Da li je jako velika izlozenost Rusiji ili u cemu je spika da je tako palo?
Belupo ima drugo najveće tržište tamo.
Panika i oko pada rublja, poslovanja ali i naplate
Cjelokupno rusko i ukrajinsko tržište Podravke i Belupa čine manje od 6,5% prihoda Grupe Podravka. Isporuke roba su prekinute, a potraživanja koja imamo u Rusiji u najvećoj su mjeri i osigurana.
Koja je ovo igra sa sitnim nalozima po bidu. Preko 20 malih naloga. Pivci, Pivci,... nema tko drugi.
Teta Dalic otisla malo do Pariza.
https://www.jutarnji.hr/novac/aktualno…-uniji-15167479
Teta Dalic otisla malo do Pariza.
izgleda je već obavila shoping, jedva drži torbu
jučer sam malo intezivnije pratija naloge i transakcije podravke.Definitivno u igri je neko veliki(pivci)koji sustavno koči podizanje cijene a istovremeno je postavljed na bid.Ako netko želi prodati pa neće u jednom nalogu postavit 725kom već cilj tog naloga je da zaplaši a istovremeno na bidu gricka.Podravka definitivno interesantna zbog ulaska nekoga veliko mislim da su pivci a i zbog cijene koja je smješna.Cijena se mora odključati!
Mene brine utjecaj tržišta Rusije na Belupo. To je nekih 300 milijuna na godinu, da se taj gubitak pokrije profiton na našem tržištu, grupa Podravka bi ovu godinu završila s 0 ako ne i u minusu. Iako, bilanca je zdrava, pa bi se taj gubitak relativno lako pokrio.
Razlika u cijeni je samo zbog toga šta je jedna u privatnim rukama i zna se ko je vlasnik a u drugoj je vlasnik drzava preko MF i ništa drugo.Kamo sriće da Pivci preuzmu podr bilo bi dobro za radnike ,dioničare,gazde a ovako je firma za uhljebljivanje političkih uhljeba!
Hvala, kolega Roki, odličan post.
ATGR je ludo jeftin, s obzirom na količinu casha koju generira. Meni ko value investoru je trenutno muka biti u poziciji, tj. bolje rečeno - osjećam se pomalo zarobljen u dionici, ali ju očekujem ponovno u smjeru 1900kn. Iskazali su manju dobit u Q4 i ukrajinska kriza je dosta negativno utjecala, ali FCF im je 520 milijuna kuna! Ne znam da je ikad dosad bio ni blizu toliki... Zadnjih šest godina ni 400, a kud 500 milijuna kuna...
To se naprosto mora prije ili kasnije osjetiti na cijeni.
Hvala, kolega Roki, odličan post.
ATGR je ludo jeftin, s obzirom na količinu casha koju generira. Meni ko value investoru je trenutno muka biti u poziciji, tj. bolje rečeno - osjećam se pomalo zarobljen u dionici, ali ju očekujem ponovno u smjeru 1900kn. Iskazali su manju dobit u Q4 i ukrajinska kriza je dosta negativno utjecala, ali FCF im je 520 milijuna kuna! Ne znam da je ikad dosad bio ni blizu toliki... Zadnjih šest godina ni 400, a kud 500 milijuna kuna...
To se naprosto mora prije ili kasnije osjetiti na cijeni.
Primjetio sam da vam je FCF valjda glavni pokazatelj koji pratite, barem ga najčešće komentirate.
FCF na ovoj razini bi mogao značiti nove akvizicije što me kao dioničara jako veseli.
Moram priznat da iz posta nisam skužio zašto vam je muka, zbog trenutno niske cijene ili nečeg drugog? Ja sam prekasno otkrio ATGR jer još uvijek učim (već nekoliko godina) o investiranju pa mi je prosjek ulaza u ATGR dosta visok. Međutim uopće se ne opterećujem, ovo je po meni buy and hold što je za mene kao skoro pa pasivnog investitora odličan izbor. Možda i dokupim nešto sitno iako trenutno su mi u fokusu neki drugi papiri koji također izgledaju dosta povoljno. Vidjet ćemo kako će se cijene kretati u sljedećem razdoblju koje je jako volatilno i tko zna do kad će tako ostati, stoga ne žurim.
FCF mi je glavni pokazatelj, i to FCF kroz pet i više godina. ROCE također, za koji volim da je dvoznamenkast.
FCF je izuzetno teško izmanipulirati, a i lako je primjetiti inkonzistentnosti kroz neko duže razdoblje. ROCE mi je bolji od tipičnog Return on Investment jer uzima u obzir i dug pa je objektivniji. Kompanija koja kroz duži niz godina može održavati dvoznamenkasti ROCE često daje 100% i veći rast u budućnosti.
