A zašto bi se uopće žurili, vrijeme sada radi za njih i svaki dan vrijede sve više. Ovaj dokap prije rezultata drugog kvartala i značajno ispod nava tvrtke je bio ishitren.
Vrijeme je novac i ne samo na ovoj dionici.
A zašto bi se uopće žurili, vrijeme sada radi za njih i svaki dan vrijede sve više. Ovaj dokap prije rezultata drugog kvartala i značajno ispod nava tvrtke je bio ishitren.
Vrijeme je novac i ne samo na ovoj dionici.
ovo vam je čista korupcija kao i panična reakcija na odbijanje Uprave pridošlih ponuda za preuzimanje predmetnom dokapitalizacijom UME Shipping LLC, kao i ponude Tankerske plovidbe i Delos Asset Acquisition II LLC iza kojih se vjerojatno skriva neki kromanjonski odlikaš kao npr ppd vujnovac ili jurčević ili neki takav ...a i vidim da je u ekipi koja je prošla i novoselac preko friško preuzetog SZAIF-a kao i neka druga kakti investicijska imena...u svakom slučaju kada izuzmemo dio priv. investitora, jedna solidna lešinarska ekipa
ovo vam je čista korupcija kao i panična reakcija na odbijanje Uprave pridošlih ponuda za preuzimanje predmetnom dokapitalizacijom UME Shipping LLC, kao i ponude Tankerske plovidbe i Delos Asset Acquisition II LLC iza kojih se vjerojatno skriva neki kromanjonski odlikaš kao npr ppd vujnovac ili jurčević ili neki takav ...a i vidim da je u ekipi koja je prošla i novoselac preko friško preuzetog SZAIF-a kao i neka druga kakti investicijska imena...u svakom slučaju kada izuzmemo dio priv. investitora, jedna solidna lešinarska ekipa
A jel Szaif tim dionicama stječe bilo kakvu kontrolu nad bilo čime?
To je obicno portfeljno ulaganje. Smisao ulaganja fondova su ostvarivanje prinosa i zarade ulagacima uz poštovanje načela diverzifikacije i razdiobe rizika.
Znaci svatko je mogao osobno ili vise pojedinaca zajedno dokapitalizirati firmu. Jedna inicijativa je bila i na forumu. Nisam vidio da je bilo osobitog interesa pa ne razumijem ni stalno kokodakanje kako je sve nepravedno i kako je cijena nekorektna i slično.
Ako se nije tražilo strateškog koji bi ojačao društvo onda se upis mogao ponuditi svakom dioničaru i za manji iznos, mislim da bi svatko odvojio 26 kn i pomogao ovakvom dokapu.
Nije jer bi za to društvo trebalo izdati prospekt, a to bi trajalo najmanje 6 mjeseci dok se prospekt napise i odobri. Zato je ponuda isla prema kvalificiranim ulagateljima. Očito postoji ranija potreba za sredstvima radi dugoročnog ulaganja u novogradnje.
Imaš aktualnu javnu ponudu dionica SPAN-a. Da bi se došlo do trenutka upisa i uplate dionica, potrebno je u prosjeku od 6 mjeseci do godine dana.
Kolega mitkko rekli ste da ste u Vašoj ponudi ponudili veći iznos od minimalnog iznosa od 25 kn. Možete li s nama podijeliti koji je to iznos bio?
Mali koji se "prikrpe" ovim velikim igračima će sigurno dobro proći. Isto bi bilo i na DLKV da su se mali uspjeli organizirati za dokap. Šteta je ovo promatrati sa strane.
Druga je stvar kada veliki "bombardiraju" firmu sa ciljem kasnijeg jeftinog preuzimanja - tu se valja držati po strani. Ovdje je priča obrnuta, tu se veliki tuku kako bi preuzeli firmu. Minimalna cijena od 25 kn se zna, svi znamo da samo imovina trenutno vrijedi oko 4 puta više, i ja kao "mali" ću vrlo rado biti "unutra" i pokušati jeftino uloviti pokoju dionicu. Samo pratim šta rade ti "veliki".
Poanta je da nisu nastradali "mali" koji su pratili šta rade "veliki", već su nastradali oni koji su išli kontra tih velikih. Tako je uvijek bilo i biti će. "Jači kvači", i ti možeš biti ili s njima ili protiv njih. Ne valja se sa rogatima bosti. Ja bih radije bio s njima.
