Ja samo kažem da to žele zadrani ali i ova ekipa. Zašto to predbacuješ zadranima a ovoj ekipi ne?
Zadužio kuću za kredit firmi, vjerojatno je mislio da će to bit njegova firma. Inače je i neracionalnost koja pokazuje da je nesposoban
Ja samo kažem da to žele zadrani ali i ova ekipa. Zašto to predbacuješ zadranima a ovoj ekipi ne?
Zadužio kuću za kredit firmi, vjerojatno je mislio da će to bit njegova firma. Inače je i neracionalnost koja pokazuje da je nesposoban
Zato sto su očito igrali protiv pravila. Ne bi uprava odbila njihovu ponudu da je bila u skladu sa javno obznanjenom pravilima. Oni koji su poštovali pravila nisu odbijeni.
I zašto bi uprava dopustila jednom ponuđaču da na ovakav način preuzme firmu. Sa vise ponuda firma nije i neće biti preuzeta. Tko hoće preuzeti firmu neka da javnu ponudu.
Vjerujemo da u novom, transparentnom i ponovljenom postupku dokapitalizacije, koji očekujemo vrlo skoro, možemo dobit puno bolje i kvalitetnije ponude te na taj način zaštititi i nacionalne interese te interese poreznih obveznika", izjavio je dobro upućeni izvor.
Ide veci sa boljom ponudom. 💪💪💪
Super, sad su izvukli dedu iz penzije da im drži kajlu. Samo u Hrvatskoj se ovako, preko novina smijenjuju uprave i investitori rade budalama.
pa ako je cerpu cilj " zaštititi nacionalne interese te interese poreznih obveznika" zašto onda ne naprave tender za javnu prodaju 70% dionica jdpl u drž vlasništvu i riješe se problema jednom za svagda pa neka novi vlasnik napravi dokapitalizaciju ako je to baš tako nužno ...ili je ovo prije tek demagogija i skretanje pozornosti da bi se, već mnogo puta viđeno, još jedna državna tvrtka, privatizirala kroz dokapitalizaciju i tako pogodovali unaprijed dogovorenom kandidatu,...izgleda mi da se opet, po ne znam koji puta, u cerpu priprema na klanje cijelog bik da bi si par njih pojelo po tek samo jedan šnicl
https://slobodnadalmacija.hr/split/smijenje…e-ploce-1124799
Sapunica ide dalje.
Ipak ulazi veci igrac i sa boljom ponudom.
To je bilo za očekivati. Odbio im se o glavu način na koji su provodili dokap. Mislim da je navodna promjena teksta ponude samo izgovor. Pravi razlog je taj što su skupu robu htjeli prodati jeftino pogrešnom kupcu.
Display MoreUprava je ovlastena provesti dokap, a ne bilo kakav dokap. Ako se vlasniku prijedlog uprave ne svidja ili cak misli da je radjeno pogodovanje nekome, a na stetu vlasnika, ili jednistavno vlasniku se ne svidjaju moguci dokapitalizatori - dokap se zaustavlja i / ili ide drugi.
Ako je netko nudio brod i novce, cak i vise novca nego prihvaceni dokapitalizatori onda se vlasnik ima pravo pitati sto se dogadja. Nikome nije ucinjena steta. Jos. Meni ovo sve i nije tako tragicno za male investitore. Cinjenica je da firma vrijedi vise. Moglo bi biti jedino lose za velike spekulante tj kvalificirane investitore. Sadasnji dokapitalizatori nisu strateski nego investitori i to bi bio " pump and dump ". Zaradili bi svi ( i mali koji su prije kupovali i veliki ) koji su investirali u JDPL dionice. Ako ovaj dokap propadne pa ide novi, tada vise nije " pump and dump ".
Tko bi se usudio i vjerovao drzavi i cekao novi dokap mogao bi zaraditi.
Uglavnom posve je jasno da se vlasnik nakon odluka uprave čudi. Nikome steta nije napravljena. Za sada. Ali da je sve traljavo, traljavo je.
Danas brod vrijedi vise od novca. A 26 kuna vrijedi vise od 25.
U Hrvatskoj je sve moguće. Legitimna je i zelja kvalificiranih zaraditi. A legitimno je i da se vlasnik čudi kakav su dokap predlozili.
Uprava je tu da provede ono sto vlasnik zeli. Inace bye bye.
Uprava je ovlastena od strane Skupstine provesti dokap prema uvjetima i nacinu koje je skupstina izglasala, u skladu sa cime je sastavljen Javni poziv na koji je NO prije samo mjesec dana dao suglasnost. Ponavljam, NO je dao suglasnost. U Pozivu je navedena minimalna cijena od 25 kn. Ponavljam, minimalna - svatko je mogao ponuditi vise. Nije mi jasno sta je tu netransparentno. Svi su imali jednake uvjete.
I sada, samo mjesec dana kasnije NO kaze da je doveden u zabludu i povlaci svoju suglasnost jer su se okolnosti na trzistu u tih mjesec dana bitno promijenile/poboljsale i da ce firma ovakvim dokapom biti ostecena. Svatko tko imalo prati brodare zna da se u zadnjih mjesec dana nista bitno nije promijenilo na trzistu i da je ovo bezocna laz i samo izgovor da se dokap ponisti. Vrijednost imovine na koji se NO poziva je i prije mjesec dana bila priblizno ista kao danas, nista se bitno nije promijenilo.
Indikativno je da je NO to "shvatio" tek nakon sto je istekao rok za predaju ponuda, kada su sve ponude otvorene i kada je, opet indikativno, ponuda Tankerske odbacena kao nevaljana. Uz ponudu Tankerske je odbacena i ponuda druge strane kompanije, ali mi je nekako tesko povjerovati da se NO digao noge radi "nepravde" koja je nacinjena toj stranoj kompaniji odbijanjem njene ponude. Iz aviona je jasno o cemu se ovdje radi. Javna tajna je da su Zadrani bliski "stranci", a kako "stranka" postavlja svoje ljude u NO, onda eto, vidi vraga, rade se panicni sastanci u pola noci u prostorijama ministarstva (zvuci poznato?) i ponistavaju se javni natjecaji na kojima su svi imali jednaku mogucnost sudjelovanja. Ovo mogu potvrditi iz prve ruke jer smo eto i mi mali uspjeli dati ispravnu ponudu, a firma ju je uredno uvazila, i to sve bez ikakvog poguranca politike niti bilo kojih drugih veza. Jednostavno smo ispunili ponudbeni list, uredno uplatili polog i poslali ponudu na vrijeme.
Ja pretpostavljam da se Tankerska u ovom dokapu ponijela bahato kao sto se i inace tako velike kompanije koje imaju politicku podrsku ponasaju, htjela je nametnuti neke svoje uvjete uz po mogucnosti najnizu mogucu cijenu, ocekivala je u ovome suradnju Uprave, ali kako Uprava to nije prihvatila i sa pravom odbacila ponudu, krenula je frka. Ovo je nazalost uobicajeni modus operandi u drzavnim firmama i njihovim natjecajima. U Pozivu je bilo jasno navedeno da je ponuditelj duzan prihvatiti sve uvjete navedene u Pozivu, a sto si morao prihvatiti potpisivanjem Izjave uz ponudu.
Siguran sam da Uprava ne bi bez razloga odbacila ponudu Tankerske, niti bilo koju drugu jer je sve vrlo lako provjerljivo - kada je ponuda pristigla, kakav je sadrzaj ponude, cjelovitost ponude, koja je ponudjena cijena... To bi Upravi sada i NO spocitavao, naveo bi konkretne propuste Uprave a ne ovako izmisljao nesuvisle razloge, a clanovi NO ne bi davali ostavke iz osobnih razloga. Ponuda se nije mogla greskom pogresno predati jer nije moglo biti jednostavnije ponudu predati, trebalo je samo na jedan ponudbeni list upisati svoje osobne podatke, upisati ponudjenj cijenu i potpisati se. Hocu reci, ako je Uprava odbacila ponudu Tankerske to je sigurno napravila sa pravom. Sada, da smo pravna drzava bi netko od nadleznih institucija istrazio cijelu ovu pricu, vrlo jednostavno i brzo dosao do zakljucaka i sankcionirao prijestupnike. Ali kako kod nas "kadija i sudi i tuzi", moguce je raditi ovakve pizdarije. Upravu smjenis preko novina, postavis svog novog covjeka i ponovis cijelu operaciju, ovog puta siguran da ce proci sve po planu jer imas poslusnu upravu.
Bas me zanima po kakvim ce uvjetima sada ici sljedeci dokap, uzevsi u obzir da je NO javno rekao da imovina sada vrijedi 65M dolara, sto uz ostalu imovinu daje NAV u iznosu oko 110 kn. Ako sada cijena u sljedecem dokapu ne bude to uvazila i kao minimalna postavljena na recimo najmanje 80 kn (dajem popust na kolicinu), a upravo zbog neuvazavanja te cinjenice ponistavaju ovaj dokap, smatrat cu da je drzava zbog korupcije opet pogodovala kupcu, ostetila kompaniju i prevarila postojece dionicare. I bas me zanima tko ce biti kupac. Otvaram kladionicu i primam oklade. Ja zalazem svoje desno mudo da ce to biti Tankerska, i to po nekoj smjesnoj cijeni.
....pokrene novi javni poziv, a kako je istaknula osoba iz Ministarstva, "na transparentan način i uz adekvatne cijene".
Adekvatne kao priblizno NAV?
Display MoreDisplay MoreUprava je ovlastena provesti dokap, a ne bilo kakav dokap. Ako se vlasniku prijedlog uprave ne svidja ili cak misli da je radjeno pogodovanje nekome, a na stetu vlasnika, ili jednistavno vlasniku se ne svidjaju moguci dokapitalizatori - dokap se zaustavlja i / ili ide drugi.
Ako je netko nudio brod i novce, cak i vise novca nego prihvaceni dokapitalizatori onda se vlasnik ima pravo pitati sto se dogadja. Nikome nije ucinjena steta. Jos. Meni ovo sve i nije tako tragicno za male investitore. Cinjenica je da firma vrijedi vise. Moglo bi biti jedino lose za velike spekulante tj kvalificirane investitore. Sadasnji dokapitalizatori nisu strateski nego investitori i to bi bio " pump and dump ". Zaradili bi svi ( i mali koji su prije kupovali i veliki ) koji su investirali u JDPL dionice. Ako ovaj dokap propadne pa ide novi, tada vise nije " pump and dump ".
Tko bi se usudio i vjerovao drzavi i cekao novi dokap mogao bi zaraditi.
Uglavnom posve je jasno da se vlasnik nakon odluka uprave čudi. Nikome steta nije napravljena. Za sada. Ali da je sve traljavo, traljavo je.
Danas brod vrijedi vise od novca. A 26 kuna vrijedi vise od 25.
U Hrvatskoj je sve moguće. Legitimna je i zelja kvalificiranih zaraditi. A legitimno je i da se vlasnik čudi kakav su dokap predlozili.
Uprava je tu da provede ono sto vlasnik zeli. Inace bye bye.
Uprava je ovlastena od strane Skupstine provesti dokap prema uvjetima i nacinu koje je skupstina izglasala, u skladu sa cime je sastavljen Javni poziv na koji je NO prije samo mjesec dana dao suglasnost. Ponavljam, NO je dao suglasnost. U Pozivu je navedena minimalna cijena od 25 kn. Ponavljam, minimalna - svatko je mogao ponuditi vise. Nije mi jasno sta je tu netransparentno. Svi su imali jednake uvjete.
I sada, samo mjesec dana kasnije NO kaze da je doveden u zabludu i povlaci svoju suglasnost jer su se okolnosti na trzistu u tih mjesec dana bitno promijenile/poboljsale i da ce firma ovakvim dokapom biti ostecena. Svatko tko imalo prati brodare zna da se u zadnjih mjesec dana nista bitno nije promijenilo na trzistu i da je ovo bezocna laz i samo izgovor da se dokap ponisti. Vrijednost imovine na koji se NO poziva je i prije mjesec dana bila priblizno ista kao danas, nista se bitno nije promijenilo.
