Dragi forumaši, ima li netko šprancu darovnog ugovora za prijenos vrijednosnih papira na drugu osobu.
Konkretno želio bih 3 pozicije prenijeti na svojeg sina!
Unaprijed hvala ako mi tko to pošalje!
Dragi forumaši, ima li netko šprancu darovnog ugovora za prijenos vrijednosnih papira na drugu osobu.
Sta nije dovoljno otić u SKDD osobno sa sinom i to odraditi na brzaka?
Ne znam? Ili se prvo treba kod J.B. ovjeriti darovni ugovor?
A ima li tu i moment po kojoj prosječnoj cijeni su vrijednosni papiri stečeni? Kako će se obračunati porez kada ih on bude prodao?
Pošto sam loše zdravstveno ne mogu se s tim baviti!
A ima li tu i moment po kojoj prosječnoj cijeni su vrijednosni papiri stečeni? Kako će se obračunati porez kada ih on bude prodao?
Od 2024.g:
Dohodak od kapitalne dobiti – računanje razdoblja od dvije godine
- Izjednačava se početak računanja roka od 2 godine u svim slučajevima otuđenja financijske imovine
- Slučajevi:
naknadno otuđenje financijske imovine koja je stečena otuđenjem između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji, drugih članova uže obitelji, razvedenih bračnih drugova i ako je otuđenje u neposrednoj svezi s razvodom braka i/ili otuđenjem koje je u neposrednoj svezi s nasljeđivanjem
- danom stjecanja financijske imovine smatra se dan nabave od strane pravnog prednika
- ne više dan prvotnog stjecanja kada je primijenjeno izuzeće od oporezivanja
- jednako kao u slučaju otuđenja 6nancijske imovine stečene darovanjem
Kolega Damir, imate privatnu poruku
LP
za sve kojima trebaju šprance ugovora, imate ih na skdd...
Obdarenik 🫣🤣🤣, jaooo hrvatskog izmisljanja 🥴
Sta nije logicno Darovatelj/Primatelj ili nesto logicno
Ne znam? Ili se prvo treba kod J.B. ovjeriti darovni ugovor?
najprije se savjetujte s JB, neji dan nisam mogao ovjeriti darovni ugovor, doduše za nekretninu, nego sve s obrasca prepisati u novu formu na kompjutor i onda tek isprintao i ovjerio, zašto? nemam pojma, obrasci se uredno mogu kupiti u papirnicama,
ovo što navodi kolega barbosa 2.0 obrazac iz Skdd, moglo bi vjerojatno proći, to bilježnik sigurno zna
a sto ako primatelj dionica nije obdaren ili je zena ? nemre se onda zvat obdarenik
za njih imaju neke druge ugovore?
Postupak je vrlo jednostavan i savjetujem izbjegavanje odvjetnika i javnih bilježnika za savjetovanje i izradu ugovora jer to mogu masno naplatiti.
Ugovor si sastavite sami po špranci predloženoj na stranici SKDD ili po vlastitoj želji samo uključite sve obvezne sastojke.
Daroprimatelj neka potpise ugovor, a darodavatelj skokne do javnog bilježnika na ovjeru svog potpisa na ugovoru.
Onda svratite na stranicu SKDD i u kalkulator unesite vrstu i količinu dionica i izbacit će vam iznos provizije.
No prije toga ih uvjerite da niste robot i poklikajte sve one semafore, mostove, zebre….
Onda uplatite proviziju ( podaci za uplati su na dnu stranice kalkulatora )i dokaz o uplati zajedno s ugovorom pošaljite postom na adresu SKDD
Riješeno
P.S. zbog uštede na proviziji idealno je darovati vrijednost dionica iznad 26000€ pa budite galantni 😁
To na stranici SKDD gdje je kalkulator za iznos provizije nisam pronašao.
Najljepše bi vas molio link. A nadalje, jer se svejedno provizija plaća iako se daruju vrijednosni papiri u 1. koljeno konkretno je sin u mojem slučaju.
Nisam do sada tako nešto radio, a nisam baš ni u mogućnosti "trčkarati" od vrata do vrata.
Unaprijed hvala!
kolega ,na naslovnoj u gornjem desnom uglu ti piše kalkulator, ne možeš ne vidjeti
Najljepše bi vas molio link. A nadalje, jer se svejedno provizija plaća iako se daruju vrijednosni papiri u 1. koljeno konkretno je sin u mojem slučaju.
Nisam do sada tako nešto radio, a nisam baš ni u mogućnosti "trčkarati" od vrata do vrata.
Unaprijed hvala!
Svejedno se plaća, ranije je bilo besplatno, ali sjetili su se i tu uvesti proviziju, ne znam od kada , ali prije nekoliko godina bilo je bez provizije.
Ime i Prezime, adresa i OIB Darovatelja
Ime i prezime, adresa i OIB Daroprimatelja
Ugovor o darivanju dionica
1. Darovatelj, [ime darovatelja], (u daljnjem tekstu: "Darovatelj"), poklanja [broj] dionica tvrtke [naziv tvrtke] (u daljnjem tekstu: "Dionice") daroprimatelju, [ime daroprimatelja], (u daljnjem tekstu: "Daroprimatelj").
2. Daroprimatelj prihvaća ovu donaciju dionica te potvrđuje da su mu sve informacije o dionicama poznate i da pristaje na uvjete darivanja.
3. Daroprimatelj postaje vlasnik navedenih dionica od trenutka potpisa ovog ugovora.
4. Darovatelj jamči da je vlasnik navedenih dionica te da iste nisu terećene nikakvim pravima trećih strana.
5. Ovaj ugovor stupa na snagu odmah nakon potpisa obje strane.
[Ime i potpis darovatelja] [Datum]
[Ime i potpis daroprimatelja] [Datum]
Obdarenik 🫣🤣🤣, jaooo hrvatskog izmisljanja 🥴
Sta nije logicno Darovatelj/Primatelj ili nesto logicno
Korištenje zakonskih termina u ugovorima je uobičajena praksa. ZOO tu ugovornu stranu naziva obdarenik zbog čega se najčešće piše obdarenik (do iduće zakonske izmjene).
Uz želje za brzo ozdravljenje bih Vam napomenuo da javni bilježnik uvijek može doći na teren (odnosno kod Vas u kuću, bolnicu ili gdje god) ovjeriti potpis na ugovoru. Nije skupo, a ovjera potpisa je stvarno sitniš, ali provjerite unaprijed koliko bi bilo da se ne bi izvlačili poslije...
Unaprijed hvala!
Svejedno se plaća, ranije je bilo besplatno, ali sjetili su se i tu uvesti proviziju, ne znam od kada , ali prije nekoliko godina bilo je bez provizije.
i prije se plačala ta naknada za preknjižbu, bila je 200kn a sad je 26,54eur
i prije se plačala ta naknada za preknjižbu, bila je 200kn a sad je 26,54eur
Okej, nije prije nekoliko godina već točno 2015.g.vrijednost darovanih dionica od nekoliko milijuna kn …provizija 0 kn, to sigurno znam, zato sam napisala prije nekoliko godina, ali vrijeme brzo leti 😁
Pozdrav svima
Jedno pitanje na temu, ako netko zna. Mora li osoba kojoj se daruju dione biti punoljetna?
Unaprijed hvala
Pozdrav svima
Jedno pitanje na temu, ako netko zna. Mora li osoba kojoj se daruju dione biti punoljetna?
Unaprijed hvala
kao i za svu ostalu imovinu, ne, samo ne može njome osobno raspolagati do punoljetnosti