Spomenuo sam već ranije jednu usporedbu - u ovakvim situacijama se treba ponašati kao ona mala ribica koja uvijek pliva uz velikog morskog psa. Tek kada si dovoljno velik možeš igrati neku svoju igru, ali i to samo ako imaš i politiku na svojoj strani jer drugačije kod nas ne ide. Do tada, prati šta veliki rade i igraj njihovu igru. Tu ne možeš "mašiti". Oni igraju za svoj interes i u toj igri ne gube, pa onda posredno i ti sam profitiraš.
A kako su prosli mali koji su sudjelovali u dokapu DLKVa po nominali od 10 kuna svojedobno?
Nisam pratio tadasnji dokap DLKV, ali koliko se sjecam je dokap radjem sa ciljem stabilizacije poslovanja jer je firma bila na umoru, trebala im je financijska injekcija. Tamo su "veliki" bili mirovinci, a njih ne smatram dobrim primjerom koje bi trebalo pratiti jer oni rade sa tudjim novcima a za svoje privatne interese. Ima ona izreka - lako je tudjim ku..em koprive mlatiti.
JDPL radi dokap prvenstveno sa ciljem privatizacije. Novac koji su trebali skupiti u dokapu je simbolican, nije im nuzan - ovogodisnja neto dobit ce biti veca od tog iznosa. Ova firma je trenutno "kes masina".
Veliki igraci na koje sam u svom postu mislio su, izmedju ostaloga, upravo ovi koji su se javili za ovaj dokap - Agram, Auctor, Purko... ima ih jos, znamo svi koji su. Ta ekipa je dokazala da zna zaraditi novce, zna prepoznati priliku, i bilo mi je drago kada sam vidio da hvatam vlak u ovom dokapu zajedno s njima. To mi je garancija da cu i ja zaraditi zajedno s njima.
Ko je uletio dobro je uletio ako se sve ne stornira ali iz aviona se vidi da je ovo kifameno privatizacija na način kako skupit što manje a ne što više. Da su namjere da se skupi što više našao bi se modus neke vrste licitacije, a ne ovako za sitne pare preuzet vlasništvo
Vlasništvo se u nas uvijek stječe jeftino.
Skupo platiti zna svaka bena.
Imate vi svi dobre živce na Jadroplovu.
Malo vam je bio Dalekovod, Kaba, pa i ona nesretnica Optima
Ajde sretno svima !
Ko je uletio dobro je uletio ako se sve ne stornira ali iz aviona se vidi da je ovo kifameno privatizacija na način kako skupit što manje a ne što više. Da su namjere da se skupi što više našao bi se modus neke vrste licitacije, a ne ovako za sitne pare preuzet vlasništvo
AKO se sve ne stornira? Pa stornirano je. NO je donio takvu odluku. Nema tu AKO.
Ti imaš pravo raditi sa svojom imovinom sto god hoćeš. Ja ti nikad ne bi bilo sto predbacio za bilo koju kupnju ili prodaju, ali kao da ti je svejedno sto će male opet izraditi. Odnosno one koji su se usudili i preuzeli rizik. Ok, moguće sam ja pogrešno shvatio pa se javno ispričavam ako je tako. Al ja mislim iako nisam sudjelovao u dokapu da se ovakva naknadna pogodovanja ne smiju događati. Na ovaj način svi koji su spremni riskirati i uložiti ispadaju budale.
Svi mi stojimo i nastojimo čuvati i oploditi svoj kapital. Al držimo se pritom i nekih pravila. Neki očito mijenjaju pravila za svoje kako im paše. Kako jedan moj prijatelj zna reci…. Njima je država firma i kapitalna baza za vlastite interese i zaradu.
Ma sve ok, nismo se dobro razumjeli. Naravno da mi je stalo da mali prodju u dokapu, jedan sam od tih malih i u ovom dokapu sam planirao kupiti nemali broj dionica.
Ovo kemijanje NO-a je vrhunska pizd.rija, a jos mi je zanimljivije kako je odmah uprava reagirala javnom objavom zapisnika i mailova. Ocigledno je da clanovi NO-a guraju nekog svog cija je ponuda otpala u postupku, prijete upravi, ali se uprava ne planira samo tako povuci. Ja da sam clan tog NO-a ne bih sada mirno spavao jer bi ih zbog ovih sumnjivih i tesko objasnjivih poteza mogli poceti javno razvlaciti po medijima. Tada, kada zagusti, ovi koji guraju NO da provode njihovu volju se lako povuku i dobiju amneziju, a ti kao clan NO imenom i prezimenom ostanes na vjetrometini.