Indikativno je da je NO to "shvatio" tek nakon sto je istekao rok za predaju ponuda, kada su sve ponude otvorene i kada je, opet indikativno, ponuda Tankerske odbacena kao nevaljana. Uz ponudu Tankerske je odbacena i ponuda druge strane kompanije, ali mi je nekako tesko povjerovati da se NO digao noge radi "nepravde" koja je nacinjena toj stranoj kompaniji odbijanjem njene ponude. Iz aviona je jasno o cemu se ovdje radi. Javna tajna je da su Zadrani bliski "stranci", a kako "stranka" postavlja svoje ljude u NO, onda eto, vidi vraga, rade se panicni sastanci u pola noci u prostorijama ministarstva (zvuci poznato?) i ponistavaju se javni natjecaji na kojima su svi imali jednaku mogucnost sudjelovanja. Ovo mogu potvrditi iz prve ruke jer smo eto i mi mali uspjeli dati ispravnu ponudu, a firma ju je uredno uvazila, i to sve bez ikakvog poguranca politike niti bilo kojih drugih veza. Jednostavno smo ispunili ponudbeni list, uredno uplatili polog i poslali ponudu na vrijeme.
Ja pretpostavljam da se Tankerska u ovom dokapu ponijela bahato kao sto se i inace tako velike kompanije koje imaju politicku podrsku ponasaju, htjela je nametnuti neke svoje uvjete uz po mogucnosti najnizu mogucu cijenu, ocekivala je u ovome suradnju Uprave, ali kako Uprava to nije prihvatila i sa pravom odbacila ponudu, krenula je frka. Ovo je nazalost uobicajeni modus operandi u drzavnim firmama i njihovim natjecajima. U Pozivu je bilo jasno navedeno da je ponuditelj duzan prihvatiti sve uvjete navedene u Pozivu, a sto si morao prihvatiti potpisivanjem Izjave uz ponudu.
Siguran sam da Uprava ne bi bez razloga odbacila ponudu Tankerske, niti bilo koju drugu jer je sve vrlo lako provjerljivo - kada je ponuda pristigla, kakav je sadrzaj ponude, cjelovitost ponude, koja je ponudjena cijena... To bi Upravi sada i NO spocitavao, naveo bi konkretne propuste Uprave a ne ovako izmisljao nesuvisle razloge, a clanovi NO ne bi davali ostavke iz osobnih razloga. Ponuda se nije mogla greskom pogresno predati jer nije moglo biti jednostavnije ponudu predati, trebalo je samo na jedan ponudbeni list upisati svoje osobne podatke, upisati ponudjenj cijenu i potpisati se. Hocu reci, ako je Uprava odbacila ponudu Tankerske to je sigurno napravila sa pravom. Sada, da smo pravna drzava bi netko od nadleznih institucija istrazio cijelu ovu pricu, vrlo jednostavno i brzo dosao do zakljucaka i sankcionirao prijestupnike. Ali kako kod nas "kadija i sudi i tuzi", moguce je raditi ovakve pizdarije. Upravu smjenis preko novina, postavis svog novog covjeka i ponovis cijelu operaciju, ovog puta siguran da ce proci sve po planu jer imas poslusnu upravu.
Bas me zanima po kakvim ce uvjetima sada ici sljedeci dokap, uzevsi u obzir da je NO javno rekao da imovina sada vrijedi 65M dolara, sto uz ostalu imovinu daje NAV u iznosu oko 110 kn. Ako sada cijena u sljedecem dokapu ne bude to uvazila i kao minimalna postavljena na recimo najmanje 80 kn (dajem popust na kolicinu), a upravo zbog neuvazavanja te cinjenice ponistavaju ovaj dokap, smatrat cu da je drzava zbog korupcije opet pogodovala kupcu, ostetila kompaniju i prevarila postojece dionicare. I bas me zanima tko ce biti kupac. Otvaram kladionicu i primam oklade. Ja zalazem svoje desno mudo da ce to biti Tankerska, i to po nekoj smjesnoj cijeni.
Zadnja recenica je vrh. 😂
Moram te jedino ispravit, da ce u slijedećem procesu bit podosta veca cijena. Veliki ce uzet po vecoj cijeni, vuk sit a ovce na broju.
Display MoreDisplay MoreUprava je ovlastena od strane Skupstine provesti dokap prema uvjetima i nacinu koje je skupstina izglasala, u skladu sa cime je sastavljen Javni poziv na koji je NO prije samo mjesec dana dao suglasnost. Ponavljam, NO je dao suglasnost. U Pozivu je navedena minimalna cijena od 25 kn. Ponavljam, minimalna - svatko je mogao ponuditi vise. Nije mi jasno sta je tu netransparentno. Svi su imali jednake uvjete.
Zadnja recenica je vrh. 😂
Moram te jedino ispravit, da ce u slijedećem procesu bit podosta veca cijena. Veliki ce uzet po vecoj cijeni, vuk sit a ovce na broju.
Da, ali i udavača bi trebala biti bogatija pa tako veća cijena ne mora biti i realna cijena.
mitkko zašto Uprava nije transparentno objavila sve pristigle ponude i razloge odbijanja istih?
Iz dopisa o izboru ponuda zaključuje se da je ostatak ekipe ponudio 25 kn pa sada moraju korigirati svoje ponude. Mene zanima zašto nije prihvaćena ponuda stranog brodara parcijalno ili u cijelosti obzirom da je njihova ponuda valjana...mislim da (uskoro bivša) Uprava muti poprilično.
A u izjave kako je predsjednik Uprave jamčio s vlastitom imovinom prosto ne vjerujem. BTW dotični ima manje od 1000 dionica Jadroplova, to isto govori koliko vjeruje u firmu.
---------gospodin Pavlović je nekadašnji ministar pomorstva i veza u Vladi Republike Hrvatske.
Hm.
A što je država do sada radila ? Spavala u kutu , nikome na putu ?
Što su kao većinski radili u nadzornom odboru Uljanika, BTW ?
Sve skupa, u našoj najboljoj maniri
Priča je iza sve složenosti objava, napjeva itd, u stvari vjerojatno vrlo jednostavna
Cherchez la Femme
U svakom slučaju nema više po 25
"CERP je nakon obavijesti NO-a o povlačenju suglasnosti poslao obavijest Zagrebačkoj burzi i Hanfi da se obustavi trgovanje dionicama, što je i učinjeno. Naime, kako su kazali iz CERP-a, pojavila se sumnja kako je Uprava članove NO-a dovela u zabludu i kako je vjerodostojnost procesa dokapitalizacije dovedena u pitanje."
Zašto burza nije objavila i obavijesti CERP-a kao što je objavljivala one uprave? Pozivaju se na transparentnost a ni sami nisu transparentni. Dosta je tu još pojedinosti ostalo skriveno od očiju javnosti.
mittko : ...ponistavaju se javni natjecaji na kojima su svi imali jednaku mogucnost sudjelovanja...
Mislim da nismo svi imali jednaku mogućnost. Zapravo, znam.
U svakom slučaju nema više po 25
Da, ovo je zapravo odlicno za postojece dionicare.
Cijena se trenutno, za razliku od drugih brodara trzi bitno ispod NAV-a iz nekoliko razloga koji su sada razjasnjeni i/ili otklonjeni pa je otvoren put za rast cijene, tj. njenu konvergenciju ka NAV-u.
Dakle, moje misljenje je da je cijena bila taoc ovih svih okolnosti koje su sada otklonjene, puno je ljudi ovdje sa podsmijehom komentiralo ovu firmu i dionicu, neki ni nakon svega ovoga nece vidjeti ogroman potencijal, ali tako je to, svi smo razliciti. Neki zaradjuju na burzi, a drugi su ovce za sisanje.
mittko : ...ponistavaju se javni natjecaji na kojima su svi imali jednaku mogucnost sudjelovanja...
Mislim da nismo svi imali jednaku mogućnost. Zapravo, znam.
Onda znas nesto sto ja ne znam ili ne vidim, i volio bih cuti zasto to tvrdis. Ja mogu samo tvrditi ono sto znam iz prve ruke, da je nasa ponuda uredno poslana i uredno zaprimljena, nitko nas nista nije sabotirao ili pritiskao, i da je kojim slucajem odabrana neka druga ponuda sa vecom cijenom od nase ne bih imao nikakvu zamjerku na natjecaj.
