1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:36 PM
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 155
  • Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 6, 2022 at 9:44 AM
    • #1,001
    Quote from barbosa 2.0

evo malo detaljnije...

uzmimimo tih 500m kao referentnu vrijednost za za za stjecanje podružnica Sberbanke u Sloveniji, kao i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilančna suma iznosi 7,33 milijarde eura.

bilanca hr podružnice je bila 11B kn, 1,5B eur, 20% od ukupne vrijednosti što po nekom reciprotitetu daje 100m eur za hr podružnicu, kapital po fi 2020 je bio 1,17b kn što znaći da bi hr podružnica po toj cijeni bila plaćena 0,63BV

ali to je bilo prije problema i iznos je bio sa uračunatom premijom za kompletno poslovanje u više država i Goodwillom što podiže vrijednost investicije...

... 200m eur je odljev samo prvi dan u četvrtak, koliki je bio u petak i koliki je bio u srijedu kada se nastavilo poslovanje a koliki će biti nadalje bez obzira što je preuzela HPB...ajmo reći još 200m eur...to je 3 milijarde kuna, dakle u najboljem slučaju aktiva iznosi 8 milijardi a isto navodi Vujčić rekavši da sber ima ima 4 milijarde osiguranih i 4 milijarde neosiguranih depozita, skoro 30% manje, stoga opet po reprocitetu od ranije, više nije 100m eur nego je sada 70, sad oduzmimo goodwill kojeg više nema, premiju za grupu i uračunajmo poteškoće u kojima se banka našla odnosno nelikvidnost uslijed povlačenja depozita i odljeva klijenata, hitni insolvencijski postupak, (prenesene gubitke 400M ?) , npl, izloženost agrokoru i rezervacijama za švicarce... i bez obzira što je aktiva banke (recimo) 8B kn, koliko onda vrijedi takva banka na tržištu???...jako malo...

sada kada su ušli u poziciju, prvo moraju stabilizirati poslovanje a to se radi:

(5) Mjere za smanjenje rizika nastupa osiguranog slučaja iz stavka 1. ovoga članka jesu:

1. ulaganje u dopunski kapital

2. upisivanje i uplata novih dionica prilikom povećanja temeljnoga kapitala kreditne institucije

3. otkup imovine i financiranje nositelja upravljanja imovine u postupcima otkupa

4. izdavanje jamstava.

stoga, nije pitanje da li je ovo loš posao za HPB, pitanje je kako će se u nekom roku odraziti na vrijednost dionice, sve zavisi na koji način i kako će ga odraditi, ali da će biti troškova pored ovih 71M, biti će sigurno, samo je pitanje koliko i kako će to utjecati na bilancu HPB a to će se već vidjeti na polugodištu

Display More

Kolega negdje vam je u priči ispala valuta iz kombinacije. Kad ste već radili prijašnji izračun u eurima mogli ste napisati da HPB kupuje po manje od 10 milijuna eura, a ne ovako šutke se prebaciti na kune i napisati 71 M, znamo da ima i površnijih čitatelja na forumu.

Moj stav je da Sberbanka nije izgubila 90% vrijednosti zbog ove situacije i da je ovo super posao, ali vidjeti ćemo, povjerenje potrošača se ne može mjeriti statistikom, ako nema povjerenja nema ni banke.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • March 6, 2022 at 9:58 AM
    • #1,002
    Quote from barbosa 2.0

... 200m eur je odljev samo prvi dan u četvrtak,

kolega

koliko mi poznato bez najave možeš podiči 40 000 kn, dok se za devize već od par tisuća naviše potrebno naručiti. po ovoj vašoj cifri to ispada preko 30 000 klijenata koji su podizali novac dnevno. po meni, vrlo malo vjerovatno i fizički nemoguće odraditi u jednom danu!