Tko zna sta ce jos sve izaci u javnost ako se nastave prepucavati. Bit ce zanimljivo pratiti. Pravila dokapa su bila jasna, javno objavljena prije mjesec dana i nitko do danas nije imao na to nikakvu primjedbu, tako da ce ovakve naknadne istupe NO trebati znati dobro argumentirati.
Ovo danas na Jadroplovu je prvoklasna sapunica koje se
ne bi posramio ni ponajbolji režiser istih , a kamoli napaćena
ZSE koja je već mjesecima na aparatima i plavi čipići se trguju
sa 100 - 200 k kuna dnevno, pa kako onda vratiti povjerenje ulagača,
kada nema povjerenja između Uprave i NO jedne firme na ZSE?!
Hodogram
Ujutro: Živio dokap, dokap je mrtav, ide novi dokap.
Oko podneva: Uprava je u pravu, više nije u pravu, ide nova uprava.
Popodne: Nadzorni odbor i politika tu igraju svoju igru, a tko je dobar s politikom ide dalje.
Navečer nakon čaše viskija: Sve je to prevara malih ulagača i više ni kune ne dam na ZSE, a
kamoli u nešto što ima veze s Državom, kao DDJH, PTKM, DLKV...JDPL...nastavi niz..
Nastavak sapunice slijedi sutra...
Rekao sam kad je izašla cijena dokapa da je za postojeće dioničare bolje da dokap propadne. Na sreću malih, to se i dogodilo. Neki i dalje ne shvaćaju da će tu debelo profitirati samo huligani.
A prilicno je jednostavno, kompanija je htjela novce ali nije htjela prepustit upravljanje nekome sa strane, to su izgleda i dobili. Vozarine su dobre, idemo dalje...
Display MoreOvo danas na Jadroplovu je prvoklasna sapunica koje se
Hodogram
Popodne: Nadzorni odbor i politika tu igraju svoju igru, a tko je dobar s politikom ide dalje.
Navečer nakon čaše viskija: Sve je to prevara malih ulagača i više ni kune ne dam na ZSE, a
kamoli u nešto što ima veze s Državom, kao DDJH, PTKM, DLKV...JDPL...nastavi niz..
Nastavak slijedi sutra
Ne vidim kako mozes usporedjivati dokap ovih drugih firmi sa dokapom JDPL.
Na DLKV su mali prevareni jer su dokapom izgubili 99% svog kapitala bez mogucnosti sudjelovanja u dokapu, a ovdje su mali prevareni jer im NO odbija prihvatiti ponude od 26 kn jer tvrdi da firma vrijedi puno vise (navode 65M da vrijede brodovi, uz ostalu imovinu ti to cini oko 110kn po dionici).
Dakle, na DLKV se dogodio stvarni brutalni gubitak malih, a na JDPL mali imaju oportunitetni trosak - gube priliku da ekstra zarade. Razlika u ova dva slucaja je nebo i zemlja.
Rekao sam kad je izašla cijena dokapa da je za postojeće dioničare bolje da dokap propadne. Na sreću malih, to se i dogodilo. Neki i dalje ne shvaćaju da će tu debelo profitirati samo huligani.
Opet sitnokokošarsko gledanje na dokap. Kao kompanija će ploviti i obavljati osnovnu djelatnost bez brodova ili sa starim ropotinjem i kročiti naprijed, snazno u obećavajuću budućnost?! Samo će jedriti na rastućem BDI-ju…. 😕
Profitirat će kompanija i njezini dionicari. I postojeći i novi.
Kladim se da bi sad oversupscription bio ne 5 nego 10 puta. Al prije mjesec dana nije vrijedila ni pišljive bobe…. Ma hajte…. Sve vrli analitičari koji gledaju u retrovizor…. I sve znaju kad se rast već dogodi i odigra.
Display MoreDisplay MoreOvo danas na Jadroplovu je prvoklasna sapunica koje se
Hodogram
Nastavak slijedi sutra
Ne vidim kako mozes usporedjivati dokap ovih drugih firmi sa dokapom JDPL.
Na DLKV su mali kukali kako su prevareni jer su dokapom izgubili 99% svog kapitala, a ovdje mali kukaju da su prevareni jer im NO odbija prihvatiti ponude od 26 kn jer tvrdi da firma vrijedi puno vise (navode 65M da vrijede brodovi, uz ostalu imovinu ti to cini oko 100kn po dionici).
Dakle, na DLKV se dogodio stvarni brutalni gubitak malih, a na JDPL mali imaju oportunitetni trosak - gube priliku da ekstra zarade. Razlika u ova dva slucaja je nebo i zemlja.