"CERP je nakon obavijesti NO-a o povlačenju suglasnosti poslao obavijest Zagrebačkoj burzi i Hanfi da se obustavi trgovanje dionicama, što je i učinjeno. Naime, kako su kazali iz CERP-a, pojavila se sumnja kako je Uprava članove NO-a dovela u zabludu i kako je vjerodostojnost procesa dokapitalizacije dovedena u pitanje."
https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2301727
Zašto burza nije objavila i obavijesti CERP-a kao što je objavljivala one uprave? Pozivaju se na transparentnost a ni sami nisu transparentni. Dosta je tu još pojedinosti ostalo skriveno od očiju javnosti.
Zašto bi burza objavila? Pa ne smjenjuje se uprava preko novina. To su gluposti. Upravu može smijeniti samo NO koji se nije još sastao. To su sve politicki pritisci da se odustane od dokapa i svi akteri koji nisu “iz Zadra” uvjere da odustanu od procesa i da puno ne propituju. Al ja mislim da to tako neće proći…. I da se ovaj lik u fotelji ministra, može slikati sa svojim novinskim smjenama i imenovanjima.
Pa evo mittko da lupim kontru:
* proces dokapitalizacije je propao
* smijenjena je uprava društva
* firmu će voditi dedica kojeg su izvukli iz mirovine, a referenca mu je vođenje Luke Ploče (ajde, barem zna šta je brod)
* državi će trebati najmanje šest mjeseci da napravi novi natječaj za dokap, ako ne i više
* pitanje je hoće li i taj sljedeći dokap napraviti
* pitanje je hoće li taj dokap biti po cijeni koja je niža od burzovne
Ne dvojim u tvoj izračun NAV-a, ali jako, jako dvojim u pamet i namjere vlasnika
Display MoreU svakom slučaju nema više po 25
A joj, nema goreg od onog koji gleda i broji novac u tuđem novčaniku…. 😁
Zašto bi burza objavila? Pa ne smjenjuje se uprava preko novina. To su gluposti. Upravu može smijeniti samo NO koji se nije još sastao. To su sve politicki pritisci da se odustane od dokapa i svi akteri koji nisu “iz Zadra” uvjere da odustanu od procesa i da puno ne propituju. Al ja mislim da to tako neće proći…. I da se varaždinski đilkoš u fotelji ministra, može slikati sa svojim novinskim imenovanjima.
Tako je i popularni bloger uletio u hrpu državnih firmi misleći da će ispasti važniji od Sustava. Ali prevario se u toj okladi debelo.
Zašto bi burza objavila? Pa ne smjenjuje se uprava preko novina. To su gluposti. Upravu može smijeniti samo NO koji se nije još sastao. To su sve politicki pritisci da se odustane od dokapa i svi akteri koji nisu “iz Zadra” uvjere da odustanu od procesa i da puno ne propituju. Al ja mislim da to tako neće proći…. I da se varaždinski đilkoš u fotelji ministra, može slikati sa svojim novinskim smjenama i imenovanjima.
Smanji doživljaj i pažljivo pročitaj što piše prije nego komentiraš. Nije riječ o današnjoj smjeni nego o navodnom zahtjevu CERP-a poslanom burzi da se obustavi trgovanje dionicom još u četvrtak. Burza je dužna objaviti ono što dobije kao dopis bez obzira je li od CERP-a ili koga već a odnosi se na trgovanje.
Display MorePa evo mittko da lupim kontru:
* proces dokapitalizacije je propao* smijenjena je uprava društva
* firmu će voditi dedica kojeg su izvukli iz mirovine, a referenca mu je vođenje Luke Ploče (ajde, barem zna šta je brod)
* državi će trebati najmanje šest mjeseci da napravi novi natječaj za dokap, ako ne i više
* pitanje je hoće li i taj sljedeći dokap napraviti
* pitanje je hoće li taj dokap biti po cijeni koja je niža od burzovne
Ne dvojim u tvoj izračun NAV-a, ali jako, jako dvojim u pamet i namjere vlasnik.
Sve ovo sto si naveo su cinjenice, ali one da bi imale ikakav znacaj mora ih se pravilno interpretirati tj. staviti u kontekst. Ovako kada samo njih citas te navode na krivi trag.