1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

JDPL (Jadroplov d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:23 PM
  • diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • May 1, 2021 at 10:25 AM

Baltic Dry-indeksen er opp 1,5 prosent til 3.053 poeng, ifølge The Baltic Exchange. Capesize-ratene stiger 2,6 prosent til 40.608 dollar, Panamax er opp 1,2 prosent til 22.709 dollar, Handysize stiger 0,3 prosent til 18.641 dollar mens Supramax-ratene faller 0,3 prosent til 23.581 dollar

Vozarine su opet u porastu i potrajat ce.

Ocekujem pozitivne kvartale u ovoj godini. Cijena nek se stabilizira na ovim razinama i nek uđe Jdpl u redovan režim do slijedeceg izvjesca.

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • May 1, 2021 at 11:09 AM

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…f280d3a9f9.xlsx

Zasto nitko ne komentira dobit za 2020 od 101mil kn?!

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • May 1, 2021 at 11:59 AM

to nije dobit iz poslovanja

bez ocjena molim

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2021 at 1:09 PM

Nikako da objave o kojem se to "americkom fondu" koji im je dao novce radi. U revizorskim izvjescu se moze vidjeti da su u 2020. uzeli dugorocni kredit u iznosu od 25.5m USD sa lihvarskom kamatnom stopom 9%+LIBOR, ali ne pise tko im je dao kredit.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Jure
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    279
    • May 1, 2021 at 1:33 PM

Pa zašto se nisu dogovorili sa tom financijskom institucijom za reprogram kredita ili zašto nisu uzeli kredit od neke banke več od fonda uz uz toliku kamatu. Zaista čudno.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2021 at 1:57 PM

Banka ti nudi kredit kada ti ne treba, kada dobro poslujes, a kada zaskripi i stvarno trebas kredit, onda ili ne daju ili daju po lihvarskim uvjetima. Nije to neka mudrost. Postignuta kamata je dobar indikator financijskog stanja firme.

Kredit je odobren u veljaci 2020., u to vrijeme su svi bulkeri bili u banani, a JDPL pogotov jer vec dugo plese po rubu. Danas se situacija na trzistu stubokom :) promijenila - kako bi mudraci rekli, za 360 stupnjeva :D

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • May 1, 2021 at 2:02 PM
    Quote from harpun

to nije dobit iz poslovanja

Otpis obveza kredita,i to se racuna.

I nije cijeli iznos otpisa.

Samo neka ova dionica ude u redovan rezim.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2021 at 5:32 PM
    Quote from mitkko
    Quote from StatusQuo

Mitko samo jednu stvar Jdpl ne radi nista na spot samo na period, tako i atpl vecinom na period onih 6, spot rijetko

Da, u pravu si, krivo sam se izrazio. Pod time mislim na kratkoročni time charter.

Da budemo skroz točni u nazivlju, oni rade na "spot market-related time charters" - mi za to ovdje pojednostavljeno kažemo "spot".

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 1, 2021 at 6:37 PM
    Quote from mitkko

Nikako da objave o kojem se to "americkom fondu" koji im je dao novce radi. U revizorskim izvjescu se moze vidjeti da su u 2020. uzeli dugorocni kredit u iznosu od 25.5m USD sa lihvarskom kamatnom stopom 9%+LIBOR, ali ne pise tko im je dao kredit.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Da to je zanimljivo. Pomislio bi čovjek da je to neka domaća lova koja je došla zaobilazno. Al ni ja nikad nisam (na)čuo sto bi odnosno tko bi to mogao biti posrijedi? Nije to toliko velik novac da bi fondasima bio interesantan, a opet, tko će ga znat.... krhko je znanje.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 1, 2021 at 6:41 PM
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

Da, u pravu si, krivo sam se izrazio. Pod time mislim na kratkoročni time charter.

Da budemo skroz točni u nazivlju, oni rade na "spot market-related time charters" - mi za to ovdje pojednostavljeno kažemo "spot".

Gdje im to pise, siguran sam 100% da ne rade na spot u pravom smislu onoga sta spot predstavlja kada se kaze "spot", sve drugo je derivacija neceg drugog osim samog pravog spota

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • May 1, 2021 at 7:12 PM
    Quote from jasko

Slično je bilo 2000 godine, pa su se izvukli. Hoće li se povijest ponoviti ? “Jadroplov” se, s osam sačuvanih brodova, iz kraha izvukao za nekoliko godina, a zahvaljujući eksploziji tržišta, povećao je svoju vrijednost gotovo 50 puta (državni udjel je 2003. prodavan za 4,5, a ubrzo je dosegnuo vrijednost od 210 milijuna dolara, s 80 milijuna dolara gotovine na računu). Umjesto očekivanih 30, ostvarena je zarada od oko 250 milijuna dolara. https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski…a-dolara-271745                                                             

malo povijesti

bez ocjena molim

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 1, 2021 at 8:28 PM
    Quote from harpun
    Quote from jasko