Nisam htio ovo napisati, ali vučeš me za prst, pa budem
Tko garantira da će za 12 mjeseci ili za 2 godine bulk vozarine biti visoke kao danas?
Novogradnjama treba bar godinu do dvije da se izgrade, a tko zna kakve će tada biti vozarine..
Brodove treba imati danas i staviti ih na spot kada su vozarine na 35 000$ DNEVNO
Malim investitorima je ideja da nešto kupe jeftino, pa poslije to preprodaju na burzi skuplje, a ti reci da nije tako
Veliki strateški investitori imaju druge namjere i nešto duži horizont, te mislim da bi TNPL bila
odlična solucija za JDPL, kao strateški partner, te partner u razvoju firme, jer su najstabilniji i očito
najsposobniji brodar u Hrvatskoj, ali to Upravi ne odgovara, jer onda ne bi oni mogli dogovarati
izgradnju novogradnji i sve povezano s tim, te moguću korupciju oko toga.
Ova prepiska danas i objavljivanje mailova na ZSE mi je vrh, još neviđen u Hrvatskoj, osim u slučaju Agrokor
Bar nije hotmail u igri
Display MoreNe vidim kako mozes usporedjivati dokap ovih drugih firmi sa dokapom JDPL.
Na DLKV su mali kukali kako su prevareni jer su dokapom izgubili 99% svog kapitala, a ovdje mali kukaju da su prevareni jer im NO odbija prihvatiti ponude od 26 kn jer tvrdi da firma vrijedi puno vise (navode 65M da vrijede brodovi, uz ostalu imovinu ti to cini oko 100kn po dionici).
Tko garantira da će za 12 mjeseci ili za 2 godine bulk vozarine biti visoke kao danas?
Novogradnjama treba bar godinu do dvije da se izgrade, a tko zna kakve će tada biti vozarine..
Malim investitorima je ideja da nešto kupe jeftino, pa poslije to preprodaju na burzi skuplje, a ti reci da nije tako
Veliki strateški investitori imaju druge namjere i nešto duži horizont, te mislim da bi TNPL bila
odlična solucija za JDPL, kao strateški partner, te partner u razvoju firme, jer su najstabilniji i očito
najsposobniji brodar u Hrvatskoj, ali to Upravi ne odgovara, jer onda ne bi oni mogli dogovarati
Koji to veliki strateški investitori, navedi točno koji?
Ja sam ti napisao kakve su njihove namjere. Uvali Jadroplovu stari brod ili dva i izvuci lovu za dokap natrag matici. I slično….
Display MoreNe vidim kako mozes usporedjivati dokap ovih drugih firmi sa dokapom JDPL.
Opet ja o kruskama a ti o jabukama. Mozemo diskutirati o tome jesu li novogradnje dobra odluka, kakvo ce biti trziste za godinu dana, tko je najbolji strateski partner ili hoce li Hajduk ikada opet osvojiti prvenstvo, ali to nije sada tema. Rekao si da su mali prevareni i JDPL zlonamjerno (ili je razlog moguce i nerazumijevanje) usporedio sa slucajem DLKV.
Temu si sam nametnuo - "kako i zasto su mali prevareni"? Koje su to slicnosti sa DLKV?
Display MoreDisplay MoreNisam htio ovo napisati, ali vučeš me za prst, pa budem
Opet ja o kruskama a ti o jabukama. Mozemo diskutirati o tome jesu li novogradnje dobra odluka, kakvo ce biti na trziste za godinu dana, tko je najbolji strateski partner ili hoce li Hajduk ikada opet osvojiti prvenstvo, ali to nije sada tema. Rekao si da su mali prevareni i JDPL zlonamjerno (ili je razlog moguce i nerazumijevanje) usporedio sa slucajem DLKV.
Temu si sam nametnuo - "kako i zasto su mali prevareni"? Koje su to slicnosti sa DLKV?
Ne podsjeća me ovo na DLKV uopće, mislim da je zloćka to gore napisala..možda sam samo ponovio...
DLKV je toksična priča sa istim akterima i po istom scenariju kao na Agrokoru, te ide u posebnu kategoriju...
Mene ovaj dokap najviše podsjeća na bjesomučne i dugotrajne i ponavljajuće
dokape u Đuri (DDJH), u režiji države i politike, nakon kojih je i NB izgubio živce i milijune
kuna (točnije između 50 i 100 milijuna kuna), jer gdje je uključena država tu trava
ne raste, već više puta dokazano, pa i u ovoj danas prepisci između Uprave i NO.