ja sam im upit poslao o kretanju brodova i vidm da su ažurilali šta je pohvalno
JDPL (Jadroplov d.d.)
-
-
-
pošalji onda upit i za izvješće pa će ga objaviti
ili bar za vozarine po brodu
-
Jeste vidjeli ovo?
-
to je već bilo
Sve piše u izvještaju sa skupštine osim imena fonda
-
bit ce izvješce do kraja lipnja tako piše....al mislim da bi mogla bit još neka vijest prije izvjesca
-
možda nemaju internet doma
-
a ne znam mislim da se tu nešto drugo odigrava .....zasto bi taj fond opce dao novce? koji su tu interesi?
-
oni će izvršiti dokapitalizaciju i onda kroz igre s temeljnim kapitalom postati večinski a tko zna možda ta firma nešto i vrijedi, ne znam jeste li bili u njihovom uredima na rivi
-
link 30. siječanj 2020.
Zaduženje će poslužiti za reprogram kreditnih obveza i tekuću likvidnost, a osigurano je i s dva broda.
Splitskom Jadroplovu Vlada je na ovotjednoj sjednici dala suglasnost za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu 55 milijuna kuna, pri čemu je u korist banke odobreno i 80-postotno jamstvo.
Za splitskog je brodara ta odluka od velike važnosti. Jer, tim se zaduženjem za reprogram kreditnih obveza i financiranje tekuće likvidnosti stvaraju pretpostavke i za ključnu fazu financijskog restrukturiranja, a time i normalizaciju poslovanja. Upravi tog brodara u 70-postotnom vlasništvu države sad se otvara put za finalne dogovore s investitorima vezane uz rješavanje Jadroplovova duga prema njemačkom kreditoru, Norddeutsche Landesbank iz Hannovera.
Kako su iz Uprave na čelu s Branimirom Kovačićem izvijestili još sredinom prosinca, nakon višemjesečnih pregovora s Nord LB-om su postigli dogovor kojim je on pristao na zatvaranje potraživanja prema Jadroplovovim tvrtkama uz otpis od četrdesetak posto.
Potvrda tog nagodbenog dogovora podrazumijeva ispunjenje nekih pretpostavki, a za osiguranje financiranja transakcije s Nord LB-om važan je predkorak bilo upravo refinanciranje domaćih obveza. HBOR-ov kredit dobrim dijelom će poslužiti upravo refinanciranju (npr. kredita Addiko banke), s tim da je dio namijenjen za obveze prema dobavljačima, kao i troškove vezane uz realizaciju financijskog aranžmana za zatvaranje duga prema njemačkom kreditoru.
Sve u svemu, ta bi transakcija s obzirom na otpis za rezultat trebala imati i povratak Jadroplova u zonu pozitivnog kapitala. Jer, kako su isticali u vodstvu tog brodara, tržišna vrijednost imovine kompanije veća je od obveza koje će preostati nakon provedbe nagodbe.
Time se osigurava daleko bolja podloga za dugo planiranu dokapitalizaciju kao dio plana restrukturiranja i biznis plana koji je u lanjskom svibnju odobrila i Europska komisija, potvrđujući usklađenost s europskim propisima o potporama.
S jučerašnjim odlukama Vlade izvan snage su stavljene prije donesene, ali nerealizirane odluke o zaduženju uz državno jamstv. Inače, osiguranje kredita HBOR-a, uz državno jamstvo, pojačano je i dvama brodovima (Split i Trogir) te nekretninama Jadroplova. Kredit je odobren na 10 godina, uz 4 posto (promjenjive) kamatne stope.
-
ova recenica mi je upala u oko i zanimanje oko JDPL
Sve u svemu, ta bi transakcija s obzirom na otpis za rezultat trebala imati i povratak Jadroplova u zonu pozitivnog kapitala. Jer, kako su isticali u vodstvu tog brodara, tržišna vrijednost imovine kompanije veća je od obveza koje će preostati nakon provedbe nagodbe.
-
-
To je bilo u prvi mjesec i taman ce se sad s novim gubitcima vratit opet nazad
-
vidjet cemo i vidjet cemo sta želi taj fond
-
Fond očito želi dokapitalizirati Jadroplov nakon sto je država ubacila lovu u Jadroplov i spasila ga od stecaja. I sad postoji logičan problem, zašto bi država prepustila firmu nekoj ekipi ako može transparentno potražiti i možda pronaći strateškog partnera i postaviti profesionalan NO i upravu? Povećati vrijednost državi, a ne nekoj ekipi koja bi uzela firmu (kakva god jest) ispod stola.
-
Fond očito želi dokapitalizirati Jadroplov nakon sto je država ubacila lovu u Jadroplov i spasila ga od stecaja. I sad postoji logičan problem, zašto bi država prepustila firmu nekoj ekipi ako može transparentno potražiti i možda pronaći strateškog partnera i postaviti profesionalan NO i upravu? Povećati vrijednost državi, a ne nekoj ekipi koja bi uzela firmu (kakva god jest) ispod stola.
Ovo samo u teoriji moze. Ne znam ni jedan primjer gdje je to drzava uspjesno napravila. Ovdje jedino u slucaju privatizacije dionicari imaju nadu ostvariti nekakav povrat na incesticiju.
-
Ma daj?
Pa sad treba pokloniti firmu nekakvom “američkom fondu” za nista, iza kojeg stoji moguće dvojbeni “rikverc” kapital?
Ma fućka se njima za brodovlje. Prošla su vremena u kojima se dalo na bulku zaraditi. Al možda se može iščupati neka nekretnina i rastočiti firma da sve ovce budu na broju, a vukovi siti.
Pa očito je da će uprava opet smanjiti temeljni kapital na teret ostvarenih gubitaka i dovesti društvo u polozaj u kojem će netko (sa strane) sa 15-20 milijuna dolara moći preuzeti potpunu kontrolu nad drustvom i imati većinski (natpolovični) paket dionica. Zar ne?
-
Ne treba pokloniti. Neka upucaju svoju lovu i preuzmu vlasnicki udio. Drzava ovdje samo iz godine u godinu gomila minuse. Znas onu izreku: samo budala radi iste stvari na isti nacin i ocekuje drugaciji rezultat.
-
Ne treba pokloniti. Neka upucaju svoju lovu i preuzmu vlasnicki udio. Drzava ovdje samo iz godine u godinu gomila minuse. Znas onu izreku: samo budala radi iste stvari na isti nacin i ocekuje drugaciji rezultat.
Bas tako neka upravljanje i vecinsko vlasnistvo preuzme onaj tko zna, a drzava neka ostavi jedan % da nesto zaradi kad vecinski vlasnik isto pocne zarađivati
-
Bas tako neka upravljanje i vecinsko vlasnistvo preuzme onaj tko zna, a drzava neka ostavi jedan % da nesto zaradi kad vecinski vlasnik isto pocne zarađivati
E vidiš, bas to je utopija. Ovdje će ako se stvar razvija kako je ja vidim, samo dobro proći onaj koji dokapitalizira i oni koji mu to omoguće. Svi ostali su tropa. Uključujući i država.
-
A sta mislis kako ce proci dionicari ako se nastavi sa upravljanjem ovako kako je bilo do sada?
-
Nikako. Al nikako će proći i u novoj kombinaciji.
Problem je u tome sto ce država opet izvisiti za imovinu i jamstva koja ćemo svi na kraju platiti, a netko će drugi doći do nekrenitnq ispod stola.
Ako firma treba propasti neka propadne. A ne da je država spasava, a pojedinci ubiru korist od toga.
-
-