PODR sam imao duže vrijeme i baš je sazrela kompanija, ali nisam entuzijast oko gđe. Dalić. Ne pratim toliko Podravku, ali sam vidio da su bile one smjene po upravi i to može biti uvertira u neke, ne baš lijepe stvari. A i ne mora... Intimno znam kako funkcioniraju kadroviranja u javnome sektoru.. Ono što se vidi po medijima je tek vrh sante leda, a i to je jako puno. Nije to kompanija tipa Procter&Gamble, 3M ili JNJ da nitko ni ne zna tko im je u upravama, niti ih zanima...
Kod ATGR me smeta što sam prekršio svoje vlastito pravilo, pribavljao ga po 1700kn+ prije izvješća i time ispucao dosta casha. Strpljenje u cashu mi je jedna stvar s kojom se teško nosim. A imao sam ga brdo prije ukrajinske krize. Bilo je naravno i dobrih odluka i sve je to ok srednjoročno i dugoročno, ali me pere samokritičnost jer znam da sam mogao odigrati i puno bolje. Nije da prilika nije iskorištena, nego nije iskorištena kako je trebalo...
Mene brine utjecaj tržišta Rusije na Belupo. To je nekih 300 milijuna na godinu, da se taj gubitak pokrije profiton na našem tržištu, grupa Podravka bi ovu godinu završila s 0 ako ne i u minusu. Iako, bilanca je zdrava, pa bi se taj gubitak relativno lako pokrio.
Ako imaju imalo mozga ostat će raditi u Rusiji kao i AD Plastik, Gdje ima volje ima i načina.
Br. 2 pojacava portfelj(+4000kom).
----------Podravka je imala određene poslovne operacije u Rusiji i Ukrajini, u dijelu prehrane, ali i u dijelu farmaceutike. Direktni efekti na razini ukupnog prihoda grupe Podravka su oko 6 do 6,5% prihoda, to nije obujam poslovanja koji bi mogao ugroziti stabilnost Podravke.
Dobro su se sjetili početi razmišljati o proizvodnji hrane u Hrvastkoj.
Za deset godina možda i počnemo.
Poučeni obnovom Banije nakon potresa teško je očekivati ranije.
U tih 6-6,5% su ponajvise prihodi Belupo, ali ja uskoro ocekujem da ce se embargom na lijekove prema Rusiji ukinuti. Ne samo na lijekove vec i na svu medicinsku opremu.
U tih 6-6,5% su ponajvise prihodi Belupo, ali ja uskoro ocekujem da ce se embargom na lijekove prema Rusiji ukinuti. Ne samo na lijekove vec i na svu medicinsku opremu.
Iz članka objavljenog 7.3.2022.
"Ovog časa nije poznato kako će Belupo ove godine nadomjestiti gubitke u Rusiji i kako će ‘zaposliti’ kapacitete u novoj tvornici koja se gradila upravo zbog velikih ambicija na ruskom tržištu. U tvorničkim i sindikalnim kuloarima ovih se dana strahuje i od otkaza te smanjenja plaća.
Barem tako u ponedjeljak navodi naš izvor iz Belupovih sindikalnih krugova. “Plaće u pogonima su ionako male, sumnjam da će to dirati. A otkazi su mogući ako se ovo nastavi, odnosno ako se stanje s Rusijom u idućim mjesecima ne normalizira”, smatra on.
Vrijeme će pokazati kako će se Belupo nositi s najvećom krizom od Domovinskog rata i gubitkom tržišta bivše Jugoslavije."
Iz članka objavljenog 7.3.2022.
"Ovog časa nije poznato kako će Belupo ove godine nadomjestiti gubitke u Rusiji i kako će ‘zaposliti’ kapacitete u novoj tvornici koja se gradila upravo zbog velikih ambicija na ruskom tržištu. U tvorničkim i sindikalnim kuloarima ovih se dana strahuje i od otkaza te smanjenja plaća.
Barem tako u ponedjeljak navodi naš izvor iz Belupovih sindikalnih krugova. “Plaće u pogonima su ionako male, sumnjam da će to dirati. A otkazi su mogući ako se ovo nastavi, odnosno ako se stanje s Rusijom u idućim mjesecima ne normalizira”, smatra on.
Vrijeme će pokazati kako će se Belupo nositi s najvećom krizom od Domovinskog rata i gubitkom tržišta bivše Jugoslavije."
Iz clanka objavljenog 28.02.2022.
Dalić je komentirala koja je sudbina Podravke, ali i Belupa.
"Sudbina je dobra. Podravka grupa ima 4,6 milijardi kuna prihoda, od tih 4,6 nešto manje od 6 i pol posto, odnosno između 200 i 250 milijuna je prihod od izvoza na tržište Rusije i Ukrajine kroz prehranu i Belupo. U našem ukupnom poslovanju to predstavlja vrlo mali udio. Pratimo situaciju, tamo imamo i svoje zaposlenike, naravno da procjenjujemo rizike i poduzimamo aktivnosti koje možemo, no ni na koji način poslovanje na ta dva tržišta ne može ugroziti stabilnost Podravke i njene rezultate", kazala je.