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 6, 2022 at 11:22 AM
    • #1,003

*tollway...razgovaraju vozač šlepera koji troši 30l i vozač n1 dostavnog vozila koji troši 5l i sad ovaj prvi kaže da je upravo natočio 240 litara do splita i natrag (800km) a ovaj drugi, nemoguče, pa s time možeš preći 4000km ?(

i nije moja cifra nego grvernera HNB-a...

inače, strukturno gledajući aktive banaka, najmanji udio imaju privatni depozita građana, što je banka manja, manji je i taj udio...

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,183
    • March 6, 2022 at 11:44 AM
    • #1,004
    Quote from tollway
    Quote from barbosa 2.0

... 200m eur je odljev samo prvi dan u četvrtak,

kolega

koliko mi poznato bez najave možeš podiči 40 000 kn, dok se za devize već od par tisuća naviše potrebno naručiti. po ovoj vašoj cifri to ispada preko 30 000 klijenata koji su podizali novac dnevno. po meni, vrlo malo vjerovatno i fizički nemoguće odraditi u jednom danu!

U PBZ možete podići do 30 000 kn bez najave..

Barem do sad tak bilo.. osim ako nisu mijenjali

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • March 6, 2022 at 12:00 PM
    • #1,005
    Quote from dionicar
    Quote from tollway

kolega

U PBZ možete podići do 30 000 kn bez najave..

Barem do sad tak bilo.. osim ako nisu mijenjali

A u vanrednoj situaciji 7280 kn dnevno😁😁

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • March 6, 2022 at 12:17 PM
    • #1,006

Poštovani,

Kad ide pripajanje kad ide i euro 01.01.2023.

Kad ide Izvješće sberbank za razdoblje za prije prodaje za 71 mil.kn.

I kada je moguće očekivati izvješće za prvih 3. I 6. mj. 2022. Sperbank/HPB.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 6, 2022 at 1:42 PM
    • #1,007
    Quote from plavi01

Poštovani,

Kad ide pripajanje kad ide i euro 01.01.2023.

Kad ide Izvješće sberbank za razdoblje za prije prodaje za 71 mil.kn.

I kada je moguće očekivati izvješće za prvih 3. I 6. mj. 2022. Sperbank/HPB.

ne brini kolega, BV HPB grupe će u 1Q 21 porasti(jako), ma koliko da gubitaka proveli u bilanci i to je jedino bitno...također ovo što su ljudi dizali depozite, pobogu to nije neto gubitak banke, kako neki insinuiraju...uz to kamatne stope idu gore...

Također ne vidim zašto bi banka imala ikakve gubitke vlastite imovine, nakon preuzima od strane HPB, bilanca banke je 2021 očišćena, jer je išla prodaja banke, sve što je trebalo podvest pod gubitke , je provedeno u 2021.

I napominjem to što je netko digao depozit, ne znači da je banka ostvarila negativnu dobit. A fantaziranje o nekakvim koruptivnim radnjama i imaginarnim lošim kreditima ostavite sa strane, jer je to neozbiljna razina razgovora.

Također lamentiranje od nekakvim lošim kreditima Fortenovi i plašenje ljudi sa babarogom Agrokorom je isto smiješno, jer Sberbank Rusija je vlasnik i kreditor Fortenove, a ne ex Sberbank Hrvatska.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • March 8, 2022 at 11:26 AM
    • #1,008
    Šef sanacije Sberbanka objavio što će se točno dalje događati s bankom
    SBERBANK Hrvatska, kojemu je prijetio stečaj zbog krize izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu, u par dana kupila je Hrvatska poštanska banka (HPB). Predsjednik…
    www.index.hr

po ovome ipak ispada da se je Sb banka kupovala na slijepo

marko badurina Vlist veli: preuzimanje sberbanka jača hpb,klijenti će imati koristi

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 8, 2022 at 12:01 PM
    • #1,009
    Quote from plavi01

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ti/2345304.aspx

po ovome ipak ispada da se je Sb banka kupovala na slijepo

marko badurina Vlist veli: preuzimanje sberbanka jača hpb,klijenti će imati koristi

ne samo to nego su dali najbolju ponudu od svih drugih banaka...

