1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Manu
  • February 20, 2020 at 8:07 PM
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 12, 2023 at 10:00 PM
    • #1,641
    Quote from Milijarder

Koliko uplaćuješ, toliko u mirovini dobiješ, kakva crna solidarnost!?

Je li to znači da ja koji uplaćujem višestruko od minimalca, na kraju dobivam istu mirovinu, kao i genijalac što uplaćuje doprinose na temelju minimalca, a ostalo dobiva na ruke.

NEĆE IĆI.

Upravo tako, mirovina nije socijalna pomoć, mirovina je zaslužena na temelju uplata. st-brajo je predložio da 75% uplate rezultira jednakom mirovinom, a samo 25% se vrednuje iznos uplate. To je suludo, i pogrešno na sto načina, jer potiče nerad u životu, jer sve rezultira istim rezultatom. To je equality of outcome, a ne equality of opportunity.

Što se zdravstva tiče, i to bih stavio na jednak iznos svima.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 12, 2023 at 10:04 PM
    • #1,642

i još jedna stvar, kad me već ide, je da bi ukinuo socijalnu pomoć i uveo dječji doplatak za svu djecu.

s tim da bi se to uplaćivalo na poseban račun otvoren u ime djeteta, a da bi se povlačenje novca s tog računa trebalo pravdati sa računima iz dućana, tj., uveo bi da u svakom dućanu mora postojati dječji odjel sa proizvodima namijenjenima isključivo djeci, sa posebnom kasom (ako već sam dućan nije specijaliziran isključivo za djecu) i da se ova lova sa dječjih računa može trošiti isključivo tu, a da roditelji/skrbnici mogu nadodati.

tako bi se spriječilo i pravljenje djece samo zato da se ne bi bilo u radnom odnosu.

realno, totalno je suludo da uvozimo radnike i onda plaćamo socijalu ovima koji se ne žele prekvalificirati ili dignuti s kauča.

naravno, ljudi koji imaju uvjerenje o nesposobnosti za rad bi i dalje primali neki temeljni dohodak.

Quote from Paulie
    Quote from Milijarder

Je li to znači da ja koji uplaćujem višestruko od minimalca, na kraju dobivam istu mirovinu, kao i genijalac što uplaćuje doprinose na temelju minimalca, a ostalo dobiva na ruke.

NEĆE IĆI.

Upravo tako, mirovina nije socijalna pomoć, mirovina je zaslužena na temelju uplata. st-brajo je predložio da 75% uplate rezultira jednakom mirovinom, a samo 25% se vrednuje iznos uplate. To je suludo, i pogrešno na sto načina, jer potiče nerad u životu, jer sve rezultira istim rezultatom. To je equality of outcome, a ne equality of opportunity.

75% bi ovisilo isključivo o duljini radnog staža.

naravno, omjeri se u budućnosti mogu i mijenjati, nakon što I. stup postane održiv

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (March 12, 2023 at 10:08 PM).

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • March 12, 2023 at 10:11 PM
    • #1,643
    Quote from Paulie
    Quote from Milijarder

NEĆE IĆI.

Upravo tako, mirovina nije socijalna pomoć, mirovina je zaslužena na temelju uplata. st-brajo je predložio da 75% uplate rezultira jednakom mirovinom, a samo 25% se vrednuje iznos uplate. To je suludo, i pogrešno na sto načina, jer potiče nerad u životu, jer sve rezultira istim rezultatom. Za je jednakost ishoda, ne jednakost mogućnosti.

100% tako!

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 12, 2023 at 10:12 PM
    • #1,644
    Quote from st-brajo

75% bi ovisilo isključivo o duljini radnog staža

Znači 30 godina doktora neurokirurga koji je u mirovinsko uplaćivao 1500 eura mjesečno i 40 godina blagajnice u Konzumu koja je u mirovinsko uplaćivala 200 eura mjesečno bi rezultiralo istom mirovinom.

Iako je doktor uplatio 540.000 eura, a blagajnica 96.000 eura.

Izgleda da je stvarno najbolje biti neradnik i bitanga. Malo je reći da sam zgrožen.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 12, 2023 at 10:14 PM
    • #1,645

ne, miroivina iz I. stupa je socijalna pomoć.

nađite mi stanje svog I. stupa, ako mislite da je to vaša lova, ako već niste u mirovini i plaćam janje.

za II. stup vam uredno stiže na e-mail, btw.

Quote from Paulie
    Quote from st-brajo

75% bi ovisilo isključivo o duljini radnog staža

Znači 30 godina doktora neurokirurga koji je u mirovinsko uplaćivao 1500 eura mjesečno i 40 godina blagajnice u Konzumu koja je u mirovinsko uplaćivala 200 eura mjesečno bi rezultiralo istom mirovinom.

Izgleda da je stvarno najbolje biti neradnik i bitanga. Malo je reći da sam zgrožen.

neradnik bi teško natukao tolike godine staža 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (March 12, 2023 at 10:16 PM).

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 12, 2023 at 10:19 PM
    • #1,646
    Quote from Milijarder

NEĆE IĆI.

Prvi stup se doslovno zove i stup generacijske solidarnosti...

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • March 12, 2023 at 10:21 PM
    • #1,647
    Quote from st-brajo

ne, miroivina iz I. stupa je socijalna pomoć.

nađite mi stanje svog I. stupa, ako mislite da je to vaša lova, ako već niste u mirovini i plaćam janje.

za II. stup vam uredno stiže na e-mail, btw.

Quote from Paulie

neradnik bi teško natukao tolike godine staža 🤷

Display More

Znam vrlo aproksimativno, kolika će mi biti mirovina, a vi o izračunu mirovine, očito ne znate apsolutno ništa, tako da završavam raspravu, jer nemam s kime raspravljati.

Laka vam noć! :)

Quote from Philidor
    Quote from Milijarder

NEĆE IĆI.

Prvi stup se doslovno zove i stup generacijske solidarnosti...

I, što je pisac time htio reći?

Edited once, last by Milijarder: Merged a post created by Milijarder into this post. (March 12, 2023 at 10:22 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 12, 2023 at 10:26 PM
    • #1,648
    Quote from Milijarder

Znam vrlo aproksimativno, kolika će mi biti mirovina, a vi o izračunu mirovine, očito ne znate apsolutno ništa, tako da završavam raspravu, jer nemam s kime raspravljati.

izračun mirovine je čisto obećanje države da ćete toliku mirovinu u budućnosti i imati.

ali, trenutno Vi ne uplaćujete u I. stup za sebe već za sadašnje umirovljenike, a Vaša djeca će uplaćivati za Vaše mirovine.

vjerujte mi, i ja se iskreno nadam da će moja djeca, u budućnosti, zarađivati višestruko više od mene, tj. da se trenutni sustav njima neće odbiti od glavu 🤷

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • March 12, 2023 at 10:30 PM
    • #1,649
    Quote from st-brajo
    Quote from Milijarder

izračun mirovine je čisto obećanje države da ćete toliku mirovinu u budućnosti i imati.

ali, trenutno Vi ne uplaćujete u I. stup za sebe već za sadašnje umirovljenike, a Vaša djeca će uplaćivati za Vaše mirovine.

vjerujte mi, i ja se iskreno nadam da će moja djeca, u budućnosti, zarađivati višestruko više od mene, tj. da se trenutni sustav njima neće odbiti od glavu 🤷

Sve se više ukopavate u svom neznanju i površnosti, što vam to treba?

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 12, 2023 at 10:36 PM
    • #1,650
    Quote from Milijarder

prouglajte malo.

Da je novac iz 2. stupa njihova imovina zna samo 42% građana
    U drugome mirovinskom stupu svatko si prema individualnoj odgovornosti može osigurati što bolju mirovinu, i to bez straha od ovrhe. Ipak, čak 35% građana uopće…
    www.24sata.hr

Za razliku od uplata u I. mirovinski stup, taj se novac ne koristi za isplatu mirovina današnjim umirovljenicima nego se ulaže na tržištima kapitala.

moj dida, koji je radio puno manje od mog oca, je imao veću mirovinu nego što će moj otac imati.

a otac, inače, ima dobro plaćen posao, a dida je imao vojnu mirovinu.

ne znam tko je ovdi neznalica 🤷

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • March 12, 2023 at 10:47 PM
    • #1,651
    Quote from st-brajo
    Quote from Milijarder

prouglajte malo.

https://www.24sata.hr/native-sadrzaj…-gradana-709424

Za razliku od uplata u I. mirovinski stup, taj se novac ne koristi za isplatu mirovina današnjim umirovljenicima nego se ulaže na tržištima kapitala.

moj dida, koji je radio puno manje od mog oca, je imao veću mirovinu nego što će moj otac imati.

Display More

Vi!

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 12, 2023 at 10:49 PM
    • #1,652
    Quote from st-brajo
    Quote from Milijarder

prouglajte malo.

https://www.24sata.hr/native-sadrzaj…-gradana-709424

Display More

Ukratko, visina plaće je bitna.

Kako se određuje mirovina? | Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
    HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE je javna ustanova osnovana Zakonom o mirovinskom osiguranju, kojim je ujedno započet proces reforme mirovinskog…
    www.mirovinsko.hr

Kako se određuje mirovina?

Svota mirovine računa se tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. U svotu mirovine uračunava se, odnosno sastavni je dio mirovine dodatak na mirovinu. Dodatak se utvrđuje na način i pod uvjetima propisanim Zakonom o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i određuje se na mirovine ostvarene u razdoblju od 1999. do 2010. godine u rasponu od 4% do 27%, a od 1. siječnja 2010. u iznosu od 27%. Od 1. siječnja 2012. dodatak je sastavni dio mirovine.

Osobni bodovi

Osobni bodovi ovise o mirovinskom stažu i plaćama koje je osiguranik ostvario za vrijeme radnog vijeka, a utvrđuju se tako da se prosječni vrijednosni bodovi pomnože s ukupnim mirovinskim stažem i polaznim faktorom i jednako se računaju za sve vrste mirovina.

Vrijednosni bodovi

Vrijednosni bodovi računaju se tako da se plaća, odnosno osnovica osiguranja podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za istu kalendarsku godinu, a za izračun uzimaju se u obzir plaće od 1970. do godine koja prethodi godini ostvarivanja prava.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 12, 2023 at 10:59 PM
    • #1,653
    Quote from Paulie

Ukratko, visina plaće je bitna.

https://www.mirovinsko.hr/hr/kako-se-odredjuje-mirovina/188

Kako se određuje mirovina?

Svota mirovine računa se tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. U svotu mirovine uračunava se, odnosno sastavni je dio mirovine dodatak na mirovinu. Dodatak se utvrđuje na način i pod uvjetima propisanim Zakonom o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i određuje se na mirovine ostvarene u razdoblju od 1999. do 2010. godine u rasponu od 4% do 27%, a od 1. siječnja 2010. u iznosu od 27%. Od 1. siječnja 2012. dodatak je sastavni dio mirovine.

Osobni bodovi

Osobni bodovi ovise o mirovinskom stažu i plaćama koje je osiguranik ostvario za vrijeme radnog vijeka, a utvrđuju se tako da se prosječni vrijednosni bodovi pomnože s ukupnim mirovinskim stažem i polaznim faktorom i jednako se računaju za sve vrste mirovina.

Vrijednosni bodovi

Vrijednosni bodovi računaju se tako da se plaća, odnosno osnovica osiguranja podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za istu kalendarsku godinu, a za izračun uzimaju se u obzir plaće od 1970. do godine koja prethodi godini ostvarivanja prava.

Display More

pa lijepo vam piše.

kako se određuje mirovina?, tj. temeljem kojeg izračuna vam država obećava da ćete toliku mirovinu i imati.

to, u konačnici, ne znači da ćete istu mirovinu i ostvariti.

I. stup je trenutno upravo to što sam i naveo, ponzi shema i skup dobrih želja.

zato ga vlada stalno mora i dopunjavati, jer postojeće uplate ne pokrivaju prijašnja obećanja.

a, nažalost, ne vidim da je trend da se ovo dopunjavanje smanjuje, već se povećava.

kažem, dao Bog da naših potomaka bude više od nas i da bolje žive 🤷

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • March 12, 2023 at 11:08 PM
    • #1,654

Jel ovdje netko zaista misli da bi sadašnji umirovljenici dobili svoju mirovinu da se nama koji radimo ne obustavlja 15% plaće, dohotka (ili upola manje na honorare)?

Ili se zapitao zašto se to zove generacijska solidarnost?

I ne samo to... Država dodatno, povrh obustavljenog doprinosa, umirovljenicima dodaje direktno iz proračuna svaki mjesec da bi isplatila pune mirovine. Zato i pritisak da se osobni računi iz II. stupa prebace u generacijski da pokrpaju rupu.

Al nije to problem samo kod nas. Gdje je populacijska slika loša (manje od 3 radnika na umirovljenika) takav model šteka i zamuckuje.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 12, 2023 at 11:23 PM
    • #1,655
    Quote from accountant

Jel ovdje netko zaista misli da bi sadašnji umirovljenici dobili svoju mirovinu da se nama koji radimo ne obustavlja 15% plaće, dohotka (ili upola manje na honorare)?

Ili se zapitao zašto se to zove generacijska solidarnost?

I ne samo to... Država dodatno, povrh obustavljenog doprinosa, umirovljenicima dodaje direktno iz proračuna svaki mjesec da bi isplatila pune mirovine. Zato i pritisak da se osobni računi iz II. stupa prebace u generacijski da pokrpaju rupu.

Al nije to problem samo kod nas. Gdje je populacijska slika loša (manje od 3 radnika na umirovljenika) takav model šteka i zamuckuje.

pa dobili bi mirovine, ali ne u ovim iznosima koji su im rješenjima o mirovinama obećani.

u tome i je kvaka.

mislim, kritizirali smo II. stup i da su previše u obveznicama, a premalo u dionicama.

al opet, i kao takvi su bolji nego da država to pokupi za ove kojima je previše obećala.

tako to uvik bude kad prevlada populizam, a ne fiskalna disciplina.

kažem, da nema EU fondova i doznaka iz inozemstva...

btw., neki bi, imajući ova saznanja dodatno rasterećivali dohodke, a, nažalost, trebalo bi ih dodatno opteretiti, pogotovo ako ovako mislimo i dalje nastaviti.

zato sam namjerno ovo i spomenuo.

ili će država nastaviti obećavati više nego što ima (a to znači i dodatna opterećenja) ili će reći nema dalje, pokrij se s ovim koliko ima.

ja znam da bi moji roditelji pristali na manje mirovine da sutra mojoj djeci bude bolje, ali koliko je takvih?

vidim da i na forumu prevladava mentalitet daj meni sad i odmah, a za sutra me zaboli ku*ac.

nekad se potrebno zapitati kakvo to društvo i državu ostavljamo iza sebe, a bojim se da je to rijetkima ikad na pameti 🤷

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 12, 2023 at 11:25 PM
    • #1,656

Nije mi jasno kako bih ja mogao za tridesetak godina računati na mirovinu iz generacijske solidarnosti uzevši u obzir demografsku kataklizmu koja nam slijedi, ali dobro...

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • March 12, 2023 at 11:30 PM
    • #1,657
    Quote from Philidor

Nije mi jasno kako bih ja mogao za tridesetak godina računati na mirovinu iz generacijske solidarnosti uzevši u obzir demografsku kataklizmu koja nam slijedi, ali dobro...

A što mislite zašto se išlo na II stup?

Samo... od početka primjene, ovih 5% je trebalo svakih par godina uvećavati bar za 0,5% al ništa od toga. Tako da je II. stup i dalje premali da pokrije mirovinu

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 12, 2023 at 11:35 PM
    • #1,658

problem je sto nasi fondovi moraju ulagati u gluposti, a od toga nema kruha

da mogu ulagati direktno u strane dionice, bilo bi puno bolje. ali poznavajuce nase, oni bi SVB kupili

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 12, 2023 at 11:53 PM
    • #1,659

Mirovinske reforme kao trajno globalno pitanje i dizajniranje mirovinskog sustava-slučaj Hrvatske – anteportas

Ante, sjedi ,pet.👍

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 13, 2023 at 12:15 AM
    • #1,660
    Quote from Ledica

https://anteportas.hr/mirovinske-ref…lucaj-hrvatske/

Ante, sjedi ,pet.👍

Poljska:

1. ustavna odredba o maksimalnoj razini javnog duga do 50% BDP-a (ovako nešto hitno i nama treba, ne mora biti ovako nisko, ali...)

2. iz II. stupa su pokupili obveznice i prebacili u I. stup, a u II. stupu su ostale samo dionice

u nekom trenutku ćemo i mi morati napraviti nešto slično ili skresati "obećanja" na novim mirovinama.

"stari" Ante HANFA > "novi" Ante HANFA:thumbup:

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Politika
  • Stranke
  • Korupcija
  • Sinekure
  • Porezi
  • Zakoni
  • Birokracija

Online korisnici na ovoj temi

• 12 gostiju
  1. Privacy Policy