Display MoreIz članka objavljenog 7.3.2022.
Iz clanka objavljenog 28.02.2022.
Dalić je komentirala koja je sudbina Podravke, ali i Belupa.
"Sudbina je dobra. Podravka grupa ima 4,6 milijardi kuna prihoda, od tih 4,6 nešto manje od 6 i pol posto, odnosno između 200 i 250 milijuna je prihod od izvoza na tržište Rusije i Ukrajine kroz prehranu i Belupo. U našem ukupnom poslovanju to predstavlja vrlo mali udio. Pratimo situaciju, tamo imamo i svoje zaposlenike, naravno da procjenjujemo rizike i poduzimamo aktivnosti koje možemo, no ni na koji način poslovanje na ta dva tržišta ne može ugroziti stabilnost Podravke i njene rezultate", kazala je.
Dobro, kako će se razvijati kriza zbog sankcija Rusiji neznam, a u članku se spominju veliki novoizgrađeni pogoni Belupa za tržište u Rusiji pa ili će u tim pogonima ipak proizvoditi za Rusiju ili će morati naći novo tržište. Ako ga nađu.
Vama iskusnijima sa dionicama možda je poznato kako neki dolaze do dionica Podravke, a mnogima valjda i nije poznato.
Pa evo dio jednog članka od 15.3.2022. možda će koga zanimati.
"Uprava Podravke, a i brojni drugi menadžeri, ove godine može kupiti na tisuće opcijskih dionica po ponderiranoj cijeni na tržištu tijekom 2019. godine. Svaki član uprave, dakle, ima pravo od početka siječnja – bilo kad – iskoristiti pravo na 7500 opcijskih dionica koje od Podravke kupuje za 364 kune, a na burzi ih prodaje za oko 700 kuna.
Članovi uprave Ljiljana Šapina, Davor Doko, Marko Đerek i Hrvoje Kolarić već u ponedjeljak, tako, mogu u džep strpati po 2,5 milijuna kuna. Da je živ, bivši predsjednik uprave Podravke Marin Pucar imao bi pravo na 10.000 opcijskih dionica na kojima je mogao zaraditi više od tri milijuna kuna.
POLANČEC DOBIO NAJVIŠE
Zanimljivo je kako je prošle godine masno zaradio i bivši predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić koji je iskoristio pravo na blizu 20.000 opcijskih dionica iz zadnje dvije godine svojeg mandata. Njegova bruto zarada iznosila je čak 3,46 milijuna kuna, što znači da je na račun dobio blizu dva milijuna kuna neto.
Javnost je prvi put ostala šokirana zaradama na opcijskim dionicama nakon što je tijekom afere Spice objavljeno da je 12 tadašnjih članova uprave i menadžera Podravke od 2004. do 2009. dobilo dionice Podravke u vrijednosti od nevjerojatnih 56 milijuna kuna.
Damir Polančec je kao član uprave Podravke stekao vlasništvo nad opcijskim dionicama vrijednima 10,6 milijuna kuna, a najviše je dionica iskoristio kad je iz Podravke prešao u Vladu – 2006., 2007. i 2008. godine. Prve opcijske dionice iskoristili su 2004. članovi uprave Polančec, Darko Marinac i Željko Đurđina kojima je Podravka prepustila iz svojeg trezora dionice po ponderiranoj cijeni iz 2001. i 2002. godine.
Na razlici između te i stvarne, odnosno tržišne cijene dionice te 2004. godine menadžeri su također zaradili milijune. Ondašnji predsjednik uprave Belupa Sani Pogorilić na opcijskim je dionicama zaradio je čak 10,2 milijuna kuna. Za Belupove menadžere vrijedio je i dodatan popust: oni su mogli od Podravke kupiti dionice tvrtke uz 40-postotni diskont.
MARINAC I PRKA
Tadašnji čelnik Podravke Darko Marinac namaknuo je na opcijama 9,1 milijun kuna, a njegov zamjenik Željko Đurđina 7,8 milijuna kuna. Upravo su Marinac i tadašnji šef NO-a Božo Prka, s kojim su članovi Uprave potpisivali menadžerske ugovore, uveli 2000. godine opcijske dionice u korporativnu upravljačku praksu u tvrtki.
U godinama kad je Podravka poslovala katastrofalno i kad se izrodila velika afera koja je rezultirala dubiozama teškim stotine milijuna kuna, Podravkini su menadžeri zahvaljujući opcijskim dionicama gotovo preko noći postajali milijunaši. Premda nisu imali baš nikakve zasluge za rast cijene dionice na burzi."
Šmrcko.
To je jedan od razloga zašto se nisam obogatila na Podravci, uvijek mi je to bilo gadljivo.
Ilustracije radi, mladi liječnik radi mjesec dana za cca 9 tisuća kuna.
A potom nakon 40 godina rada ide u mirovinu sa cca 4800 kn mirovine
Kad budem velika biti ću saborski zastupnik, ili ću se zaposliti u Podravci.