Kupnja se zapravo odvila "na slijepo" jer HPB u tom trenutku nije imao informacija kolika je vrijednost banke, njenog kapitala, imovine…

"Ni HPB ni ostali ponuditelji nisu mogli imati te podatke, situacija se mijenjala iz dana u dan. Te informacije nije bilo moguće osigurati. U tom izuzetno kratkom periodu, doslovno nekoliko dana, mislim da je postignuta jako dobra cijena"

također, još jedna interesantna stvar je isplivala ovih dana...

Novi ministar graditeljstva bit će Ivan Paladina, bivši direktor IGH: ‘On je joker iz rukava, ima sjajnu karijeru!‘
    Premijer se odlučio za profil, kažu, sposobnog menadžera koji nije član stranke, ali je blizak HDZ-u, te koji ima dugogodišnje upravljačko iskustvo
    www.jutarnji.hr

- Sve što je HPB radio dok je on bio savjetnik, bilo je odlično, pa tako i ova zadnja odluka da se kupi Sberbank Hrvatska - kaže nam jedan visoki izvor iz HDZ-a

... kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajevu, donirala je HDZ, a mediji su tada navodili njenu bliskost s obitelji Karamarko. Titan Grupa otišla je u stečaj 2017.

hdzovcu je bio super(naravno) a sve gdje je poslovao je propalo X/

Novi ministar iza sebe ima ruševine hotela, propali Srđ... Rusi su ga dobro plaćali
    IZA PALADINE ruševine su Srđa i Kupara, neizgrađeni dubrovački Manhattan, a za svoje bogatstvo i uzlet može zahvaliti ruskom kapitalu.
    www.index.hr

...koincidencija :?: ...kao i odmah, expresno napredovanje na poziciju ministra :/

ps.

vidim "podmetači" se uredno vratili, malo ih nafilali zadnja dva dana pa sad ima dosta toga više za prodati po 850 a i interesantno kako nema promjena u top 10 a prometi impozantni...pa tko to kupuje :rolleyes:

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 8, 2022 at 12:08 PM
    • #1,010

Rijetko viđen primjerak Kopernikanskog obrata na forumu - dok se nije prodalo je bila najbolja na svijetu, sad je najgora. Još uvijek mi je misteriozno kako i zašto ljudi vjeruju da naša piskaranja na forumu utječu na cijenu...

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 8, 2022 at 12:10 PM
    • #1,011
    Quote from Philidor

Rijetko viđen primjerak Kopernikanskog obrata na forumu - dok se nije prodalo je bila najbolja na svijetu, sad je najgora. Još uvijek mi je misteriozno kako i zašto ljudi vjeruju da naša piskaranja na forumu utječu na cijenu...

Mogao je jučer kupiti kao i ja po 790kn. ;)

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 8, 2022 at 12:47 PM
    • #1,012

*Philidor...da su bili transparentni i da nisu u dva dana adhock i kao što čitamo "na slijepo" , van procedure i bez ikakve obavijesti dioničarima donjeli odluku da kapitalom HPB d.d. spašavaju propalu banku upitne kvalitete i njene "neosigurane depozite", HPB bi za mene i dalje bila "najbolja na svijetu"!

...ovako su mi se svi alarmi popalili... da netko može samo tako zaobići gs i/ili no (nigdje nije bilo obavijesti da se no izvanredno sastao, raspravio i dao nalog upravi) raspolagati imovinom SVIH dioničara pa makar i imao 75%, neki zakoni postoje...full netransparentno, brzopleto i sa upitnim fundamentalnim posljedicama po HPB

...HPB je večinski drž. banka ali je d.d. koje posluje na komercionalnoj osnovi i njen posao NIJE spašavanje i saniranje posrnulih banaka podmetanjem kapitala dioničara(mog kapitala) umjesto drž. institucija i agencija!