Slično je bilo 2000 godine, pa su se izvukli. Hoće li se povijest ponoviti ? “Jadroplov” se, s osam sačuvanih brodova, iz kraha izvukao za nekoliko godina, a zahvaljujući eksploziji tržišta, povećao je svoju vrijednost gotovo 50 puta (državni udjel je 2003. prodavan za 4,5, a ubrzo je dosegnuo vrijednost od 210 milijuna dolara, s 80 milijuna dolara gotovine na računu). Umjesto očekivanih 30, ostvarena je zarada od oko 250 milijuna dolara. https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski…a-dolara-271745                                                             

malo povijesti

Da to su brodari svaka racunica prema bilanci danas vec sutra lako pada u vodu, zato su tu padovi i rast dionica volativni taman za prave spekulante

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2021 at 9:07 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from mitkko

Gdje im to pise, siguran sam 100% da ne rade na spot u pravom smislu onoga sta spot predstavlja kada se kaze "spot", sve drugo je derivacija neceg drugog osim samog pravog spota

Mislimo na isto. Ti kada kazes "spot", pod time, koliko sam te shvatio, mislis "voyage charter" - vrsta ugovora gdje brodar sam placa sve troskove prijevoza, pa i gorivo. Ja kada kazem "spot" mislim na "spot market-related time charter", dakle ugovor gdje brodar daje brod i posadu, a narucitelj placa gorivo.

Ove dnevne vozarine koje pratimo su TCE vozarine (time charter equivalent). Daju prosjek ugovora na taj dan bez obzira na vrstu ugovora. Za voyage charter ugovore oduzimaju troskove goriva (odnosno sve voyage troskove), tako ih svode na TCE i onda su usporedive sa vozarinama koje je drugi brodar ugovorio za jednu turu u obliku time charter ugovora na recimo 30 dana.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 1, 2021 at 9:17 PM

Da na spot mislim na voyage charter, koliko znam to se obicno pod spot misli, a i vidim da atlantska to misli pod spot jer stavljaju za onih 6 brodova da su na Spot/kratki najam do 1g sta misle na voyage charter/period charter do 1g valjda

Da znam da se sve svede na TCE da bude usporedivo

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2021 at 9:23 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from harpun

malo povijesti

Da to su brodari svaka racunica prema bilanci danas vec sutra lako pada u vodu, zato su tu padovi i rast dionica volativni taman za prave spekulante

Upravo tako. Velika volatilnost i rizik sektora, ali istovremeno ogroman potencijal kada se stvari na tržištu napokon dobro poslože.

Evo jedan primjer da se lakše shvate razmjeri ovog potencijala.

Znamo da je skupština nedavno izglasala plan dokapitalizacije sa ciljem prikupljanja 40m kuna koje su im, kako su rekli nužne za dovršetak restrukturiranja i konsolidaciju poslovanja. Onda pogledajmo samo ovu računicu projekcije dobiti za Q2 gdje sam računao da bi firma vrlo vjerojatno samo u tom Q2 mogla ostvariti dobit od 28m kuna! I to samo od operativno poslovanja, tu uopće ne računam rast asseta koji je također vrlo agresivan. Ako ovakvo stanje na tržištu potraje recimo cijelu ovu cijelu godinu, dakle bez daljnjeg rasta vozarina firma bi mogla u ovoj godini ostvariti dobit oko = 3 x 28m - 8m gubitka u Q1 = 76m kuna. To je skoro duplo od onoga što zadnje dvije-tri godine neuspješno pokušavaju skupiti kroz dokapitalizaciju!

To je EPS=46kn! Koliko to onda povećava vrijednost i stabilnost poslovanja firme? Samo ta jedna godina. A što ako ovo stanje na tržištu potraje još dvije-tri godine kako najavljuju? Zato mislim da je trenutno risk/reward omjer za ulaganje u bulkere iznimno povoljan, a pogotovo u ovakvu firmu kao što je JDPL koja je dugo bila doslovno na rubu preživljavanja, čije su valuacije zbog toga bitno ispod prosjeka tržišta.

Quote from StatusQuo

Da na spot mislim na voyage charter, koliko znam to se obicno pod spot misli, a i vidim da atlantska to misli pod spot jer stavljaju za onih 6 brodova da su na Spot/kratki najam do 1g sta misle na voyage charter/period charter do 1g valjda

Da znam da se sve svede na TCE da bude usporedivo

Neka smo se mi sporazumjeli :thumbup:

Edited once, last by mitkko: Merged a post created by mitkko into this post. (May 1, 2021 at 9:25 PM).

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 2, 2021 at 8:08 PM

Ma sve to stoji, al ak ćeš “sutra” imati 5,6 milijuna dionica mjesto 1,6 milijuna dionica to značajno smanjuje taj potencijal per share, a k tome i mijenja odnose snaga u vlasništvu gdje te taj novi vlasnik može istiskivati kroz dokape. Ne kažem da će to raditi, ali mislim da stoji, sve dok nije jasno da li će ili neće biti dokapa, da je taj potencijal narušen. Onaj tko preuzme ako preuzme kontrolu diktira nove uvjete poslovanja i dioničarstva. A mi za sada ne znamo ni hoće li se dokap dogoditi, a kamoli tko je mogući dokapitalizator?!

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 2, 2021 at 10:20 PM
    Quote from Flight

Ma sve to stoji, al ak ćeš “sutra” imati 5,6 milijuna dionica mjesto 1,6 milijuna dionica to značajno smanjuje taj potencijal per share, a k tome i mijenja odnose snaga u vlasništvu gdje te taj novi vlasnik može istiskivati kroz dokape. Ne kažem da će to raditi, ali mislim da stoji, sve dok nije jasno da li će ili neće biti dokapa, da je taj potencijal narušen. Onaj tko preuzme ako preuzme kontrolu diktira nove uvjete poslovanja i dioničarstva. A mi za sada ne znamo ni hoće li se dokap dogoditi, a kamoli tko je mogući dokapitalizator?!

Sve stoji, ali ja hoću reći da sa ovakvim vozarinama ta dokapitalizacija u takvom obliku postaje nepotrebna. Ne znam kako bi uprava i nadzorni odbor dioničarima sada u ovakvim tržišnim uvjetima objasnili taj potez, pogotovo ako dokapitalizacija bude išla po nominali čime bi ozbiljno oštetila postojeće dioničare.

Vidi moje viđenje tih stvari:

11.11.2019. - Skupština - daje se ovlast upravi da kroz izdavanje novih dionica i povećanjem temeljnog kapitala provedu dokapitalizaciju

Ciljevi plana restrukturiranja: sanacija gubitaka, restrukturiranje obveza, ulaganje u imovinu

Način postizanja ciljeva: dokapitalizacija ili drugi pogodni načini

Razlozi: sanirati obveze na način da iste budu podnošljive iz aspekta prihoda i dobiti, jer se isto ne može postići dodatnim zaduživanjem

To se događa krajem 2019. godine, tada su uvjeti na tržištu bili takvi da nije bilo realno očekivati neke velike zarade od poslovanja kojima bi se pokrpale rupe i jedina realna mogućnost je bila dokapitalizacija. Kako je nekoliko ranijih pokušaja dokapitalizacije bilo neuspješno, uprava je predložila ovakav modus kako bi jednostavnije došla do strateškog partnera.

Navode da će tražiti najbolju opciju za društvo i voditi računa o interesima društva i njegovih dioničara.

Jako su važne i sljedeće konstatacije - ovo ne znači da će se iz procesa dokapitalizacije isključiti postojeći dioničari, iskljucuje se samo pravo prvenstva.

Pravno uporište ovih odluka pronalaze u Zakonu o trgovačkim društvima, čl. 304, 305, 308. st.4, te čl. 323-327.

Čl. 323, st. 3. je zanimljiv - na svaku odluku uprave suglasnost mora dati i nadzorni odbor. Tako, ako je uprava i mislila nekako oštetiti društvo muljanjem u svoju privatnu korist, odgovornost nije samo na upravi (koja broji dva člana), već će se na odgovornost u tom slučaju prozivati i nadzorni odbor (još 5 ljudi). Ako su jedan ili dva čovjeka korumpirani i spremni riskirati zatvor u slučaju donošenja štetne odluke po društvo, njih sedam će se već teže upustiti u to.

Članak 323.

(3) Nominalni iznos odobrenoga kapitala ne može preći polovinu nominalnog iznosa temeljnoga kapitala u vrijeme davanja ovlasti. Uprava može izdati nove dionice samo uz suglasnost nadzornog odbora. Na odgovarajući način primjenjuje se članak 304. stavak 1. rečenica 5. ovoga Zakona.

