Da, HPB je i dalje prema zadnjem petogodišnjem intervalu vodeća banka u Hrvatskoj po ukupnom dioničkom povratu. A i ne samo među bankama. Ovo je među jačim dioničkim povratima u zadnjem petogodišnjem razdoblju uopće na ZSE, posebice u kategoriji likvidnijih/CROBEX dionica
Hoće li se njen outperformance nastaviti, koliko dugo i koliko jako, barem u konkurenciji ovih likvidnijih bankarskih dionica koje su uključene u CROBEX (dakle ZABA), teško je znati, ali valuacijska razlika, kao i razlika potencijala za rast tržišnog udjela (što valuacijsku razliku čini zanimljivijom), daje neku osnovu za nastavak tog trenda bar još neko vrijeme.
Profesionalno složen portfelj domaćih dionica, koji želi imati neku sektorsku diverzifikaciju, vjerojatno time ne bježi od ideje imati i nešto bankarstva (mada je i isključenje nekih sektora poput ovog legitimna strategija), nema velik izbor što od toga razmotriti za uključenje.
Ne znam hoće li HPB narednih 5 godina biti ovako sjajna prilika kao prethodnih, da li uopće imalo slično, ali zanimljiva mi je i dalje kao sad najbrže rastuća domaća banka, a koja mi obzirom na sve i ne izgleda skupo kao neke druge.