1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

JDPL (Jadroplov d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:23 PM
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 30, 2021 at 9:25 PM
    Quote from user35

Mitko a zasto 2019 ima real fx loss a usd?

Da li je ista vrijednost broda, ovo sto kacite sa raznih izvora ista za JDPL i ATPL.

Kako ATPL procjenjuje brodove i zasto bas tako?

Prethodne godine u toj tablici imaju tecajne razlike jer su ti podaci prepisani iz FI prethodnih godina i samo konvertirani u USD da bi bili usporedivi sa projekcijom. Sada naknadno ih ne mozes izbaciti jer onda ukupni podaci za te godine ne bi bili tocni. Tecajne razlike se racunaju samo za potrebe izrade FI. Tecaj stvarno nije bitan za poslovanje firme, slicno kao i sveobuhvatna dobit, pisao sam vec o tome. Zamisli da ti sada zivis i radis u Njemackoj, dobivas placu u eurima i svi troskovi su ti u eurima, sta te briga kakav je tecaj kune. To te zanima mozda jednom godisnje kada ides u posjet svojima doma, ali i onda samo informativno jer se tecaj uglavnom krece u nekom +/- rasponu.

Koristim isti izvor za vrijednosti brodova i za JDPL i za ATPL. Izvor ti je naveden i u samoj tablici, Cleaves securities, Joakim Hanisdahl.

ATPL procjenjuje brodove na dva nacina, vrlo detaljno je opisano u revizorskom izvjescu. Prvo naruce procjenu od strane neovisnog procjenitelja, a onda ako je ta procjena manja od knjigovodstvene vrijednosti rade DCF analizu za svaki pojedini brod i pokusavaju tu visu knjigovodstvenu vrijednost opravdati buducim zaradama od najma broda za zivotnog vijeka broda - racunaju tzv. nadoknadivi iznos. Tako onda nekada imate bitno precijenjene vrijednosti brodova u knjigama u slucajevima kada trziste pada, vozarine padaju, vrijednost brodova pada, ali firma i dalje drzi u bilanci stare vece vrijednosti brodova, a sve pravdaju ovim izracunom nadoknadive vrijednosti. Ako ne bi tako pravdali njihovu vrijednost, ili ako ne uspiju tako opravdati njihovu vrijednost moraju raditi revalorizaciju, smanjiti vrijednost brodova i knjiziti gubitak. I sam znas koliko je DCF osjetljiv na pretpostavljene inpute, tako da je ovaj nacin procjene uglavnom samozavaravanje i opravdanje za odgadjanje revalorizacije sa nadom u skori oporavak sektora.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • July 30, 2021 at 9:44 PM

To se zove test umanjena vrijednosti, i kao sto sam davnih dana pisao, prema MSFI preporucena metoda izracuna vrijednosti imovine je DCF, kaze standard IAS 36, nema tu bi ne bi. Nema revalorizacije na vise, samo moguci reversal impairmenta..

Znate li koliko JDPL moze reversat, ili ATPL?

To je mozebitni PL efekt

...sram me koliko nemam..

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 30, 2021 at 9:47 PM
    Quote from user35

To se zove test umanjena vrijednosti, i kao sto sam davnih dana pisao, prema MSFI preporucena metoda izracuna vrijednosti imovine je DCF, kaze standard IAS 36, nema tu bi ne bi. Nema revalorizacije na vise, samo moguci reversal impairmenta..

To je mozebitni PL efekt

Stvarno vise ne bih raspravljao o DCF-u, rekao sam ti kako stoje stvari u brodarstvu, pa i potkrijepio dokumentima i argumentima, a ti sada to mozes ili ne moras poslusati.

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • July 30, 2021 at 9:56 PM
    Quote from mitkko
    Quote from user35

To je mozebitni PL efekt

Stvarno vise ne bih raspravljao o DCF-u, rekao sam ti kako stoje stvari u brodarstvu, pa i potkrijepio dokumentima i argumentima, a ti sada to mozes ili ne moras poslusati.

Oprosti ali taj dokument govori o likvidacijskom postupku, to je srkoz druga igra. Priznajem upotrebljivo u JdPL jer je u trenutku ovakvog dokapa printscreen bilance na dan kljucan, nezgodno sto nisu update-ali sliku.

U bilo kojem drugom, macku o rep...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 30, 2021 at 10:04 PM
    Quote from user35
    Quote from mitkko

Oprosti ali taj dokument govori o likvidacijskom postupku, to je srkoz druga igra. Priznajem upotrebljivo u JdPL jer je u trenutku ovakvog dokapa printscreen bilance na dan kljucan, nezgodno sto nisu update-ali sliku.