...nekog reda mora biti a minusom zadnjeg kvartala i spašavanjem ruske banke pred likvidacijom u uvijetima ratom na granici eu sigurnosne i gospodarske neizvjesnosti , u uvjetima inflacije, divljanja cijena , smanjenja platežne moći i recesijskim indikatorima, bez jene kvalitetne due diligence i analize učinaka po matično društvo donjeti jednu ovakvi adhock odluku za mene znači samo nered a da nered upravlja vrijednošću moje fin. imovine, e stari moj, to neće ići...i kol nereda ima svoje granice a ovo je debelo prešlo preko svih granica :cursing:

eto, nadam se da ti je sad jasnije zašto je došlo do "obrata"...ja bi najrađe da se nije ništa od svega ovoga dogodilo, dugogodišnji sam dioničar i vjerovao sam u dobro poslovanje HPB-a...sada je toga povjerenja više nema.

*Marin83, kupovati hpb, pa da hoštapleri i uhljebi šaltaju moju imovinu svojim pajdama kako im puhne X/ ...pa ne pada mi na pamet, dosta mi je bilo dlkv, nikada više!

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 8, 2022 at 1:11 PM
    • #1,013

Pa rečeno je odmah da je kupnja na slijepo odatle i ovoliki diskont od -90% :rolleyes: ...dajte ljudi ne lovite se na baketinu, niste grdelini.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • March 8, 2022 at 1:11 PM
    • #1,014

Čačić Ratko hvali na sav glas genijalan potez HPB, to je dovoljno za zamisliti se.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • March 8, 2022 at 1:16 PM
    • #1,015

Polako,

Pa Vujčić je izjavio da je on za sve znao puno prije i bio u tijeku stvari i da je upoznata bila i ecb.

U Japanu za laži dužnosnici izvrše harikiri a kod nas dobe u nekom vidu još i nagradu k tome

Poštovani Marin koju pilu sad vi pilite

Edited once, last by plavi01: Merged a post created by plavi01 into this post. (March 8, 2022 at 1:20 PM).

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • March 8, 2022 at 1:28 PM
    • #1,016

ma kupili su dzabaleros, za kikiriki , prilika čini lopova što bi se reklo . Ovo je posao na kojem će se plenky hvaliti prije izbora

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 8, 2022 at 1:30 PM
    • #1,017
    Quote from Marin83

Pa rečeno je odmah da je kupnja na slijepo odatle i ovoliki diskont od -90% :rolleyes: ...dajte ljudi ne lovite se na baketinu, niste grdelini.

ma koji diskont, dali su stvarne novce za nepostojeću knjigovodstvenu vrijednost...sber je bila banka za "specifičnu" klijentelu i da su je platili 1 kunu, preplatili bi je, ta banka ima i obaveze, preneseni gubitak 400M, odljev klijenata i depozita sa upitnim kolateralom na izdane kredite, izložena je agrokoru koji je vip klijent, koliko lokalna društva fortenove imaju kredita, mjenica i svih drugih oblika kratkoročnih pozajmica, što su dali u kolateral, koliko to ima stvarnu vrijednost ako roknu...oni su to još platili 71M, em sv nekretnine sbera ne vrijede toliko em će likvidnost i sanacija koštati koliko, 100M, 300, 800, možda milijardu kuna...tko to će to platiti :?: ...pa dioničari HPB , tko drugi :|...ako zapadnu u problem, što tada...dokapitalizacija po nominali 600kuna...

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 8, 2022 at 1:48 PM
    • #1,018

Maksimalna izloženost HPBa prema Sberbanci je u ovom trenutku plaćena cijena, a sve druge ideje i hipoteze su fake news.

Ako se DD-om utvrdi da je pripajanje riskantno, jednostavno Novu hrvatsku banku neće pripojiti u HPB i stvar je riješena. Ove priče milijardu kuna možete okačiti mačku o rep.

