na selu, i sporije sve razvijalo, sporije informacije putovale. Svima je bilo bitno da imaju komad zemlje, nešto za pojesti, obitelj.. bogatstvo se mjerilo zemljom, veličinom obitelji. Mogao si biti bogat u svom kraju.
Danas pojedinci imaju mogućnost da se strahovito brzo obogate, dali legalno, nelegalno... jbga i da onda kupuje sve redom povezujući sve te firme u druge firme, holdinge, zaklade... i to ide u jednom smjeru dok se ne raspadne. Jer je neodrživo da se može tako gomilati preuzimajući bogatstva naroda, država. Apsurdno je da pojedinci mogu imati toliko pod upravljanjem
-
na žalost čovječanstvo još nije došlo na taj stupanj razvoja da teške probleme riješava mirnim putem. svaki put se izmisli neki rat u kojem manje više stradaju nevini ljudi dok se ovi iza kulise dogovaraju o transformaciji društva i ekonomije. onda se tu još nađe i vojno industrijski kompleks i eto ludila. kad ikad je Roosevelt ukazao na taj problem. dok god se oružje proizvodi neko će od toga i stradati. na kraju ispadne tako da je rat konstanta a mir rijetki trenutci predaha dok ne smisle novo klanje.
Mislim da je jedan drugi ukazao na vojnoindustrijski kompleks
u pravu si. Dwight D. Eisenhower kad je izgubio od Kennedy-a.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner