Danas je zadnji dan za kupit zaba za dividendu?
Danas je prvi dan za dividendu slijedeće godine
Nadamo se u istom odnosno, višem iznosu nego ove godine...
Danas je zadnji dan za kupit zaba za dividendu?
Ovih dana pristižu rezultati američkih banaka i sve su do sada prikazale rezultate bolje od očekivanja. Ne znam koliko su europski i američki bankarski sustavi usporedivi ali ovo bi mogao biti dobar znak za Q1 rezultate naših perjanica.
Izašli rezultati, dobit 29,2 % veća.
Opet je vidljivo smanjenje depozita kod središnje banke što je čudno u situaciji kad su kamate na najvišim razinama i nema signala da će se uskoro smanjivati.
S druge strane vidi se povećanje kreditiranja pa je dio tih sredstava i plasiran u sustav no razlika je baš zamjetna.
Opet je vidljivo smanjenje depozita kod središnje banke što je čudno u situaciji kad su kamate na najvišim razinama i nema signala da će se uskoro smanjivati.
S druge strane vidi se povećanje kreditiranja pa je dio tih sredstava i plasiran u sustav no razlika je baš zamjetna.
Depoziti kod središnjih banaka su kratkoročni, krediti imaju puno dulju ročnost. Ako vjeruju da će kamatne stope u budućnosti padati bolje prebaciti dio novaca u instrumente koji imaju dulju ročnost.
S druge strane vidi se povećanje kreditiranja pa je dio tih sredstava i plasiran u sustav no razlika je baš zamjetna.Depoziti kod središnjih banaka su kratkoročni, krediti imaju puno dulju ročnost. Ako vjeruju da će kamatne stope u budućnosti padati bolje prebaciti dio novaca u instrumente koji imaju dulju ročnost.
Dobro opažanje, zaboravio sam na vremensku komponentu.
Tu je još i efekt odljeva depozita zbog trezorskih zapisa.
Ostali su bez dijela depozita. Klijenti su digli novac i otišli za većim kamatama.
Došlo je do odlijeva depozita i do pojačanog ulaganja u obveznice i trezorce...
S druge strane vidi se povećanje kreditiranja pa je dio tih sredstava i plasiran u sustav no razlika je baš zamjetna.Ostali su bez dijela depozita. Klijenti su digli novac i otišli za većim kamatama.
Postoji i sezonalnost. U prvom kvartalu je manje depozita jer nema priljeva novaca od turizma.
Ostali su bez dijela depozita. Klijenti su digli novac i otišli za većim kamatama.
Postoji i sezonalnost. U prvom kvartalu je manje depozita jer nema priljeva novaca od turizma.
Istina. Pozitivno je što su im depoziti veći nego prije godinu dana.
Pozdrav kolege, ima li tko makar okvirnu procjenu koliki bi utjecaj na ZABU imala odluka VSRH o konvertiranim CHF kreditima ako odluče da im moraju isplatiti sve kao i nekonvertiranima? Mislim da za konvertirane kredite nisu radili rezervacije?
Prijatelju su vratili 80 000kn,kredit za auto bilo u pitanju.
Ja san u to vrime skuplja dionice ZABE po cca 50kn Predložia san mu da kupi i on za tu paru sto je dobia nazad ali neuspješno.
Čovik sritan,nikakve daljne tužbe ga ne zanimaju pa je meni narasta interes da podebljam poziciju
Pozdrav kolege, ima li tko makar okvirnu procjenu koliki bi utjecaj na ZABU imala odluka VSRH o konvertiranim CHF kreditima ako odluče da im moraju isplatiti sve kao i nekonvertiranima? Mislim da za konvertirane kredite nisu radili rezervacije?
ja to pratim jer sam zainteresirana strana
probat ću što objektivnije obrazložiti:
najobjektivnije što mogu reći je da pratite graf i trend cijene ZABA-e koja dosta govori o trenutnom odnosu snaga
to se naravno preko noći može promijeniti kad i ako to sudsko vijeće bude razbistrilo svoju odluku
edit: ni tada priča nije gotova, postoji Ustavni sud, zatim neke revizije koje se isto čekaju na sudovima, i na kraju europski sudovi (npr. tužba radi predugog sudskog procesa koji se može protegnuti i godinama...)
Razumijem pravni dio priče kolega, imam i neke od tih predmeta, mislio sam na neku procjenu ukupnog iznosa koliko bi to koštalo ZABU ako bi VSRH stao na stranu potrošača?
Mislim da za ZABU ne bi bio neki osobiti izazov, sve kad bi i VSRH donio odluku u korist potrošača u slučaju konvertiranih kredita (a po svemu sudeći neće tako skoro, iako je europska pravna stečevina naklonjena potrošačima). Nadalje, nije ZABA jedina banka na koju se odnose tužbe, ima ih još šest, tako da ne bi sav teret plaćanja obeštećenja pao na ZABU, iako po udjelu najveći dio vjerojatno bi. Valja uzeti u obzir i sljedeće: nove tužbe protiv banaka s naslova kreditiranja u CHF valuti nisu moguće već dulje vrijeme (čini mi se oko dvije godine) tako da je s te strane zaustavljen dotok novih predmeta na sudove, čime je bankama značajno olakšana situacija. Pored toga u međuvremenu je i i inflacija učinila svoje tako da u slučaju da banka dobije presudu da mora nešto platiti to neće biti iznos u kojega je ukalkuliran efekt ovog inflatornog udara, već onaj tuženi iznos eventualno uvećan za zakonske zatezne kamate.
ja ne znam gdje da ovo stavim a vezano je za ZABA ali ne za dionicu ( indirektno je i za to)
dakle.. ovaj najjeftiniji paket za 5,31 EUR .. nije li taj prije bio 4 eur / mjesec = 30 kn.
i da je u tome za 30 kn bilo i besplatnih placanja....
ajmo oni koji su ZABA...
Probajte prebaciti u roku npr. 30 dana 20-30k eura na njihov račun sa drugog HR računa, tražiti će vam porijeklo novca.
I to je valjda zato što ih je opalio HNB sa onom kaznom 33M eura zbog preko 1000 sumnjivih transakcija.
Probajte prebaciti u roku npr. 30 dana 20-30k eura na njihov račun sa drugog HR računa, tražiti će vam porijeklo novca.
I to je valjda zato što ih je opalio HNB sa onom kaznom 33M eura zbog preko 1000 sumnjivih transakcija.
ne znam gdje je problem ako je novac dosao pogotovo sa HR racuna gdje primam placu,
da mi to naprave lijepo bi im na sve odgovorio i dokumentirao te nakon toga se lijepo zahvalio na suradnji te pitao kada mogu doci podici svoj novac i zatvoriti poslovanje sa njima.
Display Moreja ne znam gdje da ovo stavim a vezano je za ZABA ali ne za dionicu ( indirektno je i za to)
https://www.zaba.hr/home/placanje/paketi-proizvoda
dakle.. ovaj najjeftiniji paket za 5,31 EUR .. nije li taj prije bio 4 eur / mjesec = 30 kn.
i da je u tome za 30 kn bilo i besplatnih placanja....
ajmo oni koji su ZABA...
Da, ja još uvijek plačam 4 eura mjesečno i imam pravo na 5 besplatnih transakcija u tom paketu.
PBZ sjela dividenda
A na Zabi po dobro starom običaju još nije