Ne znam jesu li vama kao dioničaru DLKV krenuli po osobnu imovinu ili ste samo izgubili vrijednost uloženog, ja bih rekao da je ovo drugo slučaj.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • March 8, 2022 at 2:37 PM
    • #1,019

Marko Badurina veli da će klijenti imati koristi. Ako je tu mislio na klijente SB to je u redu jer oni su spašeni od propasti ali nije rekao dal' će koristi imati dioničari HPB i kad će brojke pokazati tu vrijednost pripajanja jer 1.1.2023 je jako daleko a rat se širi danas

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 8, 2022 at 4:24 PM
    • #1,020
    Quote from Philidor

Maksimalna izloženost HPBa prema Sberbanci je u ovom trenutku plaćena cijena, a sve druge ideje i hipoteze su

Ako se DD-om utvrdi da je pripajanje riskantno, jednostavno Novu hrvatsku banku neće pripojiti u HPB i stvar je riješena. Ove priče milijardu kuna možete okačiti mačku o rep.

Ne znam jesu li vama kao dioničaru DLKV krenuli po osobnu imovinu ili ste samo izgubili vrijednost uloženog, ja bih rekao da je ovo drugo slučaj.

ma da X/, fake kažeš, evo ti fake...

...matematiku ne možeš prevariti...

adekvatnost kapitala sbera je prije stečaja iznosila 19%, dakle na aktivu 11b to je 2,2b kn...po guverneru hnb, samo prvi dan je otišlo 1,5b(200meur), drugi dan je došlo do sloma, nestalo kapitala, presušilo...dakle kapitala NEMA, banka pred likvidacijom...ali ima 8b kn depozita pod upravljanjem i blokirano fortenovino poslovanje kao i 18m kn fonda za onu curicu, blokirano poslovanje nekih lokalnih tvrtki i proračuna samouprava, međubankarske depozite, fondove i sl...

HNB briše dioničarski kapital i za 10% odnosno 71m kn prodaje nominalnu vrijednost banke pred likvidacijom državnoj banci i pri tome veličanstveno izjavljuje da su napravili dobar posao jer su spriječili štetu 8b kn a nisu morali platiti NIŠTA, nema štete odnosno troškova ni za hnb, ni za agenciju, ni za porezne obveznike...i je veličanstveno ali za koga

ajmo dalje, u članku iznad, sanacijski upravitelj navodi da je HPB kupila 100% dionica sberbanke u likvidaciji sa svim pravima i obavezama a guverner navodi da institucije ne plaćaju ništa...pa tko onda plaća, sv. nikola, tko kad je kasa sberbanke prazna a samo na bankomate koje su klijenti gulili do limita im je u srijedu otišlo preko 50m kn, a to je ono najmanje, a gdje su poslovnice a gdje internet bankarstvo...tko je samo u srijedu upumpao 200m kn likvidnosti da sber može normalno poslovati, pa zna se tko, onaj sa pravima i obvezama, u najboljem slučaju su jamčili ali jamstva isto dolaze na naplatu...prije da su kupili za 10% nominale uz preuzimanje troškova sanacije

dakle, po tebi, sber je bez likvidnosti a klijenti podižu depozite a nema troškova hpb, nema hnb, nema agencija, nemaju porezni obveznici, pa od kuda onda sve te silne pare a nitko nema troškova...zašto je onda sberbank završila u sanacijskom postupku :/

stoga kolega, ...što je više fake news,... da je "Maksimalna izloženost HPBa prema Sberbanci je u ovom trenutku plaćena cijena" ili ono što ja pišem da je HPB sa "pravima i obavezama" preuzela sberbank uz obvezu sanacije i da će to morati platiti oho para i da stoga nije isključeno, a što drugo, do poziv za dokapitalizaciju po nominali radi prikupljanja kapitala :/

• 1
    • 50
    • 51
    • 52
    • 155

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. MDKA (Medika d.d.) 820

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 11:21 AM
    2. Odgovora
      820
      Pregleda
      300k
      820
    3. zlocesti

May 9, 2025 at 11:21 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 11:17 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      821k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 9, 2025 at 11:17 AM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 278

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 9, 2025 at 8:04 AM
    2. Odgovora
      278
      Pregleda
      106k
      278
    3. darac11

May 9, 2025 at 8:04 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• MDKA (Medika d.d.)

zlocesti May 9, 2025 at 11:21 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 9, 2025 at 11:17 AM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

darac11 May 9, 2025 at 8:04 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme