Ako se ne varam, slučaj Agrokor: od ukupno 124 milijuna kuna dobili smo 29 milijuna. To je oko 23%. Knjižili smo gubitak ukupno 95 milijuna kuna. I to je završena priča.
SAPN (SAPONIA d.d.)
-
-
-
Mislim da je nešto prije naplaćeno u nekretninama na kojima su bila razlučna prava u korist Saponije
Sve je dakle bilo ostalo na matici. Cijeli udjel. Agrokor je isknjizen. Prodali su u rangu svih ostalih jer ruku na srce, Agrokorov equity dok god je unutra vise od milijarda eura dugova, nije bas jako jako vrijedna imovina. Defacto su vlasnici Agrokora vlasnici duga. Vlasnici equitya preko vlasništva nad njime ostvaruju kontrolu, a kako su prelaskom 50% vlasništva VTB, SBER i Vujnovac ostvarili većinsku kontrolu, prilično je jasno da dulje vrijeme manjinski vlasnici neće moći postići cijene koje su postigli prodavači koji su svoje udjele prodali Vujnovcu.
Dakle, kad su nam premijer i Borgovci priopćili da su riješili problem Agrokora i uklonili sistemski rizik, lagali su nam. Samo su ga defacto prebacili na budućnost. Odnosno glavninu dugova i dubioza. -
mora se priznati da su lesinari na Agrokoru odigrali sjajno.
Pa dobit ce sve za sitne novce.
I jos k tome ekipa sretna jer su spasili nesto.
Strahota
-
Strahota
Što je to SVE što će dobiti? Hrpu dugova koje prvo treba vratiti (makar i sami sebi, al i to su uložili)...
-
Strahota
Što je to SVE što će dobiti? Hrpu dugova koje prvo treba vratiti (makar i sami sebi, al i to su uložili)...
vidim da ste informirani oko Fortenova grupe, imate li kakvih spoznaja tko tamo sada nadgleda poslovanje ? hrvatska porezna?
nešto nisam baš čuo da netko tamo zalazi po tom pitanju
-
Strahota
Ne budi smijesan.
Koja hrpa dugova?
I zasto je dug toliki?
I zasto je tolika kamata?
-
inace nemam dionice sapn.
Ovo sam pratio jer me zanimao taj udio u Fortenovi i nebi htio da rasprava ode u tom smjeru.
Zao mi je sto je jos jedna nasa kompanija prevarena i pokradena na ovakav nacin.
Sretno dionicarima!
-
Fortenova bilo pa prošlo. Nema više toksične aktive. Na žalost iskazan je gubitak od transakcije, uz priljev u NT od 29 mkn.
Pozitivno je što je NT bolji u 2019 godini, od poslovnih aktivnosti u 2019 generiralo čak 36mkn.
-
Ako se ne varam, slučaj Agrokor: od ukupno 124 milijuna kuna dobili smo 29 milijuna. To je oko 23%.
Nadam se da su bolji trgovci po pitanju (profitabilne) Maraske. Inače...
-
Klasicna ulagacka prica...dionica pad sa 340 vjerovatno do 270-274kn i kraj price. BV sada negdje oko 505-510kn. Za dionicare definiivno bolje da se Agrokor rijesio i tu vise nema dilema.
Kad se investitori nakupuju bit ce objava prodaje Maraske po 120-130 i kusur kuna i potencijalna objava prodaje Kandita. E ta prodaja bi mogla znaciti big boom za Saponiju i rast do 500-550 kn. Inace dobra vijest za ulagace je da Adiko brani cijenu i kupuje pa ne ocekujem veci pad od 270 kn. Kad sam govorio ne kupujte po 330-340kn onda se islo drvljem i kamenjem.
E pa sad je realnost 280-300kn. To je to umanjenje za razliku u Agrokoru.
Pratiti vijesti jer prodaja Maraske po dobroj cijeni bi mogla opet znaciti rast dionice.
Zasada imam 100 i kusur dionica Saponije, ako padne na zeljenih 270-274kn ulazim puno vise.
-
-
Ako se ne varam, slučaj Agrokor: od ukupno 124 milijuna kuna dobili smo 29 milijuna. To je oko 23%.
Nadam se da su bolji trgovci po pitanju (profitabilne) Maraske. Inače...
Sto inače?
-
Forumašu Iknow.
Ne znam zašto me uhodite po temama i provodite svoj križarski rat. Ali eto, ja vjerujem u komunikaciju pa ću vam objasniti:
ako loše prodaju MRSK opet bude neugodnih iznenađenja kao i sada - iako sada svi imaoci SAPN MaSKiRaju prodaju "Agrokora", kako je to super posao jer se eto čisti bilanca i kreće u clean start ja ne mogu zaboraviti kako se slavilo na PD kad se ta vijest objavila (te kako će to doprinijeti profitu i slične euforične priče). Nabrijavalo se ekipu sa koliko ono - P/E će biti 4.
Ukratko, morat ćete ponovno izračunavati onu managersku EV/EBIDTA, dok ću se ja voditi onom seljačkom logikom o konstantnom padu prihoda (tj gubitku tržišta).
Uostalom, prepametni ste vi da vam ja tu objašnjavam zašto se ulaže u SAPN, sigurno to nije zbog tih formula
-
A kako ti misliš da će oni loše prodati Marasku?
Ja mislim da prema vlastitom samopriznanju vi ne razumijete stosta i da je očito da uglavnom brojite lovu u tudjem novčaniku. To vam je losa navada.Saponija ima daleko vecu vrijendost od trenutne, a to će vam uskoro nadam se pokazati prodaja Maraske. Ako me shvaćate... ako ne, opet dobro.
-
... planira se aktiviranje skrivenih potencijala društva, uz naglasak na operativno i financijsko restrukturiranje. Predsjednica uprave kao da dolazi iz marketinga, ali sviđa mi se ta rečenica, pogotovo dio o "skrivenim potencijalima društva". Iako su mi jamstva i dalje veliki turn-off
-
A kako ti misliš da će oni loše prodati Marasku?
Ja mislim da prema vlastitom samopriznanju vi ne razumijete stosta i da je očito da uglavnom brojite lovu u tudjem novčaniku. To vam je losa navada.Saponija ima daleko vecu vrijendost od trenutne, a to će vam uskoro nadam se pokazati prodaja Maraske. Ako me shvaćate... ako ne, opet dobro.
Ovo je baš bilo ružno:). Nemojmo biti licemjeri - pa normalno je da i vi sa svojom EBIDTA brojite lovu u tuđem novčaniku. Ako ste htjel nešto drugo poručiti, pazite na jezik jer govorite objede. Nije problem što vi lupetate, problem je što lupetate javno.
Da, ja kad nešto ne razumijem i pitam onoga tko se razumije u to (vas na temi opte za ht) i nemam nikakvih problema s time. A da se slažemo o tome da SAPN ima daleko veću vrijednost od trenutno UKOLIKO dobro prodaju MRSK - slažemo se 100 %. Valuacije su divna stvar, ako sam dobro proučio i sastavnice Agrokora su imale divne valuacije...
S obzirom da ste ignorirali onaj dio o padu prihoda a govorite o prodaji MRSK - shvaćamo se mi vrlo dobro, stoga mi je nejasan vaš crusade.Lijepo javno napišite u čemu je stvar
-
Čak i da ništa ne prodaju, vise vrijede. To je bio point.
Udaljili smo se od teme. -
Aha - i vilenjaci postoje.
Shvati, ne možeš dobiti ovu raspravu floskulama i izbjegavanjem odgovora na sve što te ja pitam.
Evo, već ti i na VLEN EV/EBITDA nije bitna, jer oni tamo šaraju. A ovdje je super što daju u bescjene svoja potraživanja jer čiste bilancu.
Mislim da tu završavamo raspravu.
-
Lenac je biznis koji je malo jači lohn posao i koji je rastao spletom okolnosti i ne može isporučiti kontinuiran rezultat.
Saponija je znatno vredniji biznis koji nosi u prodaji znatno vece multiple od bilo kakvog brodogradilišta.
Procitaj moj post na ovoj temi o stjecanju kontrole u Agrokoru na ovoj temi. Kontrola se jednom stječe, a ne svaki dan. U tom trneutku se obicno postiže najviša cijena za udjel. Pored toga, revizor je upravu upozorio još lani da moraju uskladiti vrijednost udjela sa njegovom fer vrijednošću. Oni su vodili udjel po BV. Prodajom su sve uskladili i vise nema istaknutih pitanja. U odnosu na ostale vjerovnike, Sapn se prosjecno naplatila. Neki su prošli bolje, neki puno gore. To je tako i tu se naknadno ne može vise pomoći. Gledam budućnost, prošlost ostavljam iza sebe. -
Ok, konačno pristojan odgovor.
Nemam ja ništa protiv tvojih očekivanja, razilikujemo se upravo u tim očekivanjima. Ja, za razliku od tebe, polazim od pada prihoda u posljednje,koliko- 4 godine? (ispravi me ako griješim ne pratim toliko SAPN detaljno) - i meni ta tvoja budućmost ne izgleda blistavo, osim ako se tu ne radi o nečem drugom (a spominješ prodaju MRSK, možda ima toga još? ja ne znam). Ali pitanje je što će oni raditi s tim novcem - pa gledaj kako se SLPF guši unatoć većem NAV-u.
Dakle, ajmo se složiti da se tu ne radi o organskom rastu :)... Da je to vrijedniji biznis od VLEN tu se isto slažemo, htio sam te malo isprovocirati. I valjda sam uspio.
Poanta je u tome da ja ne vidim organski rast (da to je ta seljačka logika koja je u HRV tako okarakterizirana) i od tuda je počela ta rasprava. Postoje neke druge kombinacije koje mogu podići vrijednost SAPN do tko zna koje razine. Ali to nisu fundamenti i bilo bi to korektno navesti. Mislim da ih je nestali forumaš kupoprodajnik ili nešto slično naveo.
Složimo se da se ne slažemo, ali dajmo budimo na razini. Jer to ovaj forum zaslužuje.
-
Trivijaliziraš fundament. Ako je vrijednost necega značajno ispod fer vrijednisti tada rast nije nužan za dostizanje fer vrijednosti. Pa tko raste kod nas u pićima? Telekomunikacijama? Kućanskim potrepštinama?
Slucaj Kras je zorno pokazao nesrazmjer vrijednosti i cijena i to je prostor na koji ja tipujem u zaradi. I taj prostor je “huge”. Možda ne znaš, ali Unilever i Henkel troše velika sredstva da bi sačuvali tržišni udjel u proizvodima široke potrošnje na marketinske i prodajne aktivnosti i nemaju znacajan rast u kategorijama proizvoda u kojima su prisutni na nasem trzistu.
Da sutra vlasnik rasproda Saponiju u djelovima, vjerojatno bi za njezinu imovinu dobio stotinjak miljuna eura. Možda i vise. Umanji to za neto dug koji se na kraju trećeg prošlogodišnjeg kvartala kretao na razini od trideset milijuna eura i onda izračunaj koliko je to po dionici. Da ne ulazimo sad u diskontiranje novčanih tokova, terminalnu vrijednost i Capex. Seljački sam to pojasnio da se razumije. -
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SNBA (Slatinska Banka d.d.) 266
- calypso
November 22, 2024 at 4:39 PM