Zanimljivi su čl. 305 i čl.326 - moguće je dionice izdati i za uloge u stvarima ili pravima. Skeptik u meni govori da je cijela ova ideja dokapitalizacije išla u smjeru da su kredit onog tajanstvenog američkog fonda namjeravali pretvoriti u vlasništvo, a sve naravno uz dobru privatnu financijsku korist uprave - tako se to kod nas radi. Takve poteze mozes raditi kada je firma u dubiozi, tada te nitko nista puno ne pita, a i sve mozes obrazloziti da radis u interesu firme jer je to valjda jedini izlaz. Inače ne vidim razlog da skrivaju podatak o kojem se to fondu radi.

Članak 305.

(1) Ako se ulažu stvari i prava (članak 176. stavak 1. i 2.), u odluci o povećanju temeljnoga kapitala društva moraju se navesti predmet ili pravo koje društvo stječe ulaganjem, osoba od koje ih društvo stječe i nominalni iznos dionica koje se stječu takvim ulaganjem. Odluka o tome može se donijeti samo ako su ulaganje stvari i prava te navedena utvrđenja bili izričito i uredno objavljeni, a ako se izdaju dionice bez nominalnog iznosa, samo njihov broj.

Članak 326.

(1) Dionice se mogu izdati za uloge u stvarima ili u pravima samo ako je to predviđeno u ovlasti.

(2) Ako to u ovlasti nije određeno, uprava, odnosno upravni odbor mora utvrditi i navesti u upisnici predmet uloga u stvarima i u pravima, osobu od koje društvo treba da stekne ono što se tako ulaže i nominalni iznos dionica, a kod dionica bez nominalnog iznosa broj koje se stječu takvim ulaganjem. Za odluku koju donosi uprava, potrebna je suglasnost nadzornog odbora.

ZAKLJUČAK:

Danas kada su okolnosti na tržištu bitno bolje, uz perspektivu da samo ove godine ostvare zaradu koja je skoro duplo veća od iznosa koji pokušavaju skupiti kroz dokapitalizaciju. Dokapitalizacija na ovaj naci je predlozena jer nije bilo realno da će se u bližoj budućnosti ostvariti dobit iz redovnog poslovanja kojima bi se pokrpale rupe, a sve postupajući pažnjom dobrog gospodara uz vođenje računa o interesima društva i njegovih dioničara. Uzimajući sve ovo u obzir ne vidim način kako bi sada uprava i nadzorni odbor mogli dioničarima, sindikatu i državi kao većinskom vlasniku objasniti dokapitalizaciju na ovaj predviđeni način, pogotovo ako dokapitalizacija bude išla po nominali čime bi ozbiljno oštetila postojeće dioničare, a prvenstveno drzavu koja je najveci dionicar. Moguće je da će i dalje ići dokapitalizacija, ali ne po nominali, i mogućnost sudjelovanja će imati svi postojeći dioničari. što sam siguran da će svi iskoristiti jer je sada perspektiva firme obećavajuća.

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • May 2, 2021 at 10:38 PM

država kao većinski vlasnik i stoji iza svih ovih prijedloga, zar misliš da uprava radi na svoju ruku

Država se želi riješiti vlasništva a dokapitalizacija je najelegantnije rješenje

Postoje vladine odluke u tom smislu

bez ocjena molim

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 2, 2021 at 10:40 PM

Ma jesu Mittko, al tamo je ekipa u NO i Upravi Bože me sačuvaj uz patronat Države.

Pa dokapitalizacija će sigurno ići po nominali (odnosno procjeni koja će biti blizu te vrijednosti) ako je ima, al onda vjerojatno pro-rata. Ja ti ne vjerujem u perspektivu Jadroplova u ovom izdanju. Naprosto zato što ne vjerujem u oporavak vozarina nit sektora, kakvom smo svjedočili prije 15-tak godina. Mogli bi sad nadugo i naširoko, kako, zašto i gdje, al ne mislim da je trenutno bulk brodarstvo postavljeno za to.

Znam da se ti baviš argumentima, al ja imam i neka iskustva s tim likovima, tako da znam o čemu pišem. Dokap čak i ne bi bio loša stvar kada bi taj neki novi vlasnik bio player iz branše, al opet JDPL je toliko malen da bi ga utopili u neki veći 'vehicle'.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 2, 2021 at 10:41 PM
    Quote from harpun

država kao većinski vlasnik i stoji iza svih ovih prijedloga, zar misliš da uprava radi na svoju ruku

Država se želi riješiti vlasništva a dokapitalizacija je najelegantnije rješenje

Naravno, sve to stoji, ali kazem, okolnosti su se sada bitno promijenile. Vjerujem da ce dokapitalizacija i dalje ici, ali ne po.tim uvjetima kojih smo se svi pribojavali. Jednostavno ne vidim za to opravdanje.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      107k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,574 Replies, 4 years ago