Hvala na pojasnjenju sad je to jasno. Jedino vidim da spominjete posebno nisko likvidne dionice... pa zar ne spada Zaba u visokolikvidne?
ZABA spada u modalitet kontinuirane trgovina, dakle likvidna je. Ovdje imate više o ovoj temi:
Hvala na pojasnjenju sad je to jasno. Jedino vidim da spominjete posebno nisko likvidne dionice... pa zar ne spada Zaba u visokolikvidne?
ZABA spada u modalitet kontinuirane trgovina, dakle likvidna je. Ovdje imate više o ovoj temi:
Dakle, gledam ovo današnje trgovanje, i ono je zoran primjer kako ne treba rezonirat i djelovati na tržištu.
Prvo, ako razmatramo tih famoznih 3 mjeseca po kojima se gleda ponderirani prosjek za eventualni squeez out, u tom periodu nije bilo niti jednog dana da je promijena cijene billa tako visoka kao današnja (dok pišem post je to 3,11%) To vam pokazuje kako današnji investitori reagiraju burno i pritom, potpuno iraciionalno! (Neki su se i na ovom forumu pohvalili da su transakcije njihove!)
Očito je u pitanju neka izvanredna okolnost, a ne redovno stanje na tržištu. Izvanredna informacija je samo jedna. Nitko nije bacio atomsku bombu, ali UniCredit jest kupio dionice ZABE od AllIanza i time prešao prag od 95%. Dakle, nema dvojbe, ovo je reakcija na tu vijest.
Drugo, ponderirani prosjek cijene u proteklih 3 mejseca je 65,08 kn (ne gleda se prosjek niti prve niti zadnje cijene, već prosjek prosječne dnevne cijene u zadnja tri mejseca!)
Kada bi se dogodio najcrniji scenariji da se danas realizira istiskivanje dioničara, zakonom garantirana cijena vam je 65, 08 kn. Prodavati pošto poto po 62 kn na ZSE danas je siljenje cijene. I vrlo štetno. Prvensveno za današnje prodavatelje koji djeluju iracionalno, a potom i za sve druge jer im (nam) rušite cijenu za izračun prosjeka za neki budući datum.
Razumijem strah, ali valjda možete ostati pribrani i koristiti elementarnu matematiku za računanje što vam je isplativ izlaz iz pozicije.
Drugo, ponderirani prosjek cijene u proteklih 3 mejseca je 65,08 kn (ne gleda se prosjek niti prve niti zadnje cijene, već prosjek prosječne dnevne cijene u zadnja tri mejseca!)
Šta hoćete reći da se gleda prosjek prosječne dnevne cijene od zadnja 3 mjeseca? A ne iznos svih transakcija u 3 mjeseca podijeljeno sa ukupnim brojem protrgovanih dionica? (kako je to i bilo na Optimi)
Drugo, ponderirani prosjek cijene u proteklih 3 mejseca je 65,08 kn (ne gleda se prosjek niti prve niti zadnje cijene, već prosjek prosječne dnevne cijene u zadnja tri mejseca!)Šta hoćete reći da se gleda prosjek prosječne dnevne cijene od zadnja 3 mjeseca? A ne iznos svih transakcija u 3 mjeseca podijeljeno sa ukupnim brojem protrgovanih dionica? (kako je to i bilo na Optimi)
Mislimo na isto.
Da, gleda se ponderirani prosjek svih ostvarenih cijena ostvarenih na tržištu u protekla tri mjeseca. Pritom, ne nalazim podatak na koji ponder se misli.
Kako za ZABU nemam ispis svih pojedinačnih transakcija nego samo procječnih cijena ostvarenih po danu (mojedionice.com) kroz protekla tri mjeseca, onda sam izračunao prosjek tih prosječnih cijena, ali bez pondera. U ovom slučaju svi dani imaju istu "težinu". Nisam, gledao, ali ako ZSE nudi ispis svih transakcija po danu, onda je to super. Doduše, opet nedostaje podatak o ponderu.
Šta hoćete reći da se gleda prosjek prosječne dnevne cijene od zadnja 3 mjeseca? A ne iznos svih transakcija u 3 mjeseca podijeljeno sa ukupnim brojem protrgovanih dionica? (kako je to i bilo na Optimi)
Mislimo na isto.
Da, gleda se ponderirani prosjek svih ostvarenih cijena ostvarenih na tržištu u protekla tri mjeseca. Pritom, ne nalazim podatak na koji ponder se misli.
Kako za ZABU nemam ispis svih pojedinačnih transakcija nego samo procječnih cijena ostvarenih po danu (mojedionice.com) kroz protekla tri mjeseca, onda sam izračunao prosjek tih prosječnih cijena, ali bez pondera. U ovom slučaju svi dani imaju istu "težinu". Nisam, gledao, ali ako ZSE nudi ispis svih transakcija po danu, onda je to super. Doduše, opet nedostaje podatak o ponderu.
Ma ja tu na ZSE-u odaberem datum i exportam u xlsx. Tamo imamo zadnje dvije kolone sa ukupnim prometom i brojem dionica...
XZAG-SecurityHistory-HRZABARA0009-2022-06-30 - 2022-09-30(1).xlsx
Mislimo na isto.
Kako za ZABU nemam ispis svih pojedinačnih transakcija nego samo procječnih cijena ostvarenih po danu (mojedionice.com) kroz protekla tri mjeseca, onda sam izračunao prosjek tih prosječnih cijena, ali bez pondera. U ovom slučaju svi dani imaju istu "težinu". Nisam, gledao, ali ako ZSE nudi ispis svih transakcija po danu, onda je to super. Doduše, opet nedostaje podatak o ponderu.Ma ja tu na ZSE-u odaberem datum i exportam u xlsx. Tamo imamo zadnje dvije kolone sa ukupnim prometom i brojem dionica...
Da, niti tu nemaš ispis svih transakcija već samo temeljne statistike po danima.
Ma ja tu na ZSE-u odaberem datum i exportam u xlsx. Tamo imamo zadnje dvije kolone sa ukupnim prometom i brojem dionica...
Da, niti tu nemaš ispis svih transakcija već samo temeljne statistike po danima.
Istina, ali možeš vidjeti broj dionica i ukupnu vrijednost transakcija. Zar nam nije to dovoljno?
Dakle, gledam ovo današnje trgovanje, i ono je zoran primjer kako ne treba rezonirat i djelovati na tržištu.
Prvo, ako razmatramo tih famoznih 3 mjeseca po kojima se gleda ponderirani prosjek za eventualni squeez out, u tom periodu nije bilo niti jednog dana da je promijena cijene billa tako visoka kao današnja (dok pišem post je to 3,11%) To vam pokazuje kako današnji investitori reagiraju burno i pritom, potpuno iraciionalno! (Neki su se i na ovom forumu pohvalili da su transakcije njihove!)
Očito je u pitanju neka izvanredna okolnost, a ne redovno stanje na tržištu. Izvanredna informacija je samo jedna. Nitko nije bacio atomsku bombu, ali UniCredit jest kupio dionice ZABE od AllIanza i time prešao prag od 95%. Dakle, nema dvojbe, ovo je reakcija na tu vijest.
Kada bi se dogodio najcrniji scenariji da se danas realizira istiskivanje dioničara, zakonom garantirana cijena vam je 65, 08 kn. Prodavati pošto poto po 62 kn na ZSE danas je siljenje cijene. I vrlo štetno. Prvensveno za današnje prodavatelje koji djeluju iracionalno, a potom i za sve druge jer im (nam) rušite cijenu za izračun prosjeka za neki budući datum.Razumijem strah, ali valjda možete ostati pribrani i koristiti elementarnu matematiku za računanje što vam je isplativ izlaz iz pozicije.
Vidim da ste i mene prozvali pa da se osvrnem malo na to. Nemam problema biti u dionicama gdje sam u crvenom. Da budem iskren Zaba i Span su mi jedine koje su tijekom ove krize u zelenom, sve ostalo što držim mi je u crvenom i nemam problema s tim, nisam prodao niti jednu dionicu jer trenutna cijena me uopće ne zabrinjava dok god firma zarađuje i isplaćuje dividendu. Nije mi problem gledati dionice s kojima sam u minusu kako i dalje tonu jer ih ne planiram sada prodavati pa mi je trenutna totalno cijena nebitna. Čak generalno volim kad cijene padaju jer dokupljujem. E kod Zabe se preko noći pojavila mogućnost prisilne prodaje i to moguće baš u periodu koji nam slijedi, a gdje bi dionice mogle i dalje tonuti. Sjetite se da je zaba u koroni pala na 45 kn, i sad trebam sa 50% portfelja u zabi mirno sjediti i čekati da me istisnu baš kad budemo pri nekom dnu. Čim se pojavila vijest komentirao sam ju ovdje na forumu i na kraju sam i komentirao svoje postupke vrlo iskreno i otvoreno. I da, bili su hitri jer sam se negdje prije dobrano opekao na ADPL gdje sam htio izbjeći plaćanje porreza i nisam prodao na ~180 kn, a sad je cijena malo iznad 70. E sad vi upirete prstom u mene jer rušim prosjek i jer sam većinu svojih dionica Zabe prodao. Pa ja bih želio da sam u krivu, zato sam i ostavio 500 komada s kojima mogu "bezbolno" pretrpjeti bilo koji scenarij. A strah od delista i istiskivanja nije iracionalan, unicreditu su se fino posložile okolnosti da ima u zabi zadržane dobiti od 2-3 "zaostale dividende" i potencijalnu situaciju gdje bi istisnuo male po nekoj mizernoj cijeni tijekom krize...
Ovo je samo moje mišljenje, ja sam išao izvući svoj kapital iz potencijalno nezgodne situacije i mirno spavati. I to sve sam napravio s plusom. Uz sve to, dionice koje inače dokupljujem su puno više pale od zabe, koja se solidno drži u ovoj krizi tako da mi je to još jedan plus u svemu tome jer ih planiram sada dokupljivati s lovom od prodaje zabe.
Baš sam brzoplet i iracionalan...No hard feelings...
Istina, ali možeš vidjeti broj dionica i ukupnu vrijednost transakcija. Zar nam nije to dovoljno?
Nije. AKo je zakonska definicija "pondseriani prosjek svih transakcija" onda moraš imati podatak o svim transakcijama. A mi to nemamo. Ali, imamo drugi podatako koji ne može jako odstupat od točnog izračuna, a to je prosjek cijene po danu. Razlika može biti na razini lipa, što je praktički nebitno. Je li 65,08 kn ili 65,13 kn nije od presudnog značaja.
Vidim da ste i mene prozvali pa da se osvrnem malo na to. Nemam problema biti u dionicama gdje sam u crvenom. Da budem iskren Zaba i Span su mi jedine koje su tijekom ove krize u zelenom, sve ostalo što držim mi je u crvenom i nemam problema s tim, nisam prodao niti jednu dionicu jer trenutna cijena me uopće ne zabrinjava dok god firma zarađuje i isplaćuje dividendu. Nije mi problem gledati dionice s kojima sam u minusu kako i dalje tonu jer ih ne planiram sada prodavati pa mi je trenutna totalno cijena nebitna. Čak generalno volim kad cijene padaju jer dokupljujem. E kod Zabe se preko noći pojavila mogućnost prisilne prodaje i to moguće baš u periodu koji nam slijedi, a gdje bi dionice mogle i dalje tonuti. Sjetite se da je zaba u koroni pala na 45 kn, i sad trebam sa 50% portfelja u zabi mirno sjediti i čekati da me istisnu baš kad budemo pri nekom dnu. Čim se pojavila vijest komentirao sam ju ovdje na forumu i na kraju sam i komentirao svoje postupke vrlo iskreno i otvoreno. I da, bili su hitri jer sam se negdje prije dobrano opekao na ADPL gdje sam htio izbjeći plaćanje porreza i nisam prodao na ~180 kn, a sad je cijena malo iznad 70. E sad vi upirete prstom u mene jer rušim prosjek i jer sam većinu svojih dionica Zabe prodao. Pa ja bih želio da sam u krivu, zato sam i ostavio 500 komada s kojima mogu "bezbolno" pretrpjeti bilo koji scenarij. A strah od delista i istiskivanja nije iracionalan, unicreditu su se fino posložile okolnosti da ima u zabi zadržane dobiti od 2-3 "zaostale dividende" i potencijalnu situaciju gdje bi istisnuo male po nekoj mizernoj cijeni tijekom krize...
Ovo je samo moje mišljenje, ja sam išao izvući svoj kapital iz potencijalno nezgodne situacije i mirno spavati. I to sve sam napravio s plusom. Uz sve to, dionice koje inače dokupljujem su puno više pale od zabe, koja se solidno drži u ovoj krizi tako da mi je to još jedan plus u svemu tome jer ih planiram sada dokupljivati s lovom od prodaje zabe.
Bojite se istiskivanja. To je u redu. I ja se toga boljim.
Zakonom vam je trenutno zagarantirana cijena za istiskivanje od 65 kn, a vi odmah, pošto poto prodajete po 62 kune jer se bojite daljnjeg pada cijene. I time rušite cijenu.
Je li to vama normalno i racionalno ponašanje? Meni nije.
A takvo iracionalno ponašanje ima svoje ime kao i posljedice i zove se - samoispunjujuće proročanstvo.
Display MoreVidim da ste i mene prozvali pa da se osvrnem malo na to. Nemam problema biti u dionicama gdje sam u crvenom. Da budem iskren Zaba i Span su mi jedine koje su tijekom ove krize u zelenom, sve ostalo što držim mi je u crvenom i nemam problema s tim, nisam prodao niti jednu dionicu jer trenutna cijena me uopće ne zabrinjava dok god firma zarađuje i isplaćuje dividendu. Nije mi problem gledati dionice s kojima sam u minusu kako i dalje tonu jer ih ne planiram sada prodavati pa mi je trenutna totalno cijena nebitna. Čak generalno volim kad cijene padaju jer dokupljujem. E kod Zabe se preko noći pojavila mogućnost prisilne prodaje i to moguće baš u periodu koji nam slijedi, a gdje bi dionice mogle i dalje tonuti. Sjetite se da je zaba u koroni pala na 45 kn, i sad trebam sa 50% portfelja u zabi mirno sjediti i čekati da me istisnu baš kad budemo pri nekom dnu. Čim se pojavila vijest komentirao sam ju ovdje na forumu i na kraju sam i komentirao svoje postupke vrlo iskreno i otvoreno. I da, bili su hitri jer sam se negdje prije dobrano opekao na ADPL gdje sam htio izbjeći plaćanje porreza i nisam prodao na ~180 kn, a sad je cijena malo iznad 70. E sad vi upirete prstom u mene jer rušim prosjek i jer sam većinu svojih dionica Zabe prodao. Pa ja bih želio da sam u krivu, zato sam i ostavio 500 komada s kojima mogu "bezbolno" pretrpjeti bilo koji scenarij. A strah od delista i istiskivanja nije iracionalan, unicreditu su se fino posložile okolnosti da ima u zabi zadržane dobiti od 2-3 "zaostale dividende" i potencijalnu situaciju gdje bi istisnuo male po nekoj mizernoj cijeni tijekom krize...
Bojite se istiskivanja. To je u redu. I ja se toga boljim.
Zakonom vam je trenutno zagarantirana cijena za istiskivanje od 65 kn, a vi odmah, pošto poto prodajete po 62 kune jer se bojite daljnjeg pada cijene. I time rušite cijenu.
Je li to vama normalno i racionalno ponašanje? Meni nije.
A takvo iracionalno ponašanje ima svoje ime kao i posljedice i zove se - samoispunjujuće proročanstvo.
Pa nitko se ne boji istiskivanja po ovom prosjeku, opisao sam kojeg se scenarija bojimo pa se neću ponavljati. Btw izlaz je bio po 63,8 što mi je skroz prihvatljiva cijena. Da povučem paralelu, negdje prije sam iz čista mira sitno prodavao po skoro istoj cijeni od 64,2 da bi dokupio Span u "normalnim" okolnostima, još dok na Zabi nije prijetilo delist ili istiskivanje.
Tu je jedina nada dividenda koja bi možda malo digla cijenu dionice i zadržala postojeći prosjek. Nadam se da neće biti baš tako odvratni i preskočiti bar redovnu kad smo ostali bez izvanredne
Iči če oni prije isplate divke na istiskivanje, znači do proljeća.
Isti model kao PBZ.
izgleda da je panična rasprodaja završila, očekujete li najavu divke u veljači?
izgleda da je panična rasprodaja završila, očekujete li najavu divke u veljači?
Da očekujem, i to isti iznos kao i ove godine. 😉👍
Koliki je ono udio ZABE u švicarcima?
25% ili više...
(Moža u ovom kontekstu treba gledati i promjenu na čelu HUB-a?)
P. S.
Lakim računom se, na temelju brojeva iz teksta i određenih pretpostavki može doći do slijedeće vrlo grube računice.
125 000 tužbi za ništetnost cijelog kredita = 50 milijardi kn
125 000 tužbi samo za valutnu klauzulu = 30 milijardi kn
Pod pretpostavkom da stvarno na kraju banke tuži 50 000 klijenata i ako ZABA u cijeloj toj priči sudjeluje sa cca 25% onda dolazimo do iznosa da bi se ZABA mogla teretiti za iznos između 2,5 i 4,2 milijarde kuna.
Display MoreKoliki je ono udio ZABE u švicarcima?
25% ili više...
(Moža u ovom kontekstu treba gledati i promjenu na čelu HUB-a?)
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ijesti_ostalo_d
P. S.
Lakim računom se, na temelju brojeva iz teksta i određenih pretpostavki može doći do slijedeće vrlo grube računice.
125 000 tužbi za ništetnost cijelog kredita = 50 milijardi kn
125 000 tužbi samo za valutnu klauzulu = 30 milijardi kn
Pod pretpostavkom da stvarno na kraju banke tuži 50 000 klijenata i ako ZABA u cijeloj toj priči sudjeluje sa cca 25% onda dolazimo do iznosa da bi se ZABA mogla teretiti za iznos između 2,5 i 4,2 milijarde kuna.
Počeli su otpuštat ljude pa valjda tako misle isplatit tužbe.
izvjesce, lijepo napisano😀😀