U bilo kojem drugom, macku o rep...

NAV je standard u brodarstvu koliko god se ti ne slagao sa time, glupo mi je o tome uopce raspravljati.

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • July 30, 2021 at 10:14 PM

I meni, ali ne mogu odoljet.. kolko sam citao prica se u tim standardima i o FCF...

Znaci ako imas fx loss real u 2020, i pretvoris ga u usd, i imas ga i u real 2021 i ne pretvoris ga u usd, da li je komentar franceska koji ismijavas u pravu kada kaze da real 2021 nije usao u ove projekcije?

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 30, 2021 at 10:26 PM
    Quote from user35

Znaci ako imas fx loss real u 2020, i pretvoris ga u usd, i imas ga i u real 2021 i ne pretvoris ga u usd, da li je komentar franceska koji ismijavas u pravu kada kaze da real 2021 nije usao u ove projekcije?

Francesco uopce nije pisao o tecajnim razlikama ni o FI za 2021, ti si o tome pisao - mozda si se logirao sa krivim profilom pa si se zabunio :D

I opet, nisi u pravu za tecajne razlike jer to nije stvarni trosak i nebitan je za projekciju poslovanja. Moras prvo shvatiti sto su tecajne razlike. Opet se gubis u nebitnim detaljima i promice ti sira slika.

I tko kaze da u q3 i q4 nece biti neto pozitivne tecajne razlike koje ce ponistiti taj gubitak u q1? Kuzis? Kako su to uopce trebali uzeti u obzir? Daj mi to pojasni?

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 30, 2021 at 10:35 PM

Nego, nitko ne pise o FI. Niste ga jos analizirali? Sta sada kazu kriticari? Skoro 12M neto dobit u Q2, to je vise od 7kn po dionici. To je taman ovih 7 kn koliko francesco (ili kolega user35 , ne znam koji je koji =O ) kaze da firma fundamentalno vrijedi :D

Sta cemo sada spocitavati da ne valja?

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 30, 2021 at 10:48 PM
    Quote from mitkko

Nego, nitko ne pise o FI. Niste ga jos analizirali? Sta sada kazu kriticari? Skoro 12M neto dobit u Q2, to je vise od 7kn po dionici. To je taman ovih 7 kn koliko francesco (ili kolega user35 , ne znam koji je koji =O ) kaze da firma fundamentalno vrijedi :D

Dok izračunaju tečajne razlike bit ce q4 i 25 eps.

hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • July 30, 2021 at 10:57 PM

meni ova dobit q2 izgleda sasvim pristojna.......budući da nisam neki stručnjak i da sam izvješče gledao oko min. za oko mi ja zapeo preneseni gubitak gdje je bilo puno brojeva pa sam pobjego van iz datoteke a jdpl prije nisam ni gledao pa me iznenadilo.......al ovo sa dokapom je neka nova storija pa treba vidjeti kako će to proči jel "this time will be different" (ako more i dalje ostane mirno sljedečih nekoliko godina i jave se neki ).......

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • July 31, 2021 at 9:07 AM
    Quote from mitkko

Daj ti mitkko napravi analizu pa cemo te mi ispraviti ako pogrjesis 8o

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • July 31, 2021 at 9:55 AM
    Quote from mitkko

Nemam nikakav prigovor na FI za 2Q.

Cijena narasla za 7 kuna po dionici. Pa ja sam samo pod upitnik stavila brzi rast na malom prometu i odrzivost istog. Kada sam gledala Jdpl zadnji put bio je 11 kuna, a dosao do 50 kuna. Koliko je to realno?

Sada sve ovisi o dokapitalizaciji i tko ce preuzeti firmu.

P.S. Hvala svima koji su jucer pobrali moj nalog na asku😊

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 31, 2021 at 10:22 AM

Potpuno je realno jel su istodobno prihodi yoy narasli za vise od 3X (usporedite ih sa ATPL kojoj se nisu niti udvostručili) i jel je kvartalna neto marža istodobno narasla na gotovo 25%.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • July 31, 2021 at 10:38 AM
    Quote from Marielena
    Quote from mitkko

Nemam nikakav prigovor na FI za 2Q.

Cijena narasla za 7 kuna po dionici. Pa ja sam samo pod upitnik stavila brzi rast na malom prometu i odrzivost istog. Kada sam gledala Jdpl zadnji put bio je 11 kuna, a dosao do 50 kuna. Koliko je to realno?

Sada sve ovisi o dokapitalizaciji i tko ce preuzeti firmu.

P.S. Hvala svima koji su jucer pobrali moj nalog na asku😊

Display More

Pa rast cijene sa 11kn na 50kn je povecanje TK za cca 60mil kn, odnosno povecanje od samo 43 mil kn na vasu prodajnu cijenu (cca 37kn).. .a u istom razdoblju je vrijednost samo njihove 3 supre narasla za 8,5m USD po brodu odnosno za 160 mil kn; ovdje nisam uzeo u obzir porast cijene jos 2 prastara broda (+20g starosti)...isto tako su u tom razdoblju smanjili dug za 42 mil kn, smanjili trosak kamata (refinancirali obveze) i poceli zaradjivat...vec sad mozeno zakljucit da ce u q3 zaradit dodatnih min 13 mil kn...

Mislim da ste napravili loš posao...vrijeme ce pokazat

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • July 31, 2021 at 11:05 AM
    Quote from Flight

Potpuno je realno jel su istodobno prihodi yoy narasli za vise od 3X (usporedite ih sa ATPL kojoj se nisu niti udvostručili) i jel je kvartalna neto marža istodobno narasla na gotovo 25%.

Da, ali nije isti rizik ulagati u Atpl i u Jdpl i vi to dobro znate.

Parica,

Vratim se ja i u Dlkv i u Jdpl nakon dokapa ako procijenim da ce kompanije ubuduce uzorno poslovati.

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • August 1, 2021 at 1:47 PM

IB prestao..ili se namirio sa

Quote from Parica

Isao bacit oko na Tankersku, da vidim kako diše...

Diše punim plucima...

Novac i novcani ekvivalent - 300mil kn

Ukupne obveze - oko 1mlrd kuna

Neto dobit - 80 mil kn

EBITDA - 250 mil kn

Neto dug/EBITDA - ispod 3

2019...bila jos i bolja; neto dobit 140mil kn; EBITDA 350 mil kn...

Trenutno raspolazu sa oko 1mil dwt tankerske flote i 134 k dwt bulkova (4 handya)...

Okrupnili su vlasnistvo nad TNPL i imaju preko 95%...spremni su za akviziciju, sve je poslozeno...

Trenutno im je JDPL kikiriki; od 2008. se spekulira da su zainteresirani za njega; dobiju 55% vlasnistva za 50 mil kn (u pola cijene, imho) i s tim udjelom "drmaju" kao da imaju 100%...cijeli ulog vrate kroz 5-10 godina kroz upravljacke feejeve...

Definitivno su glavni favorit...

Display More

hvala za info,ovo je jako zanimljivo, i posve logično..ali upravo sam izašao iz karantene zbog "jutarnjeg stenjana", tako da trenutno nemam ozbiljnih komentara...znači preuzimanje je ovdje vrlo moguća opcija ;)

Files

viber_slika_2021-07-30_16-16-56-798.jpg 158.86 kB – 0 Downloads

oligarhija

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • August 1, 2021 at 2:11 PM
    Quote from Parica

.. ovdje nisam uzeo u obzir porast cijene jos 2 prastara broda (+20g starosti)...

vjerojatno nisu kineski, kao ni Bene ( =japanski oldtajmeri)? :) :)

oligarhija

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • August 7, 2021 at 8:36 PM

Ubacio sam svježe podatke iz FI za Q2 u tablicu NAV-a. Najveći efekt povećanja NAV-a je od smanjena obveza za 16,5M kn.

Sada je NAV 96 kn, što je 60% diskont u odnosu na trenutnu cijenu dionice.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Sljedeća tablica je možda i zanimljivija. Napravio sam novu tablicu za NAV gdje sam simulirao situaciju nakon dokapa po 25 kn. Povećan je broj izdanih dionica za 2M i povećana je keš pozicija za 50M kn. Tu je NAV 57 kn, što je 32% diskont u odnosu na trenutnu cijenu dionice.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • August 7, 2021 at 9:20 PM
    Quote from mitkko

Ubacio sam svježe podatke iz FI za Q2 u tablicu NAV-a. Najveći efekt povećanja NAV-a je od smanjena obveza za 16,5M kn.

Sljedeća tablica je možda i zanimljivija. Napravio sam novu tablicu za NAV gdje sam simulirao situaciju nakon dokapa po 25 kn. Povećan je broj izdanih dionica za 2M i povećana je keš pozicija za 50M kn. Tu je NAV 57 kn, što je 32% diskont u odnosu na trenutnu cijenu dionice.

Display More

DcF nisi radio? 😁✋

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • August 7, 2021 at 10:00 PM
    Quote from Flight
    Quote from mitkko

Display More

DcF nisi radio? 😁✋

Display More

Radim na tome, malo sam se pogubio u brojevima :S :D

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:58 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 3:58 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